Превишени ли са права в случая с ГДБОП и "Фейсбук" статуса и каква е европейската практика

Бойко Борисов се извини на Васил Коцев и обяви, че ще поиска проверка на служителите на ГДБОП

© Юлия Лазарова

Бойко Борисов се извини на Васил Коцев и обяви, че ще поиска проверка на служителите на ГДБОППремиерът Бойко Борисов се извини на Васил Коцев, мъжът, когото служители на ГДБОП навестиха тази седмица, за да даде обяснения за своя публикация във "Фейсбук" от април тази година. В нея той заявява: "До Бойко, това, което вършиш, ще те изхвърли не само от властта, а и ще ти отрежем главата! Това ли целиш! Българите да хванат пушките и ножовете! Денят идва!"


Припомняме, че авторът на статуса го беше представил в по-омекотен вид, в който липсваше изразът "ще ти отрежем главата".


"Дневник" потърси мнението на юристи по кои закони кои са отговорните институции в случаи на заплаха към политици или висши държавни служители и дали има специално законодателство в тези хипотези.


Александър Кашъмов, адвокат: Стандартът е изтриване на подобни коментари
Адвокат Александър Кашъмов

© Красимир Юскеселиев

Адвокат Александър Кашъмов


Свободата на словото в интернет е темата в случая с привикания мъж за "справка" от ГДБОП. Тълкуването, което е прието от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) и Съда на ЕС, е, че хората, които са потребители на интернет, се ползват със степен на защита - както на свободата на словото, така и на личните им данни. И намесата в правата им не може да бъде по всякакъв повод. Законът за електронните съобщения позволява данни за трафика на електронни съобщения например да се разкриват, когато трябва да се идентифицира лице в случаите на тежките престъпления, т.е. тези, които подлежат на наказване със затвор над 5 години. Това трябва да е първата цедка за преценка дали съответните органи на власт могат да се намесват в сферата на човека.


Следващият важен въпрос е дали говорим за закана за убийство, което е състав на Наказателния кодекс, за което се изисква конкретика, непосредственост на заканата, изпълнимост, или става дума за реч на омразата, която не е допустима в редица случаи в демократичното общество. Но когато има формата на някакъв вид критика, макар и крайна към висши политически фигури, в определени случаи тя може да бъде търпяна, разбира се, прекалено би било да се говори директно за убийство. Основната санкция за реч на омразата според стандарта, изработен от ЕСПЧ по делото "Делфи срещу Естония", е, че такива постове трябва да се трият максимално бързо от администратора на интернет полето на дискусия.


Това е максималната санкция, която е предвидена. В това дело пред ЕСПЧ не е поставен въпросът за идентифициране на авторите на постовете.


Стои въпросът дали подобно действие - по идентифициране и задаване на въпроси от страна на държавните органи, не надхвърля пределите на необходимата намеса в правото. Защото ние говорим за свобода на изразяване, но от друга страна, тя не може да бъде безкрайна. Но пък намесата в тази свобода, дори ако е употребена отвъд пределите, трябва да бъде пропорционална.


В случая стандартът е изтриване на подобни коментари


Струва ми се, че се надхвърля тази граница на държавната намеса, когато се започват действия, които по същество представляват израз на държавна репресия. Най-вероятно става дума за преписка по Закона за съдебната власт и Закона за МВР, т.е. предварителна проверка, която да изясни дали няма състав на престъпление. Но когато обективният състав на думите може да покаже дали има ясно намерение за убийство, или има просто реч на омразата, няма значение кой човек стои зад тези думи, необходимо е да има действия. Иначе идентифицирането на лицето и призоваването може би е прекрачване предела на необходимото.


ЕСПЧ, Върховният касационен съд и Конституционният съд в България са приели стандарт, че се прави


разграничение между коментари и твърдение за факти


Ако твърдението за един факт може да е невярно, коментарът е израз на оценка, за която хората са напълно свободни. Тука имаме свобода на изразяване на мнение, която е част от свободата на изразяване. Когато няма данни за действия, а критика, е в по-голяма степен превишаването на пределите на държавните органи.


Когато говорим особено за критика към висши политически фигури, имаме изискване по стандартите на ЕСПЧ за максимална търпимост. Действия, които непосредствено предшестват разследване на престъпление, ми се струват прекомерни. Узнаването, че органите действат по този начин, може да попречи на хората да изразяват критика. Демокрацията се основава на критиката и на критичното мнение на гражданите към управляващите, защото ние сме ги изпратили там.


Подобен прецедент е доста опасен за самото съществуване на демокрацията, въпреки че личното ни мнение може да е, че този човек не се е изразил по най-добрия начин. Но все пак институциите със специфични правомощия като прокуратурата и полицията трябва задълбочено да мислят за последиците от своите действия. Особено когато те засягат свободата на словото, която е, както казва ЕСПЧ, в самата основа на понятието демократично общество.
Преди 4 години масови протести доведоха до оставка на едно правителство и това беше максимален израз на демокрация. Заплаха от държавата към гражданите може да има като краен ефект да се потиска гражданската енергия, която е абсолютно легитимна и която стои в основата на понятието демокрация.


Здравка Калайджиева, съдия в Европейския съд по правата на човека (2008 - 2015 г.): Доскоро смятах, че не се търпи различното мислене, напоследък се чудя дали изобщо се търпи мисленето


Здравка Калайджиева, съдия в Европейския съд по правата на човека (2008 - 2015 г.)

© Юлия Лазарова

Здравка Калайджиева, съдия в Европейския съд по правата на човека (2008 - 2015 г.)


Доколкото няма действия, всеки е свободен да изразява мнение по отношение на управлението и въобще по всякакви въпроси в обществото. Не мога да кажа дали статусът на този човек е призив за някакви насилствени действия. Въпрос на преценка е дали поведението му в социалната мрежа е съставомерно по който и да е текст на НК - ако така смята ГДБОП, би следвало да се образува наказателно производство и да се разследва по процедурните правила. Извършено е само разпитване и той е бил поканен да подпише декларация, че няма да пристъпва към насилствени действия спрямо премиера.


Струва ми се, че самото безпокойство на ГДБОП показва пълно неразбиране на плурализма в едно демократично общество. Действията по разпита и декларациите, които е трябвало да подпише авторът на статуса, приличат на носталгия по времето, когато хората биваха осъждани за вицове срещу Тодор Живков, и за времето, когато чл. 1 от Конституцията предвиждаше вечната власт на една партия.


Михаил Екемджиев, адвокат: Това е метафоричен израз на недоволство


Адвокат Михаил Екимджиев

© Георги Кожухаров

Адвокат Михаил Екимджиев


Очевидно това е един алегоричен, метафоричен, абстрактен израз на недоволство.


За да твърдим, че има данни за престъпление по глава 1 от Наказателния кодекс – престъпленията срещу държавата и националната сигурност, трябва да има конкретика: да се въоръжим еди-кога си, да се съберем еди-къде си, да направим това и онова. Не е достатъчно да кажем - денят идва, за да приемем, че има конкретна заплаха, която да ангажира вниманието на службите с конкретни проверки.


Освен може би да следят по-зорко поведението на това лице, за да се види дали ще се мине към следващия етап от абстрактната идея на някаква съпротива към създаването на някаква организация. Този е етапът, в който държавата може да реагира. Специално законодателство няма, разпоредбите са в глава 1 на НК. Но статусите в социалната мрежа, такива, каквито ги виждаме при нас, ги намирам в сферата на идеите, на свободата на мисълта и на словото. Един човек просто изразява по-експресивно и емоционално отношението си към властта и към премиера Бойко Борисов.


Очевидно е, че пушки няма откъде да се вземат, а със сопи (по думите на привикания в ГДБОП мъж, че постът му бил: "Борисов, времето ти свършва, идва времето на народната любов с пушки и сопи - бел.ред.) не може да се застраши сигурността на премиера, нито да се направи преврат в една натовска държава. Боя се, че когато имаме престъпление като взрива на летище Сарафово, то може да бъде проспано, а хабим малко гротескно ресурс заради емоционални статуси в мрежата.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5491 Неутрално

  ГДБОП да си гледа организираната престъпност - това ѝ е задачата по дефиниция.
  Например имотмната мафия !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  А ако напиша във Фейсбук, че ще убия Делян Пеевски с преяждане, дали ще дойдат баретите на вратата ми и ще ме арестуват ефектно с обвинение за опит за убийство на успелия млад човек на 33?

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 3. 3 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lou":

  Извинявам се без да искам Ви докладвах.

  На въпрпсът: Не ако е само със Суджук.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 4. 4 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lou":

  А ако напиша във Фейсбук, че ще убия Делян Пеевски с преяждане, дали ще дойдат баретите на вратата ми и ще ме арестуват ефектно с обвинение за опит за убийство на успелия млад човек на 33?
  —цитат от коментар 2 на Lou

  Колега, нямаш толкова пари, за да купиш такова количество храна, което тази свин..., пардон - персона, да не може да изяде!
  И тъй като фактът с корпулентността на потенциалната ти жертва и неограничените ѝ способности за преяждане с храна, собственост и власт са ноторно известни на правораздавателните органи и на останалата публика, то заканата ти няма как да бъде обективирана поради негодност на субекта и формата на изпълнителното деяние.
  А за субективната ти страна остава единствено удовлетворението да ти се присмеят за негодния опит с негодно средство...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 5. 5 Профил на pleven
  pleven
  Рейтинг: 221 Неутрално

  А "Грух-грух, ам-ам, кви-и-и-и..." опасно ли е за 33-годишния?

  https://www.pleven.pro
 6. 6 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 295 Неутрално

  ГДБОП да си гледа организираната престъпност
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Ами те си я гледат, в смисъл - отглеждат си я.

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Доскоро смятах, че не се търпи различното мислене, напоследък се чудя дали изобщо се търпи мисленето!Търпи се,както се казваше едно време - ако съвпада с априлската линия на партията,ама с това си действие ГДБОП май са си останали до априлската линия на партията и още я защитават.Няма значение коя е партията щом е на власт.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 843 Весело

  СМС до г-н Борисов:
  Скъпи Бойко, затрогнах се от твоята човечност и съпричастност спрямо Васко Коцев. Обръщам се към теб с молба да ме излекуваш от един цирей, който нараства на дясната буза в долната част на гърба ми, вече десетина години. Напоследък започна да посинява-мяза малко на вашето светлосиньо знаме..... Ходих на лекари и специалисти, но никой не може да направи нещо по въпроса. Ако ти си възпрепятстван, то моля прати г-н Симеонов. Обещавам да не викам много при операцията. За адреса питай ГДБОП, не искам тук да го пиша, за да не дойдат някои самозвани лечители от БСП....

 10. 10 Профил на qyx22529592
  qyx22529592
  Рейтинг: Неутрално

  Абе, използвайте ТОР редовно, хем е добре за мрежата, може и няколко Tor nodes да пуснете. Верно дето Гугъл/Фейсбук не харесват това, но си е изцяло техен проблем.

  Адвокат Михаил Екимджиев! -- Голям!!! Пък и хубави кинти му плаща мъдрият български народ.

 11. 11 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#9] от "1_april":

  Как ли хора с комплекси могат да се излекуват,па макар и да е цирей на буза.Който не разбира от бира има секира.Та дума дума вади и не думоблудствувайте та да не станем за посмешище на ГДБОП и сие.

  mihala
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8548 Неутрално

  Не стреляйте по ГДБОП. Те толкова могат.

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10215 Неутрално

  Това очевидно е акция за сплашване на службите в опит да се подмажат на премиера, да демострират активност и да трупат активи. Всичко е станало с обратен знак...
  При това заканата е станала доста отдавна, а фейсбук профилът на заканващият се е публичен, т.е. дори службите не е трябвало да се ровят.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2374 Неутрално

  ГДБОП да отиде в населените места, дето стърчат палатите на телефонните измамници и всяко дете ги знае с какво се занимават. И да спре този позор, заедно с НАП, полиция, прокуратура и съд. Защото това деяние, единствено по рода си в Европа, наистина застрашава националната сигурност - подрива вярата в държавните институции и ги прави жалки и смешни. ГДБОП да класифицира и нападенията срещу лекари като застрашаващи националната сигурност и да ги бори, заедно с останалите институции, защото това е безхаберие към една високо квалифицирана професия, която може да се упражнява навсякъде по света за повече пари и с друг статус. И когато всички млади лекари се изнесат, ще им се наложи да се борят с чума, холера и от рода отдавна забравени болести! А това не е като да се разоравяш с постингчета и клипчета в интернет!
  Иначе респект за реакцията на ББ! Аз политици трая слабо, но в случая реагира адекватно!

  Мърфи е оптимист!
 15. 15 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Ама и този е един подляр и извъртач. Не помнел бил, пък не знаел бил, пък дали не бил хакнат, ама май не бил, пък щял бил да пише, че се разкайва, ама нямало да се разкае, обещал на ченгетата, че между тях ще си остане, а щом излязъл, първата му работа била да раздуха случката. И сега всичко живо се юрнало да го коментира, оправдава и ожалва, че чак му се извинявал Бойко Борисов. Голям герой, няма що!

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 132 Неутрално

  Няма да споря с адвокати, опазил ме Бог, но познавам случай на лекар, който си потърси правата от майка на дете, която беше постнала във Фейсбук гнусни лъжи за него. На въпросната майка й струваше пари, както и унижението да изтрие написаното и публикува опровержение.

 18. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  Рапон може и да се извинява, но ГДБОП са си свършили работата - уплашили са един мирно протестиращ. не вярвам втори път да напише подобно нещо във ФБ.

 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Акция за сплашване е това. Много критики има срещу бай Х.Сега ще се самоцензурират. Бай Х се извинил ,а шефа на ГДБОП кой ще накаже?

 20. 20 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1335 Весело

  До коментар [#14] от "султана глаушева":

  Така,като подхвърляте идеи,следващите пенсионери,които си хвърлят парите през терасата,ще го направят за да съдействат на ГДБОП при залавяне на телефонни измамници.

  ГЛАВАНАЦИТЕ РОДИНАТА ОНОЖДАТ
 21. 21 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1516 Весело

  — Нямаш право да ми говориш така. Кралят може да прави каквото поиска.

  — Ерис Таргариен правеше каквото поиска. Майка ти разказвала ли ти е какво му се случи?

  Сир Борос изръмжа.

  — Никой не може да заплашва Негова милост пред Кралската гвардия.

  Тирион Ланистър повдигна вежда.

  — Аз не заплашвам краля, сир, аз възпитавам племенника си. Брон, Тимет, следващия път, когато сир Борос си отвори устата, убийте го. — Джуджето се усмихна. — Ето, това се нарича заплаха, сир. Схванахте ли разликата? "

  "Песни за огън и лед", II част, " Сблъсък на крале"

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 22. 22 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2374 Неутрално

  До коментар [#20] от "Майндърбайндър":
  Това, дето така весело пишеш, никак не е весело! Засяга евентуално и твоите родители, баба и дядо. Това е един позор за институциите да се оставят няколко цигански фамилии да ги въртят около малкия си пръст и да се гаврят с родителите им!И само не ми казвай колко били изкуфели старите хора! Ами и ти ще изкуфееш! Сбръчкваш се, прегърбваш се, костите ти се трошат, мозъкът ти не работи! Ти какво си мислиш, с теб ще е друго, така ли? Като ти дойде до главата, спомни си как в младите си години си се подигравал с тези, дето са те отгледали! То човек знае ли какво отглежда!

  Мърфи е оптимист!
 23. 23 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3688 Неутрално

  Боко се извини на човека, но работата е миризлива. Ако Боко не е пратил НСБОП, тогава кой ги е пратил? Те са нарушили свободата на словото, основната форма на демокрация и трябва да бъдат санкционирани. Боко да ги уволнява или да признае, че е замесен и сам да понесе отговорност. Иначе що ги ручахме жабетата на 10 ноември, 1989 г? Впрочем самият Боко какво отношение има към тази дата и към демокрацията изобщо.?Той къде беше и с какво си занимаваше по това време? И изобщо какви са заслугите на това лице?

 24. 24 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Някой милиционер показно е излизал бойковият анал!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 25. 25 Профил на kitschpainter
  kitschpainter
  Рейтинг: 8 Неутрално

  може и няколко Tor nodes да пуснете
  —цитат от коментар 10 на qyx22529592


  Е, това само ако знаеш какво правиш. Или първо трябва да се почете малко

  "Борисов, времето ти свършва, идва времето на народната любов с камънье и дръвье"
 26. 26 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 699 Неутрално
 27. 27 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9034 Неутрално

  Това са глупости, спете спокойно.

 28. 28 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 804 Неутрално

  А ако напиша във Фейсбук, че ще убия Делян Пеевски с преяждане, дали ще дойдат баретите на вратата ми и ще ме арестуват ефектно с обвинение за опит за убийство на успелия млад човек на 33?
  —цитат от коментар 2 на Lou


  Не. В този конкретен случай ще е самоубийство.
  Делян Пеевски има (вероятно несъзнавано) чувство за вина и се самоунищожава с плюскане.
  Дано не тръгне на терапия, че терапевтът му ще има сериозен етичен проблем ;-)

 29. 29 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  И това ако не е реклама/ПР както казват - здраве му кажи! ББ много добре обърна нещата в своя полза, до такава степен, че нещастния човечец едва не потъна в земята от неудобство или срам!?.

 30. 30 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 894 Неутрално

  До коментар [#26] от "aralambi":

  Ако ще и с кукла на Путлер да спи. Това срещу него си е тормоз!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 31. 31 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Те са нарушили свободата на словото,
  —цитат от коментар 23 на Judjuk

  И от кога, да искаш да режеш главата на премиера на страната си се нарича 'свобода на словото'?!?
  Айде тролчетата малко по-спокойно, копейки ще има за всички.

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3688 Неутрално

  "И от кога, да искаш да режеш главата на премиера на страната си се нарича 'свобода на словото'?!?"
  [quote#31:"Подлизурко"][/quote]

  Казано е "Която мома не ще да я щипят ергените, да не се хваща на хорото"! Боко е публична личност. Той олицетворява една държава, която милиони хора не харесват, а стотици хиляди я презират. По много причини. Да го ругаят е едно, а наистина да го заплашват, съвсем друго нещо.

 33. 33 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  ГДБОП да си гледа организираната престъпност - това ѝ е задачата по дефиниция.Например имотмната мафия !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Оказва се, че сигналът е подаден от НСО на ГДБОП. А дори ГЕРБерята знаят, че функцията

 34. 34 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  Оказва се, че сигналът е подаден от НСО на ГДБОП. А дори ГЕРБерята знаят, че функцията на НСО е да варси Боко Т и Пеевски - всеки едни от 2-мата с по 50 гавазина, заплащани от НАС данъкоплатците.
  И пак дори ГЕРБерята знаят, че всяка година от "управлението" на СИКаджията бюджета на НСО стремително нараства, с нарастването на "народната лИбоф"

 35. 35 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Демокрация е, когато имаш приятели в парламента, в кметството и в полицията и си хванат да караш пиян, но никой не ти помага.

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 36. 36 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 822 Неутрално

  За 101-ви път гледаме един и същи сценарий - някой от гавазите (нарочно) прави гаф, и след това КАПО ДИ ТУТИ КАПИ "авторитетно" се намесва да го оправи.
  Аре стига толкоз с този цирк. Всичко отдавна е ясно дори и за пеленачетата.

 37. 37 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Добре де, ако това е „свобода на словото", „на различното мнение" и т.н., то чудя се, ако някой си напише във Фейса, че ще взриви обществената сграда Х или пък директно се обади по тлефеона с такава заплаха (вчера имаше такъв случай) – това различно мнение ли е, метафоричен бунт срещу системата, право на протест ли е? Трябва ли да се провери случаят и авторът му? Трябва ли той да се героизира?

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK