Стефан Гроздев, кандидат за съдебния съвет от ДПС: С медиите трябва да се работи търпеливо и упорито

Стефан Гроздев, кандидат за съдебния съвет от ДПС: С медиите трябва да се работи търпеливо и упорито

© Надежда Чипева, КапиталНа 7 септември правната комисия ще изслуша 11 членове за следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Кандидатите са 18, като всяка партия има издигнати по най-малко две номинации. За пръв път изборът ще става с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите. Петгодишният мандат на сегашния състав на съвета изтича на 3 октомври. По закон новият трябва да бъде избран месец преди това, но според председателя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов този срок е инструктивен.


Останалите единадесет членове от професионалната квота вече бяха избрани след общи събрания и пряко гласуване на магистратите. Те определиха един следовател, четирима прокурори и шестима съдии да влязат в новия съдебен съвет.


"Дневник" представя 18-те кандидати през техните концепции и имотните декларации.
След представянето на кандидатите на ГЕРБ и БСП идва ред на номинираните от ДПС. Те са двама - следователят Пламена Апостолова и съдията Стефан Гроздев.


Съдия Стефан Гроздев е един от най-дългогодишните заместник-председатели на Софийския апелативен съд и ръководител на търговската колегия там. Над две години беше и изпълняващ длъжността председател, след като съдебният съвет не успя няколко пъти да проведе избор, след отстраняването на бившия председател Веселин Пенгезов. Гроздев се яви на втората от общо седем процедури, но не успя да събере достатъчно гласове и да оглави ключовата съдебна инстанция. Името на Гроздев се свързва с ДПС, като преди години той за малко да бъде номиниран от партията за ВСС. При издигането на кандидатурата му, "Капитал" писа, че той се свързва с произнасяния в полза на движението и Делян Пеевски.


Концепцията


Към концепцията на Стефан Гроздев има мотиви, в които подробно е описана биографията на кандидата, както и обученията му в чужбина, като обобщава, че оценява съдийския си и административен опит като положителен. "През цялото време на упражняване на професията в различните и аспекти съм се старал да развивам знанията си и да ги прилагам в полза на правораздаването за целта, за която е създадено - да разрешава цивилизовано проблемите на хората при пълно спазване на правата им", пише Гроздев.


В мотивите той обръща специално място на медиите, които "нерядко имат симптомите на съвременни болести, сред които и негативизмът към институциите", затова и с тях "трябва да се работи търпеливо и упорито". "В тази посока бих искал да тласна работата на бъдещия Висш съдебен съвет към утвърждаване на пълно, но ненатрапчива прозрачност на съдебната система и максимално улеснен достъп до информация, включващ участие на експерти с комуникационни умения на всички нива и уеднаквяване на електроннит страници на звената в съдебната система", пише още Гроздев.


Концепцията му започва с въведение, в което има историческа справка за това какъв орган е съдебният съвет, от колко души се състои и подобни детайли.


Според кандидата на ДПС независимостта на магистрата е пряко свързана с неговото възнаграждение. "В тази връзка, считам че би могло да се работи в новия ВСС в насока възнаграждението на всеки един магистрат да произтича от старшинството и да не се определя от конкретния статут и функциите, изпълнявани от него към дадения момент", пише Гроздев. Напрактика предложението му означава, че съдиите, които са с ранг "съдия във ВКС и ВАС", но работят в окръжни или апелативни съдилища, да получават възнаграждения, съответстващи на ранга им. Гроздев прави бележка, че това важи и за прокурорите и следователите. Според него това би освободило вътрешно напрежение в системата, предизвикано от борбата за заемане на по-високи длъжности при липсата на свободни щатове.


Според кандидата на ДПС, ВСС трябва да осигури "достатъчна и широка публичност на кандидатурите за административни ръководители и предостави достатъчна възможност за обществен контрол върху тях". Гроздев отбелязва, че изборът трябва да бъде добре мотивиран, "достатъчно прозрачен и убедителен и да не е повлиян от неправомерни влияния, политически натиск и йерархично въздействие". Според него членовете на съвета трябва дейно да участват в дебатите, за да не остане съмнение в обосновката по какви причини спечелилият е предпочетен пред останалите кандидати.


В частта от концепцията за дисциплинарните производства, Гроздев пише, че дисциплинарните производства са "основани на системно неспазване на процесуалните срокове, установени в процесуалните закони, както и нарушения на етичните правила и накърняване престижа на съдебната власт".


Имотна декларация


През 2014 година като кандидат за председател на Софийския апелативен съд, Гроздев беше декларирал апартамент в Париж. Апартаментът е купен през 2010 г. за сумата от 224 920 лева. Сумата е от продажба на апартамент и гараж в София за 210 000 евро. Тогава той коментира, че жилището в Париж се ползва от дъщеря му и нейния приятел, с който имат сключен предбрачен договор пред френски нотариус. От декларацията, подадена пред Народното събрание апартаментът липсва. В декларацията пред Сметната палата за 2016 година е записано, че апартаментът в Париж е прехвърлен.


Гроздев е декларирал апартамент в София от 80 кв. метра, придобит през 2010 година от наследство, както и две ниви, купени през 2005 година. Гроздев не е декларирал никакви влогове, налични средства или кредити.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3482 Весело

  Стефан Гроздев, кандидат за съдебния съвет от ДПС: С медиите трябва да се работи търпеливо и упорито,"или както казваше Надежда Михайлова - Нахранете журналистите.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Неутрално

  Каква концепция, какво чудо... Отделил сума ти време да се занимава с медиите?! Да беше станал кандидат за СЕМ!?
  А този апартамент в Париж за 120000 евро?! Сигурно е не повече от 10 кв.м., в позабутан район.
  Нагла история...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  Два поредни дни ни занимават с посланията на ДПС - кандидатите за висши постове в съдебната система. Да не е "Дневник" орган на партията или работата с медиите е проработила?

  Еретик
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Какво по-точно е имал в предвид използвайки думата - РАБОТИ !!!

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  Разровиш ли го, ще мирише...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  Тц на господина Гроздева, не става!
  Щом все още не е вдянал, че джурнализа требе да се храни. Ударно и обилно.
  И беше казано още преди близо 20 години в прав текст, и успешното прилагане на технологията на практика му е ярко пред очите.
  А ако го разбира - значи лъже. Т.е. па не ста'а!

 7. 7 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 813 Любопитно

  На тоз господин парижкият апартамент му е най-малкият проблем. Абсурд е, разбира се, да намериш апартамент там за 100к евро. Но друго е важното тук - много по-важно.

  Бай Стефане, бъди така добър да обясниш следните неща. Тъй като гражданското общество не получава абсолютно никаква възможност да ти задава въпроси, ще ти ги зададем тук:

  1) Работата с медиите - тук основно свинските медии ли визираш? Или "вражеските" такива? Щото с кафявата помия няма какво да се работи, тя бълва само хубави неща за ВСС. Или поне за чугуненото (т.е. цацарово) мнозинство там - част от което се стремиш да станеш и ти.

  2) Би ли обяснил как успя да бастисаш делото срещу Инвестбанк? Същото това дело, в което те безсрамно източиха милиони от сметки на свои корпоративни клиенти? Т.е. ние знаем как - все пак решението ти е онлайн, макар човек да може да получи пристъп на шизофрения, докато го чете. Но да оставим "как" - кажи по-добре "защо"? Добре ли ти плати Сервитьорката? Или тя те държи с нещо друго?

  3) Разкажи и сподели как така всички състави в САС порязват магазина за свинско-бяла техника (Техен-маркет) в опитите му да осъществи състав на пладнешки грабеж - но само ти решаваш в тяхна полза? Да не би да сте нещо близки с Делян-Заман? Що ли питам и аз риторични въпроси... Аферим, Гроздев-ефенди, машаала!

  4) В тази връзка, разкажи как и защо решаваш делата, заведени от КТБ срещу #свински фирми винаги и само в полза на Негова Корпулентна Светлост? Какъв ти е месечният хонорар?! Ашкоолсун, Бай Стефане, евалла ти правим!

  5) И за десерт - понеже настояваш за максимална прозрачност - разкажи ни, многоуважаеми, как така по време на твоето "временно" председателство ключови въззивни решения по търговски дела спряха да се публикуват на сайта на САС? Да не би нещо срив в системата, както обича да казва Митю Вайбъра?

  Да кажем обаче накрая и една истина - нито един от тези въпроси (или подобни на тях) няма да бъде зададен по време на изслушването ти в парлама-нента. Нито от Д. К., нито от който и да било друг от 240-те клонинги на твоя Дебел Покровител. И ти това го знаеш много добре, нали? Затова си и толкоз спокоен и мазно-усмихнат. Отврат!


 8. 8 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Изглежда, че Стефан Гроздев ще новата хрътка на пеески и цацаров във ВСС.
  Ще поеме щафетата от наглия ясен тодоров. Профила си му го издава: недеклариран апартамент в Париж за четвърт милион, произнасяния в полза на дпс и пеевски, концепция в която медиите са виновни за всичко. Още от сега го гласят за шеф на етичната комисия във ВСС. Гнус.

 9. 9 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 334 Неутрално

  10-15 хиляди лева струваше костюмът му при изслушването му във ВСС като кандидат за административен ръководител в Апелативен съд-София ...

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  "С медиите трябва да се работи търпеливо и упорито"
  Само дето не е казал, че медиите трябва да се сложат на местата им и да им се затвори устата. То и без това малко останаха такива медии.

 11. 11 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Все едно търпеливо и упорито да работиш върху техническите възможности на някоя видеокамера, за да те представя на снимките не дебел и несъръзмерен както си в деиствителност а строен левент.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK