ГДБОП привика мъж заради негов пост във "Фейсбук", който застрашавал Бойко Борисов

ГДБОП привика мъж заради негов пост във "Фейсбук", който застрашавал Бойко Борисов

© Георги Кожухаров



Васил Коцев от София е бил привикан вчера от ГДБОП заради негов пост в социалната мрежа "Фейсбук", който антимафиотите са приели като застрашаващ живота на премиера Бойко Борисов и призив към бунт. Това написа самият задържан Васил Коцев днес в мрежата.


Публикацията, заради която е бил разпитван, е от април и е гласяла: "Борисов, времето ти свършва, идва времето на народната любов с пушки и сопи" * ("До Бойко, това, което вършиш, ще те изхвърли не само от властта, а и ще ти отрежем главата! Това ли целиш! Българите да хванат пушките и ножовете! Денят идва!"). Коцев е бил накаран под диктовка на полицаите да напише, първо, че не смята да убива премиерът. Впоследствие от ГДБОП размислили и го накарали да напише, че се разкайва за думите си.


Потърсен от "Дневник", ръководителят на ГДБОП Ивайло Спиридонов отказа всякакъв коментар по темата с думите:




"Съжалявам, не мога да коментирам нищо, когато дойде време, ще излезе съобщение от пресцентъра. Нищо не мога да кажа."


На въпроса дали е практика на ГДБОП да задържа хора заради постове в социалните мрежи, Спиридонов отговори лаконично: "Не".


"Да, признавам си, не харесвам управлението на г-н Борисов, тоест на министър-председателя. Не съм единственият! Но това е друга тема", пише днес във Фейсбук Коцев. Той разказва и случилото се вчера.


"В 12:30 ч. бях излязъл от моя дом, за да помогна на майка ми и да ѝ пазарувам някои неща." След което майка му се е обадила да го провери къде е, защото в дома ѝ имало "едни господа", които имали въпроси към сина ѝ.


След като се прибрал, Коцев видял антимафиотите, който му се представили, че са от ГДБОП. Те му обяснили, че не е задържан, а го викат в качеството на свидетел. След като е поискал документ, въз основа на който искат да го разпитат, полицаите веднага попълнили призовка, разказва още Коцев.


Той попитал къде трябва да отиде, а те му отговорили, че ще го отведат. "Не се притеснявайте, госпожа (полицаите към майката на Коцев - бел.ред.), само за справка е!"


Викам си, да бе, справка! И така седнахме в колата. Говорихме съвсем приятелски. Изобщо бяха крайно любезни", пише в публикацията си Коцев.


В сградата на ГДБОП полицаите извадили листове и казали, че през април от личния профил на Коцев във Фейсбук е имало публикация - "Борисов, времето ти свършва, идва времето на народната любов с пушки и сопи", която била заплаха към премиера.


Коцев е заявил, че дори не помни какво е писал преди толкова време и попитал полицаите откъде знаят, че профилът ми не е бил хакнат.


"Те ми казват - сигурен ли сте, че ви е хакнат? Викам, господа, не съм сигурен в нищо. Защото, ако е хакнат, трябва да вземем всичките ви устройства от вас, с които е свързан профилът. Казах - а не благодаря!", пише още мъжът.


Служителите на ГДБОП го питали защо е писал това срещу премиера. В отговор той им заявил, че България е свободна страна и всеки може да пише каквото иска във Фейсбук. Антимафиотите поискали това да бъде записано.


Те му казали, че той призовавал към бунт с този пост.


След това под диктовка на полицаите Коцев трябвало да запише, че не желае да убива премиера. "Викам - ама наистина ли да го напиша? Те викат - не така, не е добре, напишете, че се разкайвате за думите си. Казах - ще го напиша, но не се разкайвам."


Полицаите го попитали дали контактува с човек с профил Ванче Михайлов. Коцев заявил, че не е сигурен, но смята, че познава такъв профил. Полицаите го питали дали познава и други хора, които псуват премиера и поискали имената им. Той отказал.


След един час бил пуснат.


"Казаха ми това си остава тук, нали! Викам да, ок". Коцев обаче се свързва с негов приятел журналист, за да информира медиите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK