Кошлуков, Гарелов и Каменаров представиха концепциите си за БНТ пред СЕМ

Кошлуков, Гарелов и Каменаров представиха концепциите си за БНТ пред СЕМ

© Юлия ЛазароваВъв втория ден на изслушването на кандидатите за генерален директор на БНТ се явиха определените като фаворити - Иван Гарелов, Константин Каменаров и Емил Кошлуков. "Капитал" писа, че всички те в различна степен могат да разчитат на подкрепа от страна на ГЕРБ, който има влияние в Съвета за електронни медии. Допустим е и вариантът да няма избор и така настоящият директор - Вяра Анкова да остане на поста до обявяването на нов конкурс.


Изборът, за който са необходими най-малко трима от гласовете на петте члена на СЕМ, ще стане известен в сряда. Вчера пред регулатора застанаха останалите трима кандидати - - Сашо Йовков, Валери Тодоров и Тома Иванов.


Емил Кошлуков: Удържам на натиск, не съм политически обвързан

Емил Кошлуков

© Надежда Чипева, Капитал

Емил Кошлуков
Последният кандидат, който застана пред СЕМ, беше Емил Кошлуков - бившият изпълнителен директор на ТВ 7 и през последната година програмен директор на телевизия "Алфа".


В представянето си той акцентира на това, че обществената мисия на националната телевизия трябва да бъде запазена. "Няма силна демокрация, без силна обществена медиа. Ако БНТ бие с "Ръкописа", това ще е победа, ако бие с нов "Биг брадър" ще е трагедия", заяви Кошлуков, който залага на нови предавания, за които обаче не може да говори сега и нова програмна схема. "Ако някой дойде тук при вас и каже, че отсега знае кои предавания ще смени и какво ще предприеме или не знае за какво говори, или е високомерен", заяви Кошлуков.


Той предвижда структурни реформи, които да включват обособяването на дирекция "Мултимедии", в която да – работят редактори, които да отговарят за съдържанието в различни интернет платформи, както и работа в кросмедиен нюзрум. Освен това тези промени предвиждат "отдел за анализи, проучване и развитие", в който ще работят хора, които да следят за новостите и тенденции в медиите, ще дават становища за програмната схема. Акцент в концепцията му беше ролята на социалните мрежи и нови платформи и фактът, че телевизията трябва да направи съдържани за малките деца, които "най-много бръмчат" - тези между 13 и 15 години. Нещо, за което впоследствие председателят на СЕМ София Владимирова му благодари.


За факта, че Кошлуков е бил в последната година програмен директор на партийната телевизия "Алфа", той беше питан от двама членове на СЕМ. Иво Атанасов и Мария Стоянова. Последната изтъкна, че е притеснително, че е работил в телевизия, която е свързана с партия и го попита как се е стигнало до това сътрудничество.


"Бях поканен да подредя програмата в качествето на телевизионен специалист. Не съм член на партия "Атака", смятам че езикът на омразата да не бъде насърчавам, много често съм критикувал Волен Сидеров", заяви Кошлуков в отговор. Той обясни, че за периода в който е работил като програмен директор на телевизията, имал и едно постижение - телевизията е нямала нито един наказателен акт от СЕМ за език на омразата". Това беше опровергано от Стоянова, която е била също член на регулатора по това време.


Председателят на СЕМ София Владимирова поиска гаранции от Емил Кошлуков, че ако бъде избран за генерален директор ще бъде независим и балансиран. "Доказал съм, че съм непримирим по отношение свободата на словото. показва го биографията ми. Няма да допускам натиск и външно влияние в телевизията", заяви категорично Кошлуков. По думите му в закона обществената мисия на БНТ е добре дефинирана и не трябва да се променя.


Концепцията на Кошлуков беше оценена като добра от трима от членовете на медийния регулатор. Розита Еленова, избрана от парламента я обяви за "изключително силн". За председателя на СЕМ София Владимирова идеите на Кошлуков са най-балансираните.


Константин Каменаров: Библия за златни стандарти, финансиране и по европейски фондове


Константин Каменаров

© Надежда Чипева, Капитал

Константин Каменаров


Концепцията на Каменаров за работата на националната телевизия си той обобщи като изградена "върху реални постижими идеи и стъпва върху консервативно финансиране". Каменаров, който дълго време е работил в националната телевизия я нарече "социален феномен" и реална алтернатива на комерса.


Каменаров заяви, че не вярва "в магичните свойства на съкращенията, които не са панацея, която ще промени облика и съдържанието", а вярва в оптимизирането на структура. В този смисъл той каза, че има цели дирекции, които са дисбалансирани.


Според него отделите на продажбите и маркетинга трябва да работят по-мощно и да са фокусирани върху търсене на средства по европейски програми, "което в момента на БНТ не й е стихията".


Като част от мерки за подобряване на бюджета на националната телевизия, Каменаров посочи, че активно трябва да се работи "с големите корпорации, защото всяка отт ях има много сериозни бюджети за социални кампании. "Това, че БНТ трябва да печели пари, не противоречи на нейната обществена функция", смята кандидатът.


Ако стане генерален директор, той обяви, че ще назначи одит на телевизията, за да знае какво е реалното състояние на телевизията. Каменаров посочи още, че ще се обгради с можещи хора, за да бъде изготвен и кризисен план. В рамките на един мандат няма как да се случат, но трябва да се започнат. "Виждал съм пред очите си хора, които се опитват да бъдат пенкелер, резултатите са много лоши".


Каменаров обеща изцяло нова философия при взимането на решения при правенето на програма. "Например за културата - ще се намерят пет човека, които се занимават и произвеждат култура, с помощта на които ще се изготви нещо като библия на телевизията или създаване на златни стандарти, от които да не се отстъпва. Всяка сериозна институция притежава такава библия", обяви още Каменаров.


Той каза, че би преместил "Панорама" през уикенда, че не водещите на новините трябва да работят на смени - или една двойка да води по седмица, а друга уикенда. "Правилното подреждане и програмирането си е отделна наука. Трябва едно страхотно шетане, с търсене на всяккви средства – всичко дали ще са комуникационни стратегии, европейски фондове, социални компании на големи корпорации", заяви още Каменаров.


На въпрос от члена на СЕМ за предизвикателствата, кандидатът заяви: "Толкова много работа има да се свърши, не е въпрос на довършване. Не харесвам революционни действия. Цял живот реформи, нормалните българи са истински зверски изморени от това. Постът генерален директор си е много работа и заложник на много неща. Бачкане", каза още Каменаров.


Иван Гарелов: БНТ трябва да се конурира с комерсиалните телевиии


Съвета за електронни медии (СЕМ) започва публичните изслушвания на кандидатите за генерален директор на БНТ.Иван Гарелов

© Юлия Лазарова

Съвета за електронни медии (СЕМ) започва публичните изслушвания на кандидатите за генерален директор на БНТ.Иван Гарелов


Иван Гарелов заяви, че е публикувал концепцията си за работата на обществената телевизия във "Фейсбук", защото е искал оттам да започне дискусията за бъдещето на БНТ. Тя е била писана от експерти от телевизията и извън нея и е озаглавена "БНТ – рестарт". Гарелов за разлика от другите кандидати акцентира върху това, че е крайно време БНТ да влезе в пряка конуренция с комерсиалните телевизии и затова например централната й емисия трябва да бъдат преместена от 20 ч. В 19 ч.


Като основание за такова предложение, Гарелов посочи, че рейтингите показвали, че въпреки че новините на БНТ са "най-добрите, смислените и обективните", зрителите предпочитат тези на другите национални телевизии.


Подобно на почти всички кандидати в конкурса и Гарелов се обяви за финансов одит на телевизията, за да е известно откъде и с какво ще разполага новият генерален директор.


Според Гарелов новият генерален директор, трябва веднага да започне да работи по темата за финансирането на телевизията и се обяви за промяна в закона. Бившият водещ на "Панорама" твърди, че БНТ може да се финансира с твърд процент от макроикономическите показатели, като например БВП и други, които не посочи. Новините и публицистиката според Гарелов трябва първи да се освободят от държавно финансиране, за да защитят независимостта си. Третият важен проблем според него е изтичането на финансови средства от БНТ, които отиват за хонорари на външни за телевизията служители, които вземат работата на щатните. Гарелов също, както и Каменаров, виждат БНТ 2 като културно -образователен канал.


Гарелов се обяви за запазване на новините на турски език, но с излъчване в регионалните програми е добре да се излъчват в регионалните програми в районите със смесено население. Той се обяви и за промяна на часа на тези емисии.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK