Не може да отпадне проектът за закупуването на нов изтребител, обяви президентът

Не може да отпадне проектът за закупуването на нов изтребител, обяви президентът

© Георги КожухаровПо никакъв начин не може да отпадне проектът за закупуването на нов изтребител, каза днес в Бургас президентът и върховен главнокомандващ на армията Румен Радев. Изказването му беше по повод мнение на военния министър Красимир Каракачанов, че преди да се премине към нови самолети, могат да се ремонтират още от старите МиГ-29.


"Трябва да решим какво правим с новия самолет и тогава да преценим за колко време и как ще осигурим прехода към него чрез поддръжката на МиГ-29", обобщи Радев, цитиран от радио "Фокус" - Бургас. "Трябват ни съвременни бойни способности. МиГ-29, колкото и да е добър като маневреност, не предоставя съвременни бойни способности, каквото и да му правим. Второ, трябва да мислим за съвместимост. Все пак България е член на НАТО. Самолетът не е съвместим с нашите партньори", каза още президентът.


Той призова разходите за отбрана да са по-ефективни. "Вложените пари в МиГ-29 няма да ни дадат съвременни способности, а ще бъдат съизмерими до 2030 година с доставката на нов самолет", е мнението на върховния главнокомандващ на армията.


В Бургас Румен Радев каза още, че за България е важно да има силни военноморски сили, които да отстояват военния суверенитет на страната и да гарантират нейните икономически и енергийни интереси. "Силни военноморски сили означава нова техника, високо подготвен наличен състав, добри условия за подготовка, мотивация, социален престиж. Към нашите военноморски сили трябва да се отнасяме с голямо внимание и уважение. Значението на Черноморския район непрекъснато нараства. Тук се пресичат нарастващи геополитически интереси", коментира още президентът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK