Армията ще избира нови бойни машини за 1.22 млрд. лв. от 8 предложения

Демонстрация на PIRANHA на язовир "Тюлбето"

© General Dynamics

Демонстрация на PIRANHA на язовир "Тюлбето"Осем отговори на "запитвания за информация" (Request For Information) от фирми производители на бронирани машини за пехотата са получени в Министерството на отбраната (МО) до крайният срок от 28 юни. Това се казва в отговор на въпрос на "Дневник" от МО. Работната група е взела решение при необходимост да изпраща уточняващи въпроси до всички фирми, на които е изпратено искането за информация. Докладът от Института по отбрана с препоръки с кои производители да се проведат преговори ще бъде разглеждан на Съвета по отбрана на 15 септември. Института ще препоръча да започнат преговори с между 2 и 4 компании, според източници на "Дневник". При добър преговорен екип офертите можело да паднат с 30%.


Проектът за придобиване на машините се бави от миналата година, като веднъж бе върнат от Народното събрание, заради липса на икономическа обосновка. Първоначално от Сухопътни войски искаха 100 от машините да са бойни, но броят на бойните машини е редуциран до 90. Останалите ще са спомагателни (транспортни, инженерни, санитарни и т.н.). Първоначалният вариант беше за купуването на 238 машини.


В крайна сметка проектът е редуциран до "придобиването на 198 единици бойна и специална техника, както и допълнително оборудване за комплектуване на три батальонни бойни групи", според доклад на министъра на отбраната Красимир Каракачанов до Министерски съвет. Планираните от правителството пари за проекта са в рамките на 1.22 млрд. лв. Бойните машини трябва да се изплащат в периода 2018-2029 г., а да бъдат доставени до 7 години. Армията е решила, че търси да закупи машини с 8 колесна формула.
На 7 декември 2016 г. Съвета по отбрана е решил да бъдат изпратени запитвания до 7 компании. Това са:


General Dynamics Land System – MOWAG, които произвеждат PIRANHA и PANDUR. В края на април от мултинационалната компания демонстрираха PIRANHA IFV на полигона "Тюлбето", край Казанлък и очевидно са дали предложение за този модел. В момента компанията изпълнява големи поръчки в заводи в Европа, което би им позволило да предложат ниска цена.


NEXTER Group – Франция. От гамата на френския държавен производител на изискванията отговаря VBCI (Véhicule blindé de combat d'infanterie). Недостатък биха могли да бъдат специфичните боеприпаси за стрелковите оръжия предлагани от французите, тъй като те не се произвеждат от български компании.


Patria – Финландия. Финландската компания предлага машината си AMV, чиито плавателни и стрелкови възможности бяха демонстриране на язовир "Копринка". Ако бъде избрана за изпълнител, Patria планира да изгради производствени мощности в България съвместно с български фирми.


Демонстрация на бойна машина на пехотата произведена от финландската компания "Патриа" на язовир "Копринка"

© Велко Ангелов

Демонстрация на бойна машина на пехотата произведена от финландската компания "Патриа" на язовир "Копринка"


Rheinmetall Defence AG. - Германия. Произвежданата от тях бронирана транспортна машина Boxer е може би най-добрата в класа си, но високата и цена по всяка вероятност ще я постави извън късия списък. Посочената от компанията пакетна цена е в пъти над планирания от правителството разход.


TEXTRON. Щатската компания официално направи съвместно предложение с Rheinmetall Group, като то включва и производство в България. Офертата им е за четириколесни машини COMMANDO Select, които да бъдат използвани за спомагателни (инженерни, разузнавателни, за медицинско и логистично осигуряване и др.), които могат да бъдат доставени за 10 месеца. По второто задание, за бойни бронирани машини, обединението предлага прототип с 6-колесна формула. Тъй като нямат реална машина, вероятно няма да бъдат допуснати до следващия етап.


Commando Select на армиите на България и САЩ изложени в двора на Военната академия "Георги С. Раковски" в София.

© Николай Дойчинов

Commando Select на армиите на България и САЩ изложени в двора на Военната академия "Георги С. Раковски" в София.


Iveco-Leonardo Defence System. Италианската компания има 8 колесна платформа CENTAURO 2.


В края на януари по искане на военния министър Николай Ненчев е изпратен RFI и до Krauss-Maffei Wegman GmbH. (KMW). Немската компания предлага същия Boxer, като Rheinmetall Defence AG.


От тези 7 фирми 6 са отговорили.


На базата на изпратените "искания за информация" в края на април е трябвало да бъде направено маркетингово проучване, с което да бъде завършен проектът и да бъде представен на парламента за одобрение. Служебният кабинет и военният министър Стефан Янев обаче са наредили да бъде изпратено запитване до още 7 производителя. Според нашия източник, целта е била бламиране или поне забавяне на проекта. Писма са изпратени до 6 от тях. От списъка е отпаднала Hagglunds, Швеция, която е част от концерна BAE Systems. Тя трябвало да бъде питана за концептуалната машина SEP (Thor), която е с хибридно дизелово-електрическа задвижване. Останалите са:


OTOKAR – Турция. Производител на машини ARMA. Освен в Турция, те са на въоръжение в Дубай и ОАЕ. Според източниците ни, турският концерн е изпратил отговор и офертата му е с най-ниска цена. Не е ясно дали е възможен договор с Турция в сегашната геополитическа обстановка.


Машината ARMA на турския концерн ОТОКАР

© www.otokar.com

Машината ARMA на турския концерн ОТОКАР


FNSS – Турция за машини PARS. Разработени са заедно с Щатската компания GPV. На въоръжение и в Малайзия и Оман.


Rheinmetall Defence AG са попитани и за машините Pandur.


WZM – Полша. Полската държавна компания произвежда AMV на Patria.


Renault Truck Defense – Франция. Питането е за машини с марката Renault. В гамата им няма 8 колесни бронирани машини.


PLASAN ISRAEL DEFENCE са питани за модела си с 8 колесна формула Eitan, който е одобрен за производство преди една година и все още не е на въоръжение.


От втория списък, отговори са изпратили едва 2 компании.


Като фаворити на този етап се очертават PIRANHA на General Dynamics и ARMA на OTOKAR


Предложенията, които ще намерят място в доклада, трябва да покриват критериите за огнева мощ, защитеност или бронировка, мобилност, жизнен цикъл (около 30 г.) и разбира се цена. Възможността на машините да плават е опция, а бронировката трябва да е от най-високото 5-то ниво. Високото ниво на бронировка предполага по-голяма тежест, което почти изключва възможността за плавателност. Допълнително изискване е възможността за индустриално сътрудничество или иначе казано - част от производството на машините и/или въоръжението им да бъде направено в България. Военният министър Красимир Каракачанов няколко пъти каза, че ще държи на това. Според източниците на "Дневник" фирмите от военнопромишления комплекс в България са готови да направят обединение за да могат участват в евентуално производство.


Компаниите с които ще се премине към втория кръг на избор, след като проектът за инвестиционен разход бъде одобрен от правителството и парламента, ще получат "искане за предложение" (Request For Proposal (RFP)), което вече е обвързваща оферта.


Най-вероятният вариант за покупката е чрез междудържавен договор. Това би избегнало опасността от блокиране на покупката чрез обжалване на загубилите кандидати и би дало възможност за мостово финансиране при разсрочено плащане.

Ключови думи към статията:

Коментари (179)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5477 Неутрално

  и какво им е на българските машини та трябва пак да сме донори на чужди икономики ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Стари са, амортизирани са, не работят и са произведени преди 30-40 години на тогавашното технологично ниво. Дори да не споменавам, че повечето, ако не и всички, са съветски /дори не са руски!/Повече да обяснявам ли? Ти защо не караш стария 40-годишен Запорожец на дядо си, а си си купил нова западна кола?

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 3. 3 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Или кyпyвaмe мaшинитe oт CAЩ, или Бopиcoв и Цaцapoв пoпaдaт пoд зaкoнa „Мaгнитcки“ – т.e. им ce блoкиpaт бaнкoвитe cмeтки в CAЩ.
  Лoбиcтитe (yж нaeти oт Цв. Вacилeв) вeчe ca нaпpaвили пpoyчвaнe в кoи бaнки ca cмeткитe и кaкви ca cyмитe.

 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  Няма време. (с)

  Апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  Самолетите купихме, сега и бойни машини. Баси модерната армия дето ще станем.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4204 Весело

  Ние само избираме.Още не сме си избрали изтребител.Изтребител така и не си избрахме още.

 7. 7 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 627 Весело

  Още не сме си избрали изтребител.Изтребител така и не си избрахме още.
  —цитат от коментар 6 на chicago514


  Аз от твоя коментар не разбрах към два пъти- избрали ли сме изтребител още, или не... 😂😂😂😂😂😂

  С други думи- струва ми се, че някакси... много отрано бе, приятел... 😂😀😀😀😀

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 8. 8 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Ти защо не караш стария 40-годишен Запорожец на дядо си, а си си купил нова западна кола?
  —цитат от коментар 2 на Lou

  Щото и западната кола е на 30 години. От времето на Студената война.

 9. 9 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Поне демонстрация на желание не ни липсва......

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5477 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lou":

  Говоря за произвежданите в България. Ние сме производители на БМП ако не ти е известно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  Правим си наши БМП - верижни и много добри, за какво са ни чужди таралясници

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 12. 12 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#6] от "chicago514":

  Чикаго Министър!! Чики Министър на отбраната!! Чиниш ми се идеален за поста!!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Плевнелиев да каже коя да вземем.

 15. 15 Профил на kant
  kant
  Рейтинг: 403 Неутрално

  ТЕРЕМ ЕАД, който е на МО произвежда /или произвеждаше/ танкове и други бойни машини, но не е в списъка на поканените.

 16. 16 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Бойните машини трябва да се закупят от страни членки на НАТО! Това трябва да бъде условие номер едно. След това се гледа качеството и според финансите се взема съответното количество! Всички "основания", "съвети", "целесъобразности" или "разчети", произтичащи от комунистите, ксенофобите или други подразделения на кремълските разбойници, трябва да бъдат отхвърлени! И още нещо - преди да се хвърлят толкова пари, трябва да се консултираме с водещите страни в НАТО! Те са нашите партньори.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5022 Любопитно

  На мене ми харесват най-много финландските Patria, но друг ще вземе решението коя машина да се избере.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#11] от "dark'star":

  А, бе, Таньо!
  Кое им е наше, на нашите?
  Двигателите?
  Или само ламарините? Пиши си там за извънземните, и не вземай отношение по тема, която ти е далече!

  Да разлая троловете!!
 19. 19 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Плевнелиев да каже коя да вземем.
  —цитат от коментар 14 на futurama


  Учудващо, но избора на Плевнелиев е по добър за България от избора на Решетников...пардон, на Радев

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 20. 20 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Сега е времето да обясниш и друго. След 1991 г и тоталното разпадане на съветския блок колко такива сме продали? Какъв нашия /българският/ пазарен дял в световната търговия на тази техника? Колко държави през последните години са си купили от нас подобни машини? Защо не сме сред водещите производители? Май работата ще стане като с мотокарите ни, изкупувани нови за метала и резервните части, щото за друго не ставали.
  И понеже знам, че ти си един от големите ни форумни критици на демокрацията в България, да кажа едно - за упадъка на българското производство не е виновна демокрацията. Виновни са онези мастити бизнесмени, бивши соц другари от партията, които първо лъгаха по време на режима, че имам топ производство като качество, а после след десети приватизираха и нарязаха заводите. Ако твоят завод ТЕРЕМ произвеждаше такава техника и тя беше годна за употреба, щеше да бъде поканен. Но явно не произвежда. Значи, ако твоят съсед бай Георги произвежда брадви, ти ще отидеш да си купиш 10 брадви от него, вместо да си купиш една електрическа резачка от строителния маркет, така ли?

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 21. 21 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":Стари са, амортизирани са, не работят и са произведени преди 30-40 години на тогавашното технологично ниво. Дори да не споменавам, че повечето, ако не и всички, са съветски /дори не са руски!/Повече да обяснявам ли? Ти защо не караш стария 40-годишен Запорожец на дядо си, а си си купил нова западна кола?
  —цитат от коментар 2 на Lou


  Преди няколко години Мухобойко не беше ли изкарал по Софийските улици едни "пустинни лисици" да го пазят от всенардната любов.
  Бая новички изглеждаха.

  "Да, България"
 22. 22 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#8] от "Каишков - Либерален мислител":


  Щото и западната кола е на 30 години.
  —цитат от коментар 8 на Каишков - Либерален мислител


  Че твоята е такава, не съм ти виновен!

  Да разлая троловете!!
 23. 23 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  До коментар [#11] от "dark'star":А, бе, Таньо!Кое им е наше, на нашите?Двигателите? Или само ламарините? Пиши си там за извънземните, и не вземай отношение по тема, която ти е далече!
  —цитат от коментар 18 на lone_wolf

  Нали нашите БМП са НАТОвски ... или не сме в НАТО ?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 24. 24 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#21] от "errata":

  Мухобойко? Добре ти се получи! Получи се еероонияя

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 25. 25 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1752 Любопитно

  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#11] от "dark'star":


  До коментар [#15] от "kant":

  Да поясня за незнаещите другари: Ние сме БИВШИ производители на БМП , БРДМ и МТЛБ. В производството УЧАСТВАХА повече от 12 завода, като крайният продукт се сглобяваше и минаваше изпитания в завод "БЕТА" - Червен бряг. Над 90% от военната продукция заминаваше за СССР по предварителни договори, който я разпределяше допълнително. Производството беше губещо, защото се купуваха части с долари и се изнасяха за преводни рубли.
  Когато се разпадна СССР - 1991 г, завода го окрадоха, изнесоха машините на безценица .
  Между другото моделите въоръжение са разработка 1950 г. и са въведени на въоръжение през 1964 г.
  Ако нещо не ви е ясно, питайте.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 26. 26 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Весело

  Аз от твоя коментар не разбрах към два пъти- избрали ли сме изтребител още, или не...
  —цитат от коментар 7 на 952

  Избрали сме си изтребител, ама от НАТО не им харесва изборът ни.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 365 Весело

  В статията трябваше да дадат информация къде и по колко машини от тези фирми са били поръчани и приети на въоръжение. Липсва и информация за бойното ползване на тези машини, както и липсват поне базисни технически и бойни характеристики. По критериите за поръчани и използвани бройки, а и донякъде по характеристики, фаворит е финландската Патрия, по мое лично мнение. Те водят и по критерия за най-голяма степен на участие в производството на местни български фирми.

  Сега, ако трябва да сме реалисти, знаем че в България обективните критерии имат най-малко значение. Българските критерии са: кой ще даде най-голям рушвет, пардон комисионна, на управляващите политици, и разбира се кой ще им окаже най-голям външен натиск.

  И нова бойна машина, и нови самолети, и нови кораби, са нужни. Защото за 30 г не сме купили нищо и караме със стари съвецки сандъци, като треторазрядна африканска държава. А за путинофилите, не се надявайте да поръчваме руски боклуци - даже президента Радев разкритикува поддръжката на Миг 29 и говори за закупуване на западна техника.

 30. 30 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":До коментар [#11] от "dark'star":До коментар [#15] от "kant": Ние сме БИВШИ производители на БМП , БРДМ и МТЛБ.
  —цитат от коментар 25 на mitko11
  :-) Значи потвърждаваш, че сме правили и можем да си правим БМП

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 31. 31 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#25] от "mitko11":

  Митак, пък аз си мислех че нек'ви инДжинери, нек'ви технически магьосници чертаят на едни дъски и компютри, изпитват в едни лабАратории и полигони и творят технически шедьоври. Напраоо..Ти ми разби детската психика

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 32. 32 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  За какво са ви тия ламарини?При нужда изземвате джиповете на собствениците , слагате по една картечница горе и сте готови! Като талбаните, бе...
  —цитат от коментар 27 на Galata

  Точно ти трябва да си наясно кои са джихадисти и кои талибани
  :-) "техникълс" Тойота ползват приятелчетата Ердо -младши

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1752 Весело

  До коментар [#27] от "Galata":

  Може ли преди това да ги обявим за гюленисти?

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 35. 35 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  ИЗБЕРЕТЕ БЪЛГАРСКОТО !!!! ... ама няма комисиони ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 36. 36 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#33] от "oporna_to4ka рейтинг 1508":

  Отдела, изпускате си нервите вече. Разбирам ви, вашата работа отива на...на изуй гащи отива. Аамбубата е побесняла че нещата не се развиват както тя иска и предстоят съкращения в отдела. Тази сладка работа (тролската) отива на кино

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 907 Любопитно

  До коментар [#26] от "dark'star":

  Таньо!
  Я да те видя, дали ще псуваш Румен Радев, който преди няколко дни , по някаква телевизия каза че МиГ-29 са таралясници, и е загуба на време да се поддържат, а трябва да се купуват нови!

  Да разлая троловете!!
 39. 39 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lou":Говоря за произвежданите в България. Ние сме производители на БМП ако не ти е известно.
  —цитат от коментар 10 на КМЕТ В СЯНКА


  Същите савецки бракми!

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":

  В България НИКОГА не са произвеждани бронетранспортьори 8х8 колесна формула или верижни БМП
  В Червен бряг се произвеждаха МТ-ЛБ лек артилерийски влекач пригаждан и за други функции, с ниска степен на бронираност. Морално остарял запуснат в производство през 1976. Използващ двигател ЯМЗ-238, изключително шумен с висока степен на трептения, от което цялата машина се тресеше и нивото на шумът в машината беше извън всякакви норми. Тракторната трансмисия с ниска надежност често блокираще и вадеше машината извън строя.

  За мен предложението на финландците е най-добро, дано служебно не ги елиминират щото не дават рушвет.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#25] от "mitko11":

  Да поясня за незнаещите другари:
  —цитат от коментар 25 на mitko11


  Колега, да обясняваш на форумните рублофили е кауза пердута. Те дори не са рублофили, а само фили, защото на тях и рубли не им дават. Тяхното мото е "In Советский союз we trust".
  Нашите форумни другари явно са си легнали през 1991 г. и са се събудили днес. Не знаят, че са изминали 26 години и никъде, ама никъде вече не се говори, че ние произвеждаме каквато и да е бойна бронирана техника. Ако имаше такова производство, щеше да се чуе, да се види. Щяхме и да се хвалим колко бронирани машини сме продали на олко държави. Но такова нещо няма. Не знам другарите от кои стари пожълтели броеве на "Работническо дело" извадиха тази тяхна информация. А дори и да произвеждахме днес , то в продуктите нямаше да има нищо българско - лицензът щеше да е чужд, частите чужди. Само щяхме да бъдем пункт за сглобяване, както беше и онзи автомобилен завод на Грейт Уол.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 44. 44 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1752 Весело

  До коментар [#30] от "dark'star":

  Потвърждавам, че сме правили и можем да правим БМП, МТЛБ, БРДМ и друга лека бронирана техника със същия успех, с който сме правили и можем да правим автомобили. Със светлия пример на Гриша Ганчев и българския китайски автомобил може да сглобяваме чужди БТР-и с българско име.
  Всъщност, чудя се да не би в момента да тече пазарлъка кой националноотговорен български бизнесмен ще окраде държавната поръчка за производство на бойна техника в България? Може би на собственика на Лудогорец не му стига, че окраде БМФ-то и наряза на скраб корабите в Индия, като същевременно изхвърли на улицата екипажите, и ще се пробва на военния фронт?

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 45. 45 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 934 Неутрално

  [quote#23:"dark'star"][/quote]

  Кога е произведено последното "българско" БМП??? А първото сигурно ти е набор. Май си пропуснал последните 30 години?
  В началото на 20-ти век в България са произвеждани и самолети. Да си поръчаме български.
  В коя година календарът ти е свършил и за тебе летоброенето е приключило?

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 46. 46 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Не искам и да си помисля, че можем да дадем 1.22 млрд. лв. на Ердоган.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  До коментар [#29] от "iceman_bg":

  С основанията съм съгласен, но по първия абзац, за кой от изброените какви продажби, опит и характеристики има, мяма как да стане - все пак тези параметри до голяма степен не са публични.
  Всъщност като се замислим, може би техниката за пехотата е най-приложима и нужна за армията в останалите части, кораби и самолети, просто нямаме ресурс - нито да ги купуваме, нито да ги поддържаме и това, за което ни се простират възможностите, няма да реши никакви въпроси по сигурността.
  Колко и какви самолети са ни необходими, за имаме някакви минимални шансове да се защитаваме (от кого е друг въпрос?).
  Не можем и на сън да се мерим с турци и руснаци, та дори и с румънци и какво остава, да се "браним" от Македония ли? Та за това и кораби не ни трябват:).

 49. 49 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Кой пък е пожелал турското подобие на бойна машина? Което е само единия и проблем.

 50. 50 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Бойните машини трябва да се закупят от страни членки на НАТО! Това трябва да бъде условие номер едно.
  —цитат от коментар 16 на Rim


  И защо трябва да е условие?
  Ако швейцарската или финландската машини са по-добри от турската (а те са по-добри), защо трябва да избираме по-лошият вариант?
  Полша, Чехия, Хърватска, Словения, Румъния избраха машини които не са от натовски страни.
  Нещо да им е станало?

 51. 51 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 907 Весело

  До коментар [#47] от "oporna_to4ka рейтинг 1508":

  Е, не всички могат да бъдат ЕнтелЕгентни като тебе, я!
  ............
  Мурзилка? Вие сте мно'о интелигентни!
  Като тия!

  http://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/1//59/764/59764036_1275401562_8336754_Gopniki.jpg

  Да разлая троловете!!
 52. 52 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1752 Весело

  До коментар [#48] от "tsvetko_51":

  Съгласен съм с мнението. Нужно е политическо решение - вместо закупуване на самолети еър полисинга в рамките на задълженията към НАТО да се осъществява например от румънски, полски или гръцки летци. А за бойните машини на пехотата да се гледа кой предлага най-голямата възможност за конверсия и съвместно производство.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 53. 53 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Боксера - скъп. Патриата - лицензионни проблеми. Така отпадат два изключителни кандидата. Пиранята май също е стабилна. Дано да не е турската машинка или някое Ивеко/Рено.

 54. 54 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  Ако всичко е честно и гледат в дългосрочен план трябва да изберат General Dynamics.

  California Über Alles
 55. 55 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3795 Любопитно

  “ Не е ясно дали е възможен договор с Турция в сегашната геополитическа обстановка.”

  Какво и е на настоящата геополитическа обстановка, което да пречи на алъш вериш с комшиите?!

  I Want To Believe
 56. 56 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 240 Неутрално

  1.2 млрд лева = 600 млн. евро за 200 машини, тоест 3 млн евро на бройка. Турските са по 1 милион, кой знае какви бракми са.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  Ако всичко е честно и гледат в дългосрочен план трябва да изберат General Dynamics.
  —цитат от коментар 54 на Pontif New Dnevnik SUCK

  Ако се гледа дългосрочно ... по-добре да вземем китайски машини
  ако се гледа политкоректно - европейски
  а ако си гледаме интереса - ИЗБЕРЕТЕ БЪЛГАРСКОТО !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 59. 59 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  https://www.youtube.com/watch?v=Ei6I9YG56-0

  Това е най-разпространената машина. Тествана е в бойни действия. Американците и Канадците и още няколко армии на НАТО я ползват. Има разработено поне 10 варианта за нея. В САЩ дори и слагат купул от М1А1 Абрамс танк.
  https://www.youtube.com/watch?v=2C-jleVMORI

  California Über Alles
 60. 60 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  Бойните машини трябва да се закупят от страни членки на НАТО! Това трябва да бъде условие номер едно.
  —цитат от коментар 16 на Rim
  Финландия произвежда добри машини, но не е член на НАТО. Същото се отнася до Австрия.

  Аз бих формулирал малко по-различно: да бъде член на НАТО или ЕС.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 61. 61 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 365 Весело

  До коментар [#44] от "mitko11":
  „Потвърждавам, че сме правили и можем да правим БМП, МТЛБ, БРДМ и друга лека бронирана техника със същия успех, с който сме правили и можем да правим автомобили. Със светлия пример на Гриша Ганчев и българския китайски автомобил може да сглобяваме чужди БТР-и с българско име.
  Всъщност, чудя се да не би в момента да тече пазарлъка кой националноотговорен български бизнесмен ще окраде държавната поръчка за производство на бойна техника в България? Може би на собственика на Лудогорец не му стига, че окраде БМФ-то и наряза на скраб корабите в Индия, като същевременно изхвърли на улицата екипажите, и ще се пробва на военния фронт?”

  +10. Съгласен съм с всичко. Принципно, вярвам че финландците от Патрия биха могли да възложат на български предприятия производство или поне сглобяване на отделни части, но по техни методики и строг контрол на качеството.

  Кои биха били тези предприятия и на кого... Освен Домусчиев, Ганчев, са възможни и фирми на Пеевски или други познати лица ... При всички случаи, управляващите ще гледат далаверите ...

 62. 62 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 671 Неутрално

  накрая и калашника ще изхвърлим сигурно, за ужас на тролетариата

  Birds of a feather flock together.
 63. 63 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 932 Неутрално

  50 % от тежестта на офертата трябва да е броят на частите и услугите които ще се правят в България. Повечето участници са големи концерни и едно стратегическо (дългосрочно) партньорство може да донесе големи ползи за България. Хем си подобряваме защитните способности, хем част от парите остават тук и най-важното, за в бъдеще фирмата може да изнася частите произведени тук.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 64. 64 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 445 Неутрално

  https://www.youtube.com/watch?v=Ei6I9YG56-0 Това е най-разпространената машина. Тествана е в бойни действия. Американците и Канадците и още няколко армии на НАТО я ползват. Има разработено поне 10 варианта за нея. В САЩ дори и слагат купул от М1А1 Абрамс танк.https://www.youtube.com/watch?v=2C-jleVMORI
  —цитат от коментар 59 на Pontif New Dnevnik SUCK


  Ще те поправя - не слагат купул от танк М1А1 Абрамс а боен модул (remote weapon station) със 105 мм оръдие, използвано в старите версии на М1А1 Абрамс.
  Иначе говориш за канадския и американския деривати на MOWAG Piranha, които са по-добри, но и по-скъпи.

 65. 65 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  техниката за пехотата е най-приложима и нужна за армията в останалите части, кораби и самолети, просто нямаме ресурс - нито да ги купуваме, нито да ги поддържаме и това, за което ни се простират възможностите, няма да реши никакви въпроси по сигурността.Колко и какви самолети са ни необходими, за имаме някакви минимални шансове да се защитаваме (от кого е друг въпрос?).Не можем и на сън да се мерим с турци и руснаци, та дори и с румънци и какво остава, да се "браним" от Македония ли? Та за това и кораби не ни трябват:).
  —цитат от коментар 48 на tsvetko_51
  В 10-ката!

  Наистина, от всички "покупки" дето се каним да ги правим бронираните машини са най-смислените. Но и тук трябва да се питаме колко машини са ни необходими. Търсим за 3 батальонни групи, но ние в чужбина никога не сме пращали дори и една пълноценна батальонна група.

  А за териториална отбрана вътре в страната не знам дали такива скъпи бранирани машини са смислени. В днешно време всяка бронирана машина е уязвима от много по-евтино оръжие (РПГ). Та ако става дума за териториална отбрана къде по-смислено е вместо в бронирани машини да инвестираме в съвременни РПГ-та. С парите за 10-тина БМП-та всеки наш пехотен взвод може да се сдобие с по един "Джавелин" или "Спайк". Те могат да поразяват въпросните БМП-та от 2-3км разстояние.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 66. 66 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#58] от "dark'star":

  Самата идея - изберете българското е добра, ама с твоето повредено комунистическо мислене тя изглежда, като да си купиш българска кола. Т.е. да си купиш нещо дето не съществува във вселената.

  Но има начин да избереш българското -- коментар 63

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 67. 67 Профил на ynx53574781
  ynx53574781
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Това, че трябва да е от членка на НАТО, не знам дали е задължително. Има добри руски БТР-и, които по нищо не отстъпват на част от тук показаните. Не искам да се заяждам, но ако сравните ТТ данните на модернизираните БТР-и с моделите тук, ще видите, че са сходни, а някъде руската техника превъзхожда натовската. При сходни параметри, определящо би трябвало да е цената, а не държавата производител. Ако немските машини са значително по-добри, нека изберат тях, а не да полягаме на американците само защото са американци. В крайна сметка е лесно пред клавиатурата, но ако вие сте част от екипажа на дадена машина, кое ще ви интересува - да е качествена, да може да ви предпази и да е надеждна или да е евтина и произведена от някоя конкретна държава?

 68. 68 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  Боксера - скъп. Патриата - лицензионни проблеми. Така отпадат два изключителни кандидата.
  —цитат от коментар 53 на xax
  В 10-ката!

  Патрията е най-смисленият кандидат като комбинация цена/качество. Освен в Скандинавските страни ги ползват и на много места в Изт. Европа (знам за Полша, Хърватско, Словения). Поне 5 члена на НАТО са ги поръчали.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 69. 69 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Дъпжавата няма пари за пътища а те щели да играят на войници със скъпи играчки.Старата техника трябва да се ремонтира,другото е бош лаф.Между другото старата техника нямаше навити повече 500 км.,,повечето тренировки бяха на сухо и по парковете на полковете.Масово излизаха всички само при тревога.

 70. 70 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#65] от "Николай Николов":

  Не съм специалист, но не съм чул да има армия само с пехотни взводове, може би ще ги избият от далече с тежко въоръжение. Предлопагам, че има някакво оптимално сечение.
  Дажелините и Спайковете са супер, но не знам дали ни имат доверие да ни ги продадат, за да не се окажат бързо, бързо в Русия. За мен най-важно е повече неща и услуги да се правят защото това значи работни заплати, данъци, оставане на хората в България а един ден на започнем и да изнасяме. Всичко това увеличава отбрана втори път защото ще има допълнително хора и пари.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 71. 71 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#67] от "koalimar":

  И ако руснаците нахлуят в източна Европа или в България, какво правим? Ще се обаждаме за резервни части ли?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 72. 72 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5429 Неутрално

  До коментар [#14] от "futurama":
  Баси колко умно и находчиво предложение!

  Gunter glieben glauchen globen
 73. 73 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5429 Любопитно

  На мене ми харесват най-много финландските Patria, но друг ще вземе решението коя машина да се избере.
  —цитат от коментар 17 на Иво


  Като дизайн, като екстри или като двигатели?

  Gunter glieben glauchen globen
 74. 74 Профил на bvu38525482
  bvu38525482
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Един глас за PIRANHA на General Dynamics

 75. 75 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5429 Любопитно

  До коментар [#21] от "errata":

  Пустинните лисици ги изкара Орешарски. Със същата цел - защита от народната любов.

  Gunter glieben glauchen globen
 76. 76 Профил на ynx53574781
  ynx53574781
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#71] от "iak":

  Тук си прав. Но мен повече ме плашат турците. Явно нашите ръководители не смятат Турция за каквато и да е било заплха.

 77. 77 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1752 Весело

  До коментар [#55] от "2.5":

  Имат много гюленисти......

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 78. 78 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5429 Неутрално

  накрая и калашника ще изхвърлим сигурно, за ужас на тролетариата
  —цитат от коментар 62 на Xumpomo name


  А, не! Само това не! Другариата ще трябва да си променя татуировките!

  Gunter glieben glauchen globen
 79. 79 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1752 Весело

  До коментар [#71] от "iak":

  По време на една от израело-арабските войни. Египетски войник се влачи уморено из пустинята, отвреме навреме се обръща и стреля по преследващия го израелски танк. Изведнъж стрелбата спира. Люкът на танка се отваря и се чува глас:
  -Какво, патроните ли свърши?
  -Да- отговаря египтянина.
  -Да ти продам малко?

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 80. 80 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5429 Неутрално

  До коментар [#67] от "koalimar":

  Изберете руското! Ти например съм убеден, че си избрал руски телевизор!

  Gunter glieben glauchen globen
 81. 81 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8203 Неутрално

  Като гледам , какви милиарди се готвим да изхарчим за бойна техника си мисля, че ние досега сме нямали въобще армия.

 82. 82 Профил на ynx53574781
  ynx53574781
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#80] от "Alarmstufe: Rot":

  Прав си, че телевизорът ми не е руски. И с основание не съм си взел такъв. Но нека правим разлика между цивилна и военна техника. Може да не правят добра битова техника или добри автомобили, но са доказали, че могат да правят военна. Приоритети...

 83. 83 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#76] от "koalimar":

  Докато България е в НАТО и ЕС на турците изобщо няма да им хрумне да нахлуват в България. Да не говорим, че няма какво да получат, а има много какво да губят. Но ако можеш да се абстрахираш от комунистическата пропаганда и се замислиш ще разбереш, че турците са най-добрите ни съседи. Последната война ние ги нападаме, а от тогава те не са нахлували в България за разлика от сърби, гърци и румънци.
  В първата световна война в Добруджа рамо до рамо с турците, пердашиме здраво, нахлулите руснаци и румънци.
  А в момента сме и най-добрия съсед на Турция с всички останали имат някакви проблеми.............

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 84. 84 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#79] от "mitko11":

  :)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 85. 85 Профил на ynx53574781
  ynx53574781
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#83] от "iak":

  Съгласен съм, че Турция е сред добрите ни съседи. Съгласявам се и с другите неща. Но вероятността Русия да нахлуе в Източна Европа не е по-голяма от тази, Ердоган да реши да си върне Балканите. Нека не забравяме, че са мюсюлмани и винаги трябва да имаме едно наум, особено с настоящия им лидер.

 86. 86 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 814 Неутрално

  подобно изтичане на информация за текуща процедура е най-малкото остро нарушение на всякакви клаузи за конфиденциалност, което МО е поело пред отговорилите на неговото запитване за информация. пълно е с технически подробности.
  това може да опорочи цялата процедура.
  да не говорим за нагласянето на изискванията, дето предизвикаха серия скандали и - както ясно се вижда от статията - са насочени към конкретни производители.

  тази публикация показва, колко е порочен наложения от едни самонарекли се "атлантици" подход. и колко е меркантилен.

  ще купуваме натовско въоръжение, ама през португалия и швейцария.
  ела ме ритни.

 87. 87 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 650 Неутрално

  ИЗБЕРЕТЕ БЪЛГАРСКОТО !!!! ... ама няма комисиони ...
  —цитат от коментар 35 на dark'star


  Кое точно българско да бъде избрано? Правихме БМП-23 в края на 80-те и още има 70-80 машини от тях в едната ни механизирана бригада. Безподобен урод - корпус и ходова част от САУ Гвоздика и купола правена в час по трудово обучение, в която е монтирано 23мм зенитно оръдие. Не отговаря на нито един критерий за съвременна бронирана бойна машина. Да не говорим, че отдавна са попиляни и производствените мощности и човешките ресурси, свързани с производството на тая машина.
  Като цена-качество най-логичният избор би следвало да е БМП Патриа, ама като знам, че логиката не е на почит всред тия, които ще вземат крайното решение...

 88. 88 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#21] от "errata":Пустинните лисици ги изкара Орешарски.
  —цитат от коментар 75 на Alarmstufe: Rot


  Не лъжи!
  "Военна техника ще охранява отбелязването на Левски в София"
  19.02.2013 г.
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/02/19/2006171_voenna_tehnika_shte_ohraniava_otbeliazvaneto_na_levski/

 89. 89 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5429 Неутрално

  До коментар [#82] от "koalimar":
  Няма такъв филм. Няма как да можеш да правиш едното, а другото - не. Това са митове и легенди. Съвременното въоръжение почива на електрониката. Няма как да имаш безаналогова електроника за военни цели, а да не можеш да я приложиш в гражданското производство.

  Gunter glieben glauchen globen
 90. 90 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 814 Неутрално

  то до скоро и никакви компоненти за автомобили не се правеха у нас.
  а сега произвеждаме такива за милиарди. за най-големите имена в индустрията.

  та какво казвате? че не може в страната ни да се произвеждат бронирани машини?

 91. 91 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#89] от "Alarmstufe: Rot":

  Напротив , военната техника се основава на електроника, която е много специална по параметри , които нямат нищо общо с гражданските цели. За пример ще дам нещо дето американските зомбита ще разберете веднага- Ф22 е с процесор , които съответства на изчислителната мощност на Пентиум 2 на 166МХз. Военната електроника е друга вселена, основава се на съвсем друга архиртектура - силно опростена за да задоволява важните за военните характеристики - огромна сигурност в условия , които са драстично различни от нормалните - електромагнитно изолирани, резервирани за работа с частични ресурси, здрави на сътресения, ускорения, температури, налягане и т.н. Обектово ориентирани са - за строго определени дейности. Абсолютно нищо общо с гражданските електроники.
  И Русия там е доста изпреварила онези държави , които са характерни с телевизори и печки като Япония, Южна Корея или Германия.

 92. 92 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#11] от "dark'star":

  Правили сме бмп-та преди повече от 30 години на базата на артилерийски влекач.Това няма нищо общо със съвременна бмп

 93. 93 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Интересно защо не се кооперираме с Полша, която има лиценз за Патрия и я произвежда и продава като "РОСОМАХА"? Доказана в бойни условия в Афганистан машина. Поляците са й големи фенове. В един от боевете е издържала 5 !!! попадения на РПГ 7 в корпуса. Ако се изнесе производство в България ще може да живне и Терем и Арсенал и Семел и Оптикоелектрон. Ще влязат нови технологии и системи оръжие. Ще можем да излезем и на външни пазари.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 94. 94 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 506 Неутрално

  като погледнеш трезво какво става в Сирия, а именно чаршафосани бивши козари, качени на крадени пикапи с по една тежка картечница отгоре с години не могат да бъдат преборени дори с танкове и авиация, чак ми е чудно наште шапкари каква я мислят в крайна сметка.

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 95. 95 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5429 Неутрално

  До коментар [#91] от "zyx":

  А на ламповата техника руснаците нямат равни.

  Gunter glieben glauchen globen
 96. 96 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  До коментар [#65] от "Николай Николов":Не съм специалист, но не съм чул да има армия само с пехотни взводове, може би ще ги избият от далече с тежко въоръжение.
  —цитат от коментар 70 на iak
  Нямах предвид да имаме само пехота, а че измежду планираните покупки (самолети, кораби, БМП-та) най-смислената е на бронираните машини.

  По принцип, най-опасното нещо в днешно време са авиацията и крилатите ракети. И най-евтината защита срещу тях е ПВО/ПРО (напр. системи като "Пейтриът"). С парите за 2 Грипена можем да вземем няколко батареи Пейтриът скоито да прикрием по-важните обекти в страната. Но за инвестиции в ПВО или ПРО въобще не става дума. Та мисълта ми е, че се приоритизират скъпи проекти при условие, че има по-евтини, но с по-голямо КПД по отношение на защитняи потенциал.

  По-принцип на всяко оръжие за нападение има съответстващо оръжие за защита, което струва в пъти по-малко. На бронираните машини съответстват РПГ системи като "Джавелин", на изстребителите - системи като "Пейтриът". С парите за една бронирана машина можеш да купиш десетки Джавелини с маса амуниция към тях, всеки от които може да унищожи за нула време въпросната машина. С парите за един изстребител можеш да купиш няколко модерни батареи ПВО с амуниции към тях. Та за малка и бедна страна като нашата е по-смислено да инвестира в съответното защитно оръжие, а не в нападателният еквивалент.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 97. 97 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Ако Боксер и Патрия не попаднат в късия списък за следващия етап, това означава,
  че конкурса е компрометиран. Все пак това са 2 бойни машини от топ 3.
  Личните ми симпатии са за Патрията, понеже е с най-добро съотношение цена/качество/защита и предлагат универсална платформа, на която може да се инсталира всякакво въоръжение. Освен това, гарантират, че могат да ги произвеждат в България и дори да се произвеждат за износ в други държави, както направиха в Полша.

 98. 98 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#96] от "Николай Николов":

  Николов, стига с тези тези алтернативни стратегии, бре! ПВО, без наличие на собствени изтребители не може да издържи, а да не говорим, че не всеки нарушител на границата трябва да бъде унищожен. Също толкова тъпа е идеята да поставиш само ракети да защитават морската ни граница. Тук обаче надмина себе си като реши, че бойните машини на пехотата могат да бъдат заменени с ракети.

 99. 99 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Та за малка и бедна страна като нашата е по-смислено да инвестира в съответното защитно оръжие, а не в нападателният еквивалент.
  —цитат от коментар 96 на Николай Николов

  Само дето сме страна-член на НАТО и по силата на съюзните ни ангажименти трябва да имаме готовност да предоставим за участие в обединените сили една механизирана бригада. Към момента в съвместни учения взема участие 61-ва мехбр, нейни батальонни бойни групи минават сертификация - значи тя ще да е въпросната бригада. И въпросната покупка на ББМ е за нейното превъоръжаване, защото към момента тя е на БМП-1, произведени през 70-те и доставени ни през 80-те. Така че, това е от възлово значение за изпълнението на съюзните ни ангажименти. Отделно, че няма логика да се определя една ББМ като нападателно оръжие, тя усилва възможностите на пехотата както в настъпление, така и в отбрана. И във въоръжението на добрите машини си влизат щатно и така любимите ви ПТУР.

 100. 100 Профил на zakkwild
  zakkwild
  Рейтинг: 229 Гневно

  Тупайте мощно топката на размотаването в превъоръжаването. Господа "патриоти" и останалата пасмина. Да няма модерна и съвместима с НАТО българска армия - работете здраво за тази цел. Искайте оферти за самолети и БМП по сто пъти. Мотайте мощно. За това сте там. Дерзайте.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK