Кошлуков, Гарелов и Каменаров представиха концепциите си за БНТ пред СЕМ

Кошлуков, Гарелов и Каменаров представиха концепциите си за БНТ пред СЕМ

© Юлия ЛазароваВъв втория ден на изслушването на кандидатите за генерален директор на БНТ се явиха определените като фаворити - Иван Гарелов, Константин Каменаров и Емил Кошлуков. "Капитал" писа, че всички те в различна степен могат да разчитат на подкрепа от страна на ГЕРБ, който има влияние в Съвета за електронни медии. Допустим е и вариантът да няма избор и така настоящият директор - Вяра Анкова да остане на поста до обявяването на нов конкурс.


Изборът, за който са необходими най-малко трима от гласовете на петте члена на СЕМ, ще стане известен в сряда. Вчера пред регулатора застанаха останалите трима кандидати - - Сашо Йовков, Валери Тодоров и Тома Иванов.


Емил Кошлуков: Удържам на натиск, не съм политически обвързан

Емил Кошлуков

© Надежда Чипева, Капитал

Емил Кошлуков
Последният кандидат, който застана пред СЕМ, беше Емил Кошлуков - бившият изпълнителен директор на ТВ 7 и през последната година програмен директор на телевизия "Алфа".


В представянето си той акцентира на това, че обществената мисия на националната телевизия трябва да бъде запазена. "Няма силна демокрация, без силна обществена медиа. Ако БНТ бие с "Ръкописа", това ще е победа, ако бие с нов "Биг брадър" ще е трагедия", заяви Кошлуков, който залага на нови предавания, за които обаче не може да говори сега и нова програмна схема. "Ако някой дойде тук при вас и каже, че отсега знае кои предавания ще смени и какво ще предприеме или не знае за какво говори, или е високомерен", заяви Кошлуков.


Той предвижда структурни реформи, които да включват обособяването на дирекция "Мултимедии", в която да – работят редактори, които да отговарят за съдържанието в различни интернет платформи, както и работа в кросмедиен нюзрум. Освен това тези промени предвиждат "отдел за анализи, проучване и развитие", в който ще работят хора, които да следят за новостите и тенденции в медиите, ще дават становища за програмната схема. Акцент в концепцията му беше ролята на социалните мрежи и нови платформи и фактът, че телевизията трябва да направи съдържани за малките деца, които "най-много бръмчат" - тези между 13 и 15 години. Нещо, за което впоследствие председателят на СЕМ София Владимирова му благодари.


За факта, че Кошлуков е бил в последната година програмен директор на партийната телевизия "Алфа", той беше питан от двама членове на СЕМ. Иво Атанасов и Мария Стоянова. Последната изтъкна, че е притеснително, че е работил в телевизия, която е свързана с партия и го попита как се е стигнало до това сътрудничество.


"Бях поканен да подредя програмата в качествето на телевизионен специалист. Не съм член на партия "Атака", смятам че езикът на омразата да не бъде насърчавам, много често съм критикувал Волен Сидеров", заяви Кошлуков в отговор. Той обясни, че за периода в който е работил като програмен директор на телевизията, имал и едно постижение - телевизията е нямала нито един наказателен акт от СЕМ за език на омразата". Това беше опровергано от Стоянова, която е била също член на регулатора по това време.


Председателят на СЕМ София Владимирова поиска гаранции от Емил Кошлуков, че ако бъде избран за генерален директор ще бъде независим и балансиран. "Доказал съм, че съм непримирим по отношение свободата на словото. показва го биографията ми. Няма да допускам натиск и външно влияние в телевизията", заяви категорично Кошлуков. По думите му в закона обществената мисия на БНТ е добре дефинирана и не трябва да се променя.


Концепцията на Кошлуков беше оценена като добра от трима от членовете на медийния регулатор. Розита Еленова, избрана от парламента я обяви за "изключително силн". За председателя на СЕМ София Владимирова идеите на Кошлуков са най-балансираните.


Константин Каменаров: Библия за златни стандарти, финансиране и по европейски фондове


Константин Каменаров

© Надежда Чипева, Капитал

Константин Каменаров


Концепцията на Каменаров за работата на националната телевизия си той обобщи като изградена "върху реални постижими идеи и стъпва върху консервативно финансиране". Каменаров, който дълго време е работил в националната телевизия я нарече "социален феномен" и реална алтернатива на комерса.


Каменаров заяви, че не вярва "в магичните свойства на съкращенията, които не са панацея, която ще промени облика и съдържанието", а вярва в оптимизирането на структура. В този смисъл той каза, че има цели дирекции, които са дисбалансирани.


Според него отделите на продажбите и маркетинга трябва да работят по-мощно и да са фокусирани върху търсене на средства по европейски програми, "което в момента на БНТ не й е стихията".


Като част от мерки за подобряване на бюджета на националната телевизия, Каменаров посочи, че активно трябва да се работи "с големите корпорации, защото всяка отт ях има много сериозни бюджети за социални кампании. "Това, че БНТ трябва да печели пари, не противоречи на нейната обществена функция", смята кандидатът.


Ако стане генерален директор, той обяви, че ще назначи одит на телевизията, за да знае какво е реалното състояние на телевизията. Каменаров посочи още, че ще се обгради с можещи хора, за да бъде изготвен и кризисен план. В рамките на един мандат няма как да се случат, но трябва да се започнат. "Виждал съм пред очите си хора, които се опитват да бъдат пенкелер, резултатите са много лоши".


Каменаров обеща изцяло нова философия при взимането на решения при правенето на програма. "Например за културата - ще се намерят пет човека, които се занимават и произвеждат култура, с помощта на които ще се изготви нещо като библия на телевизията или създаване на златни стандарти, от които да не се отстъпва. Всяка сериозна институция притежава такава библия", обяви още Каменаров.


Той каза, че би преместил "Панорама" през уикенда, че не водещите на новините трябва да работят на смени - или една двойка да води по седмица, а друга уикенда. "Правилното подреждане и програмирането си е отделна наука. Трябва едно страхотно шетане, с търсене на всяккви средства – всичко дали ще са комуникационни стратегии, европейски фондове, социални компании на големи корпорации", заяви още Каменаров.


На въпрос от члена на СЕМ за предизвикателствата, кандидатът заяви: "Толкова много работа има да се свърши, не е въпрос на довършване. Не харесвам революционни действия. Цял живот реформи, нормалните българи са истински зверски изморени от това. Постът генерален директор си е много работа и заложник на много неща. Бачкане", каза още Каменаров.


Иван Гарелов: БНТ трябва да се конурира с комерсиалните телевиии


Съвета за електронни медии (СЕМ) започва публичните изслушвания на кандидатите за генерален директор на БНТ.Иван Гарелов

© Юлия Лазарова

Съвета за електронни медии (СЕМ) започва публичните изслушвания на кандидатите за генерален директор на БНТ.Иван Гарелов


Иван Гарелов заяви, че е публикувал концепцията си за работата на обществената телевизия във "Фейсбук", защото е искал оттам да започне дискусията за бъдещето на БНТ. Тя е била писана от експерти от телевизията и извън нея и е озаглавена "БНТ – рестарт". Гарелов за разлика от другите кандидати акцентира върху това, че е крайно време БНТ да влезе в пряка конуренция с комерсиалните телевизии и затова например централната й емисия трябва да бъдат преместена от 20 ч. В 19 ч.


Като основание за такова предложение, Гарелов посочи, че рейтингите показвали, че въпреки че новините на БНТ са "най-добрите, смислените и обективните", зрителите предпочитат тези на другите национални телевизии.


Подобно на почти всички кандидати в конкурса и Гарелов се обяви за финансов одит на телевизията, за да е известно откъде и с какво ще разполага новият генерален директор.


Според Гарелов новият генерален директор, трябва веднага да започне да работи по темата за финансирането на телевизията и се обяви за промяна в закона. Бившият водещ на "Панорама" твърди, че БНТ може да се финансира с твърд процент от макроикономическите показатели, като например БВП и други, които не посочи. Новините и публицистиката според Гарелов трябва първи да се освободят от държавно финансиране, за да защитят независимостта си. Третият важен проблем според него е изтичането на финансови средства от БНТ, които отиват за хонорари на външни за телевизията служители, които вземат работата на щатните. Гарелов също, както и Каменаров, виждат БНТ 2 като културно -образователен канал.


Гарелов се обяви за запазване на новините на турски език, но с излъчване в регионалните програми е добре да се излъчват в регионалните програми в районите със смесено население. Той се обяви и за промяна на часа на тези емисии.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Каменаров. Гарелов и Кошлуков са ми отвратителни.

 2. 2 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 554 Неутрално

  БНТ, БНТ...Славния период, тихия, ледения, върви времето...

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 675 Неутрално

  И тримата са удобни на властта

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Ака Корнелия беше спечелила изборите веднага щях да позная кой дърт комунист и доносник щеше да спечели...

  Гърчолята много обичат държавния социализъм когато са наредени на масата възможно най-плътно до властта.

 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  От изнесените до момента концепции най-много ми допадат тези на г-н Кошлуков и на г-н Гарелов. Ще ми бъде любопитно да видя какво ще последва, ако някой от тях двамата стане генерален директор на БНТ. И, да, младежите са доста подценени в последните години - през 90-те имаше много по-готини и по-интересни предавания за малки деца и младежи по националната телевизия.

  Според мен БНТ има потенциал за отделен канал само за документалистика и култура - имат пребогат фонд с такива продукции, вкл. на външни продуценти. Има някои неща, в които комерсиалните телевизии няма как да бъдат конкурирани, но в други области обществената медиа е незаменима. Мисля, че в цяла Европа и по цял свят, където има такива, е така.

 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Стискам палци на Емо!

  Доброто е заразно
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 990 Неутрално

  На мен, като аутсайдер и непознаващ детайли в професионалните биографии на кандидатите, най ми се харесва Кошлуков! Той е една обиколка напред пред другите (негови набори и по възрастни): Той е лежал в пандиза по време на соц'а като дисидент!!! Ерго-НЕ Е КОМУНДЕ!!!

  Ама бил програмен директор в АЛФА...Явно не е забогатял кат' бюрека от ТВ7, и му е била нужна работа в професията. И е държал юздите:

  Цитат от статията: "...Той обясни, че за периода в който е работил като програмен директор на телевизията, имал и едно постижение - телевизията е нямала нито един наказателен акт от СЕМ за език на омразата...".

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 9. 9 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Това, което наистина ме шокира, бе когато др. Каменаров препоръча онези, които да поръчват музиката да са мощните корпорации, с което да превърне телевизията в телевизионерка, което е синоним на шантонерка.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  ... Той е лежал в пандиза по време на соц'а като дисидент!!! Ерго-НЕ Е КОМУНДЕ!!!...
  —цитат от коментар 8 на Мойше! Толкоз!!!


  До коментар [#8] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Хм, и Доган също! Аз пък помня, че се заиграваше с мажоритарни избори. И излъга доста електорат.
  От старата школа е!

  п.с. Вече го писах другаде.

 11. 11 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 530 Неутрално
 12. 12 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#9] от "rumata":

  Да попитам плахо: На някой любител на музика (такава или онакава, не критикувам ничий вкус) ТРЯБВА ли му ТВ за да слуша любимата му музика (гледа концерт с такава). Става дума за поп' и по нататъка, в кабеларките има достатъчно канали за класическа музика/опера и т.п. (в мойта има и 2 канала джаз).

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 13. 13 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#10] от "plebs":

  Да сравняваш доган с Кошлуков е меко казано...неуместно. Доган излъга само турско'говорящите в България (завалиите, КОЙ ли не ги излъга). Кошлуков кой излъга, като година две преди да влезе в пандиза дигаше шумолевица?!? Да припомня: Това по времето на ЯКИЯ СОЦ', никой от раята не знаеше че след броени години нещата ще се променят.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 14. 14 Профил на dann5
  dann5
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Кошлуков не бил политически обвързан... ХАХАХАХАХХА.

 15. 15 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Концепцията на Каменаров е само пари, пари и европейски средства. Нищо не видях за програмна схема, определяне на таргет групи, наблягане на определен жанр предавания.
  Гарелов има някои хубави идеи, но той явно си мисли, че отива да ръководи бТв или Нова. Защото вече мисли за съревнование с комерсиални средства. Иска да мести централните новини в 19 часа, защото тогава започвали в другите телевизии - ами, ако другите ги пуснат в 16 часа, и той ли ще ги пусне тогава? Утре като нищо ще пусне и Брадъра по обществената телевизия.
  Кошлуков е направил най-хубава концепция. Наблегнал е на предавания за младите, които в момента отсъстват от схемата. Само не разбрах защо иска да мести Панорама в Събота - вече е многократно доказано в комерсиалните ни телевизии, че в Събота хората НЕ желаят за гледат политика, а да излязат или да гледат филми. Преди години по бТВ точно в събота имаше едно предаване - Сеизмограф. Много добро. Но умря поради слаб рейтинг - никой не гледа политика в почивен ден. Кошлуков не засяга и темата за БНТ 2 и БНТ Свят, които и без това се гледат от 20 души на кръст. Какво мисли да прави с тях, каква програмна схема ще развива там?

  Ако тези тримата са фаворитите за мястото, БНТ ще си остане в блатото на посредствеността. Много често гледам историческия канал Вайасат Хистъри, където 90 % от документалните исторически филми са британски. Вече знам за английската история повече, отколкото за българската, а Хенри Осми го познавам вече като роден брат. Но от тези английски продукции над половината са продуцирани от ББС - държавната им телевизия. Англичаните чрез своята обществена телевизия произвеждат документална продукция, която показват в своя ефир и дори продават навън. Да не говорим колко екранизации на романите на Дикенс и други автори се снимат от ББС. Защо БНТ не се превърне в българското ББС? Най-голямата гордост на обществената ни телевизия е сериалът "Под прикритие" - една откровено мутренска история, която "била рекордите по продажби". Много съмнителни рекорди ще са. Защо по БНТ не се правят документални филми с елементи на възстановки за българската история, за произхода на днешната българска реалност, сериали за известни наши царе, както това направиха турците за техните? Ще се намери ли най-после директор, който да направи сериал за цар Самуил, а не за Иво Андонов и Джаро?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 16. 16 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 950 Любопитно

  каменаров е най непознат ,затова и е най приемлив ,парвенюто кошлуков предизвиква отвращение ,а гарелов е просто неизбираем

 17. 17 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3571 Неутрално

  На принципа да избираме най-малкото зло, и моят избор е Кошлуков. Не си представям, че старият доносник и натегач Гарелов ще оглави БНТ през 21-ви век. За такива като него и Божидар Димитров предлагам да организират срещи с наборите по съответните клубове, на които да разказват стари спомени; да ги държим далече от държавната баница, че лакомията им не съответства на мениджърските способности.
  За мене беше неприятна изненада да прочета, че Каменаров е изборът на Цветанов. По тази причина престава да бъде мой.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 18. 18 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  До коментар [#6] от "dogwoman":
  Няма нищо по-нормално герберите да искат лакейчето на Шиши.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#10] от "plebs":Да сравняваш доган с Кошлуков е меко казано...неуместно. ...
  —цитат от коментар 13 на Мойше! Толкоз!!!


  До коментар [#13] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Не държа на това. НО Кошлуков - либерал /царист, но там е и ДПС/ от Атака и ТВ7...

  http://www.fnf-southeasteurope.org/wp-content/uploads/2015/09/FNF-25-Years-Promoting-Freedom-in-Bulgaria.pdf
  Атака и ДПС - "МУЛТИГРУП, ДПС, АТАКА – „СКАЧЕНИТЕ СЪДОВЕ“ НА ЛУКАНОВ"

  Не ми харесват "универсалните войници".
  Припомнете си "Новото време" и веруюто, което изповядват.

 20. 20 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Само Кошлуков може да донесе свежа промяна ,най-малкото защото е възпитан на реално-конкуриращи се медии в Америка. Успех!

 21. 21 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 950 Весело

  Само Кошлуков може да донесе свежа промяна ,най-малкото защото е възпитан на реално-конкуриращи се медии в Америка. Успех!
  —цитат от коментар 20 на hasmokar


  хи хи ,това е някаква шега ,нали ?

 22. 22 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#10] от "plebs":

  И как всички полит.затворници ги приравни с Доган?
  Сега да не пишеш ,че всички са били от ДС и внедрени като Доган в затвора?
  Ама направо ме изумявате някой,как успявате да окаляте всеки веднага!

  sdg
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Никога не бих поверила Националната телевизия на Кошлуков. Той се върти, накъдето изгрява слънцето. Почтеността е най-важна за човек на такъв пост.

 24. 24 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  "Капитал" писа, че всички те в различна степен могат да разчитат на подкрепа от страна на ГЕРБ"

  Не виждам на каква подкрепа от ГЕРБ би разчитал Гарелов?!
  Тук по-важно е, кандидатът да е смилаем юа повече от един господари, така че всички да бъдат "хепи"!
  За мен поне такъв е Кошлуков...

  I Want To Believe
 25. 25 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3898 Весело

  Тъй ли няма един човек неченге и нормален в България?! Прочие нищо не ме очудва! И тримата са баш картинката!

  klimentm
 26. 26 Профил на wfx38529060
  wfx38529060
  Рейтинг: 409 Неутрално

  ДС агент Емил Кошлуков: Удържам на натиск, не съм политически обвързан ;-)

 27. 27 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Тоя каменаров е пълен герберон, с други думи неможач, натегач и некадърник. Труден избор - Гарелов не става и Кошлуков също не става. Ама и двамата са по-добре от простия герберон.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 28. 28 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1785 Весело

  ма нема кво да мрънкате бе... плащате ли за гареловци, кошлуковци и пр. отпадък - плащате. хвалите ли се че плащате - хвалите се. еми радвайте им се тогава и тъй... толкова по въпроса

 29. 29 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Мен наи много ми хареса Гарелов и неговите идеи за развитие на БНТ. БНТ трябва да почне сериозно да се конкурира с БТВ и Нова, немога да ти търпя тия 2 некадърни телевизии пълни с некадърни водещи. Имат нужда от конкуренция.

 30. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  До коментар [#20] от "hasmokar":

  Мхм... И с доста опит в медии на Шиши, а там е истинска работа и истинска конкуренция, нали?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 31 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#1] от "stedim":

  Що ти е отвратителен Кошлуков, бе? Той беше душата на СеДеСе-то през 1990. Истински антикомуниз и сье-дье-сар. Ти да не си от БСП-то, та не го харесваш?

 32. 32 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#15] от "Lou":

  Браво, много съдържателен коментар! Прочетох го с истинско удоволствие. А това БНТ да се опита да следва модела на ББС е страхотно като идея, но за да стане, се иска визионерство и подкрепа на национално ниво. А такива липсват.....

 33. 33 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 648 Неутрално

  От тези тримата аз избирам Вяра Анкова.
  Момчетата не стават. И тримцата...
  Не ми се влиза в детайли, но вервайте ми !

  Stupid people make me sick
 34. 34 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#15] от "Lou":
  До коментар [#32] от "agile":

  Съгласен съм за документалистиката на историческа тематика, както правят по "Вайасат Хистъри" и по американския "Хистъри Чанел" - и двата канала са ми много любими, макар и да не ги гледам от години по определени причини, които не зависят от мен. На мнение съм, че БНТ може да продуцира много качествени такива продукции, също и със социална насоченост, както го е правила и до момента, както и филми и сериали, които отразяват величието на нашия народ - определено имаме нужда от това, тъй като в последните 28 години системно се работи от много посоки самочувствието ни като нация и като индивиди да бъде смачкано.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK