Делото за сделката с ЕВН влиза в съда, след като беше публично разпределено

Зам.-председателят на Софийския градски съд Даниела Борисова разпредели делото за сделката с ЕВН.

© Юлия Лазарова

Зам.-председателят на Софийския градски съд Даниела Борисова разпредели делото за сделката с ЕВН.В Софийския градски съд (СГС) днес бе публично разпределено делото за сделката с ЕВН. Системата за случайно разпределение избра Костадинка Костадинова за съдия-докладчик по казуса.


Вчера стана известно, че


прокуратурата е внесла обвинителен акт срещу шестима души
За това обаче не съобщи държавното обвинение, каквато е практиката му по всяко повдигане на обвинение или внасяне на обвинителен акт в съда, а пресцентърът на съда. Обвинените са бившият икономически министър Трайчо Трайков, бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков, съиздателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев, както и изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев и Петър Василев и Любомир Евстатиев също от компанията. Става дума за продажбата на миноритарните държавни дялове в ЕВН.


Зам.-председателят на СГС Даниела Борисова, която извърши разпределението на делото, обясни, че то се води "критерийно", защото обвинените са шестима, свидетелите са 66, а томовете доказателства са 95. За такова се определя всяко дело, което има над 20 свидетели и над 10 тома доказателства. Тя обясни, че най-тежкото обвинение по казуса е за безстопанственост в особено големи размери, но не посочи кой от шестимата е подведен под наказателна отговорност за това. Отказа и всякакъв друг коментар по делото и обвинителния акт.


Зам.-шефът на съда каза още, че Костадинова има два месеца да насрочи делото, като може да поиска от председателя удължаване на срока с още един месец, но кога ще започне по същество не може да се каже.


Подготовка за Специализирания съд


"Дневник" научи, че делото е стигнало до съда по молба на един от обвиняемите - Радослав Рачев. Той се е възползвал от правото си да поиска прокуратурата да внесе обвинителен акт или да прекрати разследването спрямо него, съдът е излязъл с такова решение, а срокът по него изтича в следващите дни. Явно затова прокуратурата е побързала да внесе делото в съда, иначе то е трябвало да бъде прекратено. От държавното обвинение не са коментирали нищо по казуса днес.


Един от обвинените Трайков обясни днес пред "Дневник", че очаква съдът да върне делото на прокуратурата, която ще го внесе отново, но след като промените в НПК вече са в сила, и тогава то ще отиде в Специализирания съд (бел.ред. - промените в НПК влизат в сила на 5 ноември и според тях делата срещу представители на властта ще се изземат от СГС и ще се прехвърлят в Специализирания съд). Според него "прокуратурата продължава да не се хвали с това дело", а за обвинението си коментира, че в него няма логика, тъй като е дал съгласие само в началото на процедурата и след това нито е давал мнение, нито е подписвал нещо по сделката.


Предистория


В края на миналата година Трайчо Трайков съобщи, че е получил призовка на 23 декември и на 28 е привлечен като обвиняем. Действията на държавното обвинение дойдоха след края на президентската кампания, в която Трайков беше кандидат на Реформаторския блок, и преди кампанията за предсрочните парламентарни избори. Тогава той коментира, че "продажбата е извършена на Българската фондова борса, по състезателна методика, одобрена от Комисията за финансов надзор, в изпълнение на приета от Народното събрание стратегия, и то не от мен, а от единствения орган в държавата, който може да я извърши - Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК)... Явно никой не смята, че хората, пряко осъществили и одобрили условията по сделката, са постигнали лош резултат. За който аз като министър нямах и не съм и искал да имам възможност да влияя по какъвто и да е начин". (Тогавашният председател на АПСК Емил Караниколов в момента е министър на икономиката в третия кабинет "Борисов" - бел. ред.)


През януари тази година след обвинението срещу Дянков от прокуратурата обясниха, че разследването е започнало през 2014 година по сигнал на тогавашния председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев.


Продажбата на акциите, за които става дума, е от 2011 година. Тогава държавата като миноритарен акционер в "ЕВН България електроразпределение" АД решава да продаде своите 51 612 бр. акции, представляващи 33% от капитала на дружеството. Инвестиционен посредник по нея е "Булброкърс" ЕАД - част от "Алфа финанс холдинг" (което се контролира от Иво Прокопиев). Държавното обвинение твърди, че "Булброкърс" е използвал грешни коефициенти при изчислението на цените.


През януари след повдигането на обвинението от "Бубркокърс" обясниха, че е "категорично невярно, че е заобиколен законът, и "Булброкърс" е изготвил и е определил цената на остатъчния дял от "ЕВН България", както и че дружеството е избрало методология за оценка, която ощетява държавата. Оценката е изготвена от независим лицензиран оценител по методология, определена от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол, както повеляват законът и договорът на инвестиционния посредник. "Булброкърс" ЕАД е изпълнявал инструкциите на АПСК, препоръчал е минимална цена на акция, под която не съветва да се продават дялове, което е прието от агенцията."


През 2014 година Административен съд – София, постановява, че "Булброкърс" не е извършил каквото и да било нарушение при продажбата на остатъчния дял от ЕВН, и отменя наказателното постановление, наложено от Комисията за финансов надзор, като неправилно и противоречащо на закона. Съдът приема, че "Булброкърс" е организирал предлагането на остатъчния дял от ЕВН изцяло по зададените критерии от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол и стриктно следвайки закона.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Това дело ще е като делото срещу Донев, ще се връща и отлага неколкократно.
  Важното е да има напрежение...

 2. 2 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Малко смешничко ми звучи-Дянков не откраднал парите ,а ги внесъл в държавния бюджет вместо в сребърния фонд.Какво -чакат да се откупва ли или ще разчитат на съда.

 3. 3 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  НяКОЙ е ял боб вчера

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 4. 4 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3814 Неутрално
 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":


  Това дело ще е като делото срещу Донев, ще се връща и отлага неколкократно.Важното е да има напрежение...
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  Не само напрежение, а да влезе нещо в отчета за пред ЕС. Номерата на Цацаров ктай нямат - защо не се обърка (а дано, ам на дали:)) да обвини Пеевски, дето не смеят дори една ревизия от НАП да му сметнат, или един Бисеров, доказано пред съда честен човек, ами само тези, които са против ДПС, ББ и подобни.
  Чудя се как са пропуснали Христо Иванов и Радан Кънев или вече ги смятат за бита карта и не им се занимава.

 6. 6 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 633 Весело

  Делото е стигнало до съд по МОЛБА на един от обвиняемите.

  ЗАщото за Цацаров е много по-лесно делото да е на стендбай и в даден момент да се реагира/за натиск разбира се/

  НО в случая захапа сиренцето

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 7. 7 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Имаше една старовремешна култова реплика:
  Палачи , дете. Баща ти е невинен....

 8. 8 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Изгоря Прокопа :)

  Подпис - електронен ;)
 9. 9 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1036 Весело

  Да привикат и юнак Гроздан да им е писар, че бай Ставри не обича да пише и не играе карти с окаушени

 10. 10 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  До коментар [#5] от "tsvetko_51":

  А за какво точно да обвини Пеевски, че е дебел или защото в някакъв сайт пише, че е престъпник или!?

 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Без коментар...

  Мавродиев 2013г.: http://bnr.bg/horizont/post/100073729/stoyan-mavrodiev-ivo-prokopiev-se-strahuva-ot-posledstviyata-ot-svoite-deistviya

  Мавродиев 2016г.: http://focus-news.net/opinion/2016/06/10/38571/stoyan-mavrodiev-sledvashtiyat-predsedatel-na-kfn-tryabva-da-bade-izbran-s-natsionalen-konsensus.html

  Обвинението на прокуратурата към Т.Трайков: http://www.prb.bg/bg/news/aktualno/sofijska-gradska-prokuratura-obvini-bivshiya-minis/
  "В Проспекта било уточнено, че публичното предлагане на акциите на „ЕВН България Електроразпределение” АД ще се извърши на приватизационен пазар на Българска фондова борса чрез организиран „Смесен закрит аукцион” за продажба. Въпреки, че през 2008 г. БФБ преминава на платформа за търговия Ксетра /Дойче Бьорзе/, към 2011 г. е взето решение приватизационните сделки да продължат да се извършват чрез смесен закрит аукцион на платформа РТС /руска търговска система/. Тази платформа за търговия допуска манипулация, тъй като сървърът за провеждането й се намира в сградата на БФБ и достъп до поръчките в реално време е възможен от служители на борсата. Това е установено в хода на разследването от назначените съдебно-технически /компютърни/ експертизи.

  От назначената по делото борсова експертиза се установява, че методът „смесен закрит аукцион“ противоречи на основните принципи на прозрачност и състезателност в борсовата търговия, ограничава реалната конкуренция между потенциалните купувачи и подлежи на контрол от регулатора Комисията за финансов надзор.

  Важно обстоятелство от разследването е и фактът, че инвестиционният посредник „Булброкърс“ ЕАД е въвел в заблуждение инвестиционната общност и възможните купувачи на акциите, като са посочили в проспекта невярното обстоятелство, че мажоритарният собственик ЕВН АГ Австрия няма намерение за покупка на акции след допускането им за търговия."

  п.с. В първото интервю на Мавродиев е зачекната и темата за ДЗПО, пенсионните компании и "инвестициите" им в свързани дружества.

 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#11] от "plebs":

  Допълнение:
  "Смесен закрит аукцион" - http://download.bse-sofia.bg/BSE-Rules/Mixed_Auction_Description.pdf
  Проспект на EVN от 27.10.2011 - http://bulbrokers.com/media/uploads/prospect_evn_bulgaria_elektrosnabdyavane_ad.pdf

 13. 13 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Трайков министър. Цитат "Тогава държавата като миноритарен акционер в "ЕВН България електроразпределение" АД решава да продаде своите 51 612 бр. акции, представляващи 33% от капитала на дружеството. Инвестиционен посредник по нея е "Булброкърс" ЕАД - част от "Алфа финанс холдинг" (което се контролира от Иво Прокопиев)." Край на цитата.
  Уел, уел, уел, както казват американците....

 14. 14 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#11] от "plebs":

  Ами мошеници, сър! Разбойници на власт!

 15. 15 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1249 Неутрално
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1561 Весело

  шиши забавя ,но не забравя

 18. 18 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 408 Весело

  Поредната пушилка на прокуратурата... А дали тогавашния председател на Агенцията за приватизация ще го проверят дали е дал методология за оценка, която да ощетява държавата?

 19. 19 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Да привикат и юнак Гроздан да им е писар, че бай Ставри не обича да пише и не играе карти с окаушени
  —цитат от коментар 9 на трън в петата стария дневник не беше скучен  Абе, по-добре Боко, ама не е сигурно дали знае числата !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 20. 20 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 470 Неутрално

  А Мавродийчето где е ?????

 21. 21 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 725 Неутрално

  УДАРА Е СРЕЩУ ТИКВААТА С ЦЕЛ НЕ БАРАЙ ШОПАРА , ПИЦАРА АКО ГО ПОПРИТИСНАТ ИМА МНОГО ДА ИЗПЕЕ ЗА ОФЩОРКИТЕ НА ПОДРИССОФ , ПРОКОПИЕВ ЩЕ ГО ПРИТИСНАТ ЗА ДА СИ ТРАЕ ЗА ДА НЕ ГО ОСЪДЯТ РАЗБИРА СЕ , ТРАЙЧО И ТОЙ ПОЧНА ДА СЕ БЪРКА У ГОЛЕМИТЕ А НЕ МУ Е ТАМ МЯСТОТО И НЕГО ЩЕ ГО ЕЛИМИНИРАТ, УДАРА Е МНОГО ТОЧНО ПРЕМЕРЕН

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4888 Неутрално

  ПР на прокуратурата за вестниците на Пеевски и Борисов :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на cvetomir_borisov_11_22
  cvetomir_borisov_11_22
  Рейтинг: 150 Неутрално

  Ейй не те се спря г-н Мавродиев. Ти и твоите приятелчета Пеевски, Андон Георгиев, Митрев и т.н. Не се наядохте. Не ви ли е срам от това, което правите?

 24. 24 Профил на Дилян Пеев
  Дилян Пеев
  Рейтинг: 130 Неутрално

  В началото на април, след бурята около отпуснат от Българската банка за развитие кредит от 75 млн. лв. за колекторска фирма насред пандемията, министър-председателят Бойко Борисов максимално публично "уволни" цялото ръководство на институцията по телевизията. Почти веднага след това главният изпълнителен директор Стоян Мавродиев беше отстранен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK