Диана Хитова, кандидат за съдебния съвет от БСП: Съдебната реформа трябва да продължи

Диана Хитова, кандидат за съдебния съвет от БСП: Съдебната реформа трябва да продължи

© Надежда Чипева, КапиталНа 7 септември правната комисия ще изслуша 11 членове за следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Кандидатите са 18 като всяка партия има издигнати по най-малко две номинации. За първи път изборът ще става с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите. Петгодишният мандат на сегашния състав на съвета изтича на трети октомври. По закон новият трябва да бъде избран месец преди това, но според председателя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов този срок е инструктивен.


Останалите единадесет членове от професионалната квота вече бяха избрани след общи събрания и пряко гласуване на магистратите. Те определиха един следовател, четирима прокурори и шестима съдии да влязат в новия съдебен съвет.


В следващите три седмици "Дневник" ще представи 18-те кандидати през техните концепциите и имотните декларации.
Диана Хитова е граждански съдия от трето гражданско отделение на ВКС. Номинацията ѝ от БСП не е изненада, доколкото тя е била и депутат от парламентарната група на левицата в 40-то Народно събрание (2007 - 2009 г.), след което през май 2009 г. е избрана за член на Комисията за защита на конкуренцията. Била е общински съветник в Сливен. Хитова е започнала юридическата си кариера първоначално като съдия през 1979 г., после като адвокат и синдик до 2007 г., минала през политическата кариера в парламента и КЗК, после пак влиза в адвокатурата, а от 2012 г. е съдия във ВКС.


Тя е с 21 години юридически стаж. Завършила е право в Софийския университет. Средният ѝ успех от семестриалните и държавните изпити е 4.77. Владее отлично руски език и добре английски и немски.


Основната теза в концепцията на Хитова е продължаване и задълбочаване на съдебната реформа. "Съдебната реформа продължава почти три десетилетия, но упреците към нея не престават", пише тя. Продължава със: "Сторено е немалко, предстои да бъде извършено още и още, толкова, колкото се окаже необходимо". Според кандидата на БСП непосредствените задачи пред новия състав на ВСС са постигане на по-голяма справедливост и ефективност и засилване на антикорупционните мерки.


Концепцията


Новият съвет трябва да подобри съдържанието на Кодекса за етично поведение на магистратите, предлага още Хитова. Той следва да осигури и поетапно изграждане на комуникационна връзка между сървъра на ВСС и тези на съдилищата в страната, която да позволи наблюдение в реално време на разпределението на дела като гаранция срещу невъзможността за манипулации. Трябва да се усъвършенства и системата за разпределение на дела с допълнителни критерии, насочени към по-голяма специализация в правната материя и отчитане на фактическата и правна сложност на делата.


Според нея съдебният закон може да се промени в насока за повече съдийско самоуправление, с което общите събрания на съдиите да могат да предлагат на ВСС за командироване и повишаване на съдии от по-долна съдебна инстанция. Съветът трябва да участва активно и при защитаване на бюджета на съдебната власт пред Народното събрание всяка година. И Хитова се обявява за активно прилагане на система за материални и морални поощрения на магистратите. Според нея трябва да се увеличат обученията им особено по право на ЕС.


В раздела за електронно правосъдие в концепцията си кандидатът на левицата предлага да се създаде по подобие на Търговския регистър единна система за централно разпределение на всички подадени заявления по заповедни и обезпечителни производства. Както и каталог на всички отправени от България преюдициални запитвания (за тълкуване на правото на ЕС - бел.ред.) и резултатите от тях.


Целите на правилното изменение на съдебната карта би следвало преимуществено да се постигат чрез преструктуриране - създаване на общи счетоводства и администрации при запазване на съдийските щатове, се посочва в концепцията на Хитова. ВСС трябва да въведе единни правила за осъществяване на административно обслужване на граждани. Тя дава пример с работното време и времето за почивки, което трябва да съвпада във всички съдилища и да е уеднаквено и с други учреждения, които не са подчинени на ВСС.


Съветът да включи вещите лица в списъци, за да имат продължаващо обучение, повишаване на придобитата им квалификация и за възможност за обратна връзка със съдиите. Причината е, че техните експертни заключения са основополагащи за правилните съдебни решения.


Хитова предлага при атестиране на магистратите, т.е. оценяване на дейността им, да се извършват проверки на място, както и срещи, и разговори за събиране на повече информация. Така според нея ще се прекрати практиката всички да бъдат оценявани еднакво с оценка "много добра". Тя се обявява и за провеждането на местни конкурси за назначаване на магистрати, защото когато са на централно ниво и кандидатът с по-висока оценка, който не е доволен от населеното място, където получава магистратско място, ще работи там само с идеята да се премести и ще повлияе негативно на "местните магистрати". Местните конкурси ще дадат и шанс на юристите в съответния град.


Според Хитова съветът трябва да създаде ясни правила, по които за председател на съд може да се назначава някой от по-ниско ниво орган на съдебната власт, след като последните изменения в съдебния закон регламентираха тази възможност като изключителна. Няколко пъти сегашният състав на ВСС проведе избори, които неправителственият сектор определиха като нарушение на закона, защото кадровците без ясни мотиви предпочитаха кандидати за ръководни постове, които идват от по-ниско ниво орган на съдебната власт, въпреки че имаше предложени магистрати от същото ниво. Пример за това четете тук.


Кандидатът на БСП също споделя мнението, че дисциплинарната практика на съвета е непоследователна и трябват общи критерии за наказване на магистратите при еднакви нарушения.


Имотна декларация


В декларацията си Хитова е посочила, че притежава идеални части от две къщи, апартамент, два офиса, пет парцела и магазин в Сливен. Както и части от гори, лозе и нива в града. Кандидатът на БСП е декларирала и една кола - БМВ 320 I. Няма влогове.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK