Представителите на Цветан Василев официално поискаха закрилата му в САЩ по закона "Магнитски"

Джоузеф Огъстин

© JWI

Джоузеф ОгъстинАмериканският лобист Джоузеф Огъстин е внесъл на 14 август (понеделник) документите, с които собственикът на фалиралата КТБ Цветан Василев официално кандидатства за закрила в САЩ по закона "Магнитски". Това каза Огъстин от юридическата компания JWI в интервю за телевизия "Би Ай Ти".


Джоузеф Огъстин обясни, че са подадени две заявления – в Държавния департамент и в Министерството на финансите на САЩ. "Те се изпращат на Държавния департамент за нарушения на човешките права, а на Министерството на финансите – за обвинения в корупция. Направихме това като попълнихме подробно заявление, с което документирахме човешките права на Василев, които вярваме, че са нарушени без причина, а за Министерството на финансите документирахме нарушенията, които смятаме, че са извършени от Пеевски и специалния прокурор Цацаров (главният прокурор Сотир Цацаров – бел.ред.). Също така предоставихме на Държавния департамент и Министерството на финансите и "Бяла книга", която екипът на JWI и проучвателите са подготвили, за да документират всички обвинения срещу Василев, както и контраобвиненията", коментира той.


Предстои двете сезирани институции да се запознаят с представените им документи и да проверят тяхната правдоподобност. "Ако бъдат убедени като нас, тогава ще направят предложения на президента да повдигне санкции срещу г-н Пеевски и главния прокурор Цацаров", каза Огъстин.
От думите на лобиста се разбира, че след първата му среща с Цветан Василев през ноември 2016 г. е имало още редица срещи между банкера и различни служители на юридическата компания. Хонорарът, който компанията е получила е 50 хил. щатски долара, като според Огъстин средствата стигат за покриване на основните разходи на компанията.


"Смятаме, че това е възможност за министър-председателя Борисов да проучи това, да изчисти някои от проблемите, за които България е била обвинена на международно ниво, знаете, България се класира като най-корумпираната страна в ЕС, била е критикувана от Държавния департамент и от Международния валутен фонд и това е възможност за тях да погледнат вътре в страната и да започнат да подобряват някои неща", коментира още Джоузеф Огъстин.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK