Бившият кмет на Белоградчик беше окончателно оправдан по обвинение за безстопанственост (коригирана)

Бившият кмет на Белоградчик беше окончателно оправдан по обвинение за безстопанственост (коригирана)

© Анелия НиколоваВърховния касационен съд (ВКС) оправда окончателно бившия кмет на Белоградчик Емил Цанков, който беше подсъдим за безстопанственост, информира пресцентърът на институцията. Решението не подлежи на протест. Тричленен състав на ВКС е оставил в сила оправдателната присъда на втората съдебна инстанция от октомври 2016 г. Делото стигна до последната инстанция след протест на прокуратурата, след като Софийският апелативен съд (САС) отмени присъдата на Окръжния съд в Монтана, с която Цанков бе признат за виновен.


През 2014 г. прокуратурата праща на съд Цанков, защото като кмет на Белоградчик от 2008 г. до 2010 г. е превишил властта и правата си с цел да набави облага за бившата шефка на МБАЛ "Проф.д-р Георги Златарски" Петя Рускова. Без разрешение на Общинския съвет кметът еднолично сключил с Рускова анекс към договор за възлагане на управлението на болницата и на това основание заплатата на управителя била увеличена - от 300% върху средната месечна брутна работна заплата на лечебното заведение на 400%. През 2010 г. сключва и втори анекс при същите условия.


Рускова взела в повече 26 791.40 лв. (надвзета брутна работна заплата), а начислените осигурителни вноски за сметка на работодателя са в размер на 4 852.43 лева. В резултат на действията на Цанков, за болницата и община Белоградчик са настъпили вреди за 31 643.83 лева, твърдяха от прокуратурата. Заради това Цанков бе обвинен в длъжностно престъпление.
Първоначално Монтанският окръжен съд изцяло го оправдава, но състав на САС връща делото за ново разглеждане.


На 11 май 2016 г. Окръжният съд в Монтана отново оневинява Цанков за длъжностното престъпление, преквалифицира го и го признава за виновен за безстопанственост само за анекса от 2010 г. и го осъжда на две години условно с петгодишен изпитателен срок, лишава го и от правото да заема длъжност в общинската администрация за две години.


През октомври 2016 г. САС отменя присъдата на първата инстанция и изцяло оправдава Емил Цанков, а ВКС потвърждава това решение.


Според върховните магистрати прокурорският протест е вътрешнологически противоречив, защото от една страна се претендират нарушения при анализа на доказателствата, а от друга - еднозначно установената и от двете съдебни инстанции фактология не се оспорва.


От решението на ВКС се разбира и че прокуратурата не е протестирала пред САС оправдателната част от присъдата на Окръжния съд в Монтана, а го е направила едва пред касационната инстанция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK