Френските медии: Стратегията на Макрон е остри критики към Полша и дискретни отстъпки към останалите

Френският президент Еманюел Макрон и българският премиер Бойко Борисов при срещата им в "Евксиноград" вчера.

© Stoyan Nenov, Reuters

Френският президент Еманюел Макрон и българският премиер Бойко Борисов при срещата им в "Евксиноград" вчера.Водеща тема за френските медии в събота е приключилата вчера визита на френския президент Еманюел Макрон в три европейски страни - Австрия, Румъния и България, по време на която той се срещна и с лидерите на Чехия и Словакия.


Основната тема на разговори бяха планираните промени в директивата за командированите работници, по които има противоречия между страните членки на ЕС. Амбициите на Румъния и България да станат част от Шенген, присъединяването към еврозоната, сътрудничеството в областта на енергетиката, на отбраната, на миграцията и на културата, въпросът за европейските ценности и единството в ЕС също бяха на дневен ред в разговорите на френския лидер с домакините му по време на обиколката му.


Макрон си тръгва от Централна и Източна Европа с
надеждата за споразумение


между страните членки по въпроса за командированите работници, пише вестник "Фигаро". По време на визитите във Виена и в София Макрон отбеляза сближаване на позициите с лидерите на тези страни по пораждащия полемика в ЕС въпрос.


В Букурещ, дори и да не му даде карт бланш за промените в европейската нормативна уредба по въпроса, румънският президент все пак призна пред Макрон, че е необходимо подобряването на настоящата система, отбелязва изданието.


За да убеди страните, показващи най-големи резерви по въпроса - Румъния и България, Макрон не се поколеба да направи стъпка към разширяването на Шенгенската зона. Той обеща, че ще подкрепи влизането на румънците и на българите в един обновен Шенген и че двете страни ще бъдат напълно асоциирани към процеса на размисъл за бъдещето на ЕС.


Но обиколката на Макрон в трите европейски страни бе белязана и от "


ожесточена размяна на реплики между Макрон и Варшава.


Полският премиер Беата Шидло заяви в четвъртък, че ще откаже да приеме реформата на директивата за командированите работници и че ще направи това в интерес на полските работници. Въпреки този категоричен отказ Макрон каза, че ще продължи да обсъжда въпроса с всички европейци, в това число и с поляците, коментира изданието.


Гласуването на промените в директивата ще стане с квалифицирано мнозинство, което означава, че 55 процента от страните в ЕС, тоест 16 от 28, трябва да ги одобрят, и че промяната трябва да бъде подкрепена от страните, представляващи 65 процента от населението на ЕС. Така че вербалната ескалация на напрежението между Макрон и Варшава по време на обиколката му не накърнява по никакъв начин оптимизма на президента на Франция относно споразумение по промените за командированите работници до края на годината, заключава в. "Фигаро".


Полша ядосва Макрон и обратното, пише вестник "Либерасион", коментирайки думите на Макрон по адрес на Полша, отправени вчера във Варна и незабавната полска реакция. Макрон не обича да му се противопоставят. Полша, ръководена от демагозите от партия "Право и справедливост", тези дни установи това. Подразнен от отказа на Полша да затегне условията за командированите работници, както той иска, президентът на Франция отправи необичайно брутална нападка в петък срещу Варшава, пише изданието. Във Варна Макрон каза, че полският народ заслужава нещо по-добро от лидери, които отказват да се борят срещу социалния дъмпинг и заяви, че Беата Шидло много трудно ще може да обясни защо смята, че е хубаво трудът на поляците да бъде зле платен.


По повод на тези критики отговор от Варшава дойде незабавно и Беата Шидло определи коментарите на Макрон като арогантни и като дължащи се на липсата на политически опит и практика. Тя посъветва Макрон да поправи бързо тези свои пропуски и в бъдеще да бъде по-сдържан в изявленията си.


Вестник "Либерасион" тълкува всичко това като


стремеж на Макрон да изолира твърдото ядро, съставено от Полша и Унгария,


което се противопоставя на всякаква реформа на директивата от 1996 г. за командированите работници. Според вестника тази стратегия е рискована, тъй като може да доведе до обратен резултат, още повече, че лидерите, с които Макрон се срещна по време на обиколката си, изпитаха известно неудобство пред поведението на държавния глава.


"Франция е пряма, което я различава от времето на управлението на Франсоа Оланд, но тя не е чак толкова пряма, че да изглежда неучтива и прекалено твърда", коментира високопоставен дипломат от една от страните, в които бе Макрон. "Той поиска много от нас, както по отношение на командированите работници, така и за Европа на отбраната и за закупуването на европейско военно оборудване, но не ни предложи нищо в замяна", допълва дипломатът по адрес на Макрон.


Завръщайки се във Франция, Макрон е сигурен, че ще има реформа на директивата за комадированите работници, но каква ще бъде тя засега не е ясно, допълва изданието. Което е по-лошо,


президентът трябваше да отстъпи по един важен пункт -


командироването на шофьорите на камиони няма да е включено в бъдещата директива, а ще бъде предмет на отделен текст, след като Испания и Португалия заплашиха да се присъединят към лагера на твърдите противници на промените, ако техните интереси в сектора бъдат пожертвани. Дали Макрон ще постигне исканото от него ограничаване на командировките до 12 месеца. Или пък ще бъде въведено ограничение от 24 месеца, както предлага Европейската комисия? Според румънски представител вероятно ще бъде приет лимит от 18 месеца, допълва вестникът.


Разкритикуваната от Макрон Полша го обвини в арогантност и в липсата на опит и практика в политиката и го посъветва да си гледа вътрешните дела, коментира в. "Журнал дю диманш".


Макрон се противопостави на Варшава, за да реформира Европа, отбелязва вестник "Монд". Отправяне на критики, при това много сурови, срещу Полша с риск да предизвика дипломатическа криза и по-дискретно правене на отстъпки към другите страни от региона, за да ги умилостиви, с риск да се отрече от част от предизборните си обещания - това беше стратегията на Макрон по време на първата му обиколка в Централна и Източна Европа, отбелязва "Монд. Според изданието Макрон има намерение да използва тази стратегия, за да реализира амбицията си за реформиране на ЕС.


Оптимизмът на Макрон се сблъска с отказа на Полша, така "Опинион" пък коментира обиколката на френския президент. В сряда Австрия, Чехия и Словакия се съгласиха да подкрепят френските усилия за затягане на правилата за комадированите работници. На следващия ден Букурещ се показа скептичен по въпроса за евентуална промяна, а през това време Полша потвърди пълното си отхвърляне на реформата. В резултат на това френският президент атакува Варшава без заобикалки по време на българския етап от обиколката си, коментира изданието.


Ер Те Ел пък коментира друг аспект от българския етап от обиколката на Макрон. Във Варна Макрон каза, че би искал да прави обръщения към сънародниците си един или два пъти месечно чрез пресата. Дали пък Макрон, който рядко прави изявления, не е


решил да промени комуникационната си стратегия?,


пита медията.


По повод директивата за командированите работници и обиколката на Макрон, "Паризиен" представя справка за това коя страна членка на ЕС колко работници е командировала в друга страна и колко са били командировани в нея самата. От справката излиза, че


Германия е лидер по приемане на командировани работници - 418 908,


Полша - лидер по командироването на работници - 251 107. България е командировала в други страни на ЕС 14 811 работници и е приела - 3325 командировани работници, показва справката на базата на данни на ЕК за 2015 г. /БТА

Коментари (135)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8046 Любопитно

  Значи сега, като подлъга Румъния и България с Шенген - Макрон гледа да ги насъска срещу Полша!?
  А мерси !

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Ако беше пич, можеше да каже - Бойко, приятелю, имам два Мистрала, дето ги правих за руснаците, ама нали знайш, кво станА, вземи ги, че много ми пречат. НАЛИ.

 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  Мисля си, че ако Франция и Германия най-сетне признаят колко глупаво е решението им с квотите с мигранти (не за бежанци, за бежанците съм съгласна) и вземат адекватни мерки да се спре морския десант през Средиземно море към Гърция и Италия, Полша, Унгария и всички останали ще кандишат доста бързо на тези "командировани работници". И без това наистина е социален дъмпинг и пълна лъжа да се правиш, че работиш в една държава, а всъщност да работиш в друга., цели три години.

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Макрон с искането си, изпълни обещанията си към френските синдикати да се вземат мерки за намаляване на безработицата във Франция и към френските компании - да се повиши конкурентноспособността им.
  Приказките за повишаване на заплащането на българските работници и социални придобивки са пълни глупости за баламите у нас. Какво би направила една френска компания, която има офис у нас и набира
  работници за Франция и трябва да плаща френски заплати и осигуровки на командированите български работници? Естествено, че ще затвори офиса си в България и ще набира работниците си във Франция!
  В резултат от това, българската НАП ще загуби приходите си от данъци, българския НОИ ще изгуби приходите си от осигуровки от тези работници, а почти всички български работници ще изгубят работата си във Франция.
  Как уволнението на един работник ще повиши заплащането му, това е въпрос за 1 милион долара.
  Макрон не иска просто да се вдигнат надниците на командированите работници, а и да се плащат осигуровките им във Франция, това е тънкия момент, който пропускате!
  Това е искане за френска протекционистична политика, а не някакво изравняване на разликите в заплащането на българските и френските работници, както ви лъжат.
  Искането на Макрон нарушава основни принципи и споразумения на ЕС за конкуренцията и движението на хора и капитали, затова той иска да промени правилата в ЕС и търси подкрепа.
  Румънците без да се обвържат евентуална подкрепа, получиха съгласието на Макрон да произвеждат в Румъния бойни вертолети, а ние какво?

 5. 5 Профил на Mатематик
  Mатематик
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Макрон се проявява като истински визионер, с много голяма страетгия, знаещ и можещ, за разлика от кремълския гном и оранжевия клоун. Ще успее !

  "We should not have to choose between bigots of the left and bigots of the right."
 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  До коментар [#4] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Никакви принципи не нарушава. Никой не спира никого да наема французи, съответно българи, в България и съответно във Франция.

  Доброто е заразно
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2735 Неутрално

  Командированите служители са най-най-най-малкия проблем на ЕС! Ако това е "реформата", по-добре да не я правят! Кога бе "премъдри" западни политици ще застанете на страната на народите на Европа и ще спрете мюсюлманската паплач?! Кога ще изгоните пристигналите терористи?? Кога ще разберете, че Източна Европе има много по-голям потенциал от навлеците?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Макрон направи пробив в мисленето на западните политици, но дали ще се усетят е друг въпрос.Наемането на работници и конкуренция за свободното движение на работна сила и нейната пълна реализация.Това е новата икономика.

  mihala
 10. 10 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Съгласихме се да подкрепим Макрон в тази му, чисто профренска кампания и дадохме подкрепа за бъдещите му реформи на ЕС, т.е. за Европа на няколко скорости. Срещу което получихме мъгляви обещания, че щели да ни съдействат да влезем в "чакалнята на еврозоната" и за Шенген. Макрон получи това, което искаше, включително и трибуна, от която по имперски брутално да изрази отношението си към Полша. А ние както винаги получихме обещания за светло бъдеще.

 11. 11 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Кога ще разберете, че Източна Европе има много по-голям потенциал от навлеците?
  —цитат от коментар 8 на lz2

  Много добре го разбират, но никога няма да го приемат.


 12. 12 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Защо пък да мисля за Полша ?? Тя получава няколко пъти по големи субсидии от България. Второ очевидно Полша се ориентира към Англо - Американския отбор. Като избират това ,това ....да не се сърдят за липсата на Европейска солидарност. Защото солидарност по субсидиите няма !!

 13. 13 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Макрон направи пробив в мисленето на западните политици, но дали ще се усетят е друг въпрос.Наемането на работници и конкуренция за свободното движение на работна сила и нейната пълна реализация.Това е новата икономика.
  —цитат от коментар 9 на Antoaneta Ardashes


  Това сериозно ли?! И какво общо има искането всички да получават еднакви (френски) надници и да плащат еднакви френски осигурителни ставки с конкуренцията?

 14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4590 Неутрално

  В Полша няма "парле ву франсе"...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 15. 15 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Наистина съм изумен от позицията в някои коментари.
  Макрон защитава френския бизнес и взима мерки за намаляване на безработицата във Франция, а някои си мислят, че това ще подобри заплащането и социалните придобивки на българските работници и му ръкопляскат.
  Защо никой не можа да каже, как точно си го представя?
  Френската фирма, наемала работници, ще затвори в офиса си в България, хиляди българи ще останат без работа, щото френските работодатели при еднакво заплащане ще предпочетат французи, алжирци и мароканци, а това щяло да повиши социалния статус на българите и да подобри конкуренцията.
  Къде е логиката, къде е разума?

 16. 16 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 927 Неутрално

  До коментар [#13] от "Котаракът на Шрьодингер":


  До коментар [#15] от "Котаракът на Шрьодингер":
  Разумът ако не ни беше в гащите щяхме да разберем,че това е от полза за сивото ни вещество, за да може да се справя с възникващи ситуации, а не да чака за капанка мляко зад вратата.

  mihala
 17. 17 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#13] от "Котаракът на Шрьодингер":До коментар [#15] от "Котаракът на Шрьодингер":Разумът ако не ни беше в гащите щяхме да разберем,че това е от полза за сивото ни вещество, за да може да се справя с възникващи ситуации, а не да чака за капанка мляко зад вратата.
  —цитат от коментар 16 на Antoaneta Ardashes


  Това трябваше да мине за аргумент ли? От коментара ви сега, само става видно, че не можете да се аргументирате, защото е невъзможно - това което написахте в предишния коментар е точно обратното на действителното и подозирам, че добре го знаете.

 18. 18 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Германия е лидер по приемане на командировани работници - 418 908,
  Полша - лидер по командироването на работници - 251 107

  В задачата се пита колко от огромния брой командировани поляци са част от огромния брой командировани в Германия? И логиката сочи - ней-вероятно между 1/3 и 1/2, ако не и повече. Което прави минимум 80 000 души. Цял един голям град поляци се изхранва от германските заплати.

  И новината от вчера:

  "Полша за втори път поиска репарации от Германия".

  Наглостта край няма.

  Относно посещението на Макрон - новините са основно три - умуреният успех в начинанието му за директивата, съгласието му да интегрира източните страни в Шенген и в по-дълбоко участие в управлението на ЕС, а последната новина е новото бойно поле между полско-унгарския блок и водещите държави в съюза. Съвсем не е зле като за едно тридневно турне на изток.
  Макрон се е занимавал с бизнес и знае, че за да получиш нещо, трябва и ти да направиш компромис и да дадеш нещо. Даром се даваше само в съветския блок, ама то пък там излезе, че за едно получено даром ти две даваш. Затова Макрон дойде, договори, всички са доволни. Макрон не е смешника Оланд, затова ще диктува промените в ЕС.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  ...Макрон защитава френския бизнес и взима мерки за намаляване на безработицата във Франция, а някои си мислят, че това ще подобри заплащането и социалните придобивки на българските работници и му ръкопляскат. ...
  —цитат от коментар 15 на Котаракът на Шрьодингер


  До коментар [#15] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Свободното движение на хора вътре в ЕС изравнява цените на стоките и услугите. В частност и на работната сила. В най-бедните страни цената и ще се повиши, в най-богатите - ще се намали.
  Повече акъл - с пари.

 20. 20 Профил на Bоlkonsky
  Bоlkonsky
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "442": Корабите ги продадоха на Египет преди доста време.

 21. 21 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Любопитно

  До коментар [#12] от "dejmos":

  Получава в пъти по-високи субсидии, защото е НАСТОЯВАЛА и се е ПРЕБОРИЛА за тях
  Полаците НЕ са лакеи като нас

 22. 22 Профил на Bоlkonsky
  Bоlkonsky
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#8] от "lz2": "Кога ще разберете, че Източна Европа има много по-голям потенциал от навлеците?"

  Те това отлично го знаят, но от тяхна гледна точка какъв е смисъла да ни помагат да се развиваме прекалено!?Никакъв.

 23. 23 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Дай му крушка да те слушка. Макрон ни обеща Шенген и еврозоната срещу подкрепата за премахваме на социалния дъмпинг. Дотук добре, ние ще му се подчиним, но дали ще спази обещанието си? Освен това отправи от България критики към Полша, което не е честно. Можеше да ги отправи от Париж, нищо не му пречеше. Ама иска да каже ето как послушковците ще бъдат толерирани от Франция, а непослушните ще бъдат отхвърлени. Това противопоставяне на едни страни на други в рамките на ЕС няма да доведе до заздравяване на съюза.

 24. 24 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  До коментар [#15] от "Котаракът на Шрьодингер":

  "Къде е логиката, къде е разума?"

  Тез работи тука не играят. Иде реч за "verbal reasoning" , или "reading comprehension" , на тест по които огромна част от сие списуващите ше изпокапят. Туй обаче не е пречка за свободното слово, тъй като въпреки че не разбират от нищо конкретно поотделно, същите по вътрешно призвание се явяват комплексни оправячи на международното положение и просто са длъжни да осветлят останалите по какъвто и да е въпрос.

  Пък за тея 15.000 в странство, дето евентуално ше увиснат - няма страшно. Язаки ше направи още няколко фабрики и ше може да бачкат на конвейер за пестин кинти.

 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#15] от "Котаракът на Шрьодингер":

  не се усетил и за аутсорсинга ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  До коментар [#15] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Не те разбирам за какви хиляди българи говориш. Френската фирма с офис в България, която наема българи за работа в България, си плаща български осигуровки и към момента. Проблемът е, когато същата фирма с офис в България прати българите да работят във Франция, като им плаща български осигуровки и чувствително по-малка заплата, отколкото би платила на французи.
  Ти би ли се радвал, ако ти плащат хиляда и петстотин лева, от които после триста и кусур отиват за осигуровки, а имаш колега на същата длъжност от (несъществуващата) държава Гурунди, на когото му плащат хиляда и триста лева, но той си плаща осигуровките (в Гурунди), на стойност лев и шейсет?

  Доброто е заразно
 27. 27 Профил на Tikva Oranjeva
  Tikva Oranjeva
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Пак ще го напиша. защото никоя статия не се постара да обясни какво и защо иска Макрон.

  НИКОЙ легално работещ българин във Франция не работи по-евтино от местните.
  Минималната ставка е 9,67 евро на час за всички. Въпросът е, че нашите работници, които са там чрез агенция, плащат данъци и осгуровки в БГ. Това го бърка Макрон.
  БГ работниците дори излизат по-скъпо на френския работодател от французите, но той в много случаи ни препочита. Българите и сега имаме право да работим директно във Франция. Просто ще изгубим възможността да сме командировани там от бг агенция, което си има някои предимства. Губим възможност да избираме, а държавата губи пари от данъци и осигуровки.

  "Във Варна Макрон каза, че полският народ заслужава нещо по-добро от лидери, които отказват да се борят срещу социалния дъмпинг и заяви, че Беата Шидло много трудно ще може да обясни защо смята, че е хубаво трудът на поляците да бъде зле платен."

  Тук Макрон дрънка глупости. Дрънканици предназначени за масовия слушател.

 28. 28 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  Мак(а)рон има много отворени фронтове във Франция.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 29. 29 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Свободното движение на хора вътре в ЕС изравнява цените на стоките и услугите. В частност и на работната сила. В най-бедните страни цената и ще се повиши, в най-богатите - ще се намали.
  —цитат от коментар 19 на plebs


  Значи, френските фирми в България като уволнят сегашните командировани български работници и те увеличат безработицата в България, цената на труда у нас ще се вдигне?! Ти да видиш, чудо! Учеха ни в университета, че е точно обратното, но изглежда във вашата паралелна реалност, важат други принципи за икономиката.

 30. 30 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  До коментар [#29] от "Котаракът на Шрьодингер":

  В момента в България има цели региони, където безработицата е ПОД санитарния минимум и фирмите се задъхват за кадри. Всякакви, включително и нискоквалифицирани вече.
  След като се начетох тези дни по темата, за мен изводът е, че по отношение на "командированите работници", които и без това са някакви смешни петнайсет хиляди души, България не губи нищо особено, а потенциално може да спечели с връщане на хора в страната.

  Доброто е заразно
 31. 31 Профил на Bоlkonsky
  Bоlkonsky
  Рейтинг: 8 Весело

  Аз си мислех, че е дошъл да ни взима в Шенген, той крил сатърчето зад гърба си.

 32. 32 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Струва ми се че Макрон се занимава с глупости.

 33. 33 Профил на Tikva Oranjeva
  Tikva Oranjeva
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#29] от "Котаракът на Шрьодингер":В момента в България има цели региони, където безработицата е ПОД санитарния минимум и фирмите се задъхват за кадри. Всякакви, включително и нискоквалифицирани вече. След като се начетох тези дни по темата, за мен изводът е, че по отношение на "командированите работници", които и без това са някакви смешни петнайсет хиляди души, България не губи нищо особено, а потенциално може да спечели с връщане на хора в страната.
  —цитат от коментар 30 на dogwoman


  Хората няма да се върнат в страната, а ще си заминат за постоянно, заедно със семействата. Сега семействата им стоят тук и те непрекъснато се връщат при тях.

 34. 34 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Ако бизнесът намира за целесъобразно нещата да останат така,няма как да застана на страната на примиерите,президентите и евро-комисарите.

 35. 35 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  До коментар [#33] от "Tikva Oranjeva":

  Това е, ако решат, че Франция им харесва за живот там постоянно. Не всички хора мислят така.
  Някои ще си вземат семействата, други ще се върнат.
  Тази есен се връщат две наши приятелски семейства, едните от Холандия, другите от Англия. Пестили са пари от гурбета и искат да започват бизнес тук, даже имат планове какво да правят.
  Това за приятелите ми няма общо с "командирования" и подобни, просто лично решение.

  Доброто е заразно
 36. 36 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2829 Неутрално

  Аз лично я играх тази игра през 2011 г в Германия.
  Продадохме на немска банка наш софтуер и трябваше да изпратим наши програмисти да внедряват на място. Както си бях планирал предварително, наехме трима български студенти от Дармщадт. Те работиха 5-6 месеца и по договор получихме заплащане на час. Тук осигурихме тези хора както си знаем, но сделката не беше лоша и за немците. Те не се противиха, че хората нямат голям опит. Същите тези студенти преди това работеха и се издържаха докато учат, но при по-лошо заплащане от това което им осигурихме.

  подпис
 37. 37 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Забелязвам, че голяма част от коментиращите тук директно или индиректно обвиняват Макрон, че искал да намали доходите на българските работници и така с нещо да ощети България.
  А то точно обратното - Макрон не желае да ощетява българите и румънците, а да спре злоупотребите на фирмите, които печелят пари на гърба на българите и едновременно с това ощетяват финансовата система във Франция. И тук трябва да се вметне, че става въпрос за не много голяма група хора, а за по-малка с ниско образование. Никой дипломиран специалист няма да отиде да реди тухли за 1000 евро във Франция.
  Макрон казва едно - българските работници се изпращат в командировка във Франция, където за еднаква работа на тях се плащат многократно по-малки заплати, отколкото на местните. Което ощетява самите българи. Но осигуровките на тези българи се плащат в България, където са по-ниски, а всъщност доходите се вадят във Франция. Това пък ощетява Франция. Печеливши са само филмите, които хев нямат разходи за осигуровки, хем дават ниски заплати на служителите си, като иначе щяха да дават много по-големи на местни работници. И така вдигат и безработицата във Франция сред този слой хора. А всичко това си е един вид сив сектор.
  Затова Макрон казва - да се гораничи срокът на командированите работници до една година и осигуровките им да се плащат в страната приемник, където си вадят хляба - ако бачкат във Франция, да се плащат френски осигуровки. Така ще излязат на светло и заплатите, които се плащат, след което фирмите ще са задължени да плащат реалните заплати на българите, а не по-ниски, както е сега. От цялата работа ще загубят само фирмите и некачествените работници, които в момента бачкат само заради ниската цена на труда им. Да, това може и да ощети една група работници, но вината е в тях - че не са търсили квалификация или образование. На този свят безплатен обяд няма. кадърният и подготвеният винаги ще си намери работа, докато некадърният вечно ще се оплаква.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 38. 38 Профил на Bоlkonsky
  Bоlkonsky
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "dogwoman": "България не губи нищо особено, а потенциално може да спечели с връщане на хора в страната."

  И какво България може да предложи на българите (работещи в Германия или Англия) за да ги накара да се върнат.Освен в някои отделни сектори...едно нищо.

 39. 39 Профил на Tikva Oranjeva
  Tikva Oranjeva
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#33] от "Tikva Oranjeva":Това е, ако решат, че Франция им харесва за живот там постоянно. Не всички хора мислят така.Някои ще си вземат семействата, други ще се върнат. Тази есен се връщат две наши приятелски семейства, едните от Холандия, другите от Англия. Пестили са пари от гурбета и искат да започват бизнес тук, даже имат планове какво да правят.Това за приятелите ми няма общо с "командирования" и подобни, просто лично решение.
  —цитат от коментар 35 на dogwoman


  Скачате от една тема на друга. Работила съм като командирован работник във Франция (бране на ябълки) и имам наблюдения. Много хора ще останат, други ще си загубят работата, защото без език няма да могат да се уредят с работодател, квартира и т.н.
  Както и да е - идеята е че предложението на Макрон е в наш ущърб, за което явно не сте убеден/а. Имате право на мнение, аз ви казвам нещата от първа ръка.

 40. 40 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#15] от "Котаракът на Шрьодингер":Не те разбирам за какви хиляди българи говориш. Френската фирма с офис в България, която наема българи за работа в България, си плаща български осигуровки и към момента. Проблемът е, когато същата фирма с офис в България прати българите да работят във Франция, като им плаща български осигуровки и чувствително по-малка заплата, отколкото би платила на французи.Ти би ли се радвал, ако ти плащат хиляда и петстотин лева, от които после триста и кусур отиват за осигуровки, а имаш колега на същата длъжност от (несъществуващата) държава Гурунди, на когото му плащат хиляда и триста лева, но той си плаща осигуровките (в Гурунди), на стойност лев и шейсет?
  —цитат от коментар 26 на dogwoman


  Хубаво де, помисли ли тая френска фирма от какъв зор наема тия българи да работят във Франция и ги командирова? - Търсят си по-евтина ръка, за да са по-конкурентно способни при предоставяне на стоки и услуги на френския пазар. И понеже у нас данъците и ставките за социални осигуровки са много по-ниски, една заплата от 1500 евро, удовлетворява и френската фирма и работника. И като задължат френската фирма да плаща френски надници и френски осигуровки (във френското НОИ) наемането на работници от България става икономическо неизгодно (най-малкото заради разходите на офиса и транспорта), фирмата ще затвори офиса си в България и ще уволни наетите, за да наеме други от Франция.
  Друго върху което може да се замислите е, защо някой българин би работил за 1500 евро като командирован от френска фирма, а не направо за 4500 евро в същата фирма, но нает във Франция? - Ами защото не е толкова лесно да изместиш французин, алжирец или мароканец кандидат за същото място, ако заплащането на всички е еднакво. Някои си мислят, че френската фирма би наела от Франция уволнените български работници, но това би станало само в редките случаи, в които работника е много добър или няма други кандидати.

 41. 41 Профил на Tikva Oranjeva
  Tikva Oranjeva
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#37] от "Lou":
  "Макрон не желае да ощетява българите и румънците, а да спре злоупотребите на фирмите, които печелят пари на гърба на българите и едновременно с това ощетяват финансовата система във Франция. "

  Олеле, майко мила! Като фирмите печелят на гърба на работниците, защо работниците не се отърват от тия фирми? Имат право да работят директно!Поляците имат това право дори много преди ни да се сдобием с него. Защо продължават да ходят във Франция командировани. Щото са балами ли?

  Дневник, напишете една грамотна статия по въпроса най-накрая, че да стане ясно!


 42. 42 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3274 Весело

  Интересното е, че най-коментираното от посещенията на Макрон в Австрия,Румъния и България е......Полша !
  Това показва нещо !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 43. 43 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  До коментар [#40] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Ама чакай сега, аз за българските работници във Франция ли да почвам да мисля вече, или за българските работници в България?? Ако френският работодател предпочита алжирци или марсианци, прав му път и да са му живи и здрави.
  Естествено, че се печели от въпросните по-ниски осигуровки, но както виждаш, случаят не е толкова масов (15 000 души е смешно малка цифра даже за мъничък пазар като българския), а освен това и сега има ограничение във времето - повече от 3 години не може да водиш някого "командирован".
  Макрон иска този период да стане 1 година.
  А защо 96-та година са го измислили това с "командировките" - убий ме, не мога да ти отговоря. Аз под командировка разбирам да отидеш някъде за седмица, месец или два максимум, ако има частни случаи като обучение и т.н., това може много лесно да се регламентира и да се проверява дали наистина си на обучение и в командировка, или просто си бачкаш на общо основание.

  Доброто е заразно
 44. 44 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 372 Неутрално

  [quote#39:"Tikva Oranjeva"][/quote]

  Именно, "командированите" да учат езика и да се договарят директно с работодателите. Така ще получават справедливо заплащане, но и ще се осигуряват и след време ще получават реални пенсии. Но с течение на времето съм стигнал до извода, че ни мързи да учим езици и познавам хора, които за 20 години престой в държавата говорят една гаща плява и не им пука.

  "Пенсионер вее руско знаме, а иска немска пенсия!! Ама откъдя, накъдя, бе....??" - фейсбук статус
 45. 45 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  До коментар [#39] от "Tikva Oranjeva":

  Не, изобщо не съм убедена, че е в наш ущърб.
  Откъдето и да го гледам, най-много стигам до стария терзийски принцип, че каквото печелиш на ширина, го губиш на дължина.

  Доброто е заразно
 46. 46 Профил на Bоlkonsky
  Bоlkonsky
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#42] от "'ΕΡΕΒΟΣ": Това показва много.В Румъния ясно, ние сме послушковци, но от Австрия за какво е искал подкрепа!?

 47. 47 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  До коментар [#39] от "Tikva Oranjeva":

  Добре, колко време продължи това с "командироването" във Франция, оещ ли това работиш и по същия принцип?

  Доброто е заразно
 48. 48 Профил на Tikva Oranjeva
  Tikva Oranjeva
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#44] от "proventuss":
  "(...) Така ще получават справедливо заплащане (...)

  Уважаеми, написах го 100 пъти, ще го напиша 101 пъти, ако трябва и 1001.

  КОМАНДИРОВАНИТЕ БЪЛГАРСКИ РАБОТНИЦИ ВЪВ ФРАНЦИЯ НЕ ПОЛУЧАВАТ ПО-НИСКО ЗАПЛАЩАНЕ ОТ ФРАНЦУЗИТЕ!!!

 49. 49 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#29] от "Котаракът на Шрьодингер":В момента в България има цели региони, където безработицата е ПОД санитарния минимум и фирмите се задъхват за кадри. Всякакви, включително и нискоквалифицирани вече. След като се начетох тези дни по темата, за мен изводът е, че по отношение на "командированите работници", които и без това са някакви смешни петнайсет хиляди души, България не губи нищо особено, а потенциално може да спечели с връщане на хора в страната.
  —цитат от коментар 30 на dogwoman


  Това означава, че новите 15 000 безработни, в резултат на тази мярка , искана от Макрон, на практика ще задържат в известна степен ръста на заплатите в България и ще пречат на изравнявнето на заплатите между България и Франция. Тоест, това е точно обратното на това, в което искат да ни убедят Макрон и феновете на неговата протекционистична политика на форума.

 50. 50 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  До коментар [#49] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Аз ти говоря, че няма хора, ти ми обясняваш как идването на хора щяло да задържи заплатите в България.
  Ти така ли го виждаш - в завод, където трябва да работят 300 души, обаче работят само 150, всички са щастливи и доволни, понеже са с двойни заплати, дето иначе щяха да ги дадат на другите 150? Напротив - губят поръчки, защото не могат да ги поемат, машините бездействат и т.н.

  Доброто е заразно
 51. 51 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 1575 Весело

  бонжурликс: връщат санжончмонч, но този път по БНТ-тата, БТВ и фейсбук профила на боса :) до края на годината сме в шенген :)

 52. 52 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3635 Неутрално

  секи 4ти км

  Жената на Наполеон била полякиня,
  а на Макрон... от некъде другаде.
  Затова е напрегната обстановката.

  "Френските медии: Стратегията на Макрон е остри критики към Полша
  и дискретни отстъпки към останалите"

 53. 53 Профил на Tikva Oranjeva
  Tikva Oranjeva
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#39] от "Tikva Oranjeva":Добре, колко време продължи това с "командироването" във Франция, оещ ли това работиш и по същия принцип?
  —цитат от коментар 47 на dogwoman


  Това с "командироването" продължи 7 седмици. Не за първа година. Отидох в момент, в който нямах работа и средства. Сега бих отишла пак за ябълкобера, но имам постоянна работа и едва ли ще ме пуснат.
  За 7 седмици работа се върнах с чисто спестени 3000 лв., а не бях от най-пестеливите. Нормален български трудов договор, върху реална заплата - не се занимавам с бумащина по прехвърляне на някакви права от Франция към България, не търся сама работодател или квартира (спахме в туристически къщи за гости). Това с работодателите е съществен момент, защото като обереш ябълките на единия, фирмата те мести при друг.
  По мои наблюдения изкарвахме повече пари от българите на директен договор, но пък те имаха право да взимат после френското обезщетение за безработица, което НИКАК не е за пренебрегване.

 54. 54 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#49] от "Котаракът на Шрьодингер":Аз ти говоря, че няма хора, ти ми обясняваш как идването на хора щяло да задържи заплатите в България.Ти така ли го виждаш - в завод, където трябва да работят 300 души, обаче работят само 150, всички са щастливи и доволни, понеже са с двойни заплати, дето иначе щяха да ги дадат на другите 150? Напротив - губят поръчки, защото не могат да ги поемат, машините бездействат и т.н.
  —цитат от коментар 50 на dogwoman


  Това "няма хора" е много относително понятие. "Няма хора", защото се предлагат много ниски заплати. На практика има хора, които не са регистрирани като безработни и не работят, защото предлаганите заплати са много ниски и те не проявяват интерес.
  Като работодател, ще ти кажа, че намирам достатъчно работници като вдигам непрекъснато заплащането. Правят го и други като мен, затова заплатите растат с 10% годишно в последните години. Ако се появят някакви работници, уволнени от Франция, които искат да работят при мен, временно и аз ще спра да вдигам заплати, щом има излишък на работна сила. Няма хора, само за фирмите, които разчитат да дават и през 2100 година 500 лв. заплата и да не се занимават с обучение на персонал.
  И за някои специалисти има голям дефицит, но това е друг въпрос...

 55. 55 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2933 Неутрално


  До коментар [#54] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Много се радвам за теб, че нямаш проблем с намиране на персонал, дано винаги да е така. Но не всички могат да се похвалят със същото - при това говоря за хора, които познавам и които не са байганювци, решили да ловят маймуни с трици. Просто като бройка хората са малко, изборът е малък, налага се все повече да се снижават критериите, като наемаш, и т.н.
  Но се радвам, че ти не го усещаш, може само в Пловдив да е така, както ти написах.

  Доброто е заразно
 56. 56 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 470 Весело


  Само не стана ясно, какви конкретно са плановете на напористия мишо да ''реформира Европа''.
  Намекна за някакъв ''нов Шенген'' и си тръгна видимо обнадежден, като в процеса успя на алиенира славяните от източния курник на евро-комплекса, с отношение, обиди и директни заплахи - преднамерена абсурдност граничеща с фарс.
 57. 57 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  "Олеле, майко мила! Като фирмите печелят на гърба на работниците, защо работниците не се отърват от тия фирми? Имат право да работят директно!Поляците имат това право дори много преди ни да се сдобием с него. Защо продължават да ходят във Франция командировани. Щото са балами ли?Дневник, напишете една грамотна статия по въпроса най-накрая, че да стане ясно!
  —цитат от коментар 41 на Tikva Oranjeva


  Тикво оранжева, естествено, че ще отидат да работят, защото в техните страни заплатите са много по-ниски за този род професии. Но във Франция тези работници са платени много по-ниско от един французин - нещо, което те го знаят, но се съгласяват, защото взимат повече пари, отколкото ако бачкаха същото в родните страни. Когато директивата бъде променена, фирмите ще се задължат да вдигнат заплащането на наетите работници и да им плащат осигуровки във френски размер. Това е. Какво не разбра? В момента тези работници реално бачкат в сивия сектор. А парите от този сив сектор отиват в джоба на фирмите и техните собственици. Докато ти си мислиш, че парите ги взимат от джоба на французина и ги дават на българина, пък то и двамата реално да ощетени.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 58. 58 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3635 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Така си е.
  Другото е национални протекционистични "соц" политики,
  при каквито нац. държава уж знае, може и трябва да контролира всичко:
  правата, възможностите и интересите на всички "свои" европейски граждани
  и юридически лица.

  Даже не държавата като цяло, а некой популистки президент знаещ...
  да се оплаква от ограничени правомощия.

  Сакяш (в случая) Макрон може да задължи френските работодатели
  да наемат тези или онези мигращи еврограждани, непременно с високи заплати,
  а други еврограждани (френски) да не пуска да напускат.

  Веднага некой като Депардьо ще ревне, че му ограничават правата ;)

  До коментар [#9] от "Antoaneta Ardashes":
  Макрон направи пробив в мисленето на западните политици, но дали ще се усетят е друг въпрос.

  Наемането на работници и конкуренция за свободното движение на работна сила и нейната пълна реализация.Това е новата икономика.

 59. 59 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  До коментар [#53] от "Tikva Oranjeva":

  Еми ето, тези на директен договор са били на практика ощетени от много неща. Първо, че те сигурно плащат по-голям наем за отделно жилище, обзавеждане и пр., след като живеят постоянно в страната, а вие само "прелитате" за няколко седмици.
  После обаче имат някаква сигурност, когато останат без работа.
  Но 7 седмици поне може да мине за "командироване", макар че на практика не е такова.
  Три години ми се струва вече нелепо.

  Доброто е заразно
 60. 60 Профил на Tikva Oranjeva
  Tikva Oranjeva
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#53] от "Tikva Oranjeva":Еми ето, тези на директен договор са били на практика ощетени от много неща. Първо, че те сигурно плащат по-голям наем за отделно жилище, обзавеждане и пр., след като живеят постоянно в страната, а вие само "прелитате" за няколко седмици. После обаче имат някаква сигурност, когато останат без работа. Но 7 седмици поне може да мине за "командироване", макар че на практика не е такова.Три години ми се струва вече нелепо.
  —цитат от коментар 59 на dogwoman


  :) На тези, които са на директен, никой не им пречи да минат на недиректен. Въпрос на избор! И двете възможности са добри. Избор, който вече няма да имаме обаче.

 61. 61 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Прекрасно!!! Да искаме нещо,за което не сме готови , е винаги наше. Явно Макрон не знае,че фирмите у нас взимат допълнителен процент от изпратените на работа в чужбина. Освен това данъците, които се плащат у нас са по-малки от тези,които ще се платят в чужбина,преизчислени по българска валута.Та това иска Макрон- високите данъци да си останат във Франция, а нашите да са си у нас. Но българските работници имат предимство с това,че един ден ще взимат по-големи пенсии,ако данъците са в чужбина.

  mihala
 62. 62 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#21] от "stenli1":


  [quote#21:"stenli1"]До коментар [#12] от "dejmos":Получава в пъти по-високи субсидии, защото е НАСТОЯВАЛА и се е ПРЕБОРИЛА за тяхПолаците НЕ са лакеи като нас[/quoте

  Някои мизерници обичат да се възприемат като жертви - или роби или лакеи и т.н.
  Драгойчо, аз не съм лакей или роб и смятам, че България договори възможно най-добрите условия за това време. Който смята, че БГ може да се зъби колкото 40-милионна държава, съсед на Германия значи е пълен глупак. Плюс това познавам много поляци и нямам високо мнение за тях. Самооценката им обикновено няма връзка с реалността и те често страдат от това.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 63. 63 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#21] от "stenli1":


  [quote#21:"stenli1"]До коментар [#12] от "dejmos":Получава в пъти по-високи субсидии, защото е НАСТОЯВАЛА и се е ПРЕБОРИЛА за тяхПолаците НЕ са лакеи като нас[/quoте

  Някои мизерници обичат да се възприемат като жертви - или роби или лакеи и т.н.
  Драгойчо, аз не съм лакей или роб и смятам, че България договори възможно най-добрите условия за това време. Който смята, че БГ може да се зъби колкото 40-милионна държава, съсед на Германия значи е пълен глупак. Плюс това познавам много поляци и нямам високо мнение за тях. Самооценката им обикновено няма връзка с реалността и те често страдат от това.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 64. 64 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#21] от "stenli1":


  [quote#21:"stenli1"]До коментар [#12] от "dejmos":Получава в пъти по-високи субсидии, защото е НАСТОЯВАЛА и се е ПРЕБОРИЛА за тяхПолаците НЕ са лакеи като нас[/quoте

  Някои мизерници обичат да се възприемат като жертви - или роби или лакеи и т.н.
  Драгойчо, аз не съм лакей или роб и смятам, че България договори възможно най-добрите условия за това време. Който смята, че БГ може да се зъби колкото 40-милионна държава, съсед на Германия значи е пълен глупак. Плюс това познавам много поляци и нямам високо мнение за тях. Самооценката им обикновено няма връзка с реалността и те често страдат от това.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 65. 65 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10028 Неутрално

  Макрон получи точна оценка от анонимен дипломат, която съвпада напълно и с моето мнение
  "...
  Той поиска много от нас, както по отношение на командированите работници, така и за Европа на отбраната и за закупуването на европейско военно оборудване, но не ни предложи нищо в замяна.
  ..."
  Нещо повече, Макрон загърби две важни позиции на ЕС : върховенството на закона и свободата на договарянето.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 66. 66 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#3] от "dogwoman":

  А не е ли лъжа една стока да се произвежда в Румъния, на ниските заплати и ниските осигуровки и да се продава в България или в Полша за френска и да конкурира с ниската си цена местните стоки? Това не е ли дъмпинг?
  Не е ли лъжа селскостопанските продукти, субсидирани х2 и х3 на нашите, да се внасят тук и да конкурират местните земеделци? Това не е ли дъмпинг?

  "We're not gonna take it! Anymore."
 67. 67 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Да не бъркаме стока със средство за производство,което е РС.

  mihala
 68. 68 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  До коментар [#66] от "widowmaker Борисов е единствената партия !?!":

  Отдавна не се вързвам на такива риторични обрати. След като кажа "това е престъпление", някой да ми отговори "а не е ли престъпление и...".
  Не те разбирам какво точно желаеш да чуеш от мен. Че след като едното е лъжа, но има и много други лъжи, то лъжата става ОК, това ли? Ами не става.
  П.П. Идеален свят съществува само в детските книжки.

  Доброто е заразно
 69. 69 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Та това иска Макрон- високите данъци да си останат във Франция, а нашите да са си у нас. Но българските работници имат предимство с това,че един ден ще взимат по-големи пенсии,ако данъците са в чужбина.
  —цитат от коментар 61 на Antoaneta Ardashes


  Вие вече съвсем се объркАхте - хем данъците и осигуровките вече ще се плащат във Франция, хем това ще доведе до по-големи пенсии в България. А на всичкото това чудо, излиза че българите, плащащи осигуровки във Франция, не са френски работници, а някак си остават български работници. Някакво странно финасово-осигурително перпетуум мобиле сте измислили, за което още не бях чувал. Гениално! Сега само остава да закрием целия бизнес в България, всички да се изнесем и да плащаме осигуровки в Западна Европа и пенсиите в България ще станат като швейцарски.
  Как никой не се е сетил досега, не знам?!

 70. 70 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1036 Неутрално


  Наемането на работници и конкуренция за свободното движение на работна сила и нейната пълна реализация.Това е новата икономика.
  —цитат от коментар 58 на dnevnikar


  А в момента какво му е НЕсвободното? Поне имаш някакъв избор дали да приемеш конкретна работна позиция от офиса в България или директно от същата фирма, но във Франция, който избор ще ти бъде отнет с изпълнението на искането на Макрон.
  Това е все едно да отидеш в зеленчуковия магазин, да има само 1 домат и продавача да ти заяви, че сега имаш избор, а преди като е имало много домати, не си имал избор.
  Странна логика имате.

 71. 71 Профил на Bоlkonsky
  Bоlkonsky
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#57] от "Lou": Само дето фирмите няма да наемат пак източни европейци, а ще започнат да наемат бежанци...щото тях това не ги лови.Греша ли и къде!?

 72. 72 Профил на Bоlkonsky
  Bоlkonsky
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#58] от "dnevnikar": "Наемането на работници и конкуренция за свободното движение на работна сила и нейната пълна реализация.Това е новата икономика."

  Вече не знам в коя сладкарница да седна и с кафето, вместо сладкиш, да не ми предложат утопия.Това, както виждаме, е много хубаво на думи, но по некъв начин се прецаква като изпълнение.

 73. 73 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Борисов: Мараба, Макроне ! Парле ву франсе?
  Макрон: Екскюзе моа?!?
  Борисов: Майтап, бе Макроне. Аз така им викам на всички. /смее се/. Ха , добре дошъл!
  Maкрон: А-а-а, уи. Бонжур, бат'Бойко!
  Борисов: К'ъв "божур" , бе макарон? Викат ми "тиква".
  Макрон: Екскюзе моа.
  Борисов: Макроне, я кажи ся, че правим ли хъба с тебе, или няма да го правим?
  Макрон: Нека да преценим нещата от всички страни, но преди това трябва Полша да разбере, че няма да стане така, както тя иска.
  Борисов: Ти Полша я остави, кажи нещо за хъба.
  Макрон: Всички трябва да работим заедно в единна насока, но Полша не трябва да се самоизолира.
  Борисов: Чекай, чекай... Като не ти се говори за хъба, кажи поне, ще ни пуснете ли в чакалнята за Шенген, и колко време ще чекаме в тая чакалня?
  Макрон: Всички предпоставки са на лице, но трябва да се изгладят някои детайли,..
  Борисов: Стига си го усуквал, Макроне. Казвай направо ; "ДА" или "Не"?
  Макрон: Няма причина да се съмняваме..., освен ако в Полша...
  Борисов: Ей-й, ама и ти си един мушмурок. Само увърташ
  Макрон: Екскюзе моа?
  Борисов: Мушмурок, казах. Демек - шушумига. ...Ама, айде, нейсе. Сядай да пием ракия.
  Я викни и Брижит. /ухилва се под мустак и щипва макрона по бузата и намигва/.
  Добро парче си набарал. Макар и на възраст, ама още я бива...
  Макрон: Парче?
  Борисов: Ама, ти от майтап не разбираш. Аз така им викам на всички. Парле ву франсе?

  .
 74. 74 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Румънците без да се обвържат евентуална подкрепа, получиха съгласието на Макрон да произвеждат в Румъния бойни вертолети, а ние какво?
  —цитат от коментар 4 на Котаракът на Шрьодингер


  Не "какво", а "защо". Защо са успяли? Кое е различното между подхода на румънците и нашият? Какви аргументи са използвали? Как са го убедили? Това са въпросите и точно там е заровено кучето.

 75. 75 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#73] от "Явор Рг":

  +++

  Common sense !
 76. 76 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 927 Неутрално

  До коментар [#69] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Тогава за какво се създава ЕС за свободно движение? Или тази политика на задържане Ви е удобна,която в последствие може да се превърне в тенжера под налягане. На всяко действие има и противодействие например трета св.война.

  mihala
 77. 77 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6221 Неутрално

  Решението на въпроса пак ще бъде продиктувано от силните на деня

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 78. 78 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 927 Неутрално

  До коментар [#69] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Надявам се,че един ден ще се завърнат в страната и ще си взимат пенсиите от тук и спрямо нашия стандарт ще са много по-добре от другите.

  mihala
 79. 79 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  Признавам честно, че не съм запознат с въпроса за командировените работници. Статията и коментарите никак не ми помогнаха. Но това е без значение - нито ще командировам някого, нито мен ще ме командироват. Безпокои ме една друга мисъл - от всичко прочетено и най-вече от казаното от Бойко Борисов тези дни ме налегна подозрението, че и на него въобще не му ясно за какво иде реч и за какво е цялата дандания. Поради което по стародавна традиция цялата му политическа мъдрост се състои в това да се сниши и да се ослушва като прасе в тикви. С надеждата, че след един месец германците ще проявят здрав разум и ще изберат отново Меркел та да не се напъва с много размисли.

 80. 80 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#76] от "Antoaneta Ardashes":
  "Тогава за какво се създава ЕС за свободно движение? Или тази политика на задържане Ви е удобна,която в последствие може да се превърне в тенжера под налягане. "

  Нещо много ви куца логиката - на черното викате бяло. Макрон иска да задържи осигуровките и данъците на работещите българи във Франция, а Вие мен обвинявате в "политика на задържане"? Що за логика?
  А "Свободното движение" е основен принцип на ЕС и се спазва в момента, ако не знаете.

 81. 81 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#64] от "bombov_saruyar":

  Сериозно ли мислиш че някой прави разлика 40 милиона / 7 милиона. тези по малките да го духат ...на тях един гол. Като знам преговарящите не ми се говори за доброто. Ток става дума за много различни неща. Полша е единствената страна която проведе реална децентралзиация и пари във Варшава няма ,а по воеводства. Нови структури след падането на комунизма....но работещи. Има по 10 оперативни програми за всеки регион. Умна политика на държавата ( управляваха социалисти) ..Квашневски. те изградиха държавни а след това и частни изкупни структури и фирми. резултати.... Полша е първа по производството на Ябълки, домати ,моркови , картофи ...и още нещо по бруто обем. Свалените пари "долу" вкараха силни инвестиции в селското дребно стопанство.. то е много модерно. България има модерни зърнари с по 100 000 декара. Собствениците на тези земи по България са в София ... Колкото за другото . Полша има самочувствие на сила , равна по икономика на Франция ( макар и да не е така). Освен силната заигравка със САЩ и Англия . Те изначално приемат Германия и Русия за врагове ...и то още като деца. Те ...толкова много неща с Франция нямат ,виж ако Германия кихне икономиèски изтегли фирми , спре да купува нещо защото не отговаря на директива ... за Полша става страшно !

 82. 82 Профил на Милев
  Милев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":

  .. продадоха ги вече на Египет :)

 83. 83 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Мдам. Макром е тръгнал на ''разходка'' по провинциите си с тояга и морков.

 84. 84 Профил на horned
  horned
  Рейтинг: 222 Весело

  До коментар [#5] от "Mатематик":
  за разлика от кремълския гном

  Па тоя МиКРОН да не едър бе матемастик, що са излагаш като не им познаваш мерките?

 85. 85 Профил на horned
  horned
  Рейтинг: 222 Весело

  До коментар [#74] от "petyo9":
  Кое е различното между подхода на румънците и нашият?

  Раликата е в нашия Баце, той е географик, стратег и шпечиалистин. Чете ли му разговорите с Макрон, велика мисъл има нашия, карайте по него, ши ви заведе при бръмбарите на оная купчинка дето остава след кравата.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 87. 87 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4160 Весело

  A Makron gorkijat, kato njama na kyde, go slusha naj-vnimatelno!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Много по-лесно би било да се гласува в Европарламента минималната работна заплата за целия ЕС и ставките за отделните професии

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 97. 97 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#49] от "Котаракът на Шрьодингер":Аз ти говоря, че няма хора, ти ми обясняваш как идването на хора щяло да задържи заплатите в България.Ти така ли го виждаш - в завод, където трябва да работят 300 души, обаче работят само 150, всички са щастливи и доволни, понеже са с двойни заплати, дето иначе щяха да ги дадат на другите 150? Напротив - губят поръчки, защото не могат да ги поемат, машините бездействат и т.н.
  —цитат от коментар 50 на dogwoman


  Е, който не е плащал заплати, нЕма как да ги знае тези "дребни камъчета" (които обаче често обръщат "каручката"). После пише по учебникарската икономическа логика и накрая се чуди, що хем нЕма работници, хем заплатите не се вдигат адекватно (и обратното — заплатите вземат че се вдигнат, при едно връщане на хора в територията и подкарване на цеха с пълен капацитет).

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 98. 98 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Гневно

  Какви отстъпки от Макрон, неговото е "Кон срещу кокошка!". Дори кокошка не е защото обещава неща които не зависят от него - за Шенген може спокойно да ни блокира която си иска страна, Холандия например. А Еврозоната зависи от ЕЦБ. "С чужда пита помен прави" казва нашият народ за такива. Реални конкретни загуби за нас срещу мъгляви обещания за неща които не зависят от него.

  Макрон е типично банкерско юпи-гаднярче, дере кожи от живи хора и го интересува единствено печалбата. Далеч от такива "приятели" на България.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 99. 99 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  [quote#97:"gost22"][/quote]

  Нещо сте сбъркали адресата - не сте уцелили човека, който е работодател и плаща заплати, данъци и осигуровки, при това точно в производствен цех. За разлика от човека, към който се обръщате, много добре знам на практика как стоят нещата. Между другото, на теория също, защото съм завършил икономическа специалност.

 100. 100 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Разстроено

  Макрон получи това, което искаше, включително и трибуна, от която по имперски брутално да изрази отношението си към Полша. А ние както винаги получихме обещания за светло бъдеще.
  —цитат от коментар 10 на disorg

  Българският политически елит следва "светлата" традиция завещана му от Тодор Живков, най-верният слуга на Москва и продажник на националните ни интереси. Какво друго очаквате, погледнете биографиите им, всичките от Тато са се учили и тогава подбирани да са днес на власт.

  Малко му е трудно защото тогава имаше един единствен началник в Москва а днешно време са повечко. Но с повече тичане и подмазване успяват да се продадат пред всичките. Уточнявам, да НИ продадат и предадат на всички. Клета, клета България.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK