Проект предвижда предварително обучение за разследващите полицаи

Разследващите полицаи да подлежат на задължителна първоначална професионална подготовка, предвиждат изменения в Закона за МВР, публикувани на сайта на парламента през изминалата седмица. Вносителите му - Министерският съвет, се аргументират с осигуряване на дългосрочно и устойчиво уреждане на професионалната подготовка на разследващите служители на министерството.


Сред другите изменения са още полицейските служители да могат да използват средства за явно наблюдение вече и в жилищни сгради, само че при изрично разписани случаи - заплаха от или извършен терористичен акт; природни бедствия; провеждане на масови мероприятия; заплаха или нападение срещу полицейски органи.


Проектът предвижда още полицаите да имат задължение да разясняват на хората, които не разбират български език или са глухи или неми, разбираемо за тях основанията за предприетите спрямо тях действия и да ги запознават с правата им. При необходимост се ползва преводач или тълковник.


Повече правомощия за граничните полицаи
С измененията се разширяват и правомощията на граничните полицаи, които вече ще могат да изпълняват "функционалните си задължения по извършване на оперативно - издирвателна дейност и разследване на престъпления на територията на цялата страна."

© Надежда Чипева, Капитал

С измененията се разширяват и правомощията на граничните полицаи, които вече ще могат да изпълняват "функционалните си задължения по извършване на оперативно - издирвателна дейност и разследване на престъпления на територията на цялата страна."


С измененията се разширяват и правомощията на граничните полицаи, които вече ще могат да изпълняват "функционалните си задължения по извършване на оперативно-издирвателна дейност и разследване на престъпления на територията на цялата страна".


Освен това полицията ще може да охранява обекти въз снова на сключен договор, включително със сигнално-охранителна и друга техника. В измененията изрично са описани обектите, за които става въпрос, като стратегически обекти от значение за националната сигурност, сгради, ползвани от БНБ, териториални поделения на Държавната агенция за бежанците и др. По време на изпълнение на договора МВР ще назначава нови служители за целта. Същото ще важи и за пожарната, която ще може да осъществява пожарогасителна и спасителна дейност след договор със заинтересованите. Обектите отново за изрично разписани - стратегически обекти от значение за националната сигурност – АЕЦ "Козлодуй", "Мини Марица-изток", "ТЕЦ Марица-изток 2" и летище София, сгради, ползвани от БНБ, и др.


Пожарната ще проверява и за спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи.


С предложените изменения се разширяват правомощията на служителите, работещи по трудово правоотношение в МВР. Те ще могат да осъществяват и охрана на обекти, които не се управляват от министерството, както и по охрана на границата и "териториалното обслужване на населението", т.е. придобиване на информация от явни източници за подготвяни или вече извършени правонарушения или прием на граждани, регистриране на техните сигнали и жалби и др. Те ще имат право и да задържат хора, които са преминали незаконно границата или са нарушили режима на охраняван от МВР обект.


С промените се прецизират и текстовете в Закона за защита от бедствия, с което се осигурява по-голяма яснота за цялостния подход към управлението на риска от бедствия. Като някои от плановете за защита ще се разработват по начин, които осигурява преминаване на управлението при бедствия от общинско на областно и съответно на национално ниво. Създава се законово регламентиран механизъм за сдружаване на доброволните формирования на национално ниво, с което се регламентира и координация им с органите на държавната и местната власт. Нормативно се уточняват и условията, при които е задължително изграждането на локални системи за оповестяване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK