Банките по-често сигнализират ДАНС за съмнителни операции

Банките по-често сигнализират ДАНС за съмнителни операции

© Георги КожухаровБанките по-често са сигнализирали ДАНС за съмнителни операции през изминалата година. Това се разбира от доклад на финансовото разузнаване на агенцията, публикуван на сайта ѝ. В него се казва, че за 2016 г. структурата е получила 2 987 уведомления за съмнителни операции, като около 80% от тях са дошли от банки. Същевременно ДАНС отчита увеличаване на общия брой доклади за тези операции.


Финансовото разузнаване рядко стига до организаторите на схеми за пране на пари, информира пък в. "Сега", позовавайки се отново на доклада. По закон ДАНС трябва да получава информация за съмнителни сделки от държавни и частни структури, но често пъти сигналите не били достатъчни.


"В мнозинството от случаите се забелязва, че преки участници, които извършват съмнителните операции и сделки, са подставени лица със сходен профил. На второто ниво са лицата, които подпомагат дейността им с даването на насоки при осъществяване на съмнителните операции/сделки. В много редки случаи докладването на съмнителни операции и достъпните на специализираната дирекция "Финансово разузнаване - ДАНС" източници на информация могат да покажат организаторите на схемите", обясняват агентите. В схемите често имало международен елемент - използвали се офшорни компании.
Увеличава се броят на случаите, в които се перат пари, придобити чрез измама


Обикновено това се прави чрез компютърни измами. Характерно за компютърните измами е, че престъплението, от което трябва да се изперат парите обикновено се извършва в чужбина като за изпирането на средствата се използват т.нар. "подставени" физически лица или новорегистрирани български търговски дружества, които откриват сметки в български търговски банки и получават цялата сума, която е била обект на измама.


Виртуалните валути също крият сериозни рискове, твърдят от ДАНС. В доклада се казва, че "прави впечатление, че тези измами набират по-широка популярност поради възможностите, които предоставят за печалба с висок марж и за кратко време. Това представлява изключително атрактивно средство за инвестиране предимно на малки суми от физически лица. Често обаче тези лица стават обект на измама, като им се предлагат несъществуващи крипто или виртуални валути или се инвестира в технически средства, които впоследствие биват неизползваеми".


Процесът на изпиране на пари запазва своите характеристики на изключително динамичен и разнообразен.


Осъдените за пране на пари са малцина, тъй като прокуратурата трудно доказва това престъпление. В доклада на ДАНС се отбелязва написаният проект на изцяло нов закон за мерките срещу изпирането на пари. Повече четете тук.


За миналата година ДАНС иначе е извършила 107 проверки на място на задължените лица за мерките за превенция на използването на финансовата система за изпирането на пари, които са БНБ, кредитните институции, финансовите институции, обменните бюра, както и другите доставчици на платежни услуги, застрахователни посредници и др. В резултат са връчени 90 акта за административни нарушения. Наложените глоби чрез връчените наказателни постановления са общо за 215 000 лв, като по 42 акта са платени доброволно.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4483 Любопитно

  От една старана звучи добре,т.е. банките се грижат по-стриктно да спазват закона,но от друга страна се поражда съмнението,че съмнителните финансови операции се увеличават?!

 2. 2 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#1] от "bat_plamen":

  Не. Просто, поради задължението ни да синхронизираме нашето законодателство с европейското и да спазваме европейските директиви, нашите банки имат задължението да обучават служителите си как да разпознават подобни операции и не само да ги обучават, а и да ги държат непрекъснато обучени чрез редовни обучения.
  Затова и резултатът идва и той не е лош. Проблемът е, че държавните структури след това са напълно безпомощни и не могат да превърнат тези сигнали в читави обвинения.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 3. 3 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3116 Неутрално


  Занимателно четиво. В което ДАНС се изявява като коментатор на мача.

 4. 4 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Ами сега! Направо притежателите на големи банкови депозити , ще изпаднат в тежко затруднение.

  SHADOWS of SOFIA
 5. 5 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  До коментар [#2] от "Darth Plagueis":

  +

  SHADOWS of SOFIA
 6. 6 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Точно от 2, 3 месеца банките, заради някакви странни указания проточват откриването на сметка на чужда фирма в България. От една страна Агенция по вписванията регистрира фирма за броени дни. От друга страна, за да регистрира българска фирма, чуждата трябва да открие набирателна сметка в банка. Което отнема поне няколко седмици. Най-нагли са ПИБ. За проучването си за откриване на сметка искат такса 500 лв.

 7. 7 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Важното е че такива поплитически и финансови корифеии... като др. бисеров, са чисти като сълза..
  Инче някой за дребна сумичка може да го оандизат.. но бисерво и родата му - чисти , ама чисти..

  ДОКАЗАНО !!

 8. 8 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#7] от "ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!":

  То при прането точно дребните сумички са проблема.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 9. 9 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 341 Весело

  Те и за КТБ бяха сезирали ДАНС, МВР, прокуратурата БНБ, и какво се случи? ДАНС пратиха доклад на президента след затварянето н КТБ, а после всички обвинения срещу Василев.... Не е проблема в пращането на сигнали, а в обработката им...

 10. 10 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Направо я закрийте тая финансова ко беше там да не гори парите на данъкоплатците. Вече и 15 годишен може да си отвори офшорна сметка и ДАНС-аджиите само ще въздишат... Основната идея вече май е да плашим гаргите и непослушните - разбирай не моем да хванем никой, но пък като запечатаме някой за 6 месеца и му таковаме мамата...

 11. 11 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#10] от "nqma zna4ka koi":

  И като отвори, какво?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 12. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4483 Неутрално

  До коментар [#2] от "Darth Plagueis":

  Логичен коментар!А това ,че държавата е слаба и дефакто не прави нищо срещу този вид престъпност може само да окуражава финансовите машинации.

 13. 13 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Ах тези банки...може ли да пускат сигнали без ЕГН, адрес, телефон, мейл за връзка и географски координати на организаторите и всичките им съучастници...
  Ами ги карат да разследват, да подслушват...

  "We're not gonna take it! Anymore."
 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3266 Неутрално

  Абе..., по времето когато работех в държавната администрация, съм изписал тонове хартия, под формата на декларации, че не пера пари, които внасях в..., бюджета!
  Нашия ДАНС са, такива капацитети във финансовото разузнаване, че 4 милиарда изчезнаха и досега никой не е разбрал или обяснил, как стана...!

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6140 Неутрално

  Кокошкарска работа - 90 хванати за пране на пари. Наказанието - по 2500 лева на нарушител :)
  После се чудим защо прането на пари бил "популярен и търсен бизнес"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2353 Весело

  До коментар [#13] от "widowmaker Борисов е единствената партия !?!":

  Точно! Необходими са още зъбен профил, ДНК и отпечатък от големия пръст на левия крак плюс холограма на ириса. Инак виждаш, на ДАНС "често пъти сигналите не били достатъчни".

 17. 17 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  В България няма банки. Има лихварски обирдижийски къщи, които дават заеми с кожодерски лихви и заробващи условия, а в същото време дават някаква жалка лихва от 1 процент на вложителите си и им събират такса обслужване, която я надвишава няколкократно.

 18. 18 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Банките в България са едни от най-големите перачници на пари.

 19. 19 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  "Осъдените за пране на пари са малцина, тъй като прокуратурата трудно доказва това престъпление."

  Смях в залата...

 20. 20 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Това за законите против прането на пари, е толкова лицемерно, че няма накъде. И то не само у нас. На Запад руските олигарси и висши чиновници и всякаква високопоставена престъпна измет от целия свят, без проблем си купува замъци, вили, яхти, компании, вестници , развива бизнес и какво ли още не.

 21. 21 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  Абе..., по времето когато работех в държавната администрация, съм изписал тонове хартия, под формата на декларации, че не пера пари, които внасях в..., бюджета!Нашия ДАНС са, такива капацитети във финансовото разузнаване, че 4 милиарда изчезнаха и досега никой не е разбрал или обяснил, как стана...!
  —цитат от коментар 14 на tww09306483  Защото са си топнали човките и при ограбването на парите на КТБ и днес ги топят при разграбването на активите .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 22. 22 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Кокошкарска работа - 90 хванати за пране на пари. Наказанието - по 2500 лева на нарушител :)После се чудим защо прането на пари бил "популярен и търсен бизнес"
  —цитат от коментар 15 на penetrating


  Неее, не си разбрал. 90 фирми са глобени, че не са спазили разпоредбите на закона за изискване на декларация от всеки клиент за всяка индивидуална дейност с него и че не са го идентифицирали до девето коляно при всеки досег с него. Това реално няма нищо общо с прането на пари. Просто 90 фирми не са се справили с бумащината, която този закон налага да се прави и съответно са глобени. Глобата няма никакво отношение към прането на пари в случая. Само с бумащината.

 23. 23 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#15:"penetrating"]Кокошкарска работа - 90 хванати за пране на пари. Наказанието - по 2500 лева на нарушител :)После се чудим защо прането на пари бил "популярен и търсен бизнес"[/quote

  Тези актове не са за пране на пари, а за липса на някой елемент в някой документ, примерно подпис на втори представляващ дружеството върху декларация за произход на средства или действителен собственик или за заемане на висша държавна длъжност, ей такива простотии са.

  За сигналите за пране, ще ви дам пример. Знаете ли, че ако внесете на каса в банка три пъти сума близка до задължителната за деклариране (10 хил лв), примерно 9500 лв, и вече сте в графата за подаване на сигнал срещу вас.

  Така, че не се хващайте за внушенията, гледайте фактите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK