За европредседателството София ще има карта и сайт на градския транспорт на английски език

За европредседателството София ще има карта и сайт на градския транспорт на английски език

© Велко АнгеловДва месеца преди България да председателства Съвета на Европейския съюз (ЕС), на спирките на градския транспорт в София ще бъдат поставени карти с цялата транспортна мрежа на български и на английски език. Прототипът, който събира в себе си линиите и спирките на автобусния, тролейбусния и трамвайния транспорт, както и на метрото, е разработен от геодезиста Стоян Стоянов и е закупен от Центъра за градска мобилност.


Картата е направена на български език, а изработването й отнема около четири месеца. Ползвана е информация за линиите и спирките на градския транспорт от различни интернет източници. Според експерти от Центъра за градска мобилност картата е направена доста добре. Стоянов разказа пред "Дневник", че има опит с подобни карти за Пловдив и за един руски град. Идеята му хрумнала, когато пътувал в София и видял какви са картите по спирките.


"Закупихме прототипа на картата, тъй като наистина е хубав - включва и различни забележителности. Ще ползваме около 80% от нея; ще има информация и на английски език. Очаквам да успеем да подменим картите по спирките в столицата до края на октомври", обясни пред "Дневник" директорът на Центъра за градска мобилност Христиан Петров. Той каза още, че ще бъдат отпечатани и карти джобен формат.


В началото на септември Центърът за градска мобилност ще пусне и обновения си сайт, на който ще може да се проверява на български и на английски език как се стига от точка А до точка Б.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK