Върховният съд прати в училище съдиите от Североизточна България заради 3 г. отводи по дело

Върховният съд прати в училище съдиите от Североизточна България заради 3 г. отводи по дело

© Велко АнгеловГражданско дело не може да започне три години, защото съдиите от 20 районни съдилища в Североизточна България си правят отвод, и то само защото ищецът е заявил, че те са предубедени и иска казусът да се гледа в София. Случаят е стигнал до Върховния касационен съд (ВКС), като върховните съдии са решили да изпратят определението си до председателите на всички окръжни съдилища в Североизточна България, за да организират повишаване на квалификацията на районните магистрати в региона, информира "Правен свят".


От определението на ВКС не се разбира за какво е заведеното дело, а само, че първоначално е образувано в Тутраканския районен съд на 15 август 2014 г.


Оттогава следват отводи на всички съдии от 20 районни съдилища - Силистра, Дулово, Тутракан, Разград, Исперих, Кубрат, Добрич, Балчик, Тервел, Каварна, Генерал Тошево, Варна, Провадия, Девня, Шумен, Нови Пазар, Велики Преслав, Търговище, Попово и Омуртаг. Така делото стига до Апелативния съд във Варна, който го праща на ВКС, за да определи къде да бъде разгледана исковата молба.
Върховните съдии Светла Цачева, Албена Бонева и Боян Цонев заявяват в определението си,


което изпращат по делото в Районния съд в Бяла, че:


"Съдиите от двадесетте съда последователно са се отвели от разглеждане на исковата молба по съображения, че ищецът прави отвод на всички съдии от Източна България и желае делото му да се гледа от софийски съд. Според съдиите това обуславяло основание за отвода им, ищецът имал право делото му да се гледа от друг съд, щом смятал, че съдиите от Източна България били предубедени." И констатират, че от внасянето на исковата молба до постъпването на делото във ВКС само заради отводите на районните съдилища са изминали три години.


В определението си върховните съдии сочат, че отводите изобщо не отговарят на основанията в закона.


"Всички основания за отвод се основават на фактически основания, които пораждат основателно съмнение в безпристрастието на съдията, но само по себе си твърдение на страна, че съдът не е безпристрастен, включително и позоваване на някое от изброените обстоятелства по чл. 22, т. 1 – 5 ГПК, щом не отговаря на обективната действителност не може да послужи като основание за отвод", заявяват Цачева, Бонева и Цонев.


Върховните съдии напомнят, че "субективният елемент от текста за безпристрастността на съдията се предполага до доказване на противното, докато за обективния е важно, отделно от личното поведение на съдията, да не съществуват конкретни факти, които да могат обективно да поставят под съмнение непредубедеността на съда".


ВКС посочва, че никой от районните съдии не се е отвел, защото е намерил, че е до такава степен предубеден, че е невъзможно да се произнесе безпристрастно по казуса. Върховните магистрати посочват и какви са последиците от подобно поведение на съдиите.


"Уважаване на всеки отвод на страна, "за да не си мисли тя, че съдът, който се произнася по делото, е предубеден", не само не е в съответствие с нормата на чл. 22 ГПК, но още и позволява на


страната сама да избира съдебен състав,


да протака недопустимо делото; би могло да се използва и като начин за "освобождаване" от нежелано дело и натоварване на колега", пише в определението.


Върховните магистрати напомнят на колегите си, че непочтителното отношение на страната към съда не е пречка за разглеждане на делото и не може да послужи като основание за отвод.


"На практика, съдилищата самоотвеждайки се или уважавайки неоснователните отводи на страната, оскъпяват процеса, забавят значително разрешаването на спора, ограничават по същество достъпа до съд и евентуално финансово натоварват насрещната страна", пишат Цачева, Бонева и Цонев. С определението си напомнят, че съдът е този, който трябва да вземе мерки да организира адекватно своевременното разглеждане на делото, включително като не уважава неоснователните искания на страните, да преценява дали процесуалните им действия са упражнени добросъвестно, да ги дисциплинира и да преустановява всяка злоупотреба с право.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Браво на съдиите от Върховния касационен съд (НЕ от Върховния съд, както твърди журналистът в заглавието. Няма такъв съд в БГ от доста години).
  Много точно и логично аргументиране, за разлика от папагалските мотиви на отвелите се районни съдии.

  VD
 2. 2 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dimov":

  Бе браво браво, но аз малко мога да им направя една лека забележчица? Какво значи "Съдиите от двадесетте съда" - какви /колко/ съда, бе колеги? Съд за мляко, съд за вода ли имате предвиди или имате предвид двадесетте съдилища?

  Иначе да - ВКС е абсолютно прав, че не може да се прави отвод по причина, че някоя от страните считала /без да посочва аргументи/, че съдът нямало да е безпристрастен - това е абсурдно.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  И за какво дело става въпрос и кой кого съди. Това е много важно, за да разберем Защо.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  Хубаво поределение. Нещо от типа - налягайте си парцалите и решавайте делото, без да бягате по тъч линията...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#3] от "Роси":

  граждански иск от физическо лице, но от определението (и от това на варненския апелативен) няма информация за ответника и предмета на спора - то няма и основание да има такава информация в случая.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 6. 6 Профил на irda
  irda
  Рейтинг: 8 Неутрално

  цитат от форума на "Правен свят":
  "Не знам дали сте колега, но става въпрос за един ищец, който е и адвокат и води безброй дела срещу всички. В момента, в който някой съдия не се направи отвод и срещу него се образува гр.дело в СРС, пише се жалба до ИВСС до ПРБ и прочие. Делата на този човек се точат с години. Той е известен на ВКС и аз се чудя, защо се правят, че не знаят за отводите. "

 7. 7 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 567 Любопитно

  До коментар [#6] от "irda":

  Мдам - такова поголовно отвеждане определено не е свързано с правни причини.

  Та, може би е необходимо да се разгледа по-детайлно за какво иде реч и защо районните съдии са предприели такъв ход, който може да бъде определен единствено като протестен.

  Чак толкова зле, колкото ги изкарват от ВКС не са...

 8. 8 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1868 Весело

  Съдиите са новия Рейгън. Враг №1 на Тутраканска селищна система....

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 9. 9 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Преди 3-4 години поне 12 съдии от Търговската колегия на ВКС последователно се отведоха от дело, по което ответник беше синът на О. Г. - професор по търговско право, бивш председател на Народното събрание, бивш служебен премиер на РБ (последният). Накрая се събра състав, който не се отведе и уважи иска с/у С.О.Г. Перфектно решение, да ти е кеф да го четеш, но пък разбира се, и отводите на 12-те им колеги, си бяха напълно резонни...

  Въпреки масовата истериа срещу гилдията, смея да кажа, че във ВКС (и не само), има съдии с много, много висок професионализъм. Е, вярно е и обратното, каквото са показали хората от Североизточна България...

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3049 Весело

  До коментар [#8] от "Gopeто":

  Тутраканската съдебна власт си е останала във времето ,когато воюваха срещу Рейгън. Ако бяха само те....

 11. 11 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  На магистратите им плащат заплата, за да упражняват правомощията си. Страхливци и мързеливи тарикати три години са преливали от пусто в празно с оправданието:
  - знаш ли какви клетви и закани сипеше в жалбата, а утре може и срещу мен да пусне жалба в Инспектората, аз на едната заплата разчитам (страхливецът);
  - вие отвод ли ми правите, а добре, чудесно, друг колега ще решава делото (мързеливецът-тарикат).
  А накрая - нас никой не ни уважава, знате ли лак се държат просташки в залата.
  Това е положението и да припомним максимата - колкото и тихо да говори съдията, неговият глас трябва да се чува най-силно в залата. Който не го може или не го иска - по-добре да плеви градините на село. Така няма да мъчи себе си, страните по делото, пък и ще е от полза поне за родителите си.

 12. 12 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Като почнеш от заглавието и минеш през нескопосаният текст може да ти стане ясно,че пак някой некадърник се пробва за джурнализ!
  Не се надявам,че и.д съставител на т.нар. статия ще прочете това...но поне ще свърши работа на някой съфорумник:
  https://slovored.com/search/pravopisen-rechnik/ %D1%81%D1%8A%D0%B4

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK