Проект предвижда предварително обучение за разследващите полицаи

Разследващите полицаи да подлежат на задължителна първоначална професионална подготовка, предвиждат изменения в Закона за МВР, публикувани на сайта на парламента през изминалата седмица. Вносителите му - Министерският съвет, се аргументират с осигуряване на дългосрочно и устойчиво уреждане на професионалната подготовка на разследващите служители на министерството.


Сред другите изменения са още полицейските служители да могат да използват средства за явно наблюдение вече и в жилищни сгради, само че при изрично разписани случаи - заплаха от или извършен терористичен акт; природни бедствия; провеждане на масови мероприятия; заплаха или нападение срещу полицейски органи.


Проектът предвижда още полицаите да имат задължение да разясняват на хората, които не разбират български език или са глухи или неми, разбираемо за тях основанията за предприетите спрямо тях действия и да ги запознават с правата им. При необходимост се ползва преводач или тълковник.


Повече правомощия за граничните полицаи
С измененията се разширяват и правомощията на граничните полицаи, които вече ще могат да изпълняват "функционалните си задължения по извършване на оперативно - издирвателна дейност и разследване на престъпления на територията на цялата страна."

© Надежда Чипева, Капитал

С измененията се разширяват и правомощията на граничните полицаи, които вече ще могат да изпълняват "функционалните си задължения по извършване на оперативно - издирвателна дейност и разследване на престъпления на територията на цялата страна."


С измененията се разширяват и правомощията на граничните полицаи, които вече ще могат да изпълняват "функционалните си задължения по извършване на оперативно-издирвателна дейност и разследване на престъпления на територията на цялата страна".


Освен това полицията ще може да охранява обекти въз снова на сключен договор, включително със сигнално-охранителна и друга техника. В измененията изрично са описани обектите, за които става въпрос, като стратегически обекти от значение за националната сигурност, сгради, ползвани от БНБ, териториални поделения на Държавната агенция за бежанците и др. По време на изпълнение на договора МВР ще назначава нови служители за целта. Същото ще важи и за пожарната, която ще може да осъществява пожарогасителна и спасителна дейност след договор със заинтересованите. Обектите отново за изрично разписани - стратегически обекти от значение за националната сигурност – АЕЦ "Козлодуй", "Мини Марица-изток", "ТЕЦ Марица-изток 2" и летище София, сгради, ползвани от БНБ, и др.


Пожарната ще проверява и за спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи.


С предложените изменения се разширяват правомощията на служителите, работещи по трудово правоотношение в МВР. Те ще могат да осъществяват и охрана на обекти, които не се управляват от министерството, както и по охрана на границата и "териториалното обслужване на населението", т.е. придобиване на информация от явни източници за подготвяни или вече извършени правонарушения или прием на граждани, регистриране на техните сигнали и жалби и др. Те ще имат право и да задържат хора, които са преминали незаконно границата или са нарушили режима на охраняван от МВР обект.


С промените се прецизират и текстовете в Закона за защита от бедствия, с което се осигурява по-голяма яснота за цялостния подход към управлението на риска от бедствия. Като някои от плановете за защита ще се разработват по начин, които осигурява преминаване на управлението при бедствия от общинско на областно и съответно на национално ниво. Създава се законово регламентиран механизъм за сдружаване на доброволните формирования на национално ниво, с което се регламентира и координация им с органите на държавната и местната власт. Нормативно се уточняват и условията, при които е задължително изграждането на локални системи за оповестяване.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2264 Весело

  Не мога да повярвам! Ще задължат полицаите да си вършат работата! Ужас! Ми те и сега не могат да наберат кадри, к'во ша праим после?! 😰

 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  страхотна идея е да обучаваш разследващи предварително .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  А ще проверяват ли полицаите за интегритет и ще ги лишават ли от пенсия, ако ги хванат в корупция?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  Още по врмето на покойния Петканов имаше такова обучение на разследващи полицаи а държавния СОД го закриха преди няколко години.
  ГЕРБ открива топлата вода !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Още по врмето на покойния Петканов имаше такова обучение на разследващи полицаи а държавния СОД го закриха преди няколко години.ГЕРБ открива топлата вода !!!
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  Ти ако не исквичиш пръв, каквото и да направи ГЕРБ, от Позитано ще ти спрат издръжката веднага.
  Какво конкретно не ти харесва в това което се предлага?

 6. 6 Профил на inspektora
  inspektora
  Рейтинг: 315 Гневно

  Те само филми да бяха гледали щяха да се научат на нещо, ама явно и това не са правили. Като прочетох, че медиците при аутопсията са открили предсмъртното писмо в джоба на самоубилия се в Пловдив, щях да падна!

 7. 7 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Те само филми да бяха гледали щяха да се научат на нещо, ама явно и това не са правили. Като прочетох, че медиците при аутопсията са открили предсмъртното писмо в джоба на самоубилия се в Пловдив, щях да падна!
  —цитат от коментар 6 на inspektora


  Меже би не знаеш, но крими'патолозите трябва да приемат труповете облечени с дрехите им както са. И те са тези които им свалят дрехите (след като са ги проверили за куп неща, загар от близка стрелба например) и проверяват съдържанието на джобовете. Друг е въпроса кога са прегледали съдържанието на джобовете, кога са го регистрирали, и кога разследващите пполицаи са прочели тяхния доклад. И доколко е бил информиран онзи "умник", главния секретар на МВР, когато е почнал да плещи пред медиите.
  До коментар [#6] от "inspektora":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 8. 8 Профил на inspektora
  inspektora
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Фактът, че няколко дни от МВР се говореше за убийство, при наличието на предсмъртно писмо в джоба на мъртвия е достатъчен.

 9. 9 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мойше! Толкоз!!!":Фактът, че няколко дни от МВР се говореше за убийство, при наличието на предсмъртно писмо в джоба на мъртвия е достатъчен.
  —цитат от коментар 8 на inspektora


  Бе ти що не се подмискошаш с Кмето и да ги светнеш в МВР как стават тия работи?
  Първо по закон им е забранено да дават сведения как и какво разследват.
  Второ за такива като теб пускат в пространството какви ли не небивалици, та да си свършат работата. И я свършиха. Някакви възражения?
  Сега да видим как ще отсъди съдът...

 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  Само не мога да разбера, на какво учат юридическите факултети студентите? Познавам завършили студенти, които една жалба до съда не могат да напишат! Познавам разследващи полицаи, които едно удължаване на срока не могат да поискат! От към елементарни но важни за правото неща са съвсем боси! Знаят усукани неща от Гражданското право например, ама не знаят как се пише заявление! Що за учебна програма е това не мога да разбера! 20-тина часа биха решили проблема, ама няма!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Неутрално

  НПК е писан от 2-ри адвокатски колектив! Така че да е почти невъзможно да вкараш в затвора престъпник! Обучение на разследващи полицаи-хубаво, но с тоз НПК и това няма да свърши работа! Само ще отложи забелязването и решаването на истинските проблеми!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 12. 12 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 225 Весело

  Освен КОРУМПИРАНИ в българия други полицай НЯМА.....Освен най много бройна хратутнимеска част койято постоянно иска повече заплати и разни други за себе си Нищо друго не вършат в МВР

  Долу рушистите и фашистите
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Весело

  До коментар [#5] от "skomina":

  написано е ясно ама ти като не разбираш няма кой да те спаси.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Да ги обучи Тина Ивайлова. Да я вземат по договор и да ги научи как се хващат телефонни измамници - не мулетата, а шефовете! Защото телефоннте измами са уникум! Няма такова чудо по света, как няколко цигански фамилии въртят около малкия си пръст целия екзекутив на държавата! А ако смятат, че не е тяхната бира, а прокуратура и съд им пречи, да протестират поне веднъж срещу тях! Всички ще ги подкрепим! Иначе са щрих от жалката картинка на държавата с най-големи разходи за сигурност и с абсурда, наречен телефонни измами! Дължите го на старите хора, дето изградиха тази държава, дето повече от 20 години продължават да крадат!

  Мърфи е оптимист!
 15. 15 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#5] от "skomina":написано е ясно ама ти като не разбираш няма кой да те спаси.
  —цитат от коментар 13 на КМЕТ В СЯНКА


  Ти ли си спасителят бре трол комундерски. Ако чаках на такива като теб досега да се бях възнесъл. Плювач по всичко дето не е БСП...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK