Драгомир Кояджиков, кандидат за съдебния съвет от БСП: Нужно е увеличение на заплатите на районните магистрати

Драгомир Кояджиков, кандидат за съдебния съвет от БСП: Нужно е увеличение на заплатите на районните магистрати

© Надежда Чипева, КапиталНа 7 септември правната комисия ще изслуша 11 членове за следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Кандидатите са 18 като всяка партия има издигнати по най-малко две номинации. За първи път изборът ще става с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите. Петгодишният мандат на сегашния състав на съвета изтича на трети октомври. По закон новият трябва да бъде избран месец преди това, но според председателя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов този срок е инструктивен.


Останалите единадесет членове от професионалната квота вече бяха избрани след общи събрания и пряко гласуване на магистратите. Те определиха един следовател, четирима прокурори и шестима съдии да влязат в новия съдебен съвет.


В следващите три седмици "Дневник" ще представи 18-те кандидати през техните концепциите и имотните декларации.
Депутати от БСП издигнаха кандидатурата на съдията от Апелативния специализиран наказателен съд Драгомир Кояджиков.
В кратката си концепция той застъпва идеята, че е нужно увеличение на възнаграждението на магистратите от районно ниво като компенсация за трудното им кариерно израстване. В нея се посочва, че членовете на съвета трябва подробно да обясняват на медиите решенията си. Според кандидата на БСП не трябва да се бърза с нови промени в съдебния закон, докато не се видят недостатъците и предимствата на последните изменения в него.


Кояджиков е съдия в Апелативния специализиран наказателен съд от 2011 г. Преди това е бил съдия за две години в Русенския районен съд и пет в Софийския районен съд. Пет години е работил и като следовател. Завършил е право в Бургаския свободен университет. Средният успех от семестриалните и държавните му изпити е 3.63. Владее добре немски и руски език. Името му беше замесено със скандал за незаконно формиране на съдебния състав, който гледа мярката за неотклонение на кмета на Галиче - Цанко Чоков.


През 2012 г., тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов разкритикува съдебният състав, в който бе и той и който промени мярката за неотклонение на Тодор Хаджижеков - Тошко Поршето. Цветанов тогава заяви, че съдебното решение било "потъпкване на труда на полицаите и на правоохранителната система".


Концепцията


Нарочна страница в сайта на ВСС, където всеки магистрат да поставя проблеми и да иска решения или помощ, е едно от предложенията за промяна на Кояджиков.Той се обявява за повече съдействие между ВСС и министъра на финансите за постигане на по-голяма събираемост на парите на съдебната система от НАП, дължими от гражданите като държавна такса например. Както и за тясно взаимодействие с правосъдния министър за възможност за законодателни предложения от кадровците на Темида.


Кояджиков е против скорошна промяна в съдебния закон, тъй като от последните изменения не е минало нужното време, за да се преценят позитивите и недостатъците им и да се премине към нова законодателна реформа. Той иска съдебният съвет да прегледа дисциплинарната си практика, както и съдебните решения по неин повод, и да се постигне предвидимост, т.е. да се уеднаквят критериите за наказание на магистратите.


Кандидатът на БСП вижда нужда в законова промяна за преодоляване на не еднаквото натоварване на магистратите, както и усъвършенстване на критериите за определяне за натовареност, приети от този съдебен съвет. Според него за връщане на общественото доверие към ВСС, членовете му трябва да избират председатели на съдилища и прокуратури след задълбочена дискусия, а не формално, и след собствена мотивирана обосновка.


Този състав на съдебния съвет трябва да продължи работата на предишния по съдебната карта, се разбира още от концепцията на Кояджиков. Той се обявява и за увеличаване на магистратското възнаграждение на районно ниво като компенсация за трудното им кариерно израстване. Според него решенията на съвета, особено обществено значимите трябва да бъдат разяснявани на медиите непосредствено след вземането им.


Имотна декларация


Кандидатът на БСП е декларирал два апартамента в София и един в Русе, жена му също има един в столицата. Кояджиков има и две ниви в село Бръшлен, Сливо поле. Със съпругата му имат по една кола - Ситроен и Митцубиши. Той има над 80 хил. евро и над 18 хил. лв. като влогове. Съпругата му има над 63 хил. лв. и над 28 хил. евро в банката.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK