Светлана Бошнакова, кандидат за съдебния съвет от БСП: Доверието в съдебната власт е критично ниско

Светлана Бошнакова, кандидат за съдебния съвет от БСП: Доверието в съдебната власт е критично ниско

© Цветелина Белутова, КапиталНа 7 септември правната комисия ще изслуша 11 членове за следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Кандидатите са 18, като всяка партия има издигнати по най-малко две номинации. За пръв път изборът ще става с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите. Петгодишният мандат на сегашния състав на съвета изтича на 3 октомври. По закон новият трябва да бъде избран месец преди това, но според председателя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов този срок е инструктивен.


Останалите единадесет членове от професионалната квота вече бяха избрани след общи събрания и пряко гласуване на магистратите. Те определиха един следовател, четирима прокурори и шестима съдии да влязат в новия съдебен съвет.
"Дневник" представя 18-те кандидати през техните концепции и имотните декларации.


Освен съдията от Апелативния специализиран наказателен съд Драгомир Кояджиков, съдията от Върховния касационен съд (ВКС) Диана Хитова, прокурора от Върховна административна прокуратура Маринела Тотева, съдията от Върховния административен съд (ВАС) Марина Михайлова друга номинация на БСП е на съдията от Софийския апелативен съд Даниела Марчева.
Прокурор Светлана Бошнакова завършва право в СУ. Общият ѝ успех от семестриалните и държавните изпити е 5.22. Работи като съдия в Районен съд Кюстендил (1990 - 1994), а след това година и половина правораздава в Окръжен съд - Кюстендил. През 2005 г. напуска съда и става прокурор, като първо работи в Окръжна прокуратура - Кюстендил, а после от 1998 до 2002 е в Софийската апелативна прокуратура. След това е повишена във Върховната административна прокуратура, където остава до 2009 г. и се премества във Върховна касационна прокуратура. Бошнакова за втори път е номинирана в парламента от БСП за изборна длъжност в управлението на съдебната система. През декември 2011 г. тя бе номинирана, а после и избрана за инспектор в Инспектората към ВСС, в неговия втори състав. След края на мандата през 2015 г. тя се върна на работа във ВКП, отдел "Специализиран".


Владее английски език на ниво C1 и руски. Има 28 години юридически стаж.


Концепцията


Сред мотивите на Бошнакова да приеме номинацията е това, че разнообразната ѝ професионална кариера ѝ е дала поглед върху работата не само на прокуратурата, а и на съда и проблемите в тях.


В концепцията си отбелязва, че една от основните задачи пред новият състав на съвета е реалното отстояване на независим бюджет на съдебната власт, както и намаляване на намесата на изпълнителната власт при определяне на средствата за съдебната власт, която да е само в държавен интерес, не и рестриктивна. Това според Бошнакова ще гарантира и независимостта на магистратите. "Поемам ангажимента аргументирано във всеки отделен случай, когато това се налага, да поддържам приемането на такива решения от органа, които да допринесат да бъдат освободени магистратите от бремето на материално-битовите неудобства, които изчерпват енергията, отнемат креативността, демотивират и обезверяват колегите в успеха на провежданата поредна съдебна реформа", пише тя.


Според Бошнакова на дискусия трябва да се подложи "твърде смелата" идея за възможността за ротация на магистратите от прокуратура в съд и обратното, за което е направено точно противоположното в последните изменения в съдебния закон. Целта на тази възможност е за професионалното обогатяване на магистратите и решаване на кадровите проблеми, освен това според кандидата на левицата дистанцирането между двете гилдии - съдии и прокурори, е изкуствено създадено и трябва да се преодолее. Тя предлага още съдебните служители да преминават първоначално обучение по право с последваща квалификация по обща и специализирана администрация, включително и на мениджърско ниво.


Ако бъде избрана Бошнакова се ангажира да работи по премахване на формализма при атестирането на магистратите, т.е. оценяване на работата им. За целта комисиите по атестиране в двете колегии трябва да утвърдят и гарантират единни стандарти. Според нея решението на сегашната прокурорска колегия атестационни комисии към петте апелативни прокуратури да подпомагат комисията към съвета в оценяването дейността на прокурорите носи риск от разнопосочна тяхна практика, макар да са подпомагащи. Затова според нея прокурорската колегия трябва да предприеме обучението им в различни формати.


Тя също говори за непрозрачна и необективна дисциплинарна практика на сегашния съдебен съвет, която е видима за магистратите. Бошнакова посочва, че това може да се преодолее чрез установяване на ясни стандарти. Кандидатът на левицата се присъединява към мнението и на други кандидати, издигнати от парламента, според които са неясни критериите на съвета за наказване на магистрати заради нарушаване на етичния кодекс или подкопаване престижа на съдебната власт, както и че еднакви нарушения се наказват много различно.


Бошнакова подчертава, че важна е обратната връзка на членовете на съвета с колегите им магистрати, от която ще са по-пряко запознати с проблемите в работата им, което ще помогне за становищата на съвета по законопроекти като чрез министъра на правосъдието могат да се правят и конкретни предложения за законови промени. Такива са необходими и за преодоляване на основните недостатъци в правоприлагането като преосмисляне на визията за тежестта на престъпленията, намаляване на формализма в наказателния процес в съдебната и досъдебната фаза и др.


"Доверието в съдебната власт е критично ниско", посочва още в концепцията си Бошнакова. Публичността и прозрачността на дейността на съвета, комуникационната му политика, публично изразяване на мнения за независимостта на магистратите и работата на съдебната система са от съществено значение за покачването на доверието на обществото. По-добрият контакт на ВСС с медиите чрез регулярни срещи с ресорни журналисти също ще помогне за повишаване на доверието, отбелязва кандидатът на БСП.


Имотна декларация


Светлана Бошнакова има заедно със съпруга си два апартамента и два гаража в София и апартамент в Кюстендил. На името на двамата има и кола на лизинг - Тойота Аурис. Бошнакова има и кредитна карта със задължение за малко над 10 хил. лв. Тя има и влогове от близо 53 хил. евро, над 4 600 долара и 20 500 с непосочена валута. Влогове има и съпругът ѝ.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK