Пламена Апостолова, кандидат за съдебния съвет от ДПС: Заседанията на ВСС трябва да са публични уроци по почтеност

Пламена Апостолова, кандидат за съдебния съвет от ДПС: Заседанията на ВСС трябва да са публични уроци по почтеност

© Цветелина Белутова, КапиталНа 7 септември правната комисия ще изслуша 11 членове за следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Кандидатите са 18, като всяка партия има издигнати по най-малко две номинации. За пръв път изборът ще става с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите. Петгодишният мандат на сегашния състав на съвета изтича на 3 октомври. По закон новият трябва да бъде избран месец преди това, но според председателя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов този срок е инструктивен.


Останалите единадесет членове от професионалната квота вече бяха избрани след общи събрания и пряко гласуване на магистратите. Те определиха един следовател, четирима прокурори и шестима съдии да влязат в новия съдебен съвет.


"Дневник" представя 18-те кандидати през техните концепции и имотните декларации.
След представянето на кандидатите на ГЕРБ и БСП идва ред на номинираните от ДПС. Те са двама - следователят Пламена Апостолова и съдията Стефан Грозев.


Пламена Апостолова има 23-годишен стаж като следовател. От 2014 година тя е завеждащ специализиран отдел "Стопански" в Националната следствена служба. А от лятото на миналата година е командирована в Софийска Градска прокуратура за завеждащ следствения отдел, след като неговия шеф и петима следователи се занимаваха с делото КТБ.


Преди време сайтът Defakto.bg писа, че Апостолова е смятана за близка до бившия шеф на следствието Ангел Александров. Тя разследваше делото "Фронтиер", по което свидетелства срещу колежката си Татяна Шарланджиева, че е разпънала "чадър" над шефа на консултантската фирма "Фронтиер" Красимир Георгиев, за да го избави от разследване за пране на пари. Именно с Шарланджиева преди това Апостолова водеше разследването срещу бившия шеф на "Топлофикация" Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото.


Концепцията


"Мотив да приема номинацията за изборен член на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание е желанието ми за утвърждаване на съвета като работещ орган, който решава истинските проблеми на съдебната власт", започва концепцията си Апостолова. Тя пише, че каузата й е - "създаване на подходящи условия за независимост и безпристрастност на всеки магистрат, гарантиращи качествена работа в разумни срокове".


Апостолова е отбелязала като теми, на първо място, натовареността, като застъпва тезата, че трябва да се разшири дискусията за разширяване на материалната компетентност на следователите, като им бъде възложено да разследват всички престъпления от общ характер, извършвани от непълнолетни лица, разследванията на престъпленията против финансовата, данъчната и осигурителната системи в страната, осигуряване на независимо разследване на проявите на полицейско насилие задължително от следовател от Националната следствена служба.


Според нея, въпреки че ВСС няма законодателна инициатива, е добре като колективен орган, "да проявява много по-голяма активност в диалога по обсъждане и предлагане на законодателни промени".

В концепцията си кандидатът на ДПС говори и за прекрояване на съдебната карта, като според нея най-важният въпрос, който трябва да намери правилно решение при този процес, "е съобразяване с обществения интерес за осигуряване достъпа на гражданите до правосъдие. Това означава лесен физически достъп до ефективно правосъдие, което се осъществява в нормална служебна среда. Последното изисква да се осигурят на магистратите независимост, нормални условия на работа, възможности за задоволяване на потребностите им от обучение и от повишаване на квалификацията".


Следващата тема в концепцията на Апостолова е кадровата политика. Според нея в периода, предшестващ обявяването на конкурси, "трябва да се извърши задълбочен анализ на човешките ресурси в отделните съдебни органи с цел удовлетворяване на действителните им нужди от кадрово обезпечаване". Според кандидата адекватността в кариерното израстване ще се гарантира, когато повишаването е последователно през всички нива. Обратното означава "загуба на ценен професионален опит, който трудно може да бъде наваксан".


Апостолова отбелязва, че "изборът на административни ръководители трябва да се превърне в състезание на идеи и визии за модерно развитие на съдебния орган, като е необходимо ВСС да създаде механизми за проследяване работата на избрания административен ръководител по изпълнение на представената и защитена концепция с отчитане на постигнатите цели, заложени в нея". Апостолова критикува разпоредбите в Закона за съдебната власт, които предвиждат "по изключение" да се избират кандидати от по-ниско ниво на съответния орган на съдебната власт. Според нея това е условие за прилагане на непрозрачни политики при избор на административни ръководители.


Кандидатът на ДПС засяга и темата с дисциплинарните производства, за които трябва да бъде направен анализ с цел уеднаквяване на практиката.


Апостолова набелязва няколко сфери, в които да бъдат осигурени обучения на магистратите.


"В правомощията на ВСС е да смени подхода при идентифициране на нуждите от повишаване на квалификацията. Реалните потребности от обучение трябва да се посочат от самите магистрати. В подготовката за организиране на обучения да се осъществи обратна връзка с професионалната общност, която да конкретизира тематиката и нуждата от определени програми". Според Апостолова трябва да има обучения по европейско право "с акцент на същността, принципите и формите на международното правно сътрудничество, детайлно запознаване с новите правила за провеждане на по-бързи и по-ефективни трансгранични наказателни разследвания в Европейския съюз" и други теми.


Апостолова, подобно на други кандидати, обръща внимание на законодателния процес. "ВСС не разполага със законодателна инициатива, но независимо от това ще отстоявам позиция на проактивен подход, особено в периода, предшестващ законодателния процес".


"Ангажирайки действащи магистрати в процеса на преглед на законодателството, в участието при обществените обсъждания и в съгласувателните процедури по подготвяни законопроекти, ВСС дължи не само становища, но и активното им защитаване в правната комисия на парламента. Съветът трябва да се превърне в проводник на законодателни идеи между съдебната и законодателната власт".


В останалата част на концепцията си Апостолова отделя внимание на бюджета, електронното правосъдие и комуникацията. Според нея "взаимоотношенията между членовете на ВСС като колективен орган трябва да са основани на диалогичност и коректност. Заседанията на ВСС трябва да се превърнат в публични уроци по почтеност, а професионалните противоречия - в стремеж по успоредяване на воли".


Имотна декларация


На името на Апостолова има апартамент и гараж в София, придобити през 2012 година, като посоченото основание е дарение. Заедно с мъжа си Георги Апостолов са си купили 60-квадратен апартамент през 2001 година. На името на майка й Марийка Василева има няколко ниви, придобити чрез делба и от наследство. С мъжа си имат и два автомобила - "Тойота", последният закупен през 2016 година на стойност 44 хиляди лева. От декларацията не може да се види посоченото основание за произход на средствата. На името на Апостолова има влогове за близо 200 хиляди лева, като основанието е "депозит на средства от продажба на недвижим имот". На името на мъжа й - Георги Апостолов, има влог за над 37 хиляди лева, които са от обезщетение при напускане системата на МВР.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK