Адвокатският съвет дава НПК на Конституционния съд

Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет

© Георги Кожухаров

Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съветЕксперти от адвокатурата подготвят искане до Конституционния съд за обявяване за противоконституционни текстове от новоприетия Наказателно-процесуален кодекс (НПК), потвърдиха за "Дневник" източници оттам, но не се ангажираха със срок за сезирането.


Висшият адвокатски съвет (ВАдвС) почти сигурно ще атакува пред Конституционния съд част от последните промени в НПК, информира по-рано в. "Сега" и напомня, че това ще бъде първото възползване на адвокатурата от даденото й право с промените в Конституцията през 2015 г. да сезира КС. Това право обаче е ограничено и се отнася само за разпоредби в закони, които ограничават права и свободи на гражданите. А това означава, че КС ще подложи на преценка дали искането отговаря на условието, за да образува делото.


Въпреки многобройните възражения, критични становища и призиви на граждански и съсловни организации до президента Радев да наложи вето, той обнародва закона, който влиза в сила три месеца след публикуването му в "Държавен вестник", тоест от 5 ноември. Промените бяха приети от всички парламентарни партии с изключение на БСП, които гласуваха въздържали се и против, но ръководството на ПГ на БСП впоследствие даде да се разбере, че няма да сезира КС.
Освен адвокатурата никоя друга институция с правомощие да сезира КС не е изявила такова намерение досега, включително Върховният касационен съд (ВКС). Решение за сезиране на КС може да вземе само пленумът на ВКС, а съдиите ще бъдат в пълен състав в съда едва след 14 септември.


Още при обсъждането на законопроекта в правната комисия представителят на Висшия адвокатски съвет Емилия Недева постави под въпрос качеството и ефекта на промените а по-късно в своя статия коментира, че декларираните цели за ускоряване на наказателния процес няма да се реализират, а ще доведат до обвинения към съда.


Основната промяна в НПК, освен прехвърлянето на делата за корупция срещу лица от високите нива на властта по смесени критерии, засяга допуснатите в досъдебното производство процесуални нарушения. Предвидено е те да бъдат посочвани единствено на т. нар. разпоредително заседание с присъствието на страните. След като веднъж се даде ход на делото, то не може да бъде връщано от съда на прокуратурата заради нарушения, дори ако бъдат междувременно открити в хода на процеса такива. Няма право дори ВКС да върне делото за съществени процесуални нарушения. Според магистрати от всички звена на съдебната власт - съдии, прокурори, следователи, тази промяна ще доведе до повече оправдателни присъди, което на свой ред ще настрои обществото срещу съда, каквато според мнозина е и скритата цел на новата мярка.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  Вероятно имат основание за сезиране. Последното изречение на статията е доста съществено.

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Е ово е българско право

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  ......" тази промяна ще доведе до повече оправдателни присъди, което на свой ред ще настрои обществото срещу съда, каквато според мнозина е и скритата цел на новата мярка."Ние ги хващаме,те ги пускат е стара милиционерска практика

 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":

  КоЙ, кОй, КоЙ ги пуска?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10009 Неутрално

  Браво. Поне в това са последователни... вероятно и ВКС ще го направи след 2-3 седмици...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#1] от "stedim":
  Обратното е. Целта на адвокатурата са оправдателните присъди. Така че точно възможността за тях не е причината за искането.

 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  Неадекватно! От сега се мисли как делото за приватизацията на ЕВН да последва "софийски имоти". Не трябва да се допуска. Щото в делото за приватизацията на ЕВН има редица явни несъобразности. Цитирам jordani:

  ""Холандският аукцион е публичен, докато БФБ използват смесен закрит аукцион. Имат общо само донякъде. Автора да вземе да го прочете - все пак име основателни претенции, че е добър журналист. Статията е прибързана и самоотвержена, все едно един Матросов я писал. Още повече, че методологията на смесеният закрит аукцион е подробно описана на сайта на БФБ - забележете, с документ датиран от 08.12.2011. http://download.bse-sofia.bg/BSE-Rules/Mixed_Auction_Description.pdf Инак в проспекта на борсовият посредник е написано, че методологията "смесен закрит" е вече одобрена от БФБ, а проспекта е датиран 27.11.2011, горе-долу две седмици преди датирането на документа с описанието на методологията. http://bulbrokers.com/media/uploads/prospect_evn_bulgaria_elektrosnabdyavane_ad.pdf 'Ма много сетени тези от Булброкърс бе, какви топли връзки с БФБ - сякаш знаят каква методология е одобрена, преди да е публикувана. Въобще, цялата сделка протича изключително скоростно - явно Дянков е имал спешна нужда от тези пари. Или борсовият посредник е имал нужда. Или всички са били в нужда. Като се случи нещо свързано с пари у нас за по-малко от една година - не питайте дали има корупция, а кой е взел парите. Проспекта си струва да се прочете, бтв, има доста разминавания между него и публикуваното на сайта на прокуратурата - чудя се, дали не подготвят поредното дело тип Бисеров. Шум преди изборите, предварително заложени капани в обвинението и ако слушкаш по време на изборите - то обвинението се проваля." http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/01/03/2893311_sled_traikov_prokuraturata_se_priceli_v_diankov/

 8. 8 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ще е революция ако КС наистина отхвърли промените в НПК. Дано ...,защото на 70 -100 години има една последователност в България. Да се лиши от "елита си" , доста брутално. Бедността,арогантността ..ежедневните беззаконния приближават тази точка.

 9. 9 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 315 Весело

  Неграмотни милиционерски промени на закона, които да внушават на обикновените хорица, че идва някаква твърда ръка и милиционерска справедливост. Прост народ - бедна държава.

  Добре, че поне адвокатите ще сезират КС за милиционерските умствени напъни.

 10. 10 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  НАМЕРИЛИ КЪДЕ ДА СЕ ОПЛАКВАТ.БАШ КС Е ЦИТАДЕЛАТА НА МАФИЯТА.МА ДА ПРОБВАТ.

 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1613 Любопитно

  "Адвокатският съвет дава НПК на Конституционния съд" - тук
  "Адвокатурата обяви антикорупционния закон на ГЕРБ за противоконституционен" -
  mediapool.bg

  "Смут в редиците" или "на час по лъжичка"???
  :)

 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1613 Весело

  НАМЕРИЛИ КЪДЕ ДА СЕ ОПЛАКВАТ.БАШ КС Е ЦИТАДЕЛАТА НА МАФИЯТА.МА ДА ПРОБВАТ.
  —цитат от коментар 10 на aramissss


  До коментар [#10] от "aramissss":

  Знаят, знаят. На Борис Велчев се жалват. :)

 13. 13 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Ще е революция ако КС наистина отхвърли промените в НПК. Дано ...,защото на 70 -100 години има една последователност в България. Да се лиши от "елита си" , доста брутално. Бедността,арогантността ..ежедневните беззаконния приближават тази точка.
  —цитат от коментар 8 на sporta


  .... КОИТО ПРАВИ МИРНИТЕ РЕФОРМИ НЕВЪЗМОЖНИ,ПРАВИ НАСИЛСТВЕНИТЕ ПРОМЕНИ НЕИЗБЕЖНИ.
  БОРИС ВЕЛЧЕВ ЩЕ ПОЛУЧИ ОЩЕ ЕДНА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ИЗЯВИ КАТО ЯТАК НА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8418 Неутрално

  Ами щом закона е изработен с компетентните съвети на Цацаров, какво друго да се очаква.

 15. 15 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Никак, ама НИКАК не вярвам как адвокатите се страхуват от оправдателни присъди, и НИКАК не вярвам в "професионалните" подбуди на ТОЗИ ВАдвСъвет !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 16. 16 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 720 Неутрално

  НПК беше отремонтиран от адвокатските лобита в парламента, тъй че не съразмерно набъбналата гвардия на адвокатите /десетки хиляди/ в тясно единодействие с корумпирания съд да /но и с прокуратурата/ да си възпроизвеждат отново и отново "заетост", така да се каже. И точно срещу орязването на въпросната "заетост" скачат адвокатите. Иначе как да се обясни загрижеността, че щяло да има много оправдателни присъди. Обратно - това би рябвало да радва адвокатите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK