Бургаската прокуратура даде на съд наредбата за шума в Несебър, приета през 2012 г.

Бургаската прокуратура даде на съд наредбата за шума в Несебър, приета през 2012 г.

© Надежда Чипева, КапиталДнес Окръжна прокуратура-Бургас внесе в Административен съд - Бургас протест против разпоредбата на чл.3 ал.1 от "Наредба №1 за осигуряване на обществения ред, спокойствието и сигурността на гражданите, за опазване на общинската собственост и околната среда , за безопасност на движението на територията на община

Несебър", съобщи пресцентърът на прокуратурата.


Справка на "Дневник" в сайта на общинския съвет на Несебър показа, че текстът е приет през 2012 г. В територията на общината попада най-големият български курорт - Слънчев бряг, където миналата седмица под ръководството на вицепремиера Валери Симеонов се проведоха акции срещу шума в нощните часове. Бяха затворени заведения, а озвучителната техника беше иззета.


Атакуваната разпоредба гласи следното: "Забранява се ползването на жива музика и озвучителна техника в

заведенията за хранене и развлечение без необходимата шумоизолация, както и в откритите в непосредствена близост до жилищни сгради и хотелски комплекси.
- от месец октомври до месец април включително – след 22.00 часа до 07.00 часа;
- от месец май до месец септември включително –след 24.00 часа до 07.00 часа."
Прокуратурата е установила, че тази разпоредба е в противоречие с чл. 16а ал.2 от Закон за защита от шума в околната среда, според който "Не се допуска озвучаването на открити площи на заведения за хранене и развлечения, разположени в жилищни зони и курорти, за времето между 23.00 и 7.00." Именно тези часове са посочени в по-ранен текст на общинската наредба, действал между 2006 и 2012 г., показа справка на "Дневник".
Заради противоречието със закона Бургаската окръжна прокуратура е поискала от Административния съд в града да отмени тази разпоредба като незаконосъобразна.


Вчера Върховната административна прокуратура (ВАП) съобщи, че преглед на нормативните актове, издавани от местните власти, е установил същото противоречие и в наредби на общините Шабла, Каварна, Варна. Очаква се подобни действия да предприеме и Варненската прокуратура.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4667 Неутрално

  Обществения ред не изисква ли да не ходят летуващите по бански извън плажа.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  23 - 24 не е това проблема - Проблема е защо полицията и контролните и правосъдни органи не могат да се справят по места.И ако всички тези местни органи са купени и подчинени на бандитите за каква държава говорим.

 3. 3 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 746 Любопитно

  Ами като не могат да се справят да напуснат и да се занимават с икебана, или сладкарство, или нещо, кото умеят.

  https://www.youtube.com/watch?v=e4CSWKlgl_Q
 4. 4 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 465 Неутрално

  И ето как след неадекватните солови акции на Валерката, мутренският сезон по морето е спасен. Сега съдът атакува гадната Наредба и докато тя е в режим на "оспорване", всеки може да си прави каквото си иска до ноември. Ура! Ура!

 5. 5 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2903 Неутрално

  ПРокуратурата се включи в хора на малоумните. И сегашната наредба е достатъчна да се затворят заведенията, но не по начина на Валери Симеонов. Сега по-скоро заведенията ще се измъкнат, а шефовете на полицията в Бургас ще си останат непокътнати.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 6. 6 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  ТЕКАТ ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЯ У ДЪРЖАВАТА

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  ТЕКАТ ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЯ У ДЪРЖАВАТА
  —цитат от коментар 6 на reply


  Като се спазва закона се преразпределя държавата? Интересна хрумка на малоумен трол!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма
  Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  "В данданията – има ли право вицепремиер да контролира децибелите в нощните дискотеки или не, изпъкна още по-ярко една типична българска черта: да бъдем опозиция на самите себе си. Можем да я патентоваме, но не си струва – сами сме във вселената с уникалната си способност да бъдем все наопаки. Ако правителството препоръча да излизаме със слънцезащитни чадъри по жегите, ние ще тръгнем с дъждобрани. Ей така, напук, или за да се надскачаме взаимно по театралничене. След три дни яли, пили и топили сланини под дъждобраните, вече ще сме забравили този си подвиг. Тутакси ще спретнем пърформанс, дори при намек, че дъждобраните минават към задължителния дресинг в дъждовно време.

  Та същата опакова истерия се разгоря и по повод дискотечнатавакханалия в курорта „Слънчев бряг”. Довчерашни мърморковци срещу произвола на Мутроморието, днес точат зъби на В. Симеонов. Убиват на хората бизнеса, реди фейсбук бохемата и телевизионната такава. На море се отивало да ти бъде шумно, пише достолепна дама във ФБ и съветва тези, които искат да им е тихо, да ходят на църква. Три поста по-надолу, обаче, рекламира кътче от Тасос, където било чисто, тихо и спокойно, и човек можел да релаксира истински. Сега защитава шума в Слънчев бряг, може би защото е далеч от любимия й Тасос.

  Преди две години, когато Борисов призова да почиваме в нашите курорти и да спасим сезона, днешните шумозащитници тропнаха с крак: ”Няма пък!” И с мотивите: мръсна вода, шумни музикални оргии с дрога и платена любов в заведенията на морските мутри. Но тогава днешните опозиционери наричаха музикалните партита по морето „престъпление”, днес го именуват„бизнес”, който Симеонов иска да съсипе. Защото няма ли тонколони да озвучават като летище море и суша, няма и работа за всички платени жрици, няма да вървят и белите прахчета. Ще се наложат принудителни съкращения я на дилъри, я на сутеньори и подопечните им кукли. И ще вземат да се върнат семействата – мама, тате, баба и внуци, но те не са таргета на споменатите морски бизнесмени. Това наистина би било удар по оня бизнес. Но понеже Фейсбук помни ден до пладне, припомням някои стари публикации и коментари по тях. Те са на-доброто доказателство какво значи да си опозиция на всичко и всеки, в това число и на себе си; част от коментарите са писани от същите хора, скачащи днес в защита на шума и морския мутробизнес.

  30 юли 2009/Е-вестник: Входът в „Бедрум“, където обикновено започва купонът, е 10-15 лева, в зависимост от диджея, който пуска музика. Често се правят промоции на алкохол, при поръчване на бутилка, се подаряват подаръци. В повечето случаи се предлагат „Балантайнс“ и „Джеймисън“, като бутилката излиза около 110 лева, останалият алкохол е само „черен етикет“ на цена 12 лева за 50 грама. Алкохол и наркотици – всичко е достъпно, стига да имаш пари. „Искаш ли да се освежим?“, предлага ми позната, с която се засичам в бара. „Благодаря, свежа съм си“, отклонявам предложението й да се нашмъркаме. Тя бързо си намира партньор и за 70 лева с половин грам кока се крият в тоалетната. В тоалетните на „Бедрум“ има черни етажерки които, според запознати, са в този цвят, за да са удобни за шмъркане. Към 4-5 часа следи от белия прах има почти във всяка тоалетна. “Обикновено за „бяло“ можеш да се обърнеш към барманите в заведението, а цената в София е същата – за грам 140 лева”, обяснява вещо Сашо Т., софиянец, който често идва тук.

  22 юли 2011 /Капитал: Брандът „Слънчев бряг“ (през последните 10 – 20 години) се оформи стихийно, под въздействието на бясното строителство, алчността и кича. И тъй като не е мислен внимателно, с грижа за бъдещето, той „обрасна“ с клишета като „алкохолен туризъм“, „мутри“, „проституция“…За стотиците български семейства, които предпочитат топлото гостоприемството на Турция или кокетния чар на Гърция, Слънчев бряг се превръща в синоним на презастрояване и безвкусица… Алкохолният туризъм е понятие, съчинено от журналистите, смята Мария Михалева, изпълнителен директор на държавното дружество, което управлява Слънчев бряг. И все пак тя с половин уста признава, че младежкият туризъм е голям проблем, защото създава негативен имидж на курорта. „Оплакванията от останалите почиващи през последните две-три години станаха повече от нормалното, за която и да било дестинация. Шумът е невъобразим. Другите хора, които са платили два пъти повече пари от младежите, искат спокойствие“, обяснява тя…Хората в Несебър описват Слънчев бряг с едно категорично междуметие, което произнасят през зъби. „Тупца-тупца-тупца“. Пулсиращите басове на нощния живот, завладял курорта, отекват и по тихите калдъръмени улички на защитеното от ЮНЕСКО градче. Нестихващият шум смущава туристите, които почиват в малките семейни хотелчета край брега. Когато партито в Слънчев бряг започва, в Несебър затварят прозорците, пускат плътно завесите и включват климатиците. Настроението сред хотелиерите там е, че парти имиджа на комплекса пречи на бизнеса им, заради постоянните оплаквания на гостите им от какафонията, която се носи във въздуха. Някои разказват, че имат случаи на гневни туристи, които демонстративно са напускали. „Никаква реклама не ни спасява“, вдигат ръце те.

  8 август 2011/КРОСС: Хотелиери искат музиката на открито в „Слънчев бряг“ да е до полунощ. Шумът от нощните заведения в к.к „Слънчев бряг“ създава изключителен дискомфорт на почиващите туристи. В последния месец оплакванията от силна музика са десетки, но за съжаление този проблем остава непреодолим от години. Това каза по време на работна среща в курортния комплекс Елена Иванова, председател на Управителния съвет на „Съюз на собствениците“-Слънчев бряг. Според туроператори, ако не бъде разрешен въпроса с шума, то това ще бъде основния проблем, който ще „убие“ най-големия туристически курорт по българското Черноморие.

  22 август 2015/Флагман: Култовият бар „Хавана“ побърка хотелиери в Приморско, оглушителна музика тресе мебели и буди туристи

  12 юни 2016/Оffnews : Хотелиери на протест срещу шумна дискотека в Приморско. Музиката от откритата дискотека е непоносимо силна, обясняват хотелиерите. Заради нея те търпят икономически загуби."

  Най- добрия робовладелец е този който успее да убеди робите си че са свободни хора!
 9. 9 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Сетила се Мара да се побара...

  Цаца, оставка ве и реформа в съдебната система! После да следва реформа в полицията и държавната администрация! Писна ни от неработещи чичковци и лелки на държавна издръжка! Склонени сте на постовете си да се грижите за интереса на обществото, а не на определени главочи, обръчи от фирми и корпулентни индивиди! Искам като вляза в КАТ, служителите да ме посрещат както в Happy посрещат клиент, не да ме карат да се гъзя по разни гишета и да се редя на опашки! Институциите са създадени да служат на хората, а не обратното! И Цаца, спри да си мислиш, че ти имаш някакво ниво и то е много високо. Ти си просто един обикновен чичка-служител. СЛУЖИТЕЛ, пич, не господ, не цар, не господар! Така, че служи!

  No Pain No Gain
 10. 10 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz2": КЪФ ТИ Е ПРОБЛЕМА БЕ МИШОК МНОГОУМЕН

 11. 11 Профил на Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма
  Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  © БНР (www.bnr.bg) Прочетете текста тук - http://bnr.bg/varna/post/100864005/vsaka-godina-hotelite-v-slanchev-brag-izplashtat-6-mln-lv-kompensacii-na-turisti-zaradi-prekomernia-shum

  http://bit.ly/2xarxE2

  Най- добрия робовладелец е този който успее да убеди робите си че са свободни хора!
 12. 12 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  Как досега никой не се е сетил да направи проверки?

 13. 13 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Като иска, нека прокуратурата да завежда дело. Но от правова гледна точка това е абсолютно безмислено и е само отчитане на дейност.
  Има йерархия в нормативната уредба на държавата. Законите са над наредбите и другите нормативни документи, издавани от държавната и общинска администрация. При противоречие между закон и наредба, априори валидно е написаното в закона. Ако в закона пише"до 23 часа", каквото и да пише в която и да е наредба, валидното е в закона. И толкова.
  А съдът може само да накаже общинската администрация за неспазване на закона.

 14. 14 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 272 Гневно

  Абе какви са тези глупости, с които се занимават прокуратурата и съда.
  "Не се допуска" било правилно, а "забранява се" - неправилно. Един астрономически час било фактор.
  Има наредби за шума за максимални стойности (допустими нива) в гората и извън нея.
  Всичко друго е арогантен бизнес и объркан материал.
  Трябва ли тези хора, работещи нищна смяна, да изискват обратното - шум през ноща, тишина през деня.
  Абе ид**ти, вземете препишете европейските директиви.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8340 Неутрално

  Ще пошумят, ще повикат и сезона ще свърши, а догодина, пак същото.

 16. 16 Профил на ДракУна
  ДракУна
  Рейтинг: 233 Неутрално

  А не може ли съда веднага да реши-ОК неправомерно е,трябва да се спазва стария закон.Значи от сега ,без шум след 23:00.Готово.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK