Нов затвор близо до София ще бъде изграден до четири години

Снимката е на Софийския централен затвор, където в момента има над 500 души

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е на Софийския централен затвор, където в момента има над 500 душиНов затвор вероятно ще бъде изграден близо до София в следващите три- четири години. Средствата за това ще бъдат отпуснати по Норвежкия финансов механизъм. Това съобщи заместник-министърът на правосъдието професор Николай Проданов, който отговаря за затворите на семинар организиран от ведомството. В момента тече подготвителната фаза за договарянето за следващия програмен период (2014-2021) по механизма, като за построяването на новия обект ще бъдат отпуснати около 17 милиона евро.


Новият затвор ще е с капацитет над 400 души и вероятно ще се намира на територията Кремиковци. Там има затворническо общежитие, което е от закрит тип.


"Най-вероятно пилотният затвор ще бъде там. Все пак не можем да бъдем 100 % уверени, че това ще се реализира, но има голяма вероятност. Това ще реши някои съществени проблеми на най-стария затвор в страната - Софийският централен затвор", заяви още Проданов. Той каза, че е оптимист, че проектът ще бъде изпълнен и до "три - четири години ще се радваме на нов затвор"
Към новото място за настаняване на лишени от свобода ще бъде изграден и учебен център за повишаване квалификацията на служителите на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", сериозна подготовка на персонала, необходимостта от реинтеграция на затворниците


За следващите години Норвегия ще осигури двойно повече средства - над 25 млн. евро. С тях министерството иска да реализира още два проекта - единият, свързан с подобряване условията в местата за лишаване от свобода - ремонти и различни преустройства (над 6 млн. евро) и повече мерки за повишаване капацитета на служителите, работещи в сектора, както и за реинтеграция на затворниците.


Предвидено е със средствата да бъдат обособени към затворническите общежития към затворите в Пловдив, Бобов дол и Бургас т.нар. преходни отделения (half way houses), където лишените от свобода да могат да се адаптират по-добре преди да се върнат отново на свобода.


Сред другите цели са производственият цех към Пазарджишкия затвор да стане обучителен център за подпомагане реинтеграцията на лишените от свобода след тяхното освобождаване. Със средствата ще бъде изграден и нов арест и пробационна служба в Петрич. Причината е, че аарестите в Благоевградска област, са пренаселени. За целта ще бъде използвано част от бивше военно поделение.


Предстои да бъдат ремонтирани и затворите в Пловдив и Бобов дол, а във Враца да бъде преустроено ново общежитие от открит тип.


В програмата, която ще бъде финансирана от Норвежкия механизъм, е заложено още да се разработи Концепция за първоначално и продължаващо обучение на пробационните служители, както и проучване на възможността за въвеждане на нови алтернативни мерки на наказанието "лишаване от свобода".


За какво е помогнала Норвегия досега


По досегашния програмен период на Норвежкия финансов механизъм са били отпуснати над 10 млн. евро. С тях е било изградено затворническото общежитие в Дебелт към затвора в Бургас. То е с капацитет над 400 души и е от огромно значение заради пренаселеността на Бургаския затвор. Ремонтиран е затвора в Стара Загора, където вече има медицински център и ясла. В него жените, които решат да родят могат да са с децата си докато станат на една година. Обновени са кухните в затворите в Бургас и Ловеч, където е ремонтирана и болницата. В Шумен има нов арест, а учебният център за служители в Плевен бе реновиран. Общежитието към Варненския затвор също е обновено.


"Ние сме задължени на Норвежкия механизъм", заяви Проданов и изрази надежда работата по промяна на условията в затворите да бъде продължена.


Наскоро Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) призна, че България е взела мерки за условията в затворите. Тази констатация се дължеше на приетите в края на миналата година промени в закона за изпълнение на наказанията. С тях беше въведено ефективно средство за защита. Измененията бяха изготвени от екипа на предишния заместник-министър Андрей Янкулов, а държавата беше задължена да го направи след пилотното решение "Нешков срещу България".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK