Започва широк дебат за демонополизация на касата и нов модел за заплащане на лекарите, обяви Петров

проф. Николай Петров, министър на здравеопазването

© Велко Ангелов

проф. Николай Петров, министър на здравеопазванетоЗапочват широки обществени дебати по няколко ключови за здравеопазването въпроси като демонополизацията на Националната здравноосигурителна каса, за смяна на модела за определяне на заплащането на медицинските кадри и селективното договаряне на касата с лечебните заведения. Освен това ще бъдат изготвени подробни анализи за потенциалните ефекти от диагностично-свързаните групи в болниците, за извеждането на дейности в доболничната помощ, за здравната електронна система, за потребностите на населението в аптечната мрежа и други.


Тези и още приоритети изброи министърът на здравеопазването Николай Петров, като цитира управленската програма, която кабинетът "Борисов" прие в началото на август.


Ще представим нов модел за заплащане в здравеопазването, но това ще стане след широк диалог с всички заинтересовани, каза Петров.
"В момента заплащането на труда на лекари и медици е една енигма - има места, където възнагражденията са добри, другаде - те са трагични. Няма ясен регламент откъде идват парите, обикновено са чрез клиничните пътеки, а в тях странното е, че няма перо труд. Ще направим работна група, за да видим колко ще бъде остойностен този труд, тъй като това е деликатна материя. Компетентността на лекаря трябва да се обвърже с обема на неговата работа", коментира пред журналистите министърът на здравеопазването.


По думите му това ще отнеме поне няколко месеца, а до края на тази година от него се изисква да представи и нов модел за управление на болниците и за договоране със здравната каса. За всички тези задачи той ще разчита на експертните анализи, по които вече се работи, уточни той.


По отношение на демонополизацията, Петров поясни, че това ще е изключително сложен въпрос, който ще се гледа от експертите успоредно на всички останали промени и преостойностяването на медицинските дейности. Министерството вече е събрало опита на чужди държави с демонополизация на обществени здравни фондове - и добрия и лошия, затова не иска да избързва с решението, стана ясно от думите на министъра.


Сред приоритетите на ведомството се предвиждат още и стимули за повишаване на събираемостта на здравните вноски; въвеждане на Национална аптечна карта, но не като регулаторен механизъм, а като информационен; също и усъвършенстване на лекарствените политики; мерки за повишаване на компетентността на здравните работници. Ще се акцентира върху профилактиката и извънболничната помощ, дигиталните възможности за следене на разходите и ще се работи за бързо въвеждане на цялостната електронна система в здравеопазването, изброи още Николай Петров.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  Викайте др.Костов и д-р Игнатов за консултанти, такава реформа ще стане, че едни само ще плащат, а други ще се лекуват, както е при комунизма!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2219 Весело

  "въпроси като демонополизацията на Националната здравноосигурителна каса"

  Сиреч ще се отменя закона за здравното осигуряване!? Ако се отмени законовото задължение за здравно осогуряване и монопола на НЗОК пада. Тогава всеки е свободен сам да решава при кой застроховател и в какъв размер да се осигурява .... или са си умре свободен - без тежестите на здравната система.

  "В момента заплащането на труда на лекари и медици е една енигма - има места, където възнагражденията са добри, другаде - те са трагични."
  То и пациентите са така - има места, където мрат от глад; има места, където се чудят коя гънка да си опнат, та да изглеждат по-млади, за сметка на чужди здравни осигуровки.

  "Сред приоритетите на ведомството се предвиждат още и стимули за повишаване на събираемостта на здравните вноски;"
  Каква е връзката на Министерство на здравеопазването с НАП, която събира осигуровките? Или проф. Николай Петров ще раздава плакети на фирмите, които отчитат 100% осигуряване .... върху МРЗ?

 3. 3 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  ако уважаемия нов министър има желание да направи тези стъпки в посока определяне цената на труда на медиците ,най лесно ще го направи като посети за поне 24 часа съседната на нас РУМЪНИЯ ,която е най близко в развитието си до нас ,икономиката е почти като нашата ,данъците там са почти като нашите ,ние сме комплект и за ЕС и за Шенген .За негово сведение румънските медици имат повишение на основните заплати от тази година както следва ,начинаещ лекар е с 2500 лв наши пари , лекар със специалност и стаж и квалификации от 4000 до 6000 лв месечно , 7500 лв за главен лекар , за мед сестра 2000 лв , при това ниво на заплащане на 22 милиона Румъния ,там са останали около 51000 лекари , напуснали са само миналата година над 1700 лекари ,които са заминали на Запад ,положението в нашата страна е трагично от към страна заплащане , НЗОК ,БЛС и МЗ досега провеждат политика , при която заплатите се въртят около минималната за средния персонал , около 1000 лв за висшия ,да не забравим 1 лев за нощен труд за нощна смяна на интензивен лекар в масовата държавна болница , двойни заплати на това в частните , извън болничната помощ е платена в зависимост от натоварването на лекаря и качествата му ,като за лекар специалист заплащането е около 19.50 за преглед преди данъци и разходи , а за джипи ,средната сума за прегледани е около 2 лв на прегледан пациент ,в зависимост от мястото на практиката му и натоварването .

 4. 4 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2219 Весело

  До коментар [#3] от "edin drug":

  "при това ниво на заплащане на 22 милиона Румъния ,там са останали около 51000 лекари "

  Я, в Румъния има 232 лекари на 100 хил. души (с един повече от Полша - последна в ЕС), у нас са близо 400 лекари
  http://www.zdrave.net/ %D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B5-%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B0-%D0%B2-%D0%95%D0%A1-%D0%BF%D0%BE-%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B9-%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE/m1572
  Сиреч в България трябва да напуснат половината лекари (от 29 хил. в момента да останат 16240), та да стигнем румънците? Може. Така и пенсионната реформа ще се ускори като броят на песионерите ще спадне под заветните два милиона.

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1908 Неутрално
 6. 6 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 986 Неутрално

  A dano nai posle niakoi normalen na tozi post

 7. 7 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  С други думи се подготвя поредната хранилка за спонсори - здравни каси. Резултата ще е като при пенсионните фондове, но на кой му пука за идиотите дето избират народните представители?

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3727 Неутрално

  Струва ми се ,че пак ще откриват топлата вода.Да видят в една средно корумпирана страна каква е системата и готово .Само с повече контролиращи органи.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7689 Неутрално

  Имаше една песен " И всичко пак ще се повтори".

 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  При тея, ... НЯМА ДЪНО.
  —цитат от коментар 5 на 442


  Да ама все са ви отгоре!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 599 Неутрално

  "селективното договаряне на касата с лечебните заведения."

  !!! Москов отново действа.
  От държавата искам здравно-ЗАСТРАХОВАТЕЛНА система /или каса/ и само това да е задължително.
  Здравно осигурителни системи, ако изобщо има, трябва да са само доброволни.

 12. 12 Профил на one_1980
  one_1980
  Рейтинг: 213 Неутрално

  това с демополизация на здравнака каса е абсурдно.
  повече касир повече разходи за администрация , софтуер, комисионни разбира се

  няма как с такова решение да се подобри за масовия българин здравеопазването.

  за 6-7 млн България една национална каса е достатъчна

 13. 13 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  До коментар [#12] от "one_1980":

  "да се подобри за масовия българин здравеопазването"

  Това не е сред приоритетите на ведомството - последния абзац от статията: събиране на здравни вноски; аптечна карта; лекарствени политики (схеми за усвояване) и компететност на здравните работници (друга схема за усвояване ... чрез хонорари).
  Понякога се чудя за кого е здравеопазването в България - след почти 20 години реформи ни един не предложи (електронно) здравно досие на всеки българин (здравен картон му се викаше едно време, но сега трябва да се притурят платените осигуровки и други здравни разходи). Като че ли главна цел на здравеопазването е "усвояване" на здравните осигуровки и колкото се може повече бюджетни разходи (НЗОК всяка година е на дефицит от 60-240 млн. лв.). Защото за тези 20 години (през 2018 г. ще станат) разходите за здравеопазване са увеличени четири пъти, населението (пациентите) са намаляли с 15%, а болните (36 млн. болнични дни за 2016 г.) винаги отчитат 10% годишен ръст. Лекарите са заприличали на брокерите от пенсионните фондове - колкото по-голям (отрицателен) ръст (на доходността - болничните и инвалидността са разход на НОИ, а погребенията на общините и роднините), толкова по-големи заплати.

 14. 14 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  При бедна държава няма разумно решение. Кабелна телевизия 10-20 лв, телефон 10-20 лв и здравна вноска около 20 лв, като половината не плащат!? Не случайно, дори гастарбайтери от Америка идват през лятото да се лекуват. За цената си системата е близка до оптималната, дебатът трябва да е върху основни принципи за кои групи колко да плащат и какво да получават срещу това, а не как да се разреже тортата.

 15. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2219 Весело

  До коментар [#7] от "Цецо":

  "С други думи се подготвя поредната хранилка за спонсори - здравни каси. "

  Тц, само ще се усвояват средства ... за анализи и консултации:
  "Министерството вече е събрало опита на чужди държави с демонополизация на обществени здравни фондове - и добрия и лошия, затова не иска да избързва с решението"
  Сиреч, друг вид "пръстов отпечатък" ще се оставя върху здравеопазването - картен. След национална здравна карта, след болнични карти сега ще се твори върху аптечната карта. А аптеките са 4400. За един мандат бяха изготвени болничните карти за около 440 болници. За аптеките отма отиват два мандата поне (болнични аптеки, ведомствени аптеки, подвижни аптеки, селски аптеки-ОПЛ разносвач, дрогерии-хипермаркети, все големи проблеми на родното здравеопазване). После сигурно ще има и търговска карта - за търговците на едро. Това ще е при някое служебно првителство, че търговците са под 50 парчета.

 16. 16 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  До коментар [#14] от "stoiank":

  "здравна вноска около 20 лв, като половината не плащат"

  18.40 лв. е за тия, дето не плащат (2.2 млн. пенсионери + 1 млн. деца и учащи до 26 годишна възраст за една година прави 707 млн. лв, а държавната субсидия е 1.2 млрд. лв. за покриване на "мисионери" - командировани избранници в чужбина със семейтвата си).
  Останалите плащаме по 208 лв. месечно за тоя, дето духа Михаля. Отделно си купуваме лекарства и плащаме за медицински преглед и лабораторни изследвания. Та разходите за здравеопазване се вдигат два пъти от бюджетираните - от 3.5 млрд лв. по бюджет
  http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=109994
  отиват на 6 млрд. лв. за тая година (за 2016 г. са 5.6 млрд. лв. по IMS).

 17. 17 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  До коментар [#16] от "wanderer":

  Значи дебатът трябва да е как да функционира солидарния модел, а не колко каси да има. Защото дали плащаш 200 лв/месец, 20 лв или държавата трябва да внася за теб , дали имаш дългове за ЗО или нямаш по закон получаваш еднаква услуга. Естествено при такъв модел най-големите тарикати са най-добре. Важи и за пациенти, и за болници. Отделно има и човешки елемент, не може да откажеш медицинска услуга. Целия дебат е за пари, а не се дебатират принципите.

 18. 18 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  До коментар [#13] от "wanderer":

  Чичка, стига с тези комунистически глупости : Цитат:'Защото за тези 20 години (през 2018 г. ще станат) разходите за здравеопазване са увеличени четири пъти, населението (пациентите) са намаляли с 15%, а
  Ти не знаеш ИЗОБЩО какво значи финансиране в здравеопазването:
  АВСТРИЯ : 68 МИЛИАРДА ЛЕВА (данните са от 2013г)
  БЪЛГАРИЯ : 3 МИЛИАРДА ЛЕВА
  23 ПЪТИ ПО-МАЛКО ПРИ БЛИЗКИ ПАРАМЕТРИ КАТО НАСЕЛЕНИЕ И ТЕРИТОРИЯ

  А лекарите в България не са 29 хиляди (толкова са регистрираните дипломи от 1960 г насам) , а само около 14 000 които работят с пациенти, преглежат и лекуват. Скоро ще търчите по магистрлаите на Баце в търсене на доктор и ще се питате къде ли са тези 29 000 , вярвайки на глупости тръбени от пропагандата на келавите управляващи, които не си знаят нито броя на лекарите , нито бюджета, ,нито ,че вече реално нямат здравеопазване определяно като европейско, по-скоро приравнено към сомалийското....
  Но наивни поданици като теб колкото щеш...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 19. 19 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  До коментар [#16] от "wanderer":

  208 лева месечно за здравни вноски плащаш ако заплатата ти е 2600 лева месечно. И то ако си самосигуряващ се ,а не работодателят да ти внася повечето от него (4.8%) За такава заплата мисля, че можеш да си позволиш частни медицински прегледи без да мрънкаш. О, чакай , забравих, че на комунетата трябва да е евтино щото още им гърми в главата ,че трябва да е безплатно. А твоите 208 лева (ако изобщо са толкова) са внасяни в солидарна здравна система не са само за твое ползване, ако чаткаш какво е солидарна здравна система в която тези пари се ползват ежеминутно от нуждаещите се сега в операционните зали и реанимациите ,за деца и хора с увреждания които не могат по една или друга причина да направят свои равностойни вноски на твоите. Само ,че за вас общото е ваше , а вашето си е само за вас. Това са ви възгледите за солидарна здравна система. И затова не заслужавате друга система освен кеш плащания и нищо друго. И изобщо няма да е левче -два ,пък да видим как ще си позволите операции които са с 5 цифрени суми...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 20. 20 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6862 Неутрално

  Май ще излязат в крайна сметка само приказки, въпреки желанието за промени

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK