С глоби до 4 хил. лв. и наблюдаващ орган държавата ще се бори с некачествените храни

С глоби до 4 хил. лв. и наблюдаващ орган държавата ще се бори с некачествените храни

© Надежда Чипева, КапиталКабинетът започва борба с некачествените храни, като на днешното заседание на Министерския съвет беше представен проект на нов Закон за храните. Той ще бъде предложен на Народното събрание за гласуване, като целта му е да се засили контролът и да се повиши сигурността на потребителите, съобщиха от правителствената пресслужба.


С глоба или имуществена санкция от 2 до 4 хил. лв. ще се наказват тези, които произвеждат и продават храни в нарушение на закона. Същата глоба ще се налага и при използване на добавки, ароматизанти и разтворители, които не са разрешени при производството на храни или са в по-високи от определените в европейските регламенти количества.


В проектозакона се регламентират общите и специфичните изисквания към храните, които се пускат на пазара, и изискванията към търговците от сектора.
Освен това е предвидено да се създаде национален съвет по храните, който ще е постоянен консултативен орган, координиращ държавната политика в сектор храни. В него ще са включени представители на всички заинтересовани страни.


Въвежда се регистрация на превозните средства, които транспортират храни от неживотински произход – брашно, хляб, хлебни и сладкарски изделия и др. На тях ще се поставя стикер, като подобно нещо досега имаше само при превоза на храни от животински произход.


Правителството смята да въведе регистрация на обекти за производство, преработка и дистрибуция на храни, като по този начин цели намаляване на административната тежест. За тях ще бъде създаден публичен национален регистър, който Българската агенция по безопасност на храните ще поддържа на интернет страницата си.


С новия закон се забранява рекламата на генетично модифицирани храни и храни, за които има нормативно въведени ограничения за употреба от деца. Определят се условията и редът за извършване на дейности по хранително банкиране и дарения с храни.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK