"Да помогнем г-жа Александрова да остане класна на 4 "В", или в какви петиции участват хората

Една от новите петиции е с искане за ремонт на софийските тротоари

© Цветелина Белутова, Капитал

Една от новите петиции е с искане за ремонт на софийските тротоариРемонт на тротоари, искане за достъп до стадион, подписка за създаване на ден на орлите, подкрепа за конкретен човек или декларация в защита на правото на живот. Това са едни от популярните теми, около които хората, вероятно в по-голямата си част непознати, са се обединили в петиции. Това се вижда от сайта peticiq.com, където, ако харесате кауза или искане, е необходимо да се подпишете с две или трите си имена.


Сред трите най-популярни петиции "за всички времена" (така се нарича категорията на сайта) са "Не на връщането на цигарения дим в заведенията", започната през 2012 година и събрала над 73 хиляди подписа. На второ място е искането за разпускане на ДПС като незаконно регистрирана партия, създадена през 2013 година и подкрепена от над 63 хиляди души. Подписка за създаване на зоополиция към МВР е събрала над 35 хиляди души.


Най-популярната петиция за месец юли тази година е била с искане за наименуване на аудитория в Софийския университет "Свети Климент Охридски" на името
на доцент Кристиан Таков. Преподавателят по гражданско право почина на 11 юли, а петицията е от деня след това. Тя е събрала над 3700 подписа и все още е активна. Не е известно дали от нея има или ще има резултат, вероятно това ще се разбере в началото на академичната година.


За последните 30 дни друга петиция, която е събрала над 3300 подписа, е с тема: "Против удължаване на учебната година в юли месец", която е събрала над 3300 подписа. Тя е във връзка с идея на образователното министерство, от която то впоследствие се отказа, учебната година за гимназистите да продължава през юли. Подписката е затворена.


Следващата петиция е за достойно заплащане на труда на социалните работници и служители в териториалните дирекции "Социално подпомагане" и подобряване на условията, при които работят. Подписана е от над 2100 души, като в документа са изредени исканията и проблемите пред сектора.


"Привърженици, юноши, членове и служители на футболен клуб ЦСКА" са се обърнали към кмета на София Йорданка Фандъкова с искане да бъде разрешен достъпът с коли до стадион "Българска армия". Подписката е събрала подкрепа от над 1100 души, като те заплашват с протести, ако исканията им не се изпълнят.


"В противен случай сериозно ще затрудните работата на историческия комплекс "Българска армия" като спортно съоръжение и ще поставите в опасност живота и здравето на гражданите. Ако не се съобразите с исканията ни, ще прибегнем до протестни действия", завършва петицията, подписана от общността на ЦСКА.


И за жертвите на софийските тротоари


Една от най-новите, но бързо събрала популярност петиция е с искане за ремонт на тротоарите в София. Подписката, към която са се присъединили над 600 души за последните седем дни, започва с пример за опасните тротоари. "На 19 юли 2017 г. Нели Пинтева-Банс - френско-българска диригентка, позната на българската публика като изпълнителка на виола д’аморе, се спъва на една плочка на тротоара на ул. "Московска" до църквата "Света София", пада и си счупва носа и левия лакът. Налагат се две доста сложни операции, следвани от дълъг период на рехабилитация, което ще я отстрани от професионалния й живот за дълго време", пише в искането.


"Всеки ден в софийските болници и клиники постъпват жертви на софийските тротоари с по-малки или по-големи травми, понякога с тежки последствия. Голяма част от пострадалите са възрастни пенсионери, които едва могат да си платят лечението и възстановяването. Поставяме си въпроса дали НОИ не изразходва повече пари за лечение на пострадалите, отколкото би струвал ремонтът на тротоарите", пише още в петицията, която настоява ремонтът на тротоарите да стане приоритет за Столична община.


Защо искаме Ден на орела?


"Да помогнем г-жа Александрова да остане класна на 4 "В", или в какви петиции участват хората

© БДЗП


Близо 400 души са се подписали под организираната от еколози петиция за национален ден на орела. "България е сред страните в Европа с най-запазена природа, с близо 34% от територията й, която попада в мрежата "Натура 2000". По богатство на орнитофауната си България се нарежда на второ място в Европа след Испания. Територията на страната представлява само 1% от територията на Европа, а тук се срещат близо 400 вида птици, или 76% от европейската орнитофауна. Въпреки това природата ни е белязана от черна хроника на изчезващи и изчезнали видове. Сред тях са и орлите – властелини на небето - често срещани у нас само допреди 60-70 години, а днес малцина българи са виждали орел на живо", пише още в петицията.

Не толкова популярна петиция е тази с искане "Да помогнем г-жа Александрова да остане класна на 4 "В".
"Уважаеми родители и приятели, моля дайте своя подпис в защита на оставането на г-жа Александрова като класен ръководител на 4-ти "В" клас.


Всички ние знаем приноса ѝ в обучението на децата ни. Възпитанието им в колективност, като съвременни и благородни личности. Нека дадем възможност да продължат да получават уменията на г-жа Александрова и през последната година от началния курс на обучение. Благодаря предварително!" Не става известно в кое училище е г-жа Александрова, но петицията има 27 подписа.


Една от най-популярните петиции, е създадената през 2013 година, с искане за разпускане на ДПС като незаконно регистрирана партия

© Велко Ангелов

Една от най-популярните петиции, е създадената през 2013 година, с искане за разпускане на ДПС като незаконно регистрирана партия


Правото на живот в България
Хората са се обединили и около декларацията за правото на живот в България, в която се поставя искане "ние, българските граждани, да сме овластени чрез ясни и прости процедури да отзоваваме всеки един представител на властта, който нарушава нашите исконни граждански права или работи в наш ущърб". Към петицията са се присъединили над 500 души. Те настояват "всички институции да признаят върховенството на нашите права, гарантирани с Всеобщата декларация за правата на човека на ОН, над конституцията и нейната отмяна в ситуации, когато институциите не са в състояние да наложат върховенството на закона с дадените им конституционни права и задължения".

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2756 Неутрално

  Похвална е тази гражданска активност, но смятам, че можем много повече в това отношение, предвид колко много хора и особено сред младите и средното поколение имаме достъп до Интернет. Това е съвременният начин да изразим позиция по един или друг въпрос, което не изключва протестите на живо, а ги допълва. А тези, които отказват да се съобразят с обществената воля, в един момент ще бъдат пометени и пратени в архива на историята, за вечни времена.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3114 Неутрално

  "Най-популярната петиция за месец юли тази година е била с искане за наименуване на аудитория в Софийския университет "Свети Климент Охридски" на името

  на доцент Кристиан Таков"

  А защо не я кръстите направо на баща му, така ще отдадете почит на човека, който го е отгледал и възпитал за делото на комунизма!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  Социалните мрежи развихрят въображението и маниите.

 4. 4 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  Простичките хора от простички неща се вълнуват. Сложните Боко ще решава.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11215 Неутрално

  Това е свободата ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  В повечèто случàи исканията са доста елементарни и примитивни, формулирани са зле и не се отнасят до голям брой хора.Такива петиции трябва да защитават правата на много хора, а не на няколко души от махалата. Но в днешно време всеки смята, че е вещ и може да въздейства на масите и да прокарва дребнавите си и неадекватни искания. Общо взето това е лъжедемокрация, направо пародия на демократично общество.

 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2756 Неутрално

  До коментар [#6] от "proza":

  Напротив, колежке, това е елемент от директната демокрация. Вижте каква е практиката в Швейцария и нека пак да коментираме темата след това по същество.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK