МВР търси някой да го научи да разпознава отрано радикализацията

МВР търси някой да го научи да разпознава отрано радикализацията

© Георги КожухаровВътрешното министерство обяви търг за провеждане на национално експертно изследване за ранно разпознаване на признаци на радикализация с оглед своевременна превенция. Това се вижда на сайта за обществени поръчки и МВР.


В решението е записано, че специализираното изследване ще включва няколко етапа - от проучване на изследванията и проявлението в други култури, през актуалните рискове, до съдържанието на явлението и настоящата среда за неговото проявление в България. Основните дейности са подготовка, за която ще бъдат предоставени два месеца. Вторият етап ще е изпълнение на теренното изследване и анализ на резултатите, което трябва да стане в рамките на седем месеца. След това е изготвянето на аналитичен доклад и наръчник за два месеца. Последният етап е научна конференция, срокът за който е един месец.


Обществената поръчка е по проект "Разширяване експертния капацитет на служителите на МВР за превенция на агресивни прояви в обществото, корупция и радикализация" и ще се финансира с евросредства. Обявената стойност е 266 666.67 лв. без ДДС.
Възложителят на търга го мотивира със заключението, че "радикализацията е явление, което не е ново в историята на човешките цивилизации, но в наше време познанието за него придобива особена значимост".


"Процесите на радикализация може да бъдат научно наблюдавани и предварително проучени, така че да се идентифицират факторите, които ги пораждат, и да бъдат предприети превантивни мерки за управлението на терора в сложната международна и социална обстановка. Настоящата поръчка за услуга за провеждане на мащабно изследване по темата ще предложи модел за изследване и операционализирането му в практически мерки за превенция на явлението, като го разглежда във всичките му аспекти, прилагайки мултидисциплинарен подход", посочват още възложителите.


Изискванията към кандидатите по поръчката е за последните три години да са изпълнили дейности с предмет и обем, сходни с тези на търга, т.е. свързани с провеждане на национални изследвания сред населението и/или конкретна общност. Те трябва да имат персонал и ръководен състав с професионална компетентност, близка до предмета на поръчката. Като:


- ръководител на екип с висше образование в областта на социалните, стопанските и правните науки, професионално направление "Социология, антропология и науки за културата", и с опит в координиране и ръководство на национални изследвания сред население и/или бизнес сектора на социална тематика в последните три години;
- ръководител на терен с опит в координирането на полева работа по национални изследвания в последните две години по метода лице в лице;
- екип от интервюисти за всяка от 28-те области на България.


Участникът трябва да разполага с необходимия брой технически лица, които ще отговарят за извършването на услугата. Има въведени и минимални изисквания като това участникът да е изпълнил поне една дейност с предмет и обем, близки до тези на поръчката, или да разполага с минимум две технически лица, специалисти по обработка на данни и др.


От МВР заявиха за "Дневник", че преди не се е провеждало такова изследване. Те очакват да кандидатстват само тези, които могат да провеждат обучение.


Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията коментира, че те имат публикация от миналата година за радикализацията в България от около 200 стр. Тя е препоръчана на Европейската комисия, която прави сборник за най-важните принципи на радикализацията. Подробно са разгледани случаите с т.нар. ислямски бойци, които се бият минавайки или връщайки се през България; българи, за които има някакви данни, че са участвали на страната на "Ислямска държава"; случаят в Пазарджик, след който започна и дело за радикализация - повече за него четете тук и др.


Безлов заяви, че центърът би кандидатствал по такава обществена поръчка. По думите му има още няколко екипа, които правят проучвания и изследвания на тема радикализация.

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2370 Любопитно

  Какво има да проучват, като ония от Пазарджик спокойно се разхождат навсякъде!

  [email protected]
 2. 2 Профил на Str8 G
  Str8 G
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Те тези не са особено трудни за разпознаване - все врещят на всеослушание глупостите си.

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Превенцията е една единствена, да не се допускат повече мюсюлмани в България.
  Тръмпи показа правия път.
  Освен това гетата в Пловдив, Пазарджик, Асеновград и София трябва да бъдат профилактирани и контролирани в тази насока.
  Другото е регистър на имамите и задължителна програма по която проповядват.
  Камери и други средства с цел фейс контрол и т.н.

 4. Мачове не гледа ли - готов е. Толкова е просто.

  Wornoxmaniak
 5. 5 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2560 Весело

  Тончо чуденката...той е специалист по всичко...явно се допитва до гурото си лаборанта...:)

 6. 6 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Като гледам,нито една държава не се справя с радикализацията,въпреки всичките им експерти и милиарди наливани в структурите им.

  sdg
 7. 7 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  МВР ДА НЕ СЕ ПРАВЯТ НА УДАРЕНИ,А ДА ОКОШАРЯТ ДРЪНДАРСКИЯ
  ЦИГАНИН,КОЙТО СЕ Е ПОКРИЛ В БОЯНА. ПО-РАДИКАЛЕН И ВРЕДЕН КЕЛЕШ НЯМА НА ТЕРИТОРИЯТА.

 8. 8 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  Само богослов може да различи ислям от ислямизъм - МВР са прави !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Направо да си внесем полицаи, вместо да плащаме да ни учат.

 10. 10 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Аз туй не го разбирам. Виж да ги науча да разпознават платените коментатори, мисля че мога да им свърша работа, ама радикализирани фанатици, може би Чикаго-то?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  Начи - туй, че са се сетили да се учат, е за похвала. Всякогаш.
  Обаче:
  - Колко години им трябваха, за да го осъзнаят?
  - Как пък тъй за това време още не са научили поне явните признаци? Като да изглежда някой като тоя на снимката? Или да си джитка с подобни другарчета?
  - Защо досега не са се сетили, при положение, че се води такъв шумен процес в Пазарджик? Ония да са били "изолиран случай" - да ги разправят на старата ми шапка!
  И най-малкото покрай "Случая Пазарджик" би трябвало да се огледат и за други такива "зрънца".
  - Защо досега не са се сетили, когато се дига патардия за салафитските "помощи" за Делиормана и Родопите, за от над десетилетие обучаващите се из салафитски Арабистан деца и връщани обратно по тези краища като имами?
  - Защо досега, при все, че се е вдигала патардия, не са се усетили заради финансирането на Мюфтийството и покрай, но със съучастието на Мюфтийството, от салафитски страни и специализирани фондации?
  - Защо досега не са се взели в ръце, въпреки че имаме Финансово разузнаване и специализирано отдели в ДАНС не са били не дори обучени, но поне сигнали да им подават?
  - Защо досега не са били, явно!, активни по въпроса, след като сме в мрежата и на партньорските служби по ЕС и НАТО, и по Интерпол?

  И въобще - цялото това безхаберие си плаче за едно яко "обучение" от мат'ряла, който им плаща заплатите. "Обучение" с ... гьостериците!

 12. 12 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Опасни са тези, които прииждат на талази и циганите от Пазарждик. Българските турци т.е. помаците не са. Натам да си съсредоточат енергията.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 13. 13 Профил на krell
  krell
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Джамия -> имáм -> премахваш имáма -> няма рискове от радикализация.

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  спирате/забранявате дейността на 2-3 НПО и 1-2 фондации , конфискация на средства и командировка на шефовете (местните) им в затворено общество .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  Ще им дам един безплатен акъл на милиционерите: Ако видят някой по чехли и да крещи АЛАХ АКБАР !!! Значи е явно радикализиран мюсюлманин...Ако си криви очите и размахва нож значи е в последваща форма на радикализация....
  Ако се е опасал с кабели и сапунчета да бегат презглава оти че се пуца !

 16. 16 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  Добри мисли по върховете на службите. Въпросът е дали редовите полицаи искат въобще нещо да научат, камо ли за радикализацията, а още по-сложен въпрос как да им се обясни това с думи прости? -)
  Ако подхождаме логично, съветът е ясен - да наемат на работа традиционни мюсюлмани сред нашите турци които да идентифицират радикализиращите се (изследванията показват, че това са главно младежи които престават да ходят на петъчни молитви, преди това редовни практикуващи - за непрактикуващи не става въпрос, и се събират в малки групи от себеподобни за да планират действия извън традицията, често терористични и/или пропагандиране на крайния ислям). Но, в България май ще ни е трудно да възприемем подобна логика.
  А иначе специалистите по радикализацията не са толкова много и в другите страни.

 17. 17 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 668 Весело

  „МВР.... търси, някой да го научи...“???
  С жълта или червена бюлетина го търсят ;)???

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 18. 18 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  Като гледам,нито една държава не се справя с радикализацията,въпреки всичките им експерти и милиарди наливани в структурите им.
  —цитат от коментар 6 на Svetlio

  Мдам. Ама се пита - защо?

  Да се запитаме и да си припомним - кои "умерени" подкрепяхме, финансирахме и се оказа, че и въоръжаваме из Близкия Изток и Северна Африка?
  Да се запитаме и припомним, че за да бъде внесена "свежа кръв" бяха отворени на практика границите за напълно безконтролен достъп.
  Да си припомним, как напоследък се появиха като кампания напоителни "анализи" и прихълцвания, пудрещи мозъчетата мат'рялски, как връщащите се обратно в Европа джихадета след разбиването им в Сирия и Ирак ... да бъдат приобщени, на практика - приласкани.
  Да си припомним как напоследък се появи и още една кампания - как нямало как и нямало смисъл да се гони и режело финансирането на днешния вид тероризъм. Щото - цитирам точно! - "само 25%" се били финансирали от големите международни терористични мрежи. Като че ли не им е работа на Службите да гонят до дупка дори една единствена терористична мрежа! И щото "още 70% били дребни, самостоятелни, от заплати, спестявания, кредити, наркотици, оръжие и кражби". Та и тях нямало как! Щото били "дребни". И никой не поставя въпроса, че борбата с наркотрафика и незаконното оръжие е по дифоут първа грижа на Службите. Ама не, "малки били"!
  И к'во ни рЕдат? Че "големите" - са "малко", а многото - са им "малки"! Пък тия заедно правят 25%+70% - > 95%! Но нямало смисъл да се гонят, ръйшли!

  И от тук какъв извод може да направим? Защо "не се справят"?
  Ами според #КОЙ? командва тези държавни структури и системи! Затова. Защото те са изкомандвани така да се държат. Т.е. случващата се гротеска връз мат'рялския гръб е изцяло умишлена!

 19. 19 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 213 Неутрално
 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  До коментар [#16] от "daskal1":

  ами като специалистите са малко , следва превенция . наред

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  'чете Корана: явно е 'радикал' :D

  בני אתה אני היום ילדתיך
 22. 22 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3829 Весело

  До коментар [#21] от "abdelhaqq":

  Можеше да спреш на "чете" :-)

 23. 23 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Ми да започнат от тия дека цъкат минусите!Баси и Министерството-тотални неграмотници.После могат да ме намерят-за без пари ще им бачкам!

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  Обществената поръчка е по проект "Разширяване експертния капацитет на служителите на МВР за превенция на агресивни прояви в обществото, корупция и радикализация" и ще се финансира с евросредства. Обявената стойност е 266 666.67 лв. без ДДС.
  =======
  Грешно и смешно е това !
  Тия пари още от сега са обречени за някои чужди джобове. ....
  Ха....с евро фондове срещу радикализма .....
  И това доживяхме да видим.....

  Bukalemun
 25. 25 Профил на newbiee
  newbiee
  Рейтинг: 213 Неутрално

  На МВР и службите като цяло им трябва скоринг модел, подобен на този ползван от банките за оценка на кредитния риск. Основните показатели са демографски и някои риск тригъри - как е влязъл в страната, колко често влиза и излиза, гражданство, език на комуникация, има или няма паспорт, какви страни е посещвал (от паспорта) и т.н., и т.н. За целта има софтуери, които изчисляват въпросните скоринг модели и го правят с милиони редове.
  Предимствата:
  1. Обработва се периодично информация за всички пребиваващи в страната или с гражданство българско в чужбина (10-15 мил. човека).
  2. Обработва се информация в реално време за всички влизащи и излизащи в/от страната.
  3. Въпросния скоринг позволява да се фокусира ресурса на службите върху определен брой хора с най-висок риск. Например до 500-1000-2000 - колкото ресурс има.
  4. Още в началото на проекта ще се види всяка една характеристика как влияе върху вероятността някой да е терорист. Тоест виждат се връзки, които човек трудно може да обхване.
  5. Ще излязат показатели, които службите ще могат да се фокусират и да следят за тях - и доколкото виждам от текста горе това им е идеята.

  Залагам си живота, че подобни скоринг модели се ползват от западните страни и имат огромни бази със статистическа информация.

 26. 26 Профил на Str8 G
  Str8 G
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#24] от "eti mehter":

  "Грешно и смешно" друг път, супер е ...

 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  Който изкара най-малко радикални елементи той печели/губи поръчката :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Весело

  До коментар [#2] от "Str8 G":
  Те тези не са особено трудни за разпознаване ...
  ======
  :).... ако началниците им на тоя отдел на МВР, са наивници като тебе , тази програма ще е безкрайно дългосрочна !
  Но кой знае , може и целта да е тая ....
  А цифрата е много шик ..... :).......2 със много шестици отзад......


  Bukalemun
 29. 29 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#22] от "daskal1":

  ми да, то за какво думата "قرآن - Кур'ан" на арабски значи "четиво", "рецитация".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 30. 30 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#22] от "daskal1":

  ми да, то за какво думата "قرآن - Кур'ан" на арабски значи "четиво", "рецитация".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 31. 31 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#10] от "oporna_to4ka":

  А герберски тролове за разпознаване, ще помогнеш ли?

 32. 32 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#28] от "eti mehter":

  ше ловат гюленисти с тия пари, колега. нали за вас това са "радикалите" :D

  בני אתה אני היום ילדתיך
 33. 33 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#28] от "eti mehter":

  ше ловат гюленисти с тия пари, колега. нали за вас това са "радикалите" :D

  בני אתה אני היום ילדתיך
 34. 34 Профил на Str8 G
  Str8 G
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#28] от "eti mehter":

  Очаквах включването ти в тази статия и ще се цитирам сам в твоя посока:

  Те тези не са особено трудни за разпознаване - все врещят на всеослушание глупостите си.
  —цитат от коментар 2 на Str8 G


 35. 35 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  но това, с което ще се забавлявам наистина, е като видя кой е спечелил "обществената поръчка".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 36. 36 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  Добри мисли по върховете на службите. Въпросът е дали редовите полицаи искат въобще нещо да научат, камо ли за радикализацията, а още по-сложен въпрос как да им се обясни това с думи прости? -)Ако подхождаме логично, съветът е ясен - да наемат на работа традиционни мюсюлмани сред нашите турци които да идентифицират радикализиращите се (изследванията показват, че това са главно младежи които престават да ходят на петъчни молитви, преди това редовни практикуващи - за непрактикуващи не става въпрос, и се събират в малки групи от себеподобни за да планират действия извън традицията, често терористични и/или пропагандиране на крайния ислям). Но, в България май ще ни е трудно да възприемем подобна логика.А иначе специалистите по радикализацията не са толкова много и в другите страни.
  —цитат от коментар 16 на daskal1

  Уфффф!
  "Радикализираните" в кой смисъл, Ивче?
  Ревностен мюслеманин или тръгнал да коли и бомби?
  Че то джихадето едва в момента, когато извади калъчката и ревне "Аллах е гъбар!" се издава. Иначе са мазни и медени ...
  Не се ли усещате в какво блато ви вкарват от Агитпропа, като ви будалкат с терминологиите! И какви общи медийни лакардии повтаряте ...
  Единственият начин да се спрат е по трите основни писти:
  - Да им затапят устата на "пускащите мухата". Да се удари злото в корена.
  - Да се профилактират и филтрират активистите среден ешелон по места.
  - Да им се отреже финансирането. По всички нелегални и престъпни линии.
  Това е работило и във време оно, работило е и после, работило е и наскоро. Това е рецептата. Проверена и доказала се. И нито е нова, нито е неизвестна.
  Въпрос е само на желание. От Управниците ни. Които ... ние би трябвало да си избираме!
  Та бива да започнем с ученето на урока от ... мат'ряла. И да започнем да различаваме "нерадикализраните" ни възможни управляващи от радикализираните неотроцкисти, които раздухаха и ни натресоха тази напаст ...

 37. 37 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2840 Весело

  До коментар [#16] от "daskal1":
  Опс! Сорри, че ви обърках!
  Обикновено Иво изказва такива становища ...

 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#8] от "dark'star":
  Само богослов може да различи ислям от ислямизъм - МВР са прави !
  ==$======
  Ще видиш , Таньо .....какво радикално усвояване на евро фондове ще падне !
  Дори и брадатите лешояди ще влязат в списъка на заподозрените .....
  До там ще я докарат ,че без премиални , служител няма да остане !


  Bukalemun
 39. 39 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2840 Весело

  но това, с което ще се забавлявам наистина, е като видя кой е спечелил "обществената поръчка".
  —цитат от коментар 35 на abdelhaqq

  Ааа, наръчникът ще е хитът!

  Иначе май ще има "консорциум". За всекиго да има, да няма много сърдити.
  Тоя симпозиум не е случайно измислен ...

 40. 40 Профил на Str8 G
  Str8 G
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#38] от "eti mehter":

  Ти всъщност защо си против България да не допуска радикален ислям тук? Тролче?

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 42. 42 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Абе имате ли акъл или комунизмът ви е изпил мозъците?
  Тия "радикализирани" елементи не отиват да се самоубият защото са угнетени, изолирани, страдат от наследствата на колониализма, нямат икономическа перспектива, няма равнопоставеност, имат известни затруднения с идентификацията и намирането на работа. Те отиват да умрат за нещо. Кое е това нещо?
  Какво ги кара да посегнат на собствения живот и бъдеще?
  Знам, за вас рационалистите винаги данъците им ще са големи.

  Как изобщо квадратите могат да разберат какво е куб?

 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#33] от "abdelhaqq":

  ше ловат гюленисти с тия пари, колега.
  =========
  Не знам !
  Вероятността самите гюленисти да спечелят търга е доста голяма !
  Така че колега .....самите ловци могат да са под контрола на гюленистите в България. ....
  Не казвам че непременно така ще стане. Т върде е вероятно обаче. ....

  Bukalemun
 44. 44 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#43] от "eti mehter":

  да, гюленистите са виновни и за проекта ХААРП за управление на световния климат. заради дедкото от Пенсилвания, разбира се.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 45. 45 Профил на Str8 G
  Str8 G
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#43] от "eti mehter":

  WTF?!?!

 46. 46 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Има едни пари и трябва де се усвоят

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 47. 47 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  ... Не знам ! Вероятността самите гюленисти да спечелят търга е доста голяма !Така че колега .....самите ловци могат да са под контрола на гюленистите в България. ....Не казвам че непременно така ще стане. Т върде е вероятно обаче. ....
  —цитат от коментар 43 на eti mehter

  За съжаление има някаква истина в твоето твърдение.
  Доколкото Гюлен, (не във вашия ердоганов "прочит"), е в задруга и в отбора на неотроцкистите, които пък дърпат доста конци тук ... като нищо. Надали чак пък контрол, но някакво "веяние" като нищо!

  Прочее, Ети ... да не настъпиш мотиката?!
  Нали "Ислямът е един"? Ти к'во, на Ердо ли ще цепиш думата? Сакън бе, чоджум! Да не се окажеш на бърза ръка и ти "гюленист", че там вашите не си поплюват в ревностния си контрареволюционен устрем ... :)))

 48. 48 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 625 Неутрално

  И ПУТИНИЗАЦИЯТА! НЕ Я ПРЕНЕБРЕГВАЙТЕ!

  4itatel
 49. 49 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#47] от "xm...":

  За съжаление има някаква истина в твоето твърдение.
  =========
  Най достойно за съжаление е друго. ...
  България е твърде слаба държава. ...особено за такъв вид джихад !
  Толкова слаба ,че спящите 30 годишни клетки на Гюлен , дори не изпитват нужда да се пробудят за по активна функция. ...
  За мен няма никакво съмнение в доброто намерение на МВР.....
  То обаче ще е само върха на копието , което пък ще е в съвсем други ръце !

  Bukalemun
 50. 50 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#21] от "abdelhaqq":

  Как го чете, на арабски? Какво разбира като го чете така?

 51. 51 Профил на Str8 G
  Str8 G
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#49] от "eti mehter":

  България не е слаба държава турско тролче, тя е държава на хиляди години

 52. 52 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  До коментар [#49] от "eti mehter":

  В случая изглежда, че мвр и "гюлен" имат общ враг - радикалният ислям. При това вероятно "гюлен" урежда фондовете за общата борба. Освен това "гюлен" има и опит. Затова.
  Единственият проблем е дали мвр ще може да удържи контрола. Защото ако "гюлен" се втурне и след други цели извън радикализма, фактурата ще остане за България, а не за "гюлен".

 53. 53 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#49] от "eti mehter":

  С това съм съгласен твърдение

 54. 54 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#51] от "Str8 G":

  Прав е, изключително слаба е, защото е разрушена структурата на специалните служби. Под оправдание за декомунизация. (има нужда от декомунизация, но покрай нея изгоряха други функции.
  Бай Тошовите служби бяха пригодени за борба точно с тая заплаха.
  Въпреки това се осъзнават бързо, но трябва и правителството да ги подкрепи.

 55. 55 Профил на Str8 G
  Str8 G
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#54] от "Tрилионер":

  Не мисля... тези неща се оправят, и то лесно при желание. Слаба държава е Турция защото е раздирана от гражданска война на етническа основа от десетилетия

 56. 56 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#52] от "half_truth":

  . При това вероятно "гюлен" урежда фондовете за общата борба.
  ========
  Че кой друг ?
  Само да не стане както в Турция.
  Много хора да не останат учудени че са били поддържани от Гюлен , без да го знаят от много години. ....
  А заглавието на статията е подвеждащо.
  В България , радикален Ислям няма......."пазарджик" е една проста и лесно разглобяема схема ....едно почти нищо .
  Виж какво става в Мианмар в момента !!!
  Подобен сценарий може да е и в мечтите на някои и за България. ....недай се !

  Bukalemun
 57. 57 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  До коментар [#56] от "eti mehter":

  Те наште полицаи се сещат, ама пусти фондове.. На всичкото отгоре фонда е жълти стотинки. За бирени капачки.

 58. 58 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#55] от "Str8 G":

  Турция все още е силна, но лети към пропастта. Ватманът на трамвая убиец е сляп и луд

 59. 59 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#56] от "eti mehter":

  Пак съм съгласен.
  Мян Ма е случай за себе си, но и там будистите не са започнали първи.
  Започнали са пак същите, просто са срещнали дебелия край, и сега пищят и реват. Те да се радват, че Индия седи и трае там. Докато седи и трае.
  Не е правилно в България да се действа както в Мян Ма или както при бай Тошо - изтъкнатия светец на научното православие от Правец. Просто това не е одобрено от християнството. Дори прословутата испанска инквизиция в Америка не действа така. Но действа така спрямо външно похристиянчените мюсюлмани от южна Испания

 60. 60 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  външно похристиянчените мюсюлмани от южна Испания
  —цитат от коментар 59 на Tрилионер


  А мимате ли нещо против да кажем външно помюсюлманчените католици са се върнали към истинската си религия.

 61. 61 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#58] от "Tрилионер":

  Оооо , предишните светски ватмани правиха умишлени катастрофи(преврати) , на всеки 20 години и вадиха локомотива от релси. ....
  Нека всеки да си гледа ватмана ....ние от нашия сме доволни !

  Bukalemun
 62. 62 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#61] от "eti mehter":

  Да, те и иранците го викнаха оня брадатия, ама като взе цялата власт - ходи сега ги питай.

 63. 63 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#60:"half_truth"][/quote]

  Не, нямам, но те изгонват милион и половина морискос в Мароко и Алжир цели 150 години след като превземат Гранада.
  Което (мисля си) от една гледна точка е доста неразумно - имаш цял "празен" континент под твоя власт, дори два, а пращаш вътрешния си враг при външния, като пресни попълнения.
  В Америка изправени пред туземната маса, морискосите щат не щат щяха да се асимилират сред испанската креолска каста.

 64. 64 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#63] от "Tрилионер":

  Да, ако се замисля за сегашното положение - тия "бежанци" не бива да бъдат връщани, въпросът е, че сега няма повече празни континенти.

 65. 65 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#61] от "eti mehter":Да, те и иранците го викнаха оня брадатия, ама като взе цялата власт - ходи сега ги питай.
  —цитат от коментар 62 на Tрилионер


  Има разлики с Иран разбира се, в Турция никой няма да може да наложи шариата без гражданска война.
  То и в Иран огромна част от населението никога повече не се възползва от правото да има втора, трета, четвърта жена. Само разни племенни диваци.
  Веднъж спукан балон не може да се надуе обратно. Веднъж нарязана риба не може да се съживи и пусне в морето.

 66. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#62] от "Tрилионер":

  Щом не си видял разликата между двете страни ....безполезно е да ти обеснявам неща с по голяма сложност.....

  Bukalemun
 67. 67 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  До коментар [#63] от "Tрилионер":

  Там е работата, че след толкова продължително чуждо владичество и самите испанци били станали мюсюлмани. Селските райони напълно, само в градовете имало малцинствени християнски и еврейски общности. Инквизицията е имала доста работ със самите испанци.

 68. 68 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 264 Любопитно

  От цяло ДпС, пълно с "предизборни патриоти" - няма ли да се намери един човек да помодне на МВР?

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 69. 69 Профил на Str8 G
  Str8 G
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#61] от "eti mehter":

  Доволен си ти като си броиш бакшишите в Анталия. Интелигентните и свободолюбиви хора захвърлени в затвора едва ли са доволни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK