След нова промяна в правилника Фондът за лечение на деца ще прави поръчките за медицински изделия

След нова промяна в правилника Фондът за лечение на деца ще прави поръчките за медицински изделия

© Георги КожухаровОтново се предлагат промени в правилника за работа на Център "Фонд за лечение на деца". Проектът вече е готов и е публикуван в петък в портала за обществени обсъждания със срок до 17 септември. В него се предвижда по-добро регламентиране на закупуването на медицински изделия, както и по-строго наблюдение над работата на Обществения съвет.


В мотивите към документа е посочено, че в момента има проблем със заплащането на медицински изделия заради административни неточности. Според действащия правилник медицински изделия с пари от Фонда се осигуряват, само ако съответната болница ги предлага след обществена поръчка, обаче частните болници например не са длъжни да провеждат обществени поръчки и съответно не могат да предоставят тази възможност, което ограничава избора на пациентите за лечебно заведение.


Вместо това, самият фонд ще провежда обществените поръчки за медицински изделия, и те ще се доставят след това в съответната болница. По този начин ще се постига и пълна прозрачност на договорените цени, а в случай, че болницата има проведена поръчка по ЗОП за същото изделие и цената му е по-добра - ще се взима то.
С проекта се залагат и критерии относно медицинските изделия, апарати и уреди за индивидуална употреба, за прилагането на които не се налага хоспитализация на детето в болница. В момента за тях се прилагат същите критерии като за изделията за болнично лечение, но те обикновено не са приложими, пише в мотивите.


Друга съществена промяна в правилника ще е по отношение на Обществения съвет, който разглежда молбите за лечение и решава кои деца да бъдат подпомогнати. В новия текст Общественият съвет ще се дефинира като колективен консултативен орган и ще бъде задължен да определи представител от състава си, който да уведомява редовно или при нужда обществеността и медиите за решенията на съвета и случващото се във фонда.


Заложена е и възможност по искане на министъра на здравеопазването член на Обществения съвет да може да бъде освобождаван предсрочно например при нерегламентирано предоставяне на информация, или при системно неподписване на протоколите от заседанията на Обществения съвет.


В докладите от външните експерти по конкретни случаи на деца, вече задължително ще трябва да се включва и преценка дали детето се нуждае от лекар-придружител при лечение в чужбина.


При пътуване в чужбина се залага ангажимент към придружителя на детето той да е с редовни здравноосигурителни права или да има осигурена валидна медицинска застраховка за времето на пребиваване в чужбина. Друго изискване към родителите ще е и в заявлението за лечение да декларират съгласието си, че налични парични средства по специална разплащателна или дарителска сметка, събрани за подпомагане лечението на детето, ще бъдат използвани за финансиране на съответните дейности, включени в подаденото заявление.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK