Какво да се прави с тийнейджърите и наргилетата

Архив от 2006 г.

© Цветелина Николаева, Капитал

Архив от 2006 г.Заради трагичния случай на убийството на дете от дете в Бургас, наяве неочаквано излезе един различен проблем от този за агресията - масовата мода сред деца и подрастващи да пушат наргиле. Оказва се, че го правят необезпокоявани на публични места и в заведения, защото няма забрана срещу това, а част от тях имат дори позволението на родителите си заради грешната логика, че било безвредно и за предпочитане пред цигарите.


Тенденцията може би е изненада за тези, които нямат тийнейджъри в семейството, или нямат досег с този род заведения, но репортажи на национални вестници и телевизии в дните след инцидента в Бургас показаха колко много е разпространена тази мода сред учениците. В интернет се споделят видео клипове с родители, подаващи наргиле дори на малки деца, както и от купони на тийнейджъри с обилни количества бял дим. Шиша баровете пък предлагат промоционални условия за организиране на детски рождени дни и в цената (която родителите плащат) по правило се включва ползването на наргиле като основната атракция.


Какво прави държавата


На юридическия принцип, че когато нещо не е забранено, то е позволено, и понеже наргилетата не са изрично упоменати в Закона за здравето, където са забраните за пушене на обществени места и за продажба на тютюневи изделия на непълнолетни или допускането им в определени заведения - нито децата, нито собствениците на наргиле баровете в момента не са в нарушение. Забраната за пушене в заведенията влезе в сила у нас през 2012 г., но там е пропусната тази разновидност от Близкия Изток.
Чак сега, когато се заговори за проблема, за който иначе изглежда много родители и бизнесмени са знаели преди това, Министерството на здравеопазването реши да предприеме мерки и да наложи възрастови ограничения за ползването на плодовите тютюни. Първата среща на работната група, която трябва да изготви промените в закона, се проведе днес (30 август) и ведомството обещава да действа експедитивно - да е готово с предложенията си до един месец.


В работната група участват представители на министерствата на здравето, образованието, икономиката, земеделието и храните и МВР, също и Агенция "Митници", Националния център по обществено здраве и други експерти и неправителствени организации.


"Трябва да бъде развенчан митът, че наргилето е безопасно, напротив – то е в пъти по-увреждащо здравето в сравнение с изключително вредните цигарени изделия", коментирала заместник-министър Светлана Йорданова по време на срещата, цитирана от пресцентъра на здравното ведомство. Тя предложила в часовете на класния ръководите и по време на родителските срещи родители и ученици да бъдат запознати с вредите от пушенето на наргилета и растителни смеси. Като добри примери за ограничаване на употребата на наргилетата е посочила Полша, Хърватия, Кипър и Румъния.


Какво казва ЕС


Регулацията на употребата на наргиле не е само български пропуск. Всъщност в по-старите инструкции и директиви на ЕС за ограничаване на пушенето на обществени места в страните-членки, този момент също е изпуснат, а дълго време не се предприемат мерки и на национално ниво, защото към онзи момент пазарът за наргилета в Европа е много малък. Може би ръстът му в последните години се дължи точно на мерките срещу останалите продукти.


През 2014 г. се появи новата директива на ЕС за тютюневи изделия. Едва в нея и наргилето беше включено сред регулираните вредни продукти. Тя влезе в сила за всички членки през 2016 г. и задължи производителите да поставят тютюневите си изделия в нови опаковки с повече здравни предупреждения.


Тук вече тютюнът за наргиле се нарежда до останалите, особено ароматизираните, и макар че ароматите в цигарите бяха забранени, той все още може да се продава, но след като се постави в едноцветна опаковка, 65% покрита с предупреждения и образи за потенциалните вреди за здравето и без индикации за състава и дори вида на продукта. Като за тютюнево изделие важи също и забраната сместа за наргиле да се продава или рекламира на деца и непълнолетни.


Извън инструкциите в директивата държавите в ЕС се борят на национално ниво с растящия пазар на наргиле, започвайки с разяснението, че то съвсем не е безвредно, каквато е широката заблуда. Най-лесната законова промяна, която избират голяма част от тях, е да се включи в същите регулации като за цигарите и останалите тютюневи изделия. По-важната задача е и пристрастените да бъдат стимулирани да спрат, особено ако са деца.


(Очаквайте в "Дневник" още по темата за здравните рискове от употребата на наргиле и опитите за ограничения в страните от ЕС).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  Какво да се прави с тийнейджърите и наргилетата?
  Е, как какво?
  Начи ... хващат се тийновете и родителското им тяло, полагат се на коляно, позаголват се въпросните им задни части, пък с другата ръка се хващат наргилетата и ... както е в онязи приказка - аршин нашир, аршин надлъж!
  Прочее ... и "предлагащите услугата наргиле" трябва да бъдат "оразмерени" по същия начин ...

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Сигурно има много по-тъпи неща за правене от груповото пушене на наргиле, ама и това е в топ 5.

 3. 3 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Добре че не съм на власт, хич нямаше да ги бавя. Глоба по 500 лева за родител при второ 1000 при трето 2 месеца да чистят улици и тоалетни! Мисля че до голяма степен ще ограничи проблема, но няма да е "либерално" ;-)

 4. 4 Профил на ВаняХр.
  ВаняХр.
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Никой не може да ме убеди, че наргилето е безвредно. Това е дим, който ти влиза в дробовете, съответно те трови. Да се забранява и толкова. Ще оцелеят тийнейджърите и без наргилета!

 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1501 Весело

  До коментар [#1] от "xm...":

  Съзирам остър дефицит на либерални педагогически метОди. Изчерпаха ли се вече? Казвайте и да грабваме дружно точилките.

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6362 Неутрално

  Ми като забранят наргилетата, ще започнат да се друсат с ацетон от шарени найлонови торбички, щото не е забранено или някаква друга щуротия!
  Да им се намери работа през лятото на тия тинейджъри и да бачкат!
  Срамота е, и е грехота да бъде такава сложна процедурата по наемане на деца м/у 14 и 18 години на работа !

  karabastun1@abv.bg
 7. 7 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 960 Неутрално

  тва е такава селяния, че няма накъде, не знам за децата, но аз поне не познавам нормален човек дето ходи да пуши наргиле

  иначе кво да правим с децата - квото правеха родителите ни като пушехме цигари - шамарите и вкъщи

 8. 8 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Катрана е по-малко, но никотинът си е пак в дробовете на пушача, пристрастяването си го има, да не говорим за "екстрите" като наркотици, които се срещат... Тийнеджърите са склонни да пробват простотии, но що за родители са тези, които ги окуражават...

 9. 9 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#5] от "dogwoman":

  то е казано от Соломон, сина Давидов:

  "Който щади тоягата си, мрази сина си, а който го обича, наказва го на време."

  בני אתה אני היום ילדתיך
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5555 Неутрално

  До коментар [#8] от "Yotce":

  това с каттрана как го мериш ?
  Пълна забрана на закрито- режимът на цигарите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3235 Весело

  До коментар [#5] от "dogwoman":
  Нещо сте се объркАла.
  Доколкото наргилето е източно веяние - и подходът към свързаните с него проблеми трябва да е според тамошните табиети.
  И това е прогресивен и либерален подход в същността си, защото заема "световни практики" и "обогатява местната култура".
  Тъй де, като ша е мулти-култи - да е мулти -култи докрай!

 12. 12 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Добре де, нали е пълно с тютюн това? Навремето като пушехме си се усещаше точно като тютюн с добавен плодов или друг аромат. Каква е разликата с останалите тютюневи изделия? И как въобще има спор дали са вредни?

 13. 13 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Ккато държавата с еизмъква от борбата с престъпността, така и родителите се изнизват по терлици от възпитанието на отрочетата си! Смятат, че това е работа-"на държавата", -"на училището", -"на улицата", -"на интернет"! И на всеки друг но, не и НА РОДИТЕЛИТЕ! РезИлтатите нее закъсняват! Слави и честните частни телевизии възпитават децата ви! ПоУтиците и криминалните им дават пример! А родителите се оправдават, че -"тряя бачкат, за да изкарат пари за децата"

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 14. 14 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Че наргилето трябва да върви в закона заедно с другите тютюневи изделия, съм съгласен. Обаче се подхожда глупаво в случая. Твърдението, че наргилето е много по опасно от цигарите, без доказателства (такива няма), ще накарат децата да подминат и заобикалят и забраната и предупреждението. Тинейджарите не са глупави, макар и импулсивни. Подобно е и натякването за марихуаната от учители, които не са прочели и една статия за нея. Не твърдя, че тревата е полезна за децата, но тъпите действия и натяквания, водят до тъпи резултати.

  chavo64
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8572 Неутрално

  Първо трябва да се накажат родителите. Тяхно е задължението да се грижат за децата си.

 16. 16 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  Tука па некой се изокал. Аз лично не намирам нищо забавно в наргилетата и не съм пушил, но наскоро се оказазх на една с сбирка в един бар, заедно със собственика. И човека предложи искали ли сме по едно наргиле. Доста хора като мен се учудиха как така на закрито в заведението... не е ли забранено? А човекът каза "ама то в нашите наргилета няма тютюн" - оказа се че запалват там някаква смес с ароматни .. канела незнам си какво и това е. Не че няма и стютюн, не че одобрявам децата да пушат наргилета. ама некой се е изокал

 17. 17 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Какво правя с МОЯ живот, с МОЕТО тяло си е МОЯ работа, не е работа на НИКОИ, още по малко някви дърти чиновници да ми НАРЕЖДАТ какво мога и немога да правя с МОЕТО си тяло и МОЯ живот. Щом не вредя на никои друг освен на себе си, имам ПРАВО да правя каквото си искам, ако искам да пуша марихуана, хероин или пия токсичен алкохол, щом не вредя на никои, НИКОИ няма право да ми отнема правото да живея както си искам. До 18 години, децата са отговорност на родителите, след 18, сами поемат отговорност за себе си. Хората в тая страна НЕПРИНАДЛЕЖАТ на правителсвото, правителсвото принадлежи на хората.

 18. 18 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  До коментар [#3] от "zxp53317185":

  За съжаление на власт е един, който се е занимавал с бизнес с наркотни вещества

 19. 19 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 960 Разстроено

  До коментар [#17] от "happystory":

  абе байхуй, нали утре като те тръшне някоя болест и виснеш 2-3-4 години на лекарства по 2000 лева на месец ще трябва аз да ти ги плащам от мойте здравни осигуровки, тая глава не е само за украса ебаси

 20. 20 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  До коментар [#19] от "carmello":

  И за какво да му пука че ти ще плащаш?

 21. 21 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Какво правя с МОЯ живот, с МОЕТО тяло си е МОЯ работа, не е работа на НИКОИ, още по малко някви дърти чиновници да ми НАРЕЖДАТ какво мога и немога да правя с МОЕТО си тяло и МОЯ живот. Щом не вредя на никои друг освен на себе си, имам ПРАВО да правя каквото си искам, ако искам да пуша марихуана, хероин или пия токсичен алкохол, щом не вредя на никои, НИКОИ няма право да ми отнема правото да живея както си искам. До 18 години, децата са отговорност на родителите, след 18, сами поемат отговорност за себе си. Хората в тая страна НЕПРИНАДЛЕЖАТ на правителсвото, правителсвото принадлежи на хората.
  —цитат от коментар 17 на happystory


  Такива права ще имаш като заживееш като Иван Рилски.

  Никога повече мутри начело на България.
 22. 22 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Във Варна кафе "Графити" е топ-гъзарията. Влизаш, пълно с пубери, които са на едно кафе+кола или коктейл, вторачили са се в телефоните си или чупят стойки, като почти на всяка маса има наргиле.
  Прилича на сладкарница "Пълен та*шак".

 23. 23 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2685 Неутрално

  Държавата нищо не може да направи.

  Освен както каза колегите да облекчи процедурите по наемане на работа - щото съм бил свидел как 17 годишно момиче си търси работа като сервитьорка лятото и как заведението въпреки че има нужда от персонал и отказва, щото бумащината е ужасяваща. Хем девойчето учеше ресторантьорство.

 24. 24 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#14] от "Chavo64":

  Има изследвания и доказателства. Установено е, че в един пълнител има много по-малко и по-слаба концентрация от вредни вещества в наргилето, но поради навика да се пуши по-дълго (часове в някои случаи) време наргиле отколкото няколко цигари общото количество, което се натрупва/поема от организма, е по-голямо.

  Умерен толераст
 25. 25 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#6] от "karabastun":


  Да им се намери работа през лятото на тия тинейджъри и да бачкат!
  —цитат от коментар 6 на karabastun

  Бастуне, тинейджарите пушат наргиле не само през лятото.
  Освен това Макаренко и ТВУ-тата са патент на любимия ти социализъм.

 26. 26 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#3] от "zxp53317185":

  Именно, глоба за родител, все едно родителят се е пенсионирал на 50 и е отворил бизнес - кафене с наргилета с 10-те заплати накуп които е взел, докато си получава пенсията.

  И какво като глобите родителя, а от среща пенсионирания работещ пуска деца и предлага наргилета?

  Кой държи всички тия места?

 27. 27 Профил на Yadada
  Yadada
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Цялата Мара втасала, те с наргилета се занимават. Че има ли кой да уважава забраната за цигари на закрито, тръгнали други въпроси да решават!

  БКП = БСП = СДС = ДПС = НДСВ = ГЕРБ = Мафия! The Revolution Will Not Be Televised
 28. 28 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6362 Любопитно

  До коментар [#25] от "marker":

  Кефи ли те младото поколение, което не може да завие един винт и да зашие една скъсана дреха, а чака мама и тате да го хранят от пенсиите си ?

  karabastun1@abv.bg
 29. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2685 Неутрално

  До коментар [#25] от "marker":Кефи ли те младото поколение, което не може да завие един винт и да зашие една скъсана дреха, а чака мама и тате да го хранят от пенсиите си ?
  —цитат от коментар 28 на karabastun


  Това не е ли проблем на мама и тате?
  Държавата колкото и да се пъне не може да го промени, щото и тя е съставена от такива като мама и тате.

 30. 30 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  До коментар [#28] от "karabastun":

  Да! Кефи ме. Не ме кефи старото поколение, което си строи само кокошарник на балкона, сади доматки в саксии и само си ремонтира гоуфо, що при майстора ногу скъпу, и си кърпи само чорапите, че за нови пари от къде?
  Това е бедняшко мислене на мизерника и човек с такова мислене си остава мизерник цял живот

 31. 31 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6362 Неутрално

  До коментар [#29] от "realguru":

  Ми не знам на кого точно , ама си е ПРОБЛЕМ!
  Има деца на по 14.15.16 години, които искат да работят и да изкарат някакви пари, ама има толкова документи, за съгласие , за нормиран работен ден, от инспекция по труда, лекари и т.н. , че факт е, че не могат да бачкат !
  Тоест държавата стимулира лентяйството и пушенето на наргилета!!!!

  karabastun1@abv.bg
 32. 32 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6362 Любопитно

  До коментар [#30] от "uq":

  Тебе извънземните ли са ти дали това ''умно и красиво'' мислене и хай фи образование или си го изсмукал от наргилето, че плюеш майка си баща си?

  karabastun1@abv.bg
 33. 33 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Сетила се Мара да се побара.....

 34. 34 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#19] от "carmello":

  По тази логика, правителсвото трябва също да забрани алкохола, цигарите, консумацията на прекалено много захар, и още 1 тон неща които вредят на тялото и здравето на хората. Даже пресичането на улицата трябва да бъде строго регламентирано, ми ако те блъсне кола после аз трябва да плащам! Ми ако ядеш прекалено много захар, това е опасно за здравето ти, после аз трябва да ти плащам! Алкохола е много по опасен от марихуаната, никои не трябва да пие алкохол!

  Ако докараш тази логика до ествествият й краи, ще стигнеш до заключението че всички сме деца и роби на държавата, и държавата трябва да ни нарежда как да живеем. Ако има проблем, то е в социалната система, социалното осигуряване трябва да се мехне, и както сам казваш, всеки сам да се осигурява, а не други да му плащат за грешките.

 35. 35 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#21] от "bgkurshum":

  Такива права имам в Щатите, и в още няколко страни със свободно общество.

 36. 36 Профил на Ivan Krastinov
  Ivan Krastinov
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#19] от "carmello":

  И двамата не сте прави :)

  С happystory съм съгласен, но само с уточнение, че децата (<18г) не могат да взимат самостоятелни решения, както и че се намират под "специалната защита на държавата". За това съвсем логично са им забранени някои продукти.

  @carmello, хората вършат един куп вредни неща през живота си, със или без умисъл. Аз, като пушач, пълня хазната с пари от акцизи и не искам някой да ми брои цигарите. Както и ти не би искал някой да ти брои чашките, джънк-фуда, или да те следи дали спортуваш достатъчно.

  В края на краищата всеки трябва да е свободен да прави каквото си иска, стига да не пречи на другите.

  Наздраве ;)

 37. 37 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Мама и тате да им дърпат ушите, а не да пушат до тях

 38. 38 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3809 Весело

  До коментар [#9] от "abdelhaqq":

  А китайците потвърждават технологията със съвета към децата: "Твърда глава прави мек задник" :-)

 39. 39 Профил на 4efo1979
  4efo1979
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Какво правя с МОЯ живот, с МОЕТО тяло си е МОЯ работа, не е работа на НИКОИ, още по малко някви дърти чиновници да ми НАРЕЖДАТ какво мога и немога да правя с МОЕТО си тяло и МОЯ живот. Щом не вредя на никои друг освен на себе си, имам ПРАВО да правя каквото си искам, ако искам да пуша марихуана, хероин или пия токсичен алкохол, щом не вредя на никои, НИКОИ няма право да ми отнема правото да живея както си искам. До 18 години, децата са отговорност на родителите, след 18, сами поемат отговорност за себе си. Хората в тая страна НЕПРИНАДЛЕЖАТ на правителсвото, правителсвото принадлежи на хората.
  —цитат от коментар 17 на happystory


  Не само това, което е казал колегата преди мен, ами и нали утре като свършиш дрогата, ще тръгнеш да крадеш, да тарашиш домове, да утрепеш някоя баба за пенсията и, за да си вземеш поредните няколко грама боклук, да си ги напъхаш в тялото...
  Отрепка - наркоманите вредят на обществото, понеже оскотяват и скапват обществото. Не ща да ви гледам падението, не ща да ви гледам, отпадък надрусан.
  Махни се от обществото и литни и не кацай, ако щеш - ама да не е наоколо, че ми разваляте гледката, такива като теб, дето не правели на никой нищо.

 40. 40 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Има си закон за тютюнопушенето и лица до 18 години. Да не се правят на ударени. Като цяло наргилето е "по-полезно" от цигарите защото катраните минават през воден филтър. Това според мен което им бърка в душичката е че не купуват цигари (поне лично мнение) и тютюна за наргилетата минава по по-евтин акциз, ама айде здраве да е.

 41. 41 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Доколкото знам, в смесите за пушене на наргиле, които се продават в магазините, няма тютюн. Оттук нататък всичко е безсмислен шум и мускули. По-сериозен проблем са амфетките, джойнта с разните смеси в него, тежките наркотици, хапчета итн, които си се диструбутират от ученици в самото училище. Нека си пафкат наргилето, ако няма катрани или нещо добавено, че иначе ще се натряскват с водка и надрусват с хапчета

  malart.blog.bg
 42. 42 Профил на sensini
  sensini
  Рейтинг: 460 Весело

  Пиенето на течности от оловни чаши също не е забранено. Предлагам да се направи мода чрез няколко поста по фейсбук от профила на някоя изрусена пача и всички празноглавци сами ще се елиминират от Еволюцията. :)

 43. 43 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Такива права ще имаш като заживееш като Иван Рилски.
  —цитат от коментар 21 на bgkurshum


  Аз ги имам и без да живея като Иван Рилски :)

  I had a dream, Joe
 44. 44 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#39] от "4efo1979":

  Когато почна да крада и троша домове, или физически вредя на хората, тогава може полицията да ме арестува. В Португалия, Холандия и няколко Щата в Америка марихуаната е легална. Да си видял в Португалия или Холандия подобни престъпления?

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  До коментар [#32] от "karabastun":

  Не плюя майка си и баща си, те не са бостанджии с бедняшко мислене. И не, не съм тинейджър, по-скоро аз съм бащата, и да , мога да завивам и винтова и много неща, но не го правя, оставям го на хората, които това работят. Не си прекарвам съботата и неделята с омазано с грес лице и чук в ръка, псувайки под колата или в шкафа под мивката

 50. 50 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#36] от "Ivan Krastinov":

  по начина по който го е написал звучи като не ме интересуват правилата, мога да карам пиян със 200, държавата не може да ми забрани, мога да си хвърлям фасовете през балкона, мога да давам подкуп на катаджията и тн.

  а това е супер селско мислене, много далече от идеята за свобода, защото реално живеейки в града (изобщо в обществото) няма как да правиш нещо, което засяга само теб, винаги има последствия и за други хора и тази безпардонност е много дразнеща

 51. 51 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9599 Неутрално

  Сега ще дават пари за пушене, а след години ще плащат за лекарства - последица от пушенето.

 52. 52 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  Във Варна кафе "Графити" е топ-гъзарията...
  —цитат от коментар 22 на VeLikoV


  "Графити-ТИМ". Там ограниченията са невалидни. А парвенющината неограничена.

 53. 53 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  Във Варна кафе "Графити" е топ-гъзарията...
  —цитат от коментар 22 на VeLikoV


  "Графити-ТИМ". Там ограниченията са невалидни. А парвенющината неограничена.

 54. 54 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  Във Варна кафе "Графити" е топ-гъзарията...
  —цитат от коментар 22 на VeLikoV


  "Графити-ТИМ". Там ограниченията са невалидни. А парвенющината неограничена.

 55. 55 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  Аз ли не разбирам нещо .... под пушене се разбира пушене на всичко което прави пушек без начение дали е тютюн или ароматизатори или кравешки лайна. А начина на пушене няма никакво значение. Дали са цигари, цигарети, пури, пурички, лули, наргилета, бонгове, електронни цигари, вейпорайзъри - всичко е пушене. Какво точно е трудно за рабиране тука? И какво общо има това с либерализма? Калифорния е един от най-либералните щати но пушенето на обществени места е забранено. Завлечете наргиле на обществено място и почнете да кадите и ще видите как либералите ще ви заврат същото това наргиле в задника че и полиция ще извикат и ще ви забият такава либерална глоба, че ще виете поне един месец след това.
  Само в Абсурдистан хората сериозно могат да се питат дали чаденето на наргиле е пушене или може би не е. Вероятно е спорт. Кой знае в БГ всичко е възможно.

  California Über Alles
 56. 56 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Въпросът се решава по примера на Ню Йорк с цигарите - вдига се цената чрез някакъв данък. Тук на глоби никой не обръща внимание.

 57. 57 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#5] от "dogwoman":то е казано от Соломон, сина Давидов: "Който щади тоягата си, мрази сина си, а който го обича, наказва го на време."
  —цитат от коментар 9 на abdelhaqq


  Аре обратно при Даеш и Талибаните там да изпълнявате стария завет. Там на воля ще си биете жената и децата, пък с малко късмет--и камъчета да се пофъргат по кървящото лице на "прелюбодейка".

 58. 58 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Западняка като намали пушенето се превърна в лоесто буре пристрастено към хапове "за настроение" та чак и децата си друса с такива почвайки от яслата.

  Пушенето и пиенето е малко като Садам и Кадафи--да, всички ще се изредим пенявейки се колко са лоши, ама докато не е подговена по-смислена алтернатива--с по-малко истерийка по-далеч се стига.

 59. 59 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#17] от "happystory":
  Вредиш ни, човече, защото като се осмъртиш, с нашите данъци плащаме да се лекуваш и възстановяваш, защото ти никога не си толкова ербап САМ да избереш ТвОЕТО тяло да загине.

  Двойно вреден ставаш, защото тъпотията е заразна и получаваш последователи, които също ни излизат скъпо.

  Тройно вреден ставаш като направиш някоя абстинентна простотия, заради която някой друг може да умре, а всички ние после да те храним и издържаме в затвора.

 60. 60 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#34] от "happystory":

  Всъщност, ситуацията е малко по-различна. Държавата все повече се оттегля от отговорности и животът и здравето на индивида са много повече в неговите ръце, отколокото на повечето хора им се струва. Ако си физиологично разумен, няма да се разболееш, ако си социално разумен - няма да останеш без средства и грижи. Това в циничен смисъл, създава добър естествен подбор. Безотговорният и неграмотният си отива по-бързо. Страничният ефект е, че докато това стане, останалите неминуемо са фискално, морално и социално натоварени.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK