Нов затвор близо до София ще бъде изграден до четири години

Снимката е на Софийския централен затвор, където в момента има над 500 души

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е на Софийския централен затвор, където в момента има над 500 душиНов затвор вероятно ще бъде изграден близо до София в следващите три- четири години. Средствата за това ще бъдат отпуснати по Норвежкия финансов механизъм. Това съобщи заместник-министърът на правосъдието професор Николай Проданов, който отговаря за затворите на семинар организиран от ведомството. В момента тече подготвителната фаза за договарянето за следващия програмен период (2014-2021) по механизма, като за построяването на новия обект ще бъдат отпуснати около 17 милиона евро.


Новият затвор ще е с капацитет над 400 души и вероятно ще се намира на територията Кремиковци. Там има затворническо общежитие, което е от закрит тип.


"Най-вероятно пилотният затвор ще бъде там. Все пак не можем да бъдем 100 % уверени, че това ще се реализира, но има голяма вероятност. Това ще реши някои съществени проблеми на най-стария затвор в страната - Софийският централен затвор", заяви още Проданов. Той каза, че е оптимист, че проектът ще бъде изпълнен и до "три - четири години ще се радваме на нов затвор"
Към новото място за настаняване на лишени от свобода ще бъде изграден и учебен център за повишаване квалификацията на служителите на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", сериозна подготовка на персонала, необходимостта от реинтеграция на затворниците


За следващите години Норвегия ще осигури двойно повече средства - над 25 млн. евро. С тях министерството иска да реализира още два проекта - единият, свързан с подобряване условията в местата за лишаване от свобода - ремонти и различни преустройства (над 6 млн. евро) и повече мерки за повишаване капацитета на служителите, работещи в сектора, както и за реинтеграция на затворниците.


Предвидено е със средствата да бъдат обособени към затворническите общежития към затворите в Пловдив, Бобов дол и Бургас т.нар. преходни отделения (half way houses), където лишените от свобода да могат да се адаптират по-добре преди да се върнат отново на свобода.


Сред другите цели са производственият цех към Пазарджишкия затвор да стане обучителен център за подпомагане реинтеграцията на лишените от свобода след тяхното освобождаване. Със средствата ще бъде изграден и нов арест и пробационна служба в Петрич. Причината е, че аарестите в Благоевградска област, са пренаселени. За целта ще бъде използвано част от бивше военно поделение.


Предстои да бъдат ремонтирани и затворите в Пловдив и Бобов дол, а във Враца да бъде преустроено ново общежитие от открит тип.


В програмата, която ще бъде финансирана от Норвежкия механизъм, е заложено още да се разработи Концепция за първоначално и продължаващо обучение на пробационните служители, както и проучване на възможността за въвеждане на нови алтернативни мерки на наказанието "лишаване от свобода".


За какво е помогнала Норвегия досега


По досегашния програмен период на Норвежкия финансов механизъм са били отпуснати над 10 млн. евро. С тях е било изградено затворническото общежитие в Дебелт към затвора в Бургас. То е с капацитет над 400 души и е от огромно значение заради пренаселеността на Бургаския затвор. Ремонтиран е затвора в Стара Загора, където вече има медицински център и ясла. В него жените, които решат да родят могат да са с децата си докато станат на една година. Обновени са кухните в затворите в Бургас и Ловеч, където е ремонтирана и болницата. В Шумен има нов арест, а учебният център за служители в Плевен бе реновиран. Общежитието към Варненския затвор също е обновено.


"Ние сме задължени на Норвежкия механизъм", заяви Проданов и изрази надежда работата по промяна на условията в затворите да бъде продължена.


Наскоро Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) призна, че България е взела мерки за условията в затворите. Тази констатация се дължеше на приетите в края на миналата година промени в закона за изпълнение на наказанията. С тях беше въведено ефективно средство за защита. Измененията бяха изготвени от екипа на предишния заместник-министър Андрей Янкулов, а държавата беше задължена да го направи след пилотното решение "Нешков срещу България".

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Направете килиите по-широки та да им е по-конфортно на Шиши и Цацаров.

 2. 2 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ей, управляващите пак само за себе си мислят...

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Четири-петзвездно общежитие за нашите бандити

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 509 Весело

  По колко ще вървят наемите и цените на квадратен метър в тоя затворен комплекс?

 5. 5 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Ти да видиш, а дали вече се облизват за терена на сегашния затвор.

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  Има нужда от много нови затвори в България.

 7. 7 Профил на ВаняХр
  ВаняХр
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Толкова ли е наложително!

 8. 8 Профил на waa32577706
  waa32577706
  Рейтинг: 155 Неутрално

  400 места са почти точно, колкото трябват.

 9. 9 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Да вдигаш категорията на затвора - това ми звучи като стимул за извършване на престъпления

 10. 10 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 812 Неутрално

  "Най-вероятно пилотният затвор ще бъде там."
  Близо до град, близо до село. Вече, няма такъв град и такова село, което да се съгласи. По напълно разбираеми причини.

 11. 11 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Кой ще е кмет на луксозното тюрме?

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 12. 12 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Логично. Те управляващите тепърва студенти нЕма да стават.

 13. 13 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Първо напълнете съществуващите затвори, след това стройте нови!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 14. 14 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 225 Весело

  Без майтап, това е най-смисленото решение на държавата последно време. Затвори трябват, че много гамени.

 15. 15 Профил на ynx53574781
  ynx53574781
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Интересно колко от нещата у нас се правят с чуждо финансиране. Нашата държава за какво дава пари, при положение, че ЕС финансира повечето инфраструктурни проетки, финансира земеделците, културата и т.н. Ние за какво ги плащаме тези данъци, ако дори за затвор чакаме помощ? Ние с какво сме помогнали на братята норвежци, че да разчитаме на техните финанси? Ако плащам данъци, само за да има за социални на ромите и да покривам фалити на банки, по-добре да не плащам.

 16. 16 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Сещам се за едни 240 места, които трябва вече да са резервирани, а като сложим и разните му там министри и зам. такива - ей ги 400 места - напълни се!
  И наглите му депутати - пак за тях си мислят и за тях си строят удобства!!!

 17. 17 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 628 Любопитно

  На разрешилите и построилите "Цангов камък", честито!

  https://www.youtube.com/watch?v=aiZUvDMdnik

 18. 18 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Браво на норвежците! Дайте ми линк да им разкажа за старците, дето ги трепят за едната пенсийка, дето телефонни измамници им взимат париците за черни дни пред пълното бездействие на институциите! Да видят как бият лекари, ама не смеят да бият полицаи, защото тук докторът е нищо пред жандарма! И да видят фиша на доктора от спешната помощ, ама някой да му каже, че това не е плащане на час, а на месец! За това очи нямат ли? А пишещата тези редове очи защо впряга каруцата пред коня? И какво цели с това писание? Да види докъде е нагрята жабата и дали можем да вдигнем температурата, че да не скача, така ли?

  Мърфи е оптимист!
 19. 19 Профил на wys16524047
  wys16524047
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#15] от "koalimar":

  Плащаме си вноската на ЕС , те ни връщат ако докажем че ни трябват пари - общо казано.

 20. 20 Профил на baxxtraxx
  baxxtraxx
  Рейтинг: 279 Неутрално

  По принцип, ако държавата смята да започне най-накрая да вкарва ВСИЧКИ престъпници зад решетките, построяването на нови затвори е логичната първа стъпка. Но това няма да стане без промяна на сега действащите закони.
  - Рецидивисти с 5+ провинения, не трябва по никакъв начин да се разхождат на свобода. На всички е ясно, че такива хора никога не се поправят, а просто трупат престъпления и присъди.
  - Премахване на закона ,който позволява намаляване на присъдите с 1/3 на хора, признали се за виновни "за пред съдията".
  - Премахване на поправката в Наказателният кодекс, позволяваща предсрочно освобождаване на рецидивисти.
  - Драстично увеличение на присъдите и глобита за каналджийство
  - Отнемане на АСБОЛЮТНО ЦЯЛОТО имущество на хора , не можещи да докажат произхода на парите си.
  - Създаване на закон, който да криминализира събирането на големи групи хора , носещи оръжия. (цигани въоръжени с брадви, колове, копия и т.н)
  - Развързване на ръцете на полицаите, за да могат да си вършат качествено работата. Полицейският служител трябва да е неприкосновен, както е в Америка.
  - Изцяло премахване на стоп-патроните.
  - Създаване на орган, подчинен на МВР ,без НПО участие , който стриктно следи за превишаване на новите правомощия на полицаите.
  - Премахване на закона освобождаващ от наказателна отговорност ако кражбата е под минималната работан заплата.
  - Окачествяване на кражбите от държавната инфраструктура (релси, мантинели, ел. стълбове) като тероризъм
  - Въвеждане на наказателна отговорност (затвор) за непълнолетни престъпници с 3+ провинения.
  - Значително завишаване на наказанията за незаконна сеч, включително затвор. Въоражаване на лесничеите и служителите на ДГС , за да могат те да изпълняват безпроблемно и безопасно задълженият си.
  И т.н. Точно обратното на "проучване на възможността за въвеждане на нови алтернативни мерки на наказанието "лишаване от свобода"".

 21. 21 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3593 Любопитно


  Нов затвор щял да бъде изграден близо до София до четири години...
  Да попитам - срокът има ли нещо общо с претенциите на правителството и парламента да изкарат пълен мандат?

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 22. 22 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  Добре че е норвежкият данъкоплатец, та да си даде пари да си построим затворите. Явно там нямат много престъпници и парите им за затвори остават излишък. Но у нас има повече престъпници, отколкото затвори и не можем да ги поберем лошите вътре. Мен лично ме е срам, че чужда държава дава пари за наши затвори. А после нека някои говорят, че сме били в добро икономическо и финансово състояние.
  Лично Парламентът е решил да даде няколко милиона за мебелировката в новия затвор. Това е с цел на бъдещите осъдени политици и съответно обитатели на новата сграда да им е по-удобно, когато започнат да влизат на топло за престъпленията си един по един.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK