Върховният административен съд с няколко бележки за антикорупционния закон на БСП

Корнелия Нинова (вляво) нарече препоръките на председателя на Върховния административен съд Георги Колев и екипа му "задълбочен анализ"

© Надежда Чипева, Капитал

Корнелия Нинова (вляво) нарече препоръките на председателя на Върховния административен съд Георги Колев и екипа му "задълбочен анализ"От Върховния административен съд (ВАС) са представили няколко бележки по проекта за антикорупционен закон на БСП, стана известно след срещата на представителите на съда и левицата в парламента. Проектът, който вероятно ще бъде внесен скоро, беше обсъден и с най-голямата магистратска организация - Съюза на съдиите (ССБ), миналата седмица, а утре ще има среща по него и с главния прокурор Сотир Цацаров.


Според лидера на БСП Корнелия Нинова анализът на ВАС бил "много задълбочен". "Благодарим за тази среща, защото това са хората, които прилагат законите и в работата си са се срещнали с най-много проблеми от недобре оформени закони", каза още Нинова.


От своя страна председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев заяви след срещата, че вариантът на БСП е работен. Той се надява депутатите да вземат предвид няколкото бележки, които ще им бъдат изпратени.
Министерството на правосъдието изготви друг проект за антикорупционен закон, който ще бъде публично обсъден в петък. Георги Колев отказа да сравни двата проекта.


Шефът на ВАС не поиска да даде мнение, защото темата била сложна, и отклони въпросите за това дали президентът трябва да назначава председателя на антикорупционния орган и дали агенцията следва да има разследващи или информационни функции. Според Колев и двете неща са възможни и зависели от политическата воля.


Нинова посочи и няколко от препоръките на ВАС:


- да се разпише процедурата, по която президентът определя председателя на органа, каквото са предложили и от Съюза на съдиите
- да има по-ясни правила как държавният глава ще определя председателя и да се гарантира прозрачност
- да се премахнат евродепутатите от списъка на хора, които органът може да проверява, защото от избирането им те стават служители на европейска институция и не подлежат на юрисдикция на български орган
- да се разпише много точна процедура за съхраняване и унищожаване на информацията, която ще събира агенцията, за да няма злоупотреба с нея.


Нинова коментира, че представителите на ВАС са благодарили на депутатите, че са ги питали за мнение преди приемането на закон, защото обикновено политиците правили обратното. Тя обеща, че партията ѝ ще продължи да работи по същия начин и когато искат да внасят законопроекти, ще говорят със специалисти, защото знаели, че не са идеални.


Георги Колев е предложил на БСП да разпишат изрично в закона, че за разследване агенцията ще ползва способите на НПК. Както и да допълнят Закона за специални разузнавателни средства (СРС), че председателят на агенцията ще може да иска прилагане на СРС. Нинова обясни, че юридическият екип ще започне да работи по тази и другите препоръки и след това ще се разбере дали ще приемат всички предложения на ВАС. Окончателно законопроектът ще се гледа на пленума на левицата в събота.


"Не предвиждаме промени в структурата и действието на прокуратурата. Даже и сега на срещата ни беше обърнато внимание - да се разпише, че е по способите на НПК и че господарят на процеса е прокурорът", каза за финал лидерът на БСП.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK