Чиновниците няма да връщат гражданите и ще ги обслужват без приемно време

Томислав Дончев

© Анелия Николова

Томислав ДончевАдминистрацията да обслужва гражданите през целия си работен ден, а не само в предварително обявени приемни часове предлага вицепремиерът Томислав Дончев, се вижда от стенограмата от последното правителствено заседание, публикувана от администрацията на Министерския съвет.


"Все още в много от администрациите съществува така нареченото приемно време за граждани, където услуги се предоставят не в рамките на работното време, а в рамките на половин или един час на ден, което е абсолютно недопустимо. Това означава не администрацията да се съобразява с гражданите, а гражданите с това, кога му е удобно на чиновника", казва вицепремиерът при обсъждането на точката от дневния ред за мерките за намаляване на административната тежест.


Друг проблем, изтъкнат от Дончев, е че администрацията предоставя някои от услугите с две ходения - веднъж да се заяви услугата, а втори път - да се получи съответния документ. Той подчертава, че доста често изготвянето на въпросния документ отнема до 5 минути, но хората трябва да се разкарват по два пъти до съответната служба.
"Ходиш единия ден, правиш заявление за предоставяне на услугата и на следващия ден трябва да отидеш да получиш продукта – документ, удостоверение и т.н. Не повдигам темата в колко от случаите е необходимо изобщо да носиш хартия на удостоверения документ. Там, където все още нещата не са електронизирани, това е факт. Трябва да се провери в колко от случаите е възможно със заявяването да се получава продуктът – това, което искаш. Защото проучванията ни показват, че някои от документите се издават в реално време за минута две, три или пет. Е, защо гражданинът трябва да ходи два пъти – единия ден да го заяви и другия ден да го получи?" пита риторично Дончев.


Той предлага на министрите да спрат да използват термина "административна реформа", защото досега тя е водена от самите администрации без особен ефект върху гражданите. "По-коректно е, според мен, да коментираме хуманизация или очовечаване на административните услуги", казва вицепремиерът.


Според него освен самите министри, с намаляването на административната тежест да бъдат ангажирани и инспекторатите на всички ведомства. Те ще получат примерен въпросник с конкретни прости изисквания, по който ще отмятат дали съответната администрация отговаря на критериите за "човечност" или не.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на radovel
  radovel
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Това ако го направят в служба КОС в София ще гласувам за тях за първи път на следващите избори.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Да видиш и пак да не повярваш! А когато пият кафе пак ли ще обслужват гражданите?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Добре звучи и най-нормалното, но нека да видим първо, че се случва и тогава да викаме ура.

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5372 Неутрално

  "Чиновниците няма да връщат гражданите и ще ги обслужват без приемно време"

  Да но не са свикнали така, трябва да си пият кафето, да тежкареят, да са единствено компетентни и т.н.

 5. 5 Профил на Borislav Jordanov
  Borislav Jordanov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Чета и си мисля "Боже, 21-ви век е толкова далеч за тази "държава"...

 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Под всяка дума на Дончев се подписвам, но има нколко въпроса:
  1.Защо чак сега? - вярно че е по-добре късно, отколкото никога:)
  2.Кога ще стане факт?
  3.С електронизирането и въобще рационализирането на чиновническите услиги, служби и процеси, кога и с колко ще се редуцира администрацията?

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3482 Неутрално
 8. 8 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Кога казахте че махнете документа "свидетелство за съдимост " ?!!

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 9. 9 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Дончев си мисли, че да отидеш два пъти за един документ е нещо страшно. Я да отиде в някой малък провинциален град, за да вади скица за нотариален акт. Имах такъв случай преди години - заради грешки в измерването на площта на една моя вила в малко село се наложи да вадим нов акт. Трагедия. Трябваше да ходя в общината за 3 подписа плюс печати. Да, ама зам кмета работел само в сряда, архитектът само в четвъртък, а третият - в понеделник. допълнително ще веднъж се ходи, за да си вземеш скицата и още веднъж, за нотариуса. И още веднъж, за да си вземеш след две седмици акта. За един обикновен нотариален акт на стара вила в забутано провинциално село са нужни около 4-5 седмици и 6-7 посещения минимум. А Дончев бил обезпокоен, че ходел два пъти за един документ.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 10. 10 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 818 Разстроено
 11. 11 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Под всяка дума на Дончев се подписвам, но има нколко въпроса:1.Защо чак сега? - вярно че е по-добре късно, отколкото никога:)2.Кога ще стане факт?3.С електронизирането и въобще рационализирането на чиновническите услиги, служби и процеси, кога и с колко ще се редуцира администрацията?
  —цитат от коментар 6 на tsvetko_51

  Дончев тихо и кротко си върши работата. И без друго е най-свестният министър в този кабинет! Последнитте данни за заетостта показаха, че пада в публичния сектор, значи администрацията се свива, макар и по-бавно, отколко ни се иска! Далеч сме от времето да питаме 'Какво работи 8-мия човек?', но поне се прави нещо във вярната посока!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 12. 12 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#9] от "Lou":

  Изчакай някой друг месец, Дончев като подреди администрацията, с едно ходене ще си оправиш нАТУралния акт

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 13. 13 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Томе, оставете нещо за края на мандата, че матряла бързо свиква с екстрите и после забравя КОЙ му ги е осигурил, матрял, кво да прайш !!!

 14. 14 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 489 Любопитно

  До коментар [#12] от "oporna_to4ka":

  Какво е натурален акт?

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  Администрация...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 454 Неутрално

  "По-коректно е, според мен, да коментираме хуманизация или очовечаване на административните услуги", казва вицепремиерът.

  Дончев е преродения Дубчек в кабинета на Борисов. Озарила го е идеята за администрация с човешко лице. Нека опита, но струва ми се, че колкото Дубчек успя да очовечи комунизма, толкова и Дончев ще се справи с администрацията.

 17. 17 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 279 Неутрално
 18. 18 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Минимални подобрения. Решението от 10г. насам е електронни услуги и без контакт с недоволния чиновник, както и съкращаване на безумно раздутата администрация, която набъбна по времето на герп. Ама за такива решения трябват топки, а баце няма (без футболните в килера).

 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  Аха...! Още малко и ще му повярвам на Дончев...! Идете в произволна служба на КАТ из България и се опитайте да свършите нещо с едно ходене...! Бедна ви е фантазията, какво разкарване и чакане пада!
  Или Дончев няма в предвид, чичковците със шкембета, дето са в КАТ и в МВР, като цяло. Те, вероятно са извън мераците на ГЕРБ, за реформи...?!

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  До коментар [#6] от "tsvetko_51":

  Ти пък...! Да не му се върза на Дончев...? Човека, просто вдъхва надежда на мат`ряла, за да чака по-леко светлото бъдеще...! Може да си сигурен, че даже и Дончев не го вярва това, дето го говори! :)

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Това трябваше отдавна да стане, администрацията трябва да се съобразява с гражданите, а не обратното. Десетилетия чуваме едно и също: "Елате утре", това е станало нарицателно. Ако постигнат това, което са набелязали, ще бъде пробив в тази закостеняла до крайност система.

 22. 22 Профил на Драга
  Драга
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Добро пожелание, ама не вярвам да се осъществи. Съпротивата ще е отвътре. Та нали ще се преработят чиновниците.

  Ако животът ти поднесе лимон, се огледай на кого да го изцъркаш в очите.
 23. 23 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Отдавна се чака този удар по бюрокрацията, ориенталщината и типичния мързел на българския чиновник

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 24. 24 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Това с администрацията хубаво, ама отделните администратори не знам как ще бъдат победени.
  Съвсем истински случай, говорим си с няколко кокошки и с нас една приятелка, която работи в държавната администрация (няма значение къде точно). И тя обяснява за някакъв случай, при който човекът, дошъл да иска някаква си справка, й дал сред документите си удостоверение, на което му било написано ЕГН то с една сгрешена цифра. Той сигурно не е и забелязал, но тя като орлица моментално видяла. И ние всички покрай масата се хилим и викаме - е, голям праз, една цифра, да не си върнала човека.
  Боже като подскочи, като взе да обяснява как това било важно, ама колко било важно, ама ако проверяли и видели несъответствие, какво щяло да стане, майко мила!
  Та така де, спряхме да се хилим. Ама всяка професия явно води до изкривявания.

  Доброто е заразно
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Докато не го видя с очите си, няма да повярвам.

 26. 26 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До-о-о-нчев! Юнак! Ако успее му ставам фен до живот. А дали ще можем да си вадим удостоверение за наследници онлайн с е-подпис. Защото сега на всеки 6 месеца трябва да ходим по два пъти в общината. Хвала Дончеву, Господи помилуй!

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 27. 27 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  докъде стигнахме да преоткриваме базовите ценности.

  иначе поздравления за Дончев, изглежда един от малкото разумни и стъпили на земята български политици.

 28. 28 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  До коментар [#24] от "dogwoman":

  Абе..., да не ти идва на главата! Може и да не ти се вярва, ама такива недоглеждания могат да довлекат сериозни неприятности на тоя, който е приемал документи и е пропуснал нещо. Особено, ако са документи за имоти или участие в някакви процедури или поръчки. Като едното нищо, може да ти висне някой прокурор или милиционер на главата и иди се оправяй, ако тоя дето си го пропуснал е свършил някоя друга далаверка с твоя подпис.
  Имал съм подобни случаи от времето, когато съм работил в държавна администрация. Такива хитреци и тарикати има, дето те гледат с невинен поглед и се мъчат да те изпързалят, за някаква информация или документ. На пръв поглед, някои неща изглеждат дреболия, но съвсем не е така. Всичко в документите трябва да е точно. Нали, за това е администрация, всичко да е точно и проверено? Дори и на самата тебе, няма да ти е приятно, да ти напишат документ със сгрешени данни и някой да ти каже: Абе..., голяма работа...! И да ти губят после времето.
  Въобще, много хора са с объркани представи и изисквания към администрацията. Хем искат администрацията да е малко, ама искат като идат някъде да не чакат. Хем искат, да е много компетентна и да работи много, ама да и се плащало малко...! Такива работи...!

  Бивш tww09306483.
 29. 29 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Леле... Той Дончев още малко и ще поиска държавните чиновници да станат дружелюбни, отзивчиви и услужливи! Че то кой ще иска да стане държавен чиновник тогаз? Цялото очарование на работата в държавната админисрация ще изчезне ;-(

 30. 30 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 415 Неутрално

  лелееее.
  не мога да повярвам, че съм абсолютно съгласен с дончев.
  е сега и ако го приложи това дето го предлага
  направо ще го разцелувам.

 31. 31 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Чиновникът много трудно би се лишил от облагите и привилегиите си. А това да му нарушаваш спокойствието по всяко време, направо ще го изкара извън контрол. Ще ни гледат на кръв! Потърпевши пак ще са гражданите! Добри намерения, но трудно ще се реализират!

 32. 32 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Въпрос :Защо българия има уникално много държавна администрация и съответно е най-бедната европейска държава???

  Долу рушистите и фашистите
 33. 33 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#28] от "tww09306483":

  Разбирам напълно. Сигурно ако това работех, и аз щях да се взирам в запетайките.
  Но сега ми се стори странно такова вълнение чак заради една цифра... нали вътре ти пише и трите имена, пише ти личната карта, дата на раждане, адрес.
  Както и да е, разбирам твоята гледна точка

  Доброто е заразно
 34. 34 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Дончев иска чиновниците да си плюят на хляба.Та нали се отчитат бройки посетители и обслужени и т.н. бройки ,за което се дават бройки служители,че работата го изисква.България без администрация...ХАХАХА

  mihala
 35. 35 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 598 Гневно

  А ГЕРБавите къде бяха цели два предишни мандата (добре де, почти цели)?!!
  Или чак сега "светилото" Дончев влезе в играта и сега нещата ще станат?!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK