Марина Михайлова, кандидат на съдебния съвет от БСП: Знаещият съдия по-трудно се подава на влияние

Марина Михайлова, кандидат на съдебния съвет от БСП: Знаещият съдия по-трудно се подава на влияние

© Върховния административен съдНа 7 септември правната комисия ще изслуша 11 членове за следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Кандидатите са 18 като всяка партия има издигнати по най-малко две номинации. За първи път изборът ще става с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите. Петгодишният мандат на сегашния състав на съвета изтича на трети октомври. По закон новият трябва да бъде избран месец преди това, но според председателя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов този срок е инструктивен.


Останалите единадесет членове от професионалната квота вече бяха избрани след общи събрания и пряко гласуване на магистратите. Те определиха един следовател, четирима прокурори и шестима съдии да влязат в новия съдебен съвет.


В следващите седмици "Дневник" ще представи 18-те кандидати през техните концепциите и имотните декларации.
Освен съдията от Апелативния специализиран наказателен съд Драгомир Кояджиков, съдията от Върховния касационен съд (ВКС) Диана Хитова и прокурорът от Върховна административна прокуратура Маринела Тотева, друга номинация на БСП е на съдията от Върховния административен съд (ВАС) Марина Михайлова.


Михайлова е преминала последователно през всички нива на съда и има над 35 години юридически стаж, освен това познава в детайли правото на ЕС, пише в мотивите за издигането на номинацията ѝ. Тя е завършила докторантура във Варненския свободен университет като докторският ѝ труд е по Закона за предотвратяване и установяване конфликт на интереси. Михайлова беше и единственият съдия от съдебния състав, който бе на особено мнение и не се съгласи с колегите си, че тогавашният лидер на ДПС Ахмед Доган не е в конфликт на интереси за хонорара, който той получи като консултант на хидроенергийни проекти, сред които "Цанков камък".


Концепцията


Голяма част от концепцията ѝ е посветена на промяната в натовареността на магистратите, без затова да се закриват съдилища, както и аргументи колко неефективно, дори вредно може да е закриването им.


Завършила е право в Софийския университет. Общият ѝ успех от семестриалните и държавните изпити е 4.52. След което е била юрисконсулт и последователно е минала през Районните съдилища на Ботевград и София, столичния Окръжен съд и от 1997 г. започва работа във Върховния административен съд, където е и до момента. Писала е правни книги и анализи. Владее френски на ниво C1.


"Убедена съм, че знаещите съдии са по-трудно податливи на влияние", пише в концепцията си Михайлова, в която отделя голямо значение на обучението на магистратите, което започва от университета и продължава с ежедневната му практическа работа.


Според Михайлова практиката на съвета по атестиране, т.е. оценяване работата на магистратите, трябва да се промени като се въведе индивидуална преценка на всеки критерий, която да се отрази като цифрово изражение в конкретен брой точки, с което да се избегне еднаквото оценяване. След което тази индивидуализирана оценка да се вземе предвид при конкурси за повишаване.


Няма баланс между поощренията и дисциплинарните наказания на магистратите, пише още кандидатът на левицата. "Считам, че много по-малко поощрения са дадени на работещите съвестно магистрати, чиито процент е е в пъти по-голям от наказаните, и по този начин се създава впечатление за неудовлетвореност от работата и за чувство на заплаха от наказание при незначителни нарушения."


По тази причина ВСС трябва да подобри работата си като мотивира решенията си, отбелязва Михайлова. Според нея тълкувателното решение на ВАС по дисциплинарната практика на съвета ще спре постановяването на различни наказания за едно и също нарушение.


Кандидатът на БСП смята, че новият състав на съвета трябва да преработи нормите за натовареност на магистратите като отбелязва, че такива няма за върховните съдилища. В концепцията ѝ е отделено не малко място на важността на въвеждане на електронно правосъдие, за което трябват и законодателни промени. Според нея електронното правосъдие ще доведе до изравняване на натовареността на съдилищата в страната и до отпадане на нуждата да бъдат закривани такива. Михайлова изрежда и конкретни стъпки за запазване на съдилищата като отпадане на местната подсъдност при дела, които се разглеждат в закрити заседания.


Възможността дела, които се гледат само в закрито съдебно заседание да се разпределят между всички съдии в страната, според нея ще спомогне и за отстраняване на недостатъци в съдебната работа, за което дава пример с поговорка, че "работата не се бои от сръчни ръце, а от много ръце". Освен това хората ще имат по-лесен достъп до съд, ще се възпрепятства корупцията и ще се уеднакви съдебната практика и др.


Закриването на съдилища и преместването на съдии, които са несменяеми, в други съдилища няма да помогне за натовареността, а ще затрудни административното управление на тези "мегаструктури", посочва Михайлова. Тя обяснява, че са необходими и законодателни промени - за които съветът може да дава становища, за промяна на подсъдността на административни дела, за да не е натоварен само ВАС или столичния административен съд.


За назначаването на председатели на съдилища, Михайлова отбелязва, че съветът трябва да се съобразява главно с мнението на общото събрание на съдиите в институцията, за която се избира шеф. Водещ критерий освен това не трябва да бъде управленският му опит, а това да е добър юрист с висок морал. Съветът трябва да разтълкува нормата в Конституцията, която регламентира, че за председател не може да се избира човек повече от два пъти. Според Михайлова текстът означава, че мандатите не трябва да са два последователни във всички органи на съдебната система, а не само в конкретен съд, защото така се създава отделна класа - тази на ръководители.


Имотна декларация


На името на Михайлова и съпруга ѝ има части от един апартамент и кантора в София, две къщи с дворно място в две различни села. Съпругът и сина ѝ имат части от три други апартамента. На нейно име има земеделска земя и част от друга, които са от наследство. На имената на съпруга и сина ѝ има регистрирани две коли - Шевролет Каптива и Лада-Нива. Синът на Михайлова има два влога от малко над 11 хил. лв. и 22 хил. евро. Има и кредити.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  "ПодДава". Оправете си заглавието, срамота.
  "Подавам" и "поддавам" са две различни думи като "мор" и "мир".

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1931 Весело

  Знаещият съдия по-трудно се подава на влияние".И това е вярно,ама може щото е знаещ и да иска по висока цена за да се поддаде на влияние.

 3. 3 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  БСП стои по добре с кандидатите : Да продължат реформите ; да се промени статута на несменяемост ; Прокурорите отговорни .........все неща в правилна посока. ГЕРБ кандидатите досега общо взето са : Някой сили ( тъмните) искат да превземат ВСС. Естествено сега се ръководи от Елфи. Къде са "автентичните македонци... или десни"??
  Ако искат нова архитектура за съдебната власт и ВНС .... да събират подписи и референдум. Това е легитимния път , другият е тежък и унизителен. Правиха го с МАФИЯТА няколко пъти. Тя не иска свободни институции , колко пъти с тази мотика ?
  Нали ГЕРЕРСКИ министри и шефове първи ще влязат в затвора ,ако се случи....!??

 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "IV.ПРИНАДЛЕЖНОСТ КЪМ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ И
  РАЗУЗНАВАТЕЛНИТЕ СЛУЖБИ НА БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА
  АРМИЯ
  През 2008г. на съдия Михайлова е извършена проверка от Комисията за разкриване на
  документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна
  сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Заключението на
  проверката е „неустановена принадлежност”. С Решение № 18 от 25.10.2007г.
  Комисията разкрива принадлежност към Държавна сигурност (щатен служител ДС
  – СГУ ) на съпруга й - Бойко Кирилов Дойчинов – тогава кандидат за кмет на
  район Красно село от "Българско Движение Национален Идеал за Единство"(БДНИЕ)."
  http://www.bili-bg.org/cdir/bili-bg.org/files/Profile_Mihaylova.pdf

 5. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Весело

  БСП стои по добре с кандидатите ... Къде са "автентичните македонци... или десни"??Ако искат нова архитектура за съдебната власт и ВНС .... да събират подписи и референдум. Това е легитимния път , ...
  —цитат от коментар 3 на dejmos


  До коментар [#3] от "dejmos":

  Карни първа ще отсвири такъв референдум! Ще и пригласят "автентичните македонци... или десни"! Този филм вече го гледахме.
  :)

 6. 7 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 374 Неутрално

  И какво стана с приетото част на съдебната реформа на Христо Иванов? Пак си имаме кандидати на БСП и ГЕРБ, избират се с мнозинство от две трети поради което ще видим як партиен пазарлък. Друго си говореше, но се оказа че съвсем друго е предложил е реализирал Иванов и недоразумението от ДСБ. Надеждата е била ДСК иИванов да имат една трета от депутатите и да изнудват всички други партии. Само това не се реализира, но пък осигуриха прекрасна възможност на БСП . Дали това не е била истинската цел?

 7. 8 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Знаещи ,незнаещи-недиференцирани от закона за избор. Звучи като бременна и по-малко.

 8. 9 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 748 Неутрално

  "Марина Михайлова: Знаещият съдия по-трудно се подава на влияние"
  Това го заем отдавна. Благодарение на Христо Иванов, Лозан Панов и съюза на съдиите влиянието в съда намалява. Кажи Маринче обаче как да спрем прокурорите да се подават на влияние. За това нищо не си написала. Прокурорите знаят само това което се проповядва от папата им цаца 1-ви. Той пък отговаря само пред господ... и пеевски.

 9. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  Тази съдийка ми харесва най-много от досега представените партийни предложения...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 11 Профил на lisco
  lisco
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Марина е читав съдия. Успех!

 11. 12 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#1] от "dogwoman": Все пак, предпочитам свободен електронен вестник, пред безгрешен такъв...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK