Акцията в столичния кв. "Захарна фабрика" приключи с 20 съборени постройки

Акцията в столичния кв. "Захарна фабрика" приключи с 20 съборени постройки

© Велко АнгеловВ столичния кв. "Захарна фабрика" бяха съборени 20 постройки като част от акцията за премахване на незаконни къщи, съобщи кметът на район "Илинден" Иван Божилов. От тях са изведени 50 души, като някои са били настанени в центъра за временно настаняване "Света София" в квартала и в този в "Люлин". По думите му останалите, които не са поискали да се възползват от тази възможност, са се върнали в "родните си места" или при роднини в други райони на София.


В квартала имаше засилено полицейско присъствие и жандармерия, а събарянето мина без напрежение. Заповедта за премахването на постройките е била издадена в края на 2016 г.


Тази сутрин пред Би Ти Ви Божилов съобщи, че е предвидено да бъдат премахнати общо 143 бараки и 6 къщи. Събарянето ще продължи в момента, в който се намери къде да бъдат настанени всички обитателите на постройките. Божилов обясни, че теренът е предвиден за озеленяване и след премахването на всички постройки на мястото ще бъде засадена растителност.
За хората, които имат право – предимно майки с деца, е осигурена възможност да бъдат настанени за до три месеца в дома "Света София" или в този в "Люлин". С тях ще се работи да си намерят жилище под наем или ще им се даде общинско. Според адресните регистрации в незаконните постройки живеят над 500 души.


Акцията в столичния кв. "Захарна фабрика" приключи с 20 съборени постройки

© Велко Ангелов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK