Стефан Гроздев, кандидат за съдебния съвет от ДПС: С медиите трябва да се работи търпеливо и упорито

Стефан Гроздев, кандидат за съдебния съвет от ДПС: С медиите трябва да се работи търпеливо и упорито

© Надежда Чипева, КапиталНа 7 септември правната комисия ще изслуша 11 членове за следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Кандидатите са 18, като всяка партия има издигнати по най-малко две номинации. За пръв път изборът ще става с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите. Петгодишният мандат на сегашния състав на съвета изтича на 3 октомври. По закон новият трябва да бъде избран месец преди това, но според председателя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов този срок е инструктивен.


Останалите единадесет членове от професионалната квота вече бяха избрани след общи събрания и пряко гласуване на магистратите. Те определиха един следовател, четирима прокурори и шестима съдии да влязат в новия съдебен съвет.


"Дневник" представя 18-те кандидати през техните концепции и имотните декларации.
След представянето на кандидатите на ГЕРБ и БСП идва ред на номинираните от ДПС. Те са двама - следователят Пламена Апостолова и съдията Стефан Гроздев.


Съдия Стефан Гроздев е един от най-дългогодишните заместник-председатели на Софийския апелативен съд и ръководител на търговската колегия там. Над две години беше и изпълняващ длъжността председател, след като съдебният съвет не успя няколко пъти да проведе избор, след отстраняването на бившия председател Веселин Пенгезов. Гроздев се яви на втората от общо седем процедури, но не успя да събере достатъчно гласове и да оглави ключовата съдебна инстанция. Името на Гроздев се свързва с ДПС, като преди години той за малко да бъде номиниран от партията за ВСС. При издигането на кандидатурата му, "Капитал" писа, че той се свързва с произнасяния в полза на движението и Делян Пеевски.


Концепцията


Към концепцията на Стефан Гроздев има мотиви, в които подробно е описана биографията на кандидата, както и обученията му в чужбина, като обобщава, че оценява съдийския си и административен опит като положителен. "През цялото време на упражняване на професията в различните и аспекти съм се старал да развивам знанията си и да ги прилагам в полза на правораздаването за целта, за която е създадено - да разрешава цивилизовано проблемите на хората при пълно спазване на правата им", пише Гроздев.


В мотивите той обръща специално място на медиите, които "нерядко имат симптомите на съвременни болести, сред които и негативизмът към институциите", затова и с тях "трябва да се работи търпеливо и упорито". "В тази посока бих искал да тласна работата на бъдещия Висш съдебен съвет към утвърждаване на пълно, но ненатрапчива прозрачност на съдебната система и максимално улеснен достъп до информация, включващ участие на експерти с комуникационни умения на всички нива и уеднаквяване на електроннит страници на звената в съдебната система", пише още Гроздев.


Концепцията му започва с въведение, в което има историческа справка за това какъв орган е съдебният съвет, от колко души се състои и подобни детайли.


Според кандидата на ДПС независимостта на магистрата е пряко свързана с неговото възнаграждение. "В тази връзка, считам че би могло да се работи в новия ВСС в насока възнаграждението на всеки един магистрат да произтича от старшинството и да не се определя от конкретния статут и функциите, изпълнявани от него към дадения момент", пише Гроздев. Напрактика предложението му означава, че съдиите, които са с ранг "съдия във ВКС и ВАС", но работят в окръжни или апелативни съдилища, да получават възнаграждения, съответстващи на ранга им. Гроздев прави бележка, че това важи и за прокурорите и следователите. Според него това би освободило вътрешно напрежение в системата, предизвикано от борбата за заемане на по-високи длъжности при липсата на свободни щатове.


Според кандидата на ДПС, ВСС трябва да осигури "достатъчна и широка публичност на кандидатурите за административни ръководители и предостави достатъчна възможност за обществен контрол върху тях". Гроздев отбелязва, че изборът трябва да бъде добре мотивиран, "достатъчно прозрачен и убедителен и да не е повлиян от неправомерни влияния, политически натиск и йерархично въздействие". Според него членовете на съвета трябва дейно да участват в дебатите, за да не остане съмнение в обосновката по какви причини спечелилият е предпочетен пред останалите кандидати.


В частта от концепцията за дисциплинарните производства, Гроздев пише, че дисциплинарните производства са "основани на системно неспазване на процесуалните срокове, установени в процесуалните закони, както и нарушения на етичните правила и накърняване престижа на съдебната власт".


Имотна декларация


През 2014 година като кандидат за председател на Софийския апелативен съд, Гроздев беше декларирал апартамент в Париж. Апартаментът е купен през 2010 г. за сумата от 224 920 лева. Сумата е от продажба на апартамент и гараж в София за 210 000 евро. Тогава той коментира, че жилището в Париж се ползва от дъщеря му и нейния приятел, с който имат сключен предбрачен договор пред френски нотариус. От декларацията, подадена пред Народното събрание апартаментът липсва. В декларацията пред Сметната палата за 2016 година е записано, че апартаментът в Париж е прехвърлен.


Гроздев е декларирал апартамент в София от 80 кв. метра, придобит през 2010 година от наследство, както и две ниви, купени през 2005 година. Гроздев не е декларирал никакви влогове, налични средства или кредити.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK