Работната група по енергетика за "Комплекс Калиакра" не е стигнала до съгласие

Работната група по енергетика за "Комплекс Калиакра" не е стигнала до съгласие

© Асен ТоневРаботната група по енергетика, която се беше събрала днес, не е стигнала до съгласие как да се постъпи с ветрогенераторните паркове в защитена зона "Комплекс Калиакра", според еколога Петко Ковачев представляващ Коалиция "За да остане ПРИРОДА в България".


До създаване на работните групи се стигна след като министърът на околната среда и водите Нено Димов издаде заповед с която се въвежда забрана за земеделие и други дейности в части на защитена зона "Комплекс Калиакра" и среща с всички заинтересовани страни. На срещата в Министерски съвет присъстваха неправителствени организации, природозащитници, кметове от района, премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Валери Симеонов. Срещата беше предшествана от протести. Заповедта беше издадена след решения на Европейския съд задължаващи България да възстанови унищожените степи и коридори за миграция на птици, като демонтира ветрогенератори и разруши голф игрище, защото българското правителство ги е разрешило незаконно на територията на защитената зона от "Натура 2000". Останалите работни групи са за рибарството, земеделието и строителството.


Ние от Коалиция "За да остане ПРИРОДА в България" смятаме, че единственото решение е перките да бъдат премахнати или да се спре държавната помощ за преференциалните цени за ток и компаниите да върнат получените пари със задна дата, каза Ковачв. Представители на ветрогенераторните комплекси са имали аргументи в полза на въвеждане на радарна система за предупреждение от птици при чието задействане да се спират определени перки. Николай Налбантов от министерството на икономиката е поставил технически въпроси как трябва да се спират перките в държавната енергийна система ЕСО, но за това никой не е бил подготвен.


Следващата среща ще е в Каварна на 30 август и предстои още една. Ковачев каза, че е поискал протокол от разговорите на министъра на екологията Нено Димов с Европейската комисия и неговото извинение за поредицата му от изказвания вменяващи вина за казуса само екологичните организации.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK