Ще отпадне хартиеното удостоверение за граждански брак, но за родените след 1984 г.

Ще отпадне хартиеното удостоверение за граждански брак, но за родените след 1984 г.

© Анелия НиколоваДо края на годината ще отпадне изискването за издаване на хартиен носител на удостоверение за сключен граждански брак, но само за хората, родени след 1 януари 1984 г. Причината е, че не всички общини са актуализирали информацията в Националната база данни "Население" за сключените на територията им граждански бракове. Това се разбира от доклад за мерките за намаляване на административната тежест чрез премахване на удостоверителни документи на хартиен носител, публикуван на сайта на Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ).


До края на 2017 г. всички административни органи следва да премахват изискването за хартиен носител на 12 основни удостоверения, изисквани от администрациите. За три от документите обаче все още има пречки за премахването им на хартия.


В регистрите за граждански брак в дигитален вид съществуват актовете, издадени след 2000 г., или за хората, родени след 1984 г. Информацията за родените преди това трябва да бъде дигитализирана по общини. "Предстои и процес на дигитализация на базите данни отпреди 2000 г. за сделки, нотариални актове и други нотариални документи, налични единствено на хартиен носител в 113-те структури на Агенцията по вписванията в страната", каза председателят на ДАЕУ Росен Желязков, цитиран от правителствената информационна служба. Министърът на правосъдието следва да извърши точен анализ и разчети във връзка с цифровизацията на тези масиви.
Другото удостоверение, което на този етап ще остане на хартия, е за вписаните в регистъра БУЛСТАТ обстоятелства, които се издават от Агенция по вписванията. За да бъде цифровизирано то, е необходимо да се осигури връзка между средата за междурегистров обмен и актуалната база данни на БУЛСТАТ. "Законът за регистър БУЛСТАТ не съдържа конкретна разпоредба за носителите, на които може да се издава удостоверението. В този аспект е необходима промяна на чл. 36., ал. 3 от Закона за Регистър БУЛСТАТ в посока регламентиране на издаването му както на хартиен носител, така и като електронно подписан документ", е посочено в доклада.


Не са цифровизирани и удостоверенията за вписванията, отбелязванията или заличаванията по партида на физическо или на юридическо лице в Имотния регистър, които се издават от Агенцията по вписванията. От доклада се разбира, че причината е, че системите на съответните служби по вписванията не са присъедини към информационната система, обслужваща регистъра.


За да се реализира премахването на хартиените удостоверения – общо 12 документа, които участват в няколкостотин административни услуги, до 31 декември 2017 г. трябва да бъдат извършени промени на 49 закона и 70 подзаконови нормативни акта, съобщава правителствената информационна служба.


Желязков коментира, че дотогава дигиталните и хартиените процеси в администрацията ще съществуват паралелно. "В процеса на отпадане на хартиените удостоверения и на промяната на аналоговото, "хартиено", мислене обаче трябва да бъдат ангажирани и служителите", посочи той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK