България изпреварва с малко Румъния по разходи за здравеопазване (графика)

България изпреварва с малко Румъния по разходи за здравеопазване (графика)

© Мария СъботиноваБългария продължава да отделя по-малко пари за здравеопазване от средното ниво за Европейския съюз, но е на осем позиции над опашката, изпреварвайки например Румъния, Гърция, Полша и Унгария. Според нов анализ на Евростат за държавните разходи на страните членки през 2015 г., българския бюджет за здраве е 5.5% от брутния вътрешен продукт (БВП), докато средният за ЕС е 7.2%.


Най-нисък е разходът за здравеопазване в Кипър - 2.6% от БВП, следван от Латвия (3.8%), Румъния (4.2%), Гърция (4.5%), Люксембург (4.6%), Полша (4.7%), Унгария (5.3%) и Естония и България с 5.5%. На челните места са Дания с 8.6%, Франция (8.2%), Австрия и Холандия с по 8% за здраве.


<strong>Източник:</strong> Евростат

Източник: Евростат
Разбивката на разходите обаче показва, че макар и България да отделя по-голям дял от БВП за здраве от някои други държави, те не се разходват рационално. Реалната сума за пациентите тук всъщност е много по-ниска.


Заради високия БВП и малкия брой на населението на Люксембург например, държавата плаща по над 4100 евро за здравето на всеки свой гражданин и е лидер по този показател в ЕС, докато в България се падат по 343 евро на човек за медицинско обслужване.


По разходи на глава от населението България надминава единствено Румъния, която отделя с по 3 евро по-малко. Следваща се нарежда Латвия с 468 евро и Полша, Кипър и Унгария с 500-600 евро. В страните от челото на класацията индивидуалният бюджет за здраве е в порядъка на 3-4 хиляди евро, а средното ниво за ЕС през 2015 г. е малко над 2 хил. евро.


Освен това цели 4% от общо 5.5% от БВП от разходите на България за здраве са за болнична помощ. Този дял е по-висок единствено в Дания (6.1%), Великобритания (5.7%), Естония и Холандия (4.1%).

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  Има много злоупотреби ! Гарантирано от ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  "Разбивката на разходите обаче показва, че макар и България да отделя по-голям дял от БВП за здраве от някои други държави, те не се разходват рационално. Реалната сума за пациентите тук всъщност е много по-ниска."

  По-голямата част от разходите за здраве не са за пациентите, а отиват за суджуци,
  така ли да го разбираме?

 3. 3 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 480 Неутрално

  "Разбивката на разходите обаче показва, че макар и България да отделя по-голям дял от БВП за здраве от някои други държави, те не се разходват рационално. Реалната сума за пациентите тук всъщност е много по-ниска."По-голямата част от разходите за здраве не са за пациентите, а отиват за суджуци,така ли да го разбираме?
  —цитат от коментар 2 на Котаракът на Шрьодингер


  За суджуци,за "Цанков камък" за АЕЦ "Белене" и т.н.

 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Неефективност, обикновена но ненаказана крадливост и подобни свързани с правоохранителната и правосъдна сфера. Колко други неща биха се подобрили, ако тези две системи работеха поне с 50% от капацитета си. Вместо това, тези системи също гълтат сериозен процент от БВП, но с безхаберието си позоволяват да ни грабят и в останалите системи на обществения живот.

 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5923 Неутрално

  Обърнете парите за Цанков камък в тонове суджуци. Полученото число разделете на четири (толкова тона са суджуците за Боце). Така ще получите число, показващо колко пъти по-крадливи са тези с язовира от тези със суджуците.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 221 Весело

  Краденето и усвояванети е национален спорт в българия

  Долу рушистите и фашистите
 7. 7 Профил на DEV
  DEV
  Рейтинг: 238 Неутрално

  То хубаво, но ефекта какъв е?

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  До коментар [#5] от "Незнайко в Слънчевия град":

  А ако сложим едни усвоени от суджуците 25 000 000 000 ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  "Разбивката на разходите обаче показва, че макар и България да отделя по-голям дял от БВП за здраве от някои други държави, те не се разходват рационално. Реалната сума за пациентите тук всъщност е много по-ниска."

  Те искат да кажат, че парите са окрадени от здравната каса. Но има още една уловка. Поради изключително ниския БВП, всъщност става дума за мижави разходи за здраве. Ма на кого му пука, две трети от населението са извън системата. Тя пък е извън нуждите.
  За да сте здрави, не влизайте в болница. Щото там има морга.

 10. 10 Профил на gcb59309802
  gcb59309802
  Рейтинг: 252 Неутрално

  До коментар [#5] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Разликата е, че "Цанков камък" произвежда най-ЧИСТАТА в екологично отношение електроенергия и това ще продължи десетилетия напред, докато Бай СУДЖУК фалира бизнеса на един малък производител, а СУДЖУЦИТЕ ги НЯМА в правния мир!!!! По темата: някой да е доволен от ЕФЕКТИВНОСТТА на милиардите дадени за...."здраве"???

 11. 11 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  В Румъния,предполагам,има доста лекарства,които са по-евтини.Поне със сигурност паралелен внос идва оттам.

 12. 12 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Неефективност, обикновена но ненаказана крадливост и подобни свързани с правоохранителната и правосъдна сфера. Колко други неща биха се подобрили, ако тези две системи работеха поне с 50% от капацитета си. Вместо това, тези системи също гълтат сериозен процент от БВП, но с безхаберието си позоволяват да ни грабят и в останалите системи на обществения живот.
  —цитат от коментар 4 на tsvetko_51


  Парите в България,по традиция,се насочват приоритетно там,откъдето по-лесно могат да бъдат откраднати.Нали сте забелязал колко трудно се заделят средства за Спешната помощ.

 13. 13 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Бюджетът на НЗОК за 2015 е 3.1 млрд. лв.,
  а според EUROSTAT 4.8 млрд. лв.?!

  Около 45% от разходите за здравеопазване се покриват от самите пациенти, а не от НЗОК или други фондове през 2015 според EUROSTAT!

  Статията изглежда неточна! Прави неточни изводи!

 14. 14 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Не разбирам смисъла на цитатите. Четох статията. Резултат: повече здравни каси, по-малко разходи, като перспектива, разбира се. Защото: много частни болници, една каса, че и държавни....Общинските фалират по тази причина - пазарът ги поглъща. И сега левите тролове може да продължат да ривът 😃!

  agent
 15. 15 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 274 Гневно

  До коментар [#5] от "Незнайко в Слънчевия град":Разликата е, че "Цанков камък" произвежда най-ЧИСТАТА в екологично отношение електроенергия и това ще продължи десетилетия напред, докато Бай СУДЖУК фалира бизнеса на един малък производител, а СУДЖУЦИТЕ ги НЯМА в правния мир!!!! По темата: някой да е доволен от ЕФЕКТИВНОСТТА на милиардите дадени за...."здраве"???
  —цитат от коментар 10 на gcb59309802


  Историята със суджуците е отвратителна и показателна за манталитета както на много от "управляващите" с различни цветове, така и на много от "управляваните" у нас. Но да оправдаеш наглата далавера "Цанков камък" с производството на "най-чиста енергия" е брутална демонстрация на същия манталитет. Оставям настрана дребния факт, че малкият производител все пак не е фалирал, а "произведеният ток" излиза "златен", по-евтино щеше да е да наемем безработни да въртят малки турбинки и да им плащаме по три минимални работни заплати.
  По темата: Здравеопазването и "обществените поръчки" са "новата приватизация". Огромен обществен ресурс се източва от "наши фирми и другари", а всеки опит за разчистване на "авгиевите обори" в здравеопазването се посреща с дружен вой по медиите, добре платен от крадците. И всичко това прикрито зад иначе правилната теза за здравно осигуряване, здравна каса, остойностяване на дейностите, открити процедури - по отношение на обществените поръчки.
  С приватизацията бе същото - правилна идея, използвана в 85% от случаите като параван за нагла кражба.
  Здравната каса, разбира се, трябва да бъде демонополизирана. Но това няма автоматично да реши проблема...

 16. 16 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3344 Весело

  До коментар [#2] от "Котаракът на Шрьодингер":

  ,,По-голямата част от разходите за здраве не са за пациентите, а отиват за суджуци,
  така ли да го разбираме?,,

  Ми щом като афтентично десен го пиши , то е заповед и требе така да го разбирами

 17. 17 Профил на Bоlkonsky
  Bоlkonsky
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА": Не може да се плюе по всичко.Имаме добри лекари (които може би ще напуснат страната), но нямаме пари за да се постигне това, което се иска.300 ти реформи като имаш кадри, но нямаш пари.Никой нема да си реже клона да им дава повече а взима от други, щото обикновено за това хората се сещат като поемат към по-добрия свят...елегантно и удобно.Това е положението.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Това не значи по-добро здравеопазване. Просто тука повече се краде.

 19. 19 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Тези островни държави, ще ме прощавате много, ама изобщо не бива да бъдат база за сравнение! Все едно сега да развием целия Люлин и да кажем, ние сме нъмбър 1! Ясно е, че в Европа има микро държави но не може да сравните един Люксембург с една Чехия или една Малта със Словакия. Сори Майкъл.

 20. 20 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#13] от "bosev.asen":

  това са глупости , от парите на касата над 1.4 милиарда са за болници ,в които персонала взема от 400 до 1400 лв ,в съседна Румъния същия персонал взема нач заплати за лекар 2500 до 7500 на месец и за сестра 2000 лв ,тоест ,тук болниците източват медиците , а лекуващите се в тях източват болниците ,не е вярно ,че пациента поемал 50% от лечението ,как ,едно бебе ,родено недоносено от циганка на 14 ,харчи на болницата за да го реанимират и спасят месеци наред 100000 лв ,а касата дава 2000 ,кога тази пациентка е покрила този разход ,кога поколенията напред са имали 2 лв внесени в системата ,за да ползват безплатно опция да и м се случува месеци наред и те да бият персонала ,щото били недоволни , даже хапят по форумите разни умници ,как докторите точели касата ,как я точат ,като 4 милиона не са здравно осигурени и не дават нито един лев в нея , а ползват всичко и безлимитно .За да има някой претенции трябва да знае ,че първо трябва години наред да е покривал реалния разход за това ,което очаква да получи ,тук не е така ,дори за най скъпо платения мениджър ,просто осигуровките са ниски ,а на един плащащ ,лежат до 3 ма неплащащи нищо ,що ,щото комунистите решили така ......

 21. 21 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#18] от "Роси":

  крадат пациентите ,които източват касата без да са имали никога осигуровки ,един психично болен ,инвалид с тежки увреждания , пенсионер с много хрон заболявания ,източва безлимитно от 1000 до 4000 за безплатни лекарства месечно ,ако се провери колко са му осигуровките 20 г назад ,в 90% са 0 лв , тоест другите му плащаме ,няма лошо ,но той недоволен от тези другите ,дето му даваме данъците си да ползва той , на това отгоре охулва и здравната система ,как тези дето му слугуват абсолютно безплатно били крали и не го обслужвали качествено , това е масово явление ,поддържано и от медиите ,я пробвай на запад да ти дадат 4000 лв лекарства без пари и да влезеш кой когато си поиска при доктора безплатно ,щото си бил болен или инвалид или си пропуснал 10 години профилактичен преглед и си развил рак ,а доктора ти не те излекувал и не те спасил и ти бил виновен ,да ,ама не ,няма да ти се получи ....

 22. 22 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#16] от "сидер":

  90% от разходите на касата отиват за пациентите и фарма фирмите ,това са хора ,предимно освободени от осигуряване и с безлимитен достъп до системата ни ,за разлика от нас ,плащащите си данъците тук ,които нямаме такъв достъп ,полага ни се според касата 1 направление за специалист на 2 г и 2 лв годишно за изследвания , затова и не се вкарва електронната карта ,защото пациента ще разбере , че нищо не му се полага ,а го източва фарма мафията чрез огромни цени на лекарства ,до които се дава безлимитен достъп на дефакто болни и неосигурени пациенти от собствени доходи ,какво значи ,че държавата осигурявала някого , тоест другите хора с данъците , това значи че той е само недоволен от системата ,защото му е безплатна ,а на фона ,че никой не търси пациента ,що 10 г не посещава профилактика и се е увредил ,за да е инвалид и няма отговорност за това ,това е другия проблем на системата ,управляващите се сетиха ,че инвалидите станаха 1 милион ,ама не се сещат да проверят ,колко от 1 милион инвалиди се лекуват при дипломиран лекар и изпълняват изискванията за лечение на заболяванията ,от които са болни ,или само са болни по документи за пред НОИ и да си вземат пенсия и привилегия , а после не са болни ,даже не си вземат лекарствата ,а само точат безпплатно услуги ,че така е по лесно и чиновника не проверява нищо ,както е закона , ако това се провери от 1 милион инвалиди ,няма да останат и 100000 , а да си инвалид трябва и поне 10 г да си внасял редовно вноски ,това също трябва да се заложи като критерии ,за да си недоволен после ,а на вродени инвалиди или деца ,родителите трябва също 10 години да са внасяли вноски в кюпа на касата ,а не да поскачат пред министерствата за да искат най скъпо и ново лечение ,ама да са пропуснали малко ,че трябва първо да внесе ,за да иска ,а не другите да внасят ,а той да е само недоволен ,ял ,пил ,пушил не се пазил , не давал осигуровки ,а детето му инвалид и му виновна здравната система и докторите ,че не щат да му слугуват ,всеки трябва за да иска ,да даде .....

 23. 23 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#2] от "Котаракът на Шрьодингер":

  големия разход тук е за пациенти ,които не внасят данък здраве в системата ,а ползват и се нуждаят ,на това отгоре смятат това за безплатна даденост и са недоволни не от това ,че не дават осигуровки ,като напр пенсионери и инвалиди ,а от здравната система и докторите ,това е абсурд .

 24. 24 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#20] от "edin drug":

  1. Бюджетът на НЗОК за 2015 г. е 3.1 млрд. лв., БВП според НСИ за 2015 г. е 88.6 млрд. лв., което прави 3.5% от БВП държавни разходи за здравеопазване!
  В СТАТИЯТА ИМА ГРЕШНА ИНФОРМАЦИЯ!

  2. Според всички статистики системата е недофинансирана- най-нисък обществен разход в Европа на глава от население за здраве (~220 €), което неминуемо води и до най-високи нива на доплащане от пациентите (~50%). ТОВА Е ВАЖНИЯТ ИЗВОД!

  3. Системата определено не функционира ефективно.
  НЯМА ПОДОБРЕНИЕ ПРЕЗ ПОДЛЕДНИТЕ ГОДИНИ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK