Осем месеца след взрива в Хитрино общината е усвоила 1/6 от отпуснатите за възстановяване пари

Осем месеца след взрива в Хитрино общината е усвоила 1/6 от отпуснатите за възстановяване пари

© ДневникПовече от осем месеца след взрива на цистерна в Хитрино общината е усвоила едва 1/6 от дарените и получени от държавата средства, пострадалите хора все още живеят във фургони, а общинската инфраструктура все още не е ремонтирана, съобщава в. "Сега". На 10 декември миналата година влакова композиция с пропилен се взриви в селото. Десетки къщи бяха разрушени, загинаха 7 души, а 29 бяха тежко ранени.


От получените близо 12 млн. лева са усвоени едва 2.123 млн. лв., посочва изданието, като цитира отчет на кмета Нуридин Исмаил. В отчета не е посочено защо се бави възстановяването на селото. Не е започнало усвояването на 20 млн. лева по програмата за селските райони, които бяха преразпределени за Хитрино, за да се използват за възстановяване на инфраструктурата. "Сега" посочва, че за 1. млн. лв. от тези средства е наета шуменската фирма "Инвестиционно проектиране", която да изработи и окомплектова технически инвестиционните проекти за кандидатстване по селската програма. С други над 320 хил. лв. кметът нае "Европрограмконсулт" ЕООД за консултантски услуги. И двете фирми бяха избрани в процедура по пряко договаряне с мотив, че няма време за стандартна процедура по възлагане на обществени поръчки.


Държавата отпусна на Хитрино 10 млн. лева, а от дарения през Българския червен кръст постъпиха още малко над 1.8 млн. лева. От събраните по сметката на БЧК средства общината е отчела близо 681 хил. лв., изразходвани към юни. БЧК е превел за обзавеждане, домакински електроуреди, врати и стъкла 1 357 500 лв. "БЧК получава ежемесечни отчети от община Хитрино за усвоените средства. Отчетите се предоставят на вниманието на членовете на Националния обществен съвет, който разпредели набраните средства. Съгласно данните от последния получен отчет усвоената сума е в размер на 680 919.37 лв.", са казали от организацията през вестника.
От 10-те млн. лв. от държавата 5 млн. лв. трябваше да са за социално подпомагане на пострадалите чрез бюджета на Министерството на труда и социалната политика. Усвоени са 503 хил. лв., а предишното ръководство на ведомството обещаваше, че ще има специални социални помощи за пострадалите хора, припомня изданието. 70 хил. лв. са дадени за лечение пострадалите, а 432 хил. лв. - за външни врати и дограма.


Отделно по сметката на общината за дарения постъпиха още 973 хил. лв. Директно на общината са дарявали физически лица, политически партии (общо 125 хил. лв.), фирми, други общини, училища. От тези пари близките на починалите са получили по 5000 лв. За топъл обяд са похарчени 38 хил. лв. още преди да бъдат отпуснати парите от БЧК. Средства са дадени за лечение на пострадалите в болниците, тъй като четирима от тях са били без здравни осигуровки. Две болници - във Варна и в столицата, са поискали 32 хил. лв. общо от общината. Общо 35 от пострадалите хора са получили по 500 лв. за лечение.


Най-много от средствата засега са отишли за домакинските електроуреди - 307 хил. лв. в средно пострадалите къщи. Според решението всяка къща от по-малко пострадалите може да получи 1250 лв. Отделно за вътрешни, входни и гаражни врати, както и за остъкляване бяха заделени 225 хил. лв. от дарените чрез БЧК. От тях са похарчени 136 хил. лв. Парите за топъл обяд, осигурени от тази дарителска кампания - близо 157 хил. лв., са усвоени напълно. С тях хората получаваха веднъж на ден топъл обяд.


Собствениците на напълно разрушените къщи трябваше да получат по 2900 лв. за уреди и по 12 хил. лв. за обзавеждане. Тези къщи обаче не са построени и за тях кметът е отчел да са похарчени само 6 хил. лв. Осем от обещаните 11 нови къщи вече се изграждат от строителната камара.


В средата на юни ДПС изключи кмета на Хитрино Нуридин Исмаил. От партията уточниха, че причината за отлъчването му не е свързана с възстановяването на селото, а с неспазване на устава и създаване на условия за фракционерство.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK