"Програма Достъп до информация" разкритикува антикорупционния проектозакон на ГЕРБ

"Програма Достъп до информация" разкритикува антикорупционния проектозакон на ГЕРБ

© Велко АнгеловСлед адвокатурата и фондация "Прозрачност без граници" с поредна критична позиция за антикорупционния проектозакон на ГЕРБ излезе днес и фондация "Програма Достъп до информация (ПДИ). В становище до министъра на правосъдието организацията разкритикува проекта на ГЕРБ на закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество и препоръчва за наложително да се преосмисли въобще нуждата от такъв закон, а да се направят изменения в съществуващите закони.


Репресивните мерки да се оставят на полицията, прокуратурата и съда


препоръчва ПДИ.
Проектозаконът на ГЕРБ предвижда създаване на мегаорган - комисия, в основата на който да стои сегашната Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) и да инкорпорира Комисията за установяване конфликт на интереси, специализираната антикорупрционна дирекция на ДАНС, съответното звено на Сметната палата, и структурата към МС известна като БОРКОР.
В становището на "Програма Достъп до информация" остро е критикувано въвеждането на доброволни сътрудници за информиране на комисията. ПДИ намира това като въвеждане на платени доносници, нарушаващо основни права и противоречащо на Конституцията и Конвенцията за правата на човека. Такива мерки не могат да бъдат в компетенциите на антикорупционен орган, какъвто е предвиден в проекта на ГЕРБ, а би трябвало да са в правомощията на полицията, прокуратурата и съда.


Освен това ПДИ намира, че конфискацията като основно средство за предотвратяване и противодействие на корупцията при установено несъответствие на доходи и имущество няма място в антикорупционния закон. Проблемът идва от неяснотата на понятията корупция и корупционни прояви. Понятието корупция не може да бъде тълкувано произволно широко, което би довело до безконтролна репресия, предупреждават от "Програма Достъп до информация".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK