Бойко Рашков: ДАНС и прокуратурата не се интересуват от факти и доказателства

Бойко Рашков, председател на Националното бюро за контрол на СРС (НБКСРС)

© Анелия Николова

Бойко Рашков, председател на Националното бюро за контрол на СРС (НБКСРС)Със становище до БТА, подкрепено с над 40 страници приложения, председателят на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) Бойко Рашков описва несъстоятелността на действията на ДАНС в съдружие с прокуратурата за отнемане на достъпа до класифицирана информация на заместник-председателя на бюрото Георги Гатев.


"След като Прокуратурата на Република България и Държавната агенция за национална сигурност игнорираха документите, които щяха да им поможгнат за решение в съответствие с фактите и закона, аз съм длъжен да ги оповестя. Не само защото прокуратурата излезе със съобщение преди да е завършила проверката. А защото съм председател на орган, който е длъжен да защитава гражданите от незаконни посегателства на техните конституционни права."
Това заяви Рашков, запитан защо на БТА изпраща документацията.


На 24 юли прокуратурата излезе със съобщение, че по данни на ДАНС по три случая на подадени заявления за проверка, "член на бюрото" е подпомагал заявителите да си подадат молбите, което е оценено от наблюдаващия преписката прокурор като нарушение на служебните задължения. Въз основа на това е направено заключението за ненадеждност на члена бюрото и е отправена препоръка към ДАНС да продължи проверката и да му отнеме достъпа до класифицирана информация. Същия ден изтече контролирано информация, че визираният член на НБКСРС е зам.-председателят на бюрото Георги Гатев, а въпросните заявители за проверка, на които той неправомерно помагал, са съдията от Варненския окръжен съд Светлозар Георгиев, прокурорът от Пловдивската окръжна прокуратура Росен Каменов и прокурорът от Плевенската прокуратура Димитър Захариев. ДАНС изпълни препоръката и, игнорирайки документите на НБКСРС, след три дни - на 27 юли, отне достъпа на Гатев до секретна информация.
Гатев обжалва до Държавната комисия за сигурност на информацията (ДКСИ), която е решаващият орган. Срокът да се произнесе ДКСИ е 22 август. Комисията може да събира нови доказателства, за да вземе решението си. Запитан дали ДКСИ е поискала документи от бюрото, Рашков каза, че не е чакал да му ги поискат, а им ги е изпратил.


Конкретно по трите случая публикуваните документи на НБКСРС опровергават съобщението на прокуратурата, че Гатев им помагал в писането на молбите и ги е напътствал как да си ги подадат. Видно от приложенията, пловдивският прокурор Росен Каменов е подал молбата си чрез куриерска служба. Плевенският прокурор Димитър Захариев е ползвал адвокат Светла Маргаритова, която я е написала и го заяви вчера пуБлично в своя статия в сайта Defakto. Варненският съдия Светлозар Георгиев наистина е идвал в бюрото, диктувал е на административния секретар заявлението си, и е сложил собственоръчно подписа си.


Но дори да бяха подпомагани, заявява Рашков - това не само не е нарушение, а влиза в служебните задължения на членовете на бюрото и не може да бъде основание за отнемане на достъпа до класифицирана информация.


Ако ДКСИ не отмени акта на ДАНС, Гатев може да обжалва до Върховния административен съд. Ако и ВАС не го отмени, зам.-председателят на бюрото за контрол на СРС може да се смята за уволнен. Народното събрание, което го е избрало, ще трябва да го освободи, защото без достъп до класифицирана информация не може да бъде член на НБКСРС.


Така кръгът се затваря: игнорирайки документацията на НБКСРС, прокуратурата и ДАНС дефакто продиктуваха на Народното събрание да отстрани заместник-председателя на бюрото, за да бъде сложен на негово място послушен човек, който удобно ще си затваря очите за нарушенията им, обобщи Рашков. По думите му, целта на офанзивата е овладяване на бюрото за контрол на СРС, за да не се коментира публично, че няколко десетки нарушения на закона за СРС са били установени и че е била сигнализирана прокуратурата и главният прокурор, но е било отказано образуване на дела за нарушенията.


Пълния текст на становището на Бойко Рашков и приложенията можете да видите в прикачените файлове..

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Emilia Nedeva
  Emilia Nedeva
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Това, което става с Георги Гатев и ДАНС е тъжно продължение на статията ми от вчера- показва други способи за отсраняване на неудобните в институциите. И за обезсилване на цели институции

 2. 2 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  Естествено , че прокуратурата не се интересува от доказателства. За прокурор Чайка е важно да изпълни политическата поръчка.

  SHADOWS of SOFIA
 3. 3 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Цацаров и ДАНС действат на принципа ""Да унищожим неудобните""

 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Това комуне що си не гледа работата. Едно от нещата е пазенето на тайна срещу кого се вършат подслушвания. Законни или не, потърпевшият без помощта на хора от бюрото трябва да поиска проверка на неговия случай. Рашков спокойно може да обслужва интереса на БСП като ИНИЦИИРА запитване от лица, чиито случаи са непродуктивни. И това кореспондира с подслушванията от 2013г., сигнал за които внесе директно Съсльо.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Напоследък в тази медия все комунета и руски подлоги се защитават. Започвам да се питам КОЙ реално ръководи редакционната политика ?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#4] от "plebs":Успокой се и тури нещо от Агенция Фикус.
  —цитат от коментар 5 на kitschpainter


  До коментар [#5] от "kitschpainter":

  Удоволствието е мое! Червеи на Йовчев, колегата на Рицар Попова, и Бойко Рашков:

  "Водещ: На гости ми е Бойко Рашков, здравейте господин Рашков.
  Бойко Рашков: Здравейте.
  Водещ: Ръководител на Националното бюро за контрол върху специалните разузнавателни средства. Нали така е известно и популярно вашето звено.
  Бойко Рашков: Така е по закон.
  Водещ: И по закон. Няма да ви питам правихте ли проверка, защото изтече една стенограма от Министерския съвет, в която министрите коментират прословутата разработка „Червеи“, с която се занимава страната ни вече трети-четвърти ден и от нея става ясно, че вие сте направили проверка. Сезирани сте и сте установили осем нарушения при използването на СРС-та по тази разработка. Ще кажете ли кои са?
  Бойко Рашков: Искате да кажа кои са нарушенията ли?
  Водещ: Ако е възможно.
  Бойко Рашков: Разбира се, че е възможно. Тъй като ние подобни проверки сме извършвали по друг повод, но точно такова нарушение за такъв срок, с който са надхвърлени законовите лимити от време не сме се сблъсквали, трябва да призная - това е за първи път.
  Водещ: 300 дни. Рекорд.
  Бойко Рашков: Да. Иначе това не ни е първата проверка, която вършим, защото ние сме създадени миналата година със закона и в момента, когато това стана възможно ние веднага започнахме да упражняваме своите правомощия. Що се касае до тази проверка ние получихме сигнал от Министерството на вътрешните работи…
  Водещ: Да, господин Вучков – министър на вътрешните работи е признал днес, че той ви е сезирал декември месец още.
  Бойко Рашков: Това не е някаква тайна…
  Водещ: До преди малко беше всичко..."
  http://focus-news.net/opinion/2015/02/11/31799/boyko-rashkov-napravihme-izvodi-za-8-narusheniya-koito-sa-izvarsheni-po-sluchaya-cherveite.html

  Наздраве! За Рицар Попова!
  :) :) :)

 8. 8 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1400 Весело

  Браво! Все повече хора се опълчват на Цацаров и това е обнадеждаващо. Лед тронулся, господа присяжные! (Ледът се пука, господа съдебни заседатели!)

 9. 9 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 352 Весело

  Промените в НПК за безкрайно разследване и произвол на прокуратурата, сега опитите за подчиняване на контрола върху СРС - та, трите прасенца Борисов, Цацаров и Пеевски се опитват да сломят всякакви други мнения и обективност.

  Милиционерщина гарантирана ГЕРБ и „независимата” прокуратура на Доган :)))

 10. 10 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ако Бойко Рашков е алтернатива .......да ви имам алтернативата. Как не каза нещо когато назначаваше Делян ,Пепи ...и други капии на Саурон ? След като се хванла в играта "олигарси" ,да прочете Аристотел . Там пише какво е олигархията като строй ! Ама ако един е с една книга , тези са с две ! Това не променя обстоятелството две книги ..

 11. 11 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 352 Весело

  До коментар [#10] от "sporta":

  Кой говори за алтернатива? Алтернатива на какво?

  Рашков има мнение за конкретния въпрос, по който работи - използване на СРС-та плюс милиционерските опити да премахнат законовия контрол! Имаш ли да кажеш нещо аргументирано по тези конкретни въпроси, или ще интерпретираш биографията на Рашков?

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Освен до БТА, да изпрати писмото и до Брюксел , и до Сената на САЩ, ако трябва , и на арменския поп. Само да се промени нещо в тази държава.

 13. 13 Профил на one_1980
  one_1980
  Рейтинг: 237 Неутрално

  този рашков не бе ли свързан с дпс то

 14. 14 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#11] от "iceman_bg":

  Алтернатива за законното използване на СРС и всички останали " трикове" за да бъдем първа хънъма ? Играта стигна до такова ниво, че ...България стана излишна. Без да интерпретирам биография шеф не знае какво правят неговите подчинени или кой ги назначава ?? Не е борец "за правда и свобода"...Рашков, просто плаче за поста и използва риторика на "защитник на онеправдани и бедни". Двата отбора си приличат по едно .... не им пука за България.

 15. 15 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Казусът е висящ пред съда. Може би е по-добре да се изчака той какво ще каже по случая. И това аргументите на Бойко Рашков може и да бъдат чути. Засега действията му изглеждат по-скоро като пропаганден ход в защита на заместника си, т.е. силно заинтересуван е от случая и по разбираеми причини трудно може да се иска и очаква от него обективност.

 16. 16 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Това, което става с Георги Гатев и ДАНС е тъжно продължение на статията ми от вчера- показва други способи за отсраняване на неудобните в институциите. И за обезсилване на цели институции
  —цитат от коментар 1 на Emilia Nedeva


  А, ако съдът приеме, че изложените факти са достатъчно основание да потвърди административния акт, какво правим...
  Може би е по-добре да изчакаме и да не слагаме каруцата пред магарето и да се правим на последна инстанция , да не омаловажаваме и да не отстраняваме отнапред съдебния акт. А за магариите на прокуратурата може да кажем само, че рибата се вмирисва от главата и усилията трябва да бъдат насочени не към омаскаряване на редовите служители и магистратите, а да се поставя непрекъснато въпросът за безконтролността на главния прокурор.
  Преди съдебното решение не може по презумпция да считаме административния акт за неправилен, защото да не се случи така, че докато недоволстваме от неправомерни действия самите ние да ги вършим.

 17. 17 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1004 Разстроено

  Заглъхна ЦУМ гейт,заглъхна НДК,заглъхват суджуците,ноооо нещо трябва да шуми,да се имитират скандали и сега на ход е верният син на партията Б.Рашков.И какво?А кой ще е следеащият "скандал"?Не ви ли писна от простотии сътворявани за развлечение от някакви хора?До кога?

 18. 18 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1041 Любопитно

  Бойко Рашков е признат авторитет в разследването на коруция и злоупотреби по високите етажи на властта! Сотици, даже хиляди поУитици бяха вкарани в затовр,а когато Бойко Рашков оглавяваше следствието! Затов анеговот мнение по всЕкави въпроси е особено ценно! А иначе-27 години говорим за правата на престъпниците, особено на управляващите престпъници! Да не би случайно да се нарушат! Е, не са ги нарушили! И затова сме на тоя хал!
  Дневник, започна да ми липсва друг съдебен авторитет-кошницата с плодове! Моля ви, вземете интервю и с нея, и го пуснето утре! В него обезателно да пише колко невинен е Цветан Василев, и как заслужено ще си получи зелена карта и защита а-ла Магнитски!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 19. 19 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1041 Любопитно

  Цацаров и ДАНС действат на принципа ""Да унищожим неудобните""
  —цитат от коментар 3 на Cara Mia
  До коментар [#3] от "Cara Mia":
  КОЙ е бил "унищожен" от Цацаров, Велчев, Тататарчев? КОЙ е бил вкаран в затвора през последните 27-28 демократични години? Никой! Щото все за правата на престъпниците говорите! Бас държа, че и Б.Рашков е масон, точно както Пеевски, Цветан Василев и Цацаров!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 20. 20 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Гербави драми, всеки ден. Некой ден като се гътне главния гербер, ще миряса държавата.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 21. 21 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  Голяма работа е когато персонален " следствен охранител "на Доган се прави на демократ. Разправия между олигархията ......., а долу излиза като дебат за някакви ценности. Рашков и Цацаров да разбират смисъла на думите демократични ценности !?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK