Мъж направи карта на градския транспорт на София

Стоян Стоянов, който професия е геодезист, направи карта на целия градски транспорт на София, съобщи "Нова телевизия". Става въпрос за подробна транспортна схема, на която се виждат всички автобусни, тролейбусни, трамвайни линии и метрото. Схемата може да бъде видяна и от тук.


"Интернет е пълен с информация за населените места, но картата на хартия винаги ще остане модерна", категоричен е Стоянов. По думите му не е шега работа да ориентираш един човек в градската обстановка. Такъв вид карти нямат стандарт, обяснява Стоянов.


Той изработва картата за четири месеца в Пловдив. "Премиерата" ще е след два месеца. Центърът за градска мобилност вече е купил прототипа на схемата и в момента я превежда на английски език.
Мъж направи карта на градския транспорт на София

© Medium


"Веднъж ми се наложи да намеря начин да стигна от кв. Враждебна (след едно авиошоу) до центъра, евентуално до Централна автогара. Никога не бях попадал в този квартал и добирайки се до първата спирка, загледах картата на транспорта, залепена там. Професията ми е свързана постоянно с работа с карти, ориентиране в непозната среда, а сега? Тук, с този лабиринт от картинката на спирката, претърпях неуспех. Нито се ориентирах къде съм, нито закъде съм. Питах, хората наоколо, но всички също като мен чакаха "каквото дойде, пък все ще стигнем до някъде". Аз познавам езика и горе-долу града. Какво остава за чужденец? GPS-ът на телефона ми ме ориентира поне на коя улица съм, но това не ми беше никак достатъчно."


Това споделя Стоян Стоянов в социалната мрежа "Medium" през юни за това как и защо е решил да направи схемата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK