При технически преглед собствениците на коли няма да доказват, че са платили данъка

При технически преглед собствениците на коли няма да доказват, че са платили данъка

© Асен ТоневВ пунктовете за технически преглед собствениците на коли занапред няма да се налага да доказват, че са платили данъка си. Това предвижда проект за промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, пуснат от Министерството на финансите за обществено обсъждане.


Изменението ще засегне 3.8 млн. собственици на автомобили. Сега трудности възникват в пунктовете, които нямат връзка с общинските администрации и собственикът трябва да носи бележката за платения данък на ръка. Ако е превел парите за данъка онлайн пък се налага да ходи в общината, за да вземе платежния документ.


Близо 189 хил. собственици на нефункциониращи търговски дружества пък вече няма да бъдат принудени да подават годишна данъчна декларация, предвижда друго изменение в кодекса. В проекта на финансовото министерство е записано, че юридическите лица, които не са осъществявали дейност през данъчната година и които са освободени от подаване на годишен отчет за дейността, ще бъдат освободени от задължението за подаване на годишна данъчна декларация по Закона за корпоративното подоходно облагане и за обявяване на
годишните финансови отчети в търговския регистър.
Проектът на ЗИД на ДОПК е изготвен в изпълнение на правителственото решение за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса. С предложените промени в този и други свързани с него закони се цели да бъде намален броят на изискваните документи, да се опрости процедурата по предоставяне на услугите и да се намали финансовата тежест за фирмите и гражданите, се казва в съобщението на ведомството.


С предложените в законопроекта промени на различни законови разпоредби се предвижда да се събира по служебен ред следната информация:


1. Информация за наличие или липса на задължения по чл. 87 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс – да се предоставя по служебен ред от Националната агенция за приходите, Агенция "Митници" и съответната община към компетентните органи, изискващи информацията;


2. Справка от търговския регистър, че лицата не са в производство по несъстоятелност или ликвидация, когато подават искане за издаване на лиценз за управление на данъчен склад, за издаване на удостоверение за освободен от акциз краен потребител или друг регистрационен режим по Закона за акцизите и данъчните складове;


3. Информация, че лицата не са извършили тежко или повторно нарушение по Закона за акцизите и данъчните складове, когато подават искане за издаване на лиценз, регистрация или удостоверение за извършване на дейности с акцизни стоки;


4. Информация за обстоятелството, че лицата не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, ако кандидатстват за разрешение за осъществяване на дейност като оператор на ваучери за храна или възнамеряват да развиват дейност като обменно бюро.


Проектът предвижда при първоначално заявяване за вписване пред Агенцията по вписванията лицата да могат едновременно с това да упражнят и правото си за доброволна регистрация по Закона за данък върху добавената стойност. Регистрацията по ЗДДС в този случай ще се извършва по облекчена административна процедура. По този начин ще се избегне необходимостта лицата да посещават и двете администрации. Също така се предлага да отпадне и задължението за данъчно задължените лица да съставят опис за наличните активи при регистрация по Закона за ДДС


Министерството предлага също по-лесно да става и издаването на разрешение за търговия с тютюневи изделия. За целта трябва да бъдат променени текстове в Правилника за прилагане на Закона за акцизите и данъчните складове. Предвижда се да отпадне изискването за лицата, които са вписани в Търговския регистър и искат от митническите органи разрешение за търговия с тютюневи изделия, да прилагат и декларация, че не са в производство по несъстоятелност или ликвидация. Такава ще се изисква само от невписаните в Търговския регистър. Ще отпадне и декларацията пред митницата, че кандидатът да търгува с цигари не го е правил нелегално в продължение на последните 24 месеца.


Министерството предлага да се подобри достъпът на приходната администрация до информация за действителните собственици на финансовите сметки, за да могат ефективно да разкриват и пресичат отклонението от данъчно облагане. Това изисква европейска директива, свързана с борбата срещу прането на пари, която трябва да бъде въведена в българското законодателство до края на 2017 г.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7790 Любопитно

  Може вече да не се занимаваме с данъка на МПС-то....

  [email protected]
 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5159 Неутрално

  Често правят промени и затрудняват собственици и служби.

 3. 3 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Ако е превел парите за данъка онлайн пък се налага да ходи в общината, за да вземе платежния документ.
  ----------------
  Пак някой пише без да има представа какво пише.
  Последно преди 4 -5 години ми се наложи да показвам нещо на хартия, тогава просто си разпечатах превода от онлайн банкирането и минах през банката да му праснат един печат.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 4. 4 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  То и сега Ганьо не си плащаше данъка, сега пък съвсем....

 5. 5 Профил на starlighter
  starlighter
  Рейтинг: 217 Неутрално

  По-важно е да спират от движение нафтовите печки, бълващи огромни кълба дим на всяко кръстовище

 6. 6 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#4] от "niakoi_si":

  Като не го плаща, да му потърси сметка държавата, а не пункта за ГТП.

 7. 7 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Ако е превел парите за данъка онлайн пък се налага да ходи в общината, за да вземе платежния документ.----------------Пак някой пише без да има представа какво пише.Последно преди 4 -5 години ми се наложи да показвам нещо на хартия, тогава просто си разпечатах превода от онлайн банкирането и минах през банката да му праснат един печат.
  —цитат от коментар 3 на qwertqwert

  От няколко години може да се плаща на виртуален ПОС, към общината.
  И аз съм минавал само разпечатка, но последните години държаха да им донеса бележка от общината.
  Технически има как да се осъществи проверката, така че плащането на месния данък да не е пожелание.

 8. 8 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  “Сега трудности възникват в пунктовете, които нямат връзка с общинските администрации и собственикът трябва да носи бележката за платения данък на ръка.”

  Въпросът се решава много лесно - въпросните пунктове аут докато не си оправят нещата. Точно както се очаква и от собствениците на неизправни МПС.

  I Want To Believe
 9. 9 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  До коментар [#5] от "starlighter":
  "По-важно е да спират от движение нафтовите печки, бълващи огромни кълба дим на всяко кръстовище"
  ===============================
  Това понякога го правят печките от ново поколение, които сами са решили да си почистят филтъра.

  Еретик
 10. 10 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3197 Неутрално

  До коментар [#6] от "Индиана":

  Правилно. Администрацията (в случая общинската) да престане да хитрее и кара друг да й върши работата.

 11. 11 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 507 Неутрално

  И в момента има пунктове, които ще ти направят технически преглед без платен данък :) Това май само в МФ не го знаят.

  Every cradle is a grave.
 12. 12 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#10] от "Един препатил":

  Е то хубаво, ама ГТП пунктовете поне да си вършеха тяхната работа...

  Защото ако го правеха, 50% от автомобилите нямаше да преминат теста.

 13. 13 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3197 Весело

  До коментар [#11] от "Ватник":

  А, че то има пунктове, където няма защо въобще да си карате колата. Което в Министерство на транспорта го знаят много добре.

 14. 14 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ами то като се замисли човек не е далече от акъла. Какво общо има техническия преглед с данъка на колата... Техническият преглед да провери дали превозното средство е изправно, за данъците си има други институции...

 15. 15 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Куриози от ТП при соца:
  1. Проверка на пирографията на номера на колата върху гумите+резервната. С нагорещени цифри се маркираха гумите против кражби.
  2.Проверка на бензина. За ЛМПС зелен, за държавни червен, или обратно.
  3.Проверка на кондензатора на делкото против смущения на тогавашните технологии-ТВ и радио, да не пращят.
  4.Имаше и още дивотии, разни номера на двигателя и шасито, да не е краден автомобила. На Моску номера на двг беше на едно шибано място под динамото, зацапано с масло, голямо зяпане падаше от ченгето в КАТ докато го намери, башка теб колко те тормози.

 16. 16 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До коментар [#3] от "qwertqwert":

  Ти не си в час, драги. Това, че ти си минавал метър някъде, не значи, че е било така по закон.
  Ако се спазват досегашните разпоредби на наредбата, трябва да донесеш в пункта следното:
  "документ за платен данък върху превозните средства, изискуем към деня на извършването на периодичния преглед на ППС съгласно чл. 60, ал. 6 от Закона за местните данъци и такси или документ, че са освободени от данък съгласно чл. 58 от Закона за местните данъци и такси. Документите трябва да са обозначени или маркирани за еднозначно идентифициране чрез информационната система по чл. 11, ал. 3;"

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 17. 17 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 975 Неутрално

  А цитираната по-горе ал.6 на чл.60 от ЗМДТ пък гласи съвсем ясно:
  "Заплащането на данъка е условие за редовност при годишния технически преглед на превозното средство. Заплащането на данъка се удостоверява с представяне на ИЗДАДЕН ИЛИ ЗАВЕРЕН ОТ ОБЩИНАТА документ."

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 18. 18 Профил на gunar
  gunar
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#3] от "qwertqwert":

  Пак някой говори наизуст. Теб специално съм те забелязал, че под всяка статия се изказваш крайно неточно и дезинформиращо. Абсолютен трол. В момента безумното законово изискване е пунктовете за ГТП да изискват и проверяват за платен местен данък за МПС (въведено законово изискване на частни ю.л. да следи дали си и платил местен данък???). Ако пункта има връзка със съответната общинска администрация, връзката става онлайн, но ако няма (защото няма изискване да има) проверката става само чрез представяне на документ на хартия. И в този случай повечето пунктове за ГТП си "вързват гащите" като искат изрично документ, издаден от Общинската администрация - независимо как си платил (на каса, банков превод, онлайн), представлява разписка за плащане със залепен стикер.

 19. 19 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Мани другото, но трябваше да ходя до общината за заветната бележка след като съм платил онлайн.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#3] от "qwertqwert":

  Ми отиди да си платиш данъка и да минеш на преглед поне веднъж и ще видиш дали са глупсоти. С белата Астра вероятно нямате проблеми с данъците.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Гневно

  А докога собствениците на нефункциониращи търговски дружества ще трябва да подават нулевите си отчети в Търговския регистър и да плащат да това всяка година?

 22. 22 Профил на kubrother
  kubrother
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#3] от "qwertqwert":

  Не го приемат, искат стикер върху платежното от данъчното. Преди 3 год. ми направиха отстъпка, като минах така, но следв.година ме върнаха и казаха, че трябва стикер.

 23. 23 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  Най-после на некой му увря главата. ГТП да не е данъчна полиция? НАПаджиите като искат, да си ги гонят които не плащат. Ето вече КАТ е свързан с НАП, регистрираш в КАТ - отива в НАП. Друг е въпроса, че с дебилното ни данъчно законодателство, всички коли са товарни с данък от 5 лева я и за какво е този данък? За това че ПРИТЕЖАВАШ кола!!! Екотакса, да пътен данък - да но ДАНЪК МПС, ДАНЪК СГРАДИ WTF? Платил съм си ДДСто на колата, та отгоре и данък.

 24. 24 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Бой по бюрокрацията

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 25. 25 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 544 Неутрално


  До коментар [#6] от "Индиана":Правилно. Администрацията (в случая общинската) да престане да хитрее и кара друг да й върши работата.
  —цитат от коментар 10 на Един препатил


  Питам тогава чия работа върши КАТ, проверявайки ни за сключена застраховка ГО.

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 26. 26 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#20] от "Darth Plagueis":

  Ми отиди да си платиш данъка
  ----------------
  Муахахахахаххахахаха :) :) :)
  Тончо, поне от 10 години не ХОДЯ да плащам данъци.
  Също така не ХОДЯ да плащам интернет,ток, вода, парно , СОТ, телефон, и каквото още се сетиш.
  Ама ти си се реди на опашки и продължавай да пцуваш в общината колко било зле. :) :) :)
  А колкото и да ти е странно "бялата Астра" която с такава нега споменаваш не е върха в автомобилостроенето, хлОпел е мечта само за такива като теб.
  :) :) :) :)

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 27. 27 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#25] от "DS":

  Питам тогава чия работа върши КАТ, проверявайки ни за сключена застраховка ГО.
  --------------------------------
  :) :) :) :)
  Ето тази :

  http://eisoukr.guaranteefund.org/

  :) :) :) :)

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 28. 28 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#3] от "qwertqwert":

  Е, това е същта, като да си отишъл до общината и да си го платил там!Пак се разкарваш и пак ти трябва да доказваш, че си изряден, защото държавата не си е свършила задълженията>
  Или на теб, да ходиш в банка ти е по-приятно, отколкото в обшината!?

 29. 29 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 233 Неутрално

  е това е отпаднало , сега за компенсация КАТ ще изисква бележка или талонче за платени ;здравни осигуровки ; все пак рекета трябва да върви

 30. 30 Профил на sconsult
  sconsult
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Ей, най-сетне нещо да просветне и в мургава глава. Последният път май беше за "Такъв ни е МАТРЯЛА. Та нали всико в тази държава става по "Воля с ВИШЕ"' Амин!

 31. 31 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1623 Весело
 32. 32 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#7] от "Климент Горанов":
  ---
  'Технически има как да се осъществи проверката, така че плащането на МЕСНИЯ данък да не е пожелание.'
  ---
  А ако сме вегетарианци?
  Шегичка.

 33. 33 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#16] от "keen":

  Така е досега.
  Но се предлага вместо ние да висим по опашки и от гише на гише за тези документи, пунктовете за технически прегледи сами да си ги извършват.
  Съответно те трябва да имат и достъп до съответната информация.
  Така ще има пестене на време, нерви и по малко бюрокрация.
  Дано да доживеем електронното правителство, започнато от министър Николай Василев/НДСВ и милиони потрошени наши парички, без видими резултати.
  Но надеждата умира последна.
  Ако преди това не сме я изпреварили, очаквайки я.
  И не само нея.

 34. 34 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Техническият преглед трябва да се извършва от собственика на негова отговорност. Има значение застраховката. Да се вдига след нарушения или катострофа по вина на собственика. Без застраховка да не се регистрира превозното средство. Застрахователите би трябвало да имат пълна информация за водача и колата му, за да определят каква застраховка да плати.
  Това е най-простата и успешна система досега, но в България се обича сложното. Там вратите за бягане от отговорност са много.

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 35. 35 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 380 Разстроено

  Тук стана като "спортала"!!!
  Пише се за лека атлетика, коментира се футбол.
  Незнам толкава ли е престижно да напишеш некава тъпотия и после да гледаш колко "+" или "-" са ти набили

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK