МВР проверява всички разрешителни за носене на оръжие

МВР проверява всички разрешителни за носене на оръжие

© Анелия НиколоваМВР проверява всички издадени разрешителни за носене на оръжие. Това съобщи в сутрешния блок на Нова телевизия главният секретар на МВР Младен Маринов. Целта е да се установи дали оръжията, за които разрешителното е с изтекъл срок, са върнати. Маринов обяви това в отговор на въпрос защо не е иззето оръжието на мъжа, който преди седмица застреля съпругата си. Това стана с оръжие, за което разрешителното е изтекло девет години по-рано.


Той обясни, че е задължение на притежателите на оръжия да ги връщат след като им изтекат разрешителните. От думите се разбра, че няма система за своевременно установяване на такива нарушения. Все пак той заяви, че такива случаи има много и непрекъснато се проверяват.


По случая с убитата жена Маринов отрече МВР да е отложило разглеждането на жалбата й за нарушена ограничителна заповед от страна на съпруга за по-късен момент. Жалбата е била подадена часове преди убийството. По думите на главния секретар убиецът е бил потърсен на известния му адрес, но не бил открит и се наложила проверка в Стара Загора.
"Незабавно се действа, когато има непосредствена заплаха", обяви той, но уточни, че полицаите не са приели нарушаването на ограничителната заповед като конкретна заплаха. "Такива ограничителни заповеди има много, конфликтите са много неясни. Не може до всяка такава заповед да има полицай. Трябва да има гаранции, че тя ще се изпълнява", обясни Маринов. От разговора не се разбра какви са тези гаранции.


По случая с обвинения пастир за пожара в Пирин той обясни, че казусът не се крепи само на самопризнанията на извършителя, а на доказателства, които са му били представени, при което той е направил самопризнания.


Главният секретар обяви още, че към момента няма данни някой да се е свързал със семейството на отвлечения вчера син на собственик на автокъща. Обясни, че МВР се е сдобило с доста дълъг списъц на длъжници на бащата на мъжа, който е в неизвестност от вчера. Единичинте дългове не са значителни като те са за взета на лизинг техника. Маринов отхвърли тезата, че този случай както и някои случаи на нападения над хора посред бял ден показват, че се връщат "мутренските времена" в България. Живяхме във времена, когато беше изключително тежко и опасно да се движат хора по улицата. В момента България е изключително спокойна страна, заключи той.


Похвали се, че органите на реда са задържали група за обири на домове на възрастни хора, подробности за което се очаква да бъдат оповестени по-късно днес.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Неутрално

  Толкова хора са ... клатят си краката...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Всеки, който е работил във воените заводи в Казанлък, Сопот или Лясковец е имал възможност да се сдобие незаконно, поне с пистолет. Навремето аз служих като старшина-школник в едно поделение във В. Търново, където гражданската продукция беше пожарогасители, но там се ремонтираше всякакво огнестрелно оръжие (без танкове) та знам!!!

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4809 Неутрално

  Досега къде са гледали имитаторите ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Ами като няма информационна система която да предупреждава на кои са им изтекли разрешителните. Колко хора има дето измраяха и бог знае какво се случва с тяхните оръжия

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Къде да ги връщат ??? в магазина от който са ги купили ли ??? или у КОС-а та да ги полва милицията когато им потрЕбва нещо не от техните ???

 6. 6 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  Служба КОС трябва да я има тази информация текущо, а не сега да ни демонстрират трескава дейност :-) !

 7. 7 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 329 Неутрално

  КОС-аджиите имат, разбира се, тази информация. Въпросът е, дали е дигитализирана и лесна за обработка и проверка. Процедурата по издаване на разрешително е излишно тромава, бавна и някак си много проформена ... сигирно е такава и при проверката за изтекли разрешителни (важат само 4 години). По-големият проблем обаче си остават незаконно притежаваните оръжия. С такива човек лесно може да се сдобие чрез бивши или настоящи служители на МВР ... както разказват хората :)

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 8. 8 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  В България прави ли се разлика между носене на оръжие и притежаване на оръжие?
  Ако притежаване на оръжие е забранено - ОК. Но в САЩ например може да притежаваш колкото си искаш оръжия но не можеш да ги носиш в себе си.
  Ако в България имам скъпо оръжие но нямам право да го нося, не мога ли да си го държа в къщи? Къде ще го връщам? Това често са скъпи неща.

  California Über Alles
 9. 9 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ми то цялото ни законодателство е такова. В случая обаче косърите треба да следят за връщането. Ма нали сме на принципа лош закон, ма закон...

 10. 10 Профил на vasko49
  vasko49
  Рейтинг: 237 Гневно

  В момента България е изключително спокойна страна, заключи той.
  колко сме добри на приказки ....
  ама тоя верва ли си ... колко има да заключават само още след него

 11. 11 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 695 Неутрално

  "Не може до всяка такава заповед да има полицай. Трябва да има гаранции, че тя ще се изпълнява"
  Все си мислех, че точно полицията трябва да гарантира спазването и изпълнението, на ограничителните заповеди. Или се опитват да го вменят на жертвата, която ако можеше да се справи, нямаше да иска подобно ограничение. Или да го вменят на агресора, който също очевидно е показал невъзможност, да се контролира.

 12. 12 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#8] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Има отделни разрешителни за притежание и носене. "Носенето" също е силно ограничено по закон.

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 13. 13 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 368 Неутрално

  То не е тяхно оръжието, че да им се "връща". След изтичане срока на разрешението, ако не е подновено, оръжието се предава или изземва и започва да тече едногодишен срок, в който собственикът може да се разпореди с него. След изтичането на тоя срок, ако оръжието все още не е продадено, то се одържавява.

 14. 14 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  Да де. Ако си беше подновил разрешителното, нямаше да я застреля. В разрешителното е проблема!!!
  Прости милиционери! Само имитират дейност, но и това като прости милиционери го правят. Да проверят и на чистачките метлите, може и от там да излезе нещо.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 15. 15 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 368 Неутрално

  КОС-аджиите имат, разбира се, тази информация. Въпросът е, дали е дигитализирана и лесна за обработка и проверка.
  —цитат от коментар 7 на Коце Слаев

  Дигитализирана им е информацията.

 16. 16 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  КОС-аджиите имат, разбира се, тази информация. Въпросът е, дали е дигитализирана и лесна за обработка и проверка. Процедурата по издаване на разрешително е излишно тромава, бавна и някак си много проформена ... сигирно е такава и при проверката за изтекли разрешителни (важат само 4 години). По-големият проблем обаче си остават незаконно притежаваните оръжия. С такива човек лесно може да се сдобие чрез бивши или настоящи служители на МВР ... както разказват хората :)
  —цитат от коментар 7 на Коце Слаев


  И като не е дигитализирани, не може един милиционер да седне веднъж месечно и да провери датите на издадените разрешителни ли??? Що да не седне на лаф и кафенце някъде и да чака пенсионирането?!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 17. 17 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 631 Весело

  Глупости на търкалета! Министерството с един от най-големите бюджети на глава от населението и заетите в него работещи, не могат да отделят пари за софтеур, който автоматично да показва изтеклите разрешителни?! Това е резил - не е за оправдание.
  Всеки застраховател ползва софтеур който показва изтеклите застраховки, МВР не може да купи такъв за оръжията. Може ама не иска щото така се лапа а иначе - не...

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4152 Неутрално

  Za koj li pyt ot MVR se chuvat samo izvinenija I se dejstva ne prevantio, a sled kato "se e schupilo gyrneto"!!!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 237 Весело

  Хаххаха МВР са най мафиотите в българия!!!от престъпник нагоре...да припомним Косьо самоковеца беше специален агент с карта на МВР ,Маргините и те са с карти на МВР..всички са от специално отдели;))))))мафията не е извън МВР ,тя е вътре и се боряъ с гражданите.....

  Долу рушистите и фашистите
 20. 20 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  От думите се разбра, че няма система за своевременно установяване на такива нарушения.
  ...
  Нито това се е "разбрало" от думите му, нито е вярно !
  КОС имат тази система, и си я следят най-стриктно дори за ловните оръжия, камо ли за КНО ... просто някой мързел-некадърник брутално не си е свършил работата, особено пък като е имало и сигнали, и ограничителна заповед !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 21. 21 Профил на prx15601314
  prx15601314
  Рейтинг: 260 Неутрално

  ох като го слушах горкичкия главен секретар ... да плача да се смея ли? не можа да отговори на повечето въпроси които Виктор му зададе. Мънкане , сумтене и нищо не каза. Това на незнание ли се дължи или просто нямаше какво да отговори. Препоръката ми е - не ходете неподготвени на интервюта, излагате се

 22. 22 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 237 Весело

  абе , що не откарат и танковете в КОС ? да им проверят големия ,малкия талон , и отрязъка за преглед и винетка ? та за разрешителните , или имаш или нямаш , какви са тия презаверки и други тъпотии , дали ще и тегли ножа или ще я застреля , той си го е решил отдавна

 23. 23 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 544 Любопитно

  Т.е. да имаме най-големия бюджет от всички министерства - можем (над милиард!!), всяка година да не ни стига и да искаме допълнително - можем, да стачкуваме ако не ни дават още пари - можем, да си вършим работата - ама, чакайте, тука, таквозинака ... ъъъъ ... .

 24. 24 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#21] от "дон":


  ох като го слушах горкичкия главен секретар ... да плача да се смея ли? не можа да отговори на повечето въпроси които Виктор му зададе. Мънкане , сумтене и нищо не каза. Това на незнание ли се дължи или просто нямаше какво да отговори. Препоръката ми е - не ходете неподготвени на интервюта, излагате се
  —цитат от коментар 21 на дон


  Ами толкова му е капацитета на човечеца. Той май е не само неподготвен за интервюто, но изглежда - и за работата и позицията, на която е.

 25. 25 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#4] от "ЙЕИ":

  Каква "информационна система"?!Един прост файл на Excel върши идеална работа!

 26. 26 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Да де. Ако си беше подновил разрешителното, нямаше да я застреля. В разрешителното е проблема!!! Прости милиционери! Само имитират дейност, но и това като прости милиционери го правят. Да проверят и на чистачките метлите, може и от там да излезе нещо.
  —цитат от коментар 14 на quatro_4x3


  Когато подаде молба за подновяване трябва да мине всички проверки и щеше да излезе че има ограничителна заповед.

 27. 27 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Защо бивши ченгета и военни имат право на оръжие?Ако съм бивш шофьор на бетоновоз с него ли да си джиткам?

 28. 28 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  А КОС за какво е ? Това си е признание за несвършена работа !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK