Вероника Имова, кандидат за съдебния съвет от ГЕРБ: Лични амбиции искаха да овладеят съдебната власт

Вероника Имова, кандидат за съдебния съвет от ГЕРБ: Лични амбиции искаха да овладеят съдебната власт

© Анелия НиколоваНа 7 септември правната комисия на Народното събрание ще изслуша 11 членове за следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Кандидатите са 18, като всяка партия има издигнати по най-малко две номинации. За първи път изборът ще става с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите. Петгодишният мандат на сегашния състав на съвета изтича на 3 октомври. По закон новият състав на ВСС трябва да бъде избран месец преди това, но според председателя на правната комисия Данаил Кирилов този срок е инструктивен.


Останалите 11 членове от професионалната квота вече бяха избрани след общи събрания и пряко гласуване на магистратите. Те определиха един следовател, четирима прокурори и шестима съдии да влязат в новия съдебен съвет.


В следващите три седмици "Дневник" ще представи 18-те кандидати на парламентарните партии през техните концепциите и имотните декларации.
Освен зам.-председателя на Върховния административен съд (ВАС) Боян Магдалинчев , шефа на Районната прокуратура в Пловдив Гергана Мутафова, адвокат Мирослав Джеров и ръководителя на Окръжната прокуратура в Бургас Калина Чапкънова друга номинация на ГЕРБ е на Вероника Имова.


Вероника Имова е единственият съдия от Върховния касационен съд, кандидат за член на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота, другият върховен съдия кандидат е Боян Магдалинчев от Върховния административен съд.


Имова е с над 34 години съдийски стаж и над 36 години в съдебната система. Преминала е през всички степени на йерархията на съдилищата - от младши съдия до върховната съдебна инстанция. През 2016 г. тя бе излъчена от ВКС за член на Комисията по атестациите и конкурсите - мандатен консултативен орган към Съдийската колегия на ВСС, а впоследствие бе избрана от колегите си за председател на комисията.


Два акцента откроява Имова в концепцията си пред депутатите: укрепване на гаранциите за независимост на съдебната власт и отдаване на обществото на качествено и ефективно правосъдие. Доколкото и двата акцента са задължителни за функциите на ВСС, в концепцията си тя посочва, че могат да бъдат реализирани чрез решаване на проблема с неравномерната натовареност на различните съдилища и прокуратури в страната, както и със законодателни решения, за които ВСС да проявява по-голяма активност.


Решаването на проблема с неравномерната натовареност на магистратите


е посочено като непосредствено предстояща задача.


Още лошата организация на процесуалната дейност, неблагополучията в кадровото обезпечаване, недоброто планиране на нуждите от щатни длъжности и неназначаване на овакантените места в пренатоварените съдилища, неблагополучията в професионалния капацитет на разследващите органи - пише Имова, са се отразили неблагоприятно върху ефективността на гражданското, административното и наказателното правосъдие.


Създали се съмнения за "лични и користни амбиции за овладяване на съдебната система", казва Имова


В концепцията на Вероника Имова прави впечатление, че поне на две места са посочени "междуособиците и конфликтите във ВСС" като причина за ниското обществено доверие в правосъдието без анализ на възникването и същината на конфликтите. Тя изтъква съмнения за влияние, споменавайки и "съсловни организации" в един ред с "олигархични и политически", без да конкретизира, което напомня изразните средства на мнозинството на сегашния ВСС, обвиняващо в политическа зависимост една съсловна организация - Съюза на съдиите в България, без посочване на аргументи в подкрепа.


"Междуособиците във ВСС също породиха негативни последици, пише Имова. - Създадоха се съмнения за упражняване на външно влияние от олигархични, политически и съсловни органи и организации с лични и користни амбиции за овладяване на съдебната система. Опитът показва, че невинаги намеренията и целите на съсловните организации са напълно коректни и невинаги са в интерес както на правораздаването, така и на собствените им членове. Поредицата от скандали и вътрешни борби подкопаха доверието не само в авторитета на кадровия орган, но навредиха и на мотивацията на отделния магистрат в отговорността му към качеството на работата."


За да не се стига до такива неблагоприятни за авторитета на кадрови орган междуособици, Вероника Имова се ангажира да излага позициите си "чрез балансираност, а не чрез конфликти, със силата на диалога и аргументите, в условията на комуникация и професионален дебат".


Прокурорите са ощетени в кариерното израстване, ако станат съдии


Това се разбира от позицията на съдия Имова за кариерното израстване на магистратите. Ако прокурори с дълъг стаж решат да станат съдии и спечелят конкурс, те трябва да навършат 3 години на съдийската длъжност и едва след това могат да кандидатстват за повишение в по-горен съд. Според съдия Имова това е несправедливо спрямо техния голям предишен юридически стаж и трябва да намери разрешение по законодателен път.


Тя намира за несправедлива и ощетяваща кариерните магистрати и друга нормативна уредба: сега кандидатите за преместване от един орган на съдебната власт в друг - например от прокуратура в съд, полагат и писмен изпит за разлика от кандидатите за преместване от един съд в друг. Имова смята, че тези регулации създават "непропорционалност и компрометират равнопоставеността на кариерните магистрати". И посочва че те трябва да намерят решение от новия ВСС.


Подкрепа за промените в НПК, приети в спешен режим


Вероника Имова посочва като благоприятни за наказателното правосъдие промените в Наказателно-процесуалния кодекс, приети в последните дни преди парламентарната ваканция, защото - по думите й - намаляват формализма на процеса. Тя одобрява приетата норма - преди даване ход на съдебната фаза да се изчерпят всички възражения и доводи за допуснати съществени процесуални нарушения (въведеното разпоредително съдебно заседание - бел. ред.), въпреки че тези нови норми отнемат правото на Върховния касационен съд, където правораздава съдия Имова, да се произнася за нарушения. Тя определя тези промени за "незакъснял отговор на препоръките от последния доклад на Европейската комисия от 25. 01. 2017 г. по Механизма за сътрудничество и проверка.


"Всички в суверенна България сме заинтересувани механизмът за мониторинг да приключи


и страната ни да бъде безусловно припозната като място на върховенство на закона", казва в концепцията си Имова. И посочва отново положителната оценка за "предприетите стъпки за промени в процесуалните закони, които са в ход /концепцията е внесена в Народното събрание в края на юни/, за преодоляване на формализма, "особено в наказателното правосъдие".


Имуществена декларация: Четири жилища, неголям кредит


Декларирани са 4 апартамента на семейството, два наследствени и два придобити със спестявания. Банков потребителски кредит от 19 345 лв.
Общи спестявания на името на съпруга й, който е адвокат, 40 хил. лв. и 10 хил. евро.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  "Тя изтъква съмнения за влияние, споменавайки и "съсловни организации" в един ред с "олигархични и политически"..."

  - Политически партии, контролирани от олигарси
  - Пропорционални избори за партии, да не се счупи хатъра на олигарсите
  - Мрежа от авторитети /НПО-та/, поддържани от олигарси
  - Зависим съд, държан такъв от олигарси
  ...
  Това са само най-грубите щрихи на олигархичната държава, сътворена по време на така наречения "преход" до приемането ни в ЕС.

  Каква конкретика иска Петя? Че аргонавтите са олигархичен тумор? Ами такива са. Барабар с Манджуков, Батков, Краси Гергов и Силва Зурлева. Барабар с "консултанта" Доган, с Ирена и наследника и, със салфетката и сивия кардинал на сините. Плътно до приватизаторката на Костов - Корни...

 2. 2 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3430 Неутрално

  "Вероника Имова, кандидат за съдебния съвет от ГЕРБ: Лични амбиции искаха да овладеят съдебната власт"!

  Тя, съдебната власт е овладяна отдавна...! Случило се е, 1944-та година...! Оттогава си я владеят едни и същи и си я ползват по предназначение. Всичко останало е следствие...!

  Искам да съм негър, в щата Алабама...! С белната усмивка щедро да ви лъжа: Колко съм нещастен, колко съм ви длъжен...!
 3. 3 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  До коментар [#1] от "plebs":наскоро към Телеграф излезе книжка с далеч по-пълен списък на твоите приятели, които ти забравяш.

 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  До коментар [#3] от "ahasver":

  Ей такива неща дали има в тази книжка?
  "Имате ли идея как навремето Ирена Кръстева стана шеф на тотото?
  – Интересувайте се за лицето Сократис Кокалис. Той беше един от водещите, успели мъже на Гърция. Той има една фирма, която се нарича „Интраком“. Тя купи голяма част от собствеността на Васил Божков в „Еврофутбол“. Една от фирмите в „Интраком“ се нарича „Интралот“. Тя е собственик на румънското тото. Ирена Кръстева пък е близка с Кокалис. Той се познаваше и със Симеон Сакскобургготски, като се говореше, че част от финансирането на предизборната кампания през 2001 г. е от него. По едно време Кокалис искаше да купува българското тото. По някаква причина се появиха и други интереси и Милен Велчев се отказа да го продава.
  По линията Кокалис – Симеон Сакскобургготски и познанството им с Ирена Кръстева стана всичко. Делян е бил съученик със сина на Галя Дичева, личен прессекретар на семейство Сакскобургготски. ..."

  Ако да, подайте я насам. Търся и хартиено издание на "17 мига от историята на Пеевски". Навремето се намираше в сайта "бургас под лупа". Сега намирам само снимки:
  http://burgas-podlupa.com/wp-content/uploads/2013/10/Image_1147842_126.jpg
  http://burgas-podlupa.com/wp-content/uploads/2013/10/ %D0%91%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BA.png
  http://burgas-podlupa.com/wp-content/uploads/2013/10/zx620y348_2072177.jpg
  http://burgas-podlupa.com/wp-content/uploads/2013/10/Peevski_Pavlov-111.jpg
  http://burgas-podlupa.com/wp-content/uploads/2013/10/PTB.jpg
  http://burgas-podlupa.com/wp-content/uploads/2013/10/path_14149.jpg

 5. 5 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#1] от "plebs":

  Ама си ги подредил!
  А къде е Бацко в тази картинка?

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 776 Неутрално

  "Подкрепа за промените в НПК, приети в спешен режим

  Вероника Имова посочва като благоприятни за наказателното правосъдие промените в Наказателно-процесуалния кодекс, приети в последните дни преди парламентарната ваканция, защото - по думите й - намаляват формализма на процеса. Тя одобрява приетата норма - преди даване ход на съдебната фаза да се изчерпят всички възражения и доводи за допуснати съществени процесуални нарушения (въведеното разпоредително съдебно заседание - бел. ред.), въпреки че тези нови норми отнемат правото на Върховния касационен съд, където правораздава съдия Имова, да се произнася за нарушения."

  Тази "герберка" е ясна - цацаратуроподръжничка!

 8. 8 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3865 Весело

  До коментар [#6] от "Мърмор":

  ,, Какво се правите всички, най вече ГЕРБ-ерите на улави. Вие сте за директна голяма трепачка, защото мръсници като вас съд не ги лови,,

  Ама за БСП, ДСБ иДПС нито дума по комунистически. И по комунистически ша трепим чрез народен съд

 9. 9 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3865 Весело

  До коментар [#6] от "Мърмор":

  ,, Какво се правите всички, най вече ГЕРБ-ерите на улави. Вие сте за директна голяма трепачка, защото мръсници като вас съд не ги лови,,

  Ама за БСП, ДСБ иДПС нито дума по комунистически. И по комунистически ша трепим чрез народен съд

 10. 10 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  До коментар [#7] от "choss":
  Тази "герберка" е ясна - цацаратуроподръжничка!
  Представа нямаш колко стойностен съдия е г-жа Имова, "коментара" ти е типично-невникарски ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 11. 11 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  До коментар [#4] от "plebs":Ами така е . Всички на които им дадоха да управляват държавата, бързо разбраха,че с един подпис може да се краде. И го направиха.

 12. 12 Профил на Dimiter Tsvetkov
  Dimiter Tsvetkov
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Много суджук има в съдебната система.

 13. 13 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#7] от "choss":Тази "герберка" е ясна - цацаратуроподръжничка!Представа нямаш колко стойностен съдия е г-жа Имова, "коментара" ти е типично-невникарски ...
  —цитат от коментар 10 на роджър


  Роджъре, като съдия може и да е супер стойностна, но във ВСС няма да съди. Там се очаква заемане на позици и принципност.
  Приетите от ГЕРБ, Патреоти, ДПС и БСП без публично обсъждане промени в Съдебния закон и НПК, определени от Съюза на съдиите като мракобесни, са противоконституционни и ще бъдат атакувани в Конституционния съд, а тази "прехвалена" професионалистка заема позиция "За", сиреч приема противоконституционността.
  Това е, пък вие си ланкайте колко е суперстойностна.

 14. 14 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Леле, какъв шок за ССБ, Дай България и Бравопетя е концепцията на Вероника Имова, хаха. В ступор са и не знаят как да излязат от ситуацията. Вероника Имова е правен корифей и то от практикуващите съдии, а не отнесен в политическите словоблудства университетски преподавател, в стил покойния Такев, лека му пръст.
  И кво стана сега, май опорната точки за добрите съдии и лошите прокурори получи звучен шамар точно от мястото и човека, за които да се каже, че са слуги на статуквото, на Цацаров, на прокуратурата и пр. е пълен нон сенс.
  Това е човек, който по дефиниция е свикнал да бъде обективен над всички стандарти, затова глупостите на дежурните протестъри за това, че трябвало морал, че не знам си какво, са несъстоятелни, както и политически подплатените им цели за демонизиране на цяло юридическо съсловие и противопоставянето му с друго. А до какво ще доведе това и в чия полза е ясно!

 15. 15 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Позицията е волно или неволно пообъркана.
  Не "искаха да овладеят", а "овладяха".
  Не "лични амбиции", а "колективни" - на шишковците.

 16. 16 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  [quote#13:"choss"][/quote]
  Би ли ме светнал кое по-точно е "мракобесно" и "противоконституционно", и на кой по-точно текст от Конституцията нещо "противостои" ???
  Христо Иванофф искаше повече съдии от Парламента във ВСС/Съдебна колегия ... сега к'во по-точно искате - вече обратното ли ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах