Стабилността на пенсионната система е гарантирана до 2040 година, обяви социалният министър

Стабилността на пенсионната система е гарантирана до 2040 година, обяви социалният министър

© Юлия ЛазароваСтабилността на пенсионната система е гарантирана до 2040 година, но след това ще са нужни нови реформи, обяви днес по Би Ти Ви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той допълни, че до 2037 г. постепенно ще нарастват стажът и възрастта за пенсиониране и тогава те ще се изравнят за мъжете и жените. "Достъпът до системата ще е все по-труден", уточни министърът.


Петков каза още, че стабилността на пенсионната система се дължи на реформите, направени през 2015 година. С променянето на пропорциите между работещите и получаващите пенсии, което предстои след 2040 години, налагали и да се мисли за нови реформи.


Осигурени са 20 млн. лева за "държавни бавачки"


В отговор на въпрос, Бисер Петков посочи, че по програма "Развитие на човешките ресурси" са осигурени 20 млн. лева, с които да се плаща на безработни да гледат деца на майки, които искат да се върнат на работа, преди да е приключило майчинството им. Средствата ще стигнат за около 2000 души.


Петков отчете, че от юни, когато с промени в законите е въведено изплащане на половината обезщетение за майчинство на жени, които се връщат на работа по-рано, от тази възможност са се възползвали 255 души.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK