Боян Петров тръгва към десетия си осемхилядник

Момент от експедицията към Гашербрум II.

© Боян Петров

Момент от експедицията към Гашербрум II.Алпинистът Боян Петров тръгва в неделя към десетия си осемхилядник - Даулагири (наричан още Дхаулагири или Бялата планина). Това се случва около 20 дни след като той успя да изкачи Гашербрум II от втори опит.


Хималайският исполин е седми по височина на планетата със своите 8172 м. Той ще е поредното предизвикателство за алпиниста в рамките на проекта му "Българин на 14х8000".


В подготовката за този връх Петров е разговарял с друг българин, които го е изкачил - Тончо Тончев (през 1995 г.), според когото след Гашербрум II този ще бъде лесен. "Очаквам условията тази година да не са прекалено сложни. Разбира се, аз съм с нагласата, че тръгвам към трудна планина", казва Боян Петров малко преди да започне експедицията.
И това негово изкачване ще е солово. Към Гашербрум II той беше тръгнал в компанията на Слави Несторов, който обаче се наложи да напусне планината, за да решава бизнес въпроси.


В базовия лагер с Карлос Сория


В базовия лагер под Даулагири се очаква българският алпинист да се засече с легендата в този спорт Карлос Сория (неговата история можете да прочетете тук), който е на път да изкачи последния си осемхилядник - всичките след като е навършил 65 г. Петров си спомня, че при всички експедиции, на които са се засичали маршрутите им, и двамата са успявали да изкачат върховете - Анапурна, Канчендзьонга и Гашербрум I.

Боян Петров и Карлос Сория след успеха на Анапурна.

© Боян Петров

Боян Петров и Карлос Сория след успеха на Анапурна.


Очаква се общо около 30 алпинисти да атакуват върха.


Предизвикателство и при тази експедиция ще бъде преминаването през силно нацепен ледник под Лагер 1. Нагоре отново има обледенени пасажи и камъни, но нищо, което да е прекалено трудно, за да го минеш сам, казва Петров.


Той е въодушевен от факта, че на 23 август, точно една година след като заедно с еколога Андрей Ковачев, бяха пометени от автомобил в Кресненското дефиле, ще тръгне към Даулагари. "А вече имам един изкачен осемхилядник това лято и съм на път към втори. Което показва, че въпреки травмите след намесата на лекарите, физиотерапиите и подготовката си дадоха своя резултат. При качването на Гашербрум никоя от травмите не се прояви в степен, че да ме спре", разказва алпинистът.


Само два осемхилядника ми се виждат отстъпление


Той съжалява, че този сезон няма да може да атакува още един осемхилядник, причината за което е затварянето на достъпа до тях от китайските власти. "Бях готов за още един, но заради затварянето на китайския подход към осемхилядниците, ще трябва да се примиря само с два през този сезон. След като два пъти се справих с по 3 осемхилядника в разстояние на под 100 дни, два ми се струват като отстъпление", коментира алпинистът.


През 2016 г. алпинистът за едно лято изкачи Анапурна (8091 м), Макалу(8485 м) и Нанга Парбат(8126 м). Две години преди това успешно атакува Канчендзьонга(8586 м), Броуд пик(8047 м) и К 2(8611 м).


И този път алпинистът не си е поставил срок за изкачването. "Докато не го изкача, няма да си тръгвам", обяви той.


Дневниците на Боян Петров през цялото време на експедицията четете в "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK