Боян Новански, кандидат за съдебния съвет от Патриотите: Където има мизерия, има и корупция

Боян Новански, кандидат за съдебния съвет от Патриотите: Където има мизерия, има и корупция

© Анелия НиколоваНа 7 септември правната комисия ще изслуша 11 членове за следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Кандидатите са 18, като всяка партия има издигнати по най-малко две номинации. За пръв път изборът ще става с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите. Петгодишният мандат на сегашния състав на съвета изтича на 3 октомври. По закон новият трябва да бъде избран месец преди това, но според председателя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов този срок е инструктивен.


Останалите единадесет членове от професионалната квота вече бяха избрани след общи събрания и пряко гласуване на магистратите. Те определиха един следовател, четирима прокурори и шестима съдии да влязат в новия съдебен съвет.


"Дневник" представя 18-те кандидати през техните концепции и имотните декларации.
След представянето на кандидатите на ГЕРБ, БСП, ДПС идва ред на номинираните от "Обединените патриоти". Едното от двете им предложения е за столичния адвокат Боян Новански. Двете номинации са лично на лидера на "Атака" Волен Сидеров.


Той е адвокат в София. Стана известен преди десетина години, когато беше защитник по делото срещу собственика на торент сайта "Арена" Елиан Гешев. Боян Новански е участвал в две фирми - "Браво мюзик" и "Уеб медиа", припомня "Капитал". Към предложението за адвокат Новански има писмена препоръка, подписана от 13 съдии, адвокати, частни съдебни изпълнители и нотариус. Сред тях са бившият зам.-директор на Националната следствена служба Свилен Тормаков, който е адвокат, бившият временен шеф на Софийския районен съд Стефан Милев, съдията от Софийския градски съд Петър Гунчев и др. Дали е уместно действащи магистрати да подкрепят номинация, издигната от осъдено лице (Сидеров още изтърпява присъдата си "пробация", наложена по няколко дела за хулиганство - бел.ред.), е въпрос на преценка.


Според източници на "Капитал" от прокуратурата Новански е близък до бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора Петьо Еврото. През 2006 г. в имотния регистър е вписано, че Петров му дарява имот край Созопол. Сега той не фигурира в имотната му декларация.


Концепцията


Още в началото на концепцията си Новански, както и други кандидати за съдебния съвет, заявява: "Факт е, че във всички статистики от години съдебната система не се ползва с доверие у гражданите. Затова преди всичко е важно да се намери добрия тон между членовете на ВСС и да се спре с личните противопоставяния и нападки". Според него каквато и комуникационна стратегия да изработва съдебният съвет ако членовете му не спрат да се карат, доверието ще остане изключително ниско. Новански се обявява - ако позволява бюджетът, за увеличаване на магистрастите и администрацията в натоварените съдилища за сметка на по-ненатоварените. Той изразява убеденост, че


мнозинството магистрати са честни и отговорни, но слабото обществено доверие се отразява на професионалното им самочувствие.

"Обществото стана свидетел на грозни междуличностни отношения в настоящия ВСС, задоволяване на лично его за сметка на нелицеприятни изказвания един за друг от членовете. Развилите се в годините скандали във ВСС дискредитираха не особено високото доверие на обществото в съдебната система. Авторитетът се срива, именно заради шумно огласяваните скандали, протестни действия, а това само засилва негативното отношение на гражданите. ВСС трябва да подпомага и обединява магистратите, да бъде арбитър между техните спорове, а не да взема страна. Междуличностното разделение на ВСС даде своя отзвук в обществото за


предполагаеми договорки, лобита, непрозрачни решения на колегиите на ВСС, тенденциозни дисциплинарни производства.


Това доведе и до липсата на конституционно определена независимост на съда, което е симптом, че съдебната система страда от зависимости. Именно за това, новият ВСС следва да се разграничи от установени порочни навици", посочва в концепцията си Новански.


Той отбелязва като всеизвестен факт, че където има мизерия, има и корупция, затова не може да се подкупи холандски съдия, който взема 10 хил. евро. заплата. "Съдията може и да е независим по Конституция, но ако не е нормално заплатен, независимостта си остава само пожелание". Новански отбелязва, че бюджетът на съдебната система от 600 млн. лв. не е малък, но "прекалено аристократично ми се вижда 700 млн. лв. да са несъбраните вземания на съдебните органи". Затова според него ВСС трябва да положи усилия за добрата комуникация между съдебните институции и органите по приходите, за да се повиши събираемостта на дълговете към третата власт.


Трябва да се подобрят и битовите условия на магистратите, защото някои помещения в съдебните сгради отдавна не отговарят на условията за безопасност. Според адвокатът съдебният съвет трябва да изисква от изпълнителната и законодателната власт и да се бори за увеличаване, актуализиране на съдебния бюджет. "Исторически погледнато трябваше да минат 30 години да се построи новата сграда на Районния съд в София", припомня Новански.


Той предлага управлението на сградите на съдебната власт да се професионални домоуправители срещу нормално заплащане. "Сега сме свидетели как административните ръководители се грижат за сметоизвозването и снегопочистването на съдебните сгради. Вместо да гледат дела, да се грижат за интересите, правата и квалификацията на колегите си, те подписват договори с Топлофикация", коментира още столичният адвокат. Според него


магистратите имат нужда от нови компютри, принтери, скенери, коли и ремонт на почивните им бази.


В концепцията си Новански посочва, че организацията, реда и условията за провеждане на конкурси в съдебната система са не добре изградени и така всеки конкурс може да се превърне в източник на несправедливост и нечестност.


И според този кандидат кадровата политика на съвета не е с ясни и обективни критерии и такива трябва да бъдат изработени.


Новански смята, че в България, която е страна със застаряващо и намаляващо население, съществуват твърде много съдилища и прокуратури. Той предлага "изнасяне" на заповедните производства от районните съдилища и поверяването им на агенция, комисия или част от друго ведомство, защото съдиите били затрупани с тях и са станали "оформители на бланки". Друга негова идея е декриминализация на най-леките престъпления, а деянията да се преследват по административно-наказателен път.


Според него


частните наказателни дела като обида и клевета нямат място в наказателното съдопроизводство.


Новански предлага и намаляване броя на съдебните служители в малките населени места, където не трябва да действа формулата за съотношението магистрат-служител, а на реалната работа.


Адвокатът посочва, че за работещите в система е известно, че методиката за случайно разпределение на дела е непълна, което задълбочава неравномерната натовареност на магистратите в страната. Той изтъква, че всеки магистрат е длъжен да повишава квалификацията си по все по-навлизащите в ежедневието комуникации и технологии.


Той не споделя виждането, че ВСС трябва да се възприема като правителство на съдебната власт. По думите му политиката неминуемо присъства в дейността на системата, "но е важно да не бъде водеща. В България всички разбират от политика и футбол", допълва Новански. Според него сериозно обсъждане заслужават темите за намаляване квотата на Народното събрание в съвета за сметка на професионалната квота, както и за по-кратък мандат на съвета.


Имотна декларация


На името на Боян Новански има записана една трета от кафе бар в София, а на името на съпругата му три апартамента, единият от които е купен, другите два са по наследство. На нейно име има и кола Сузуки Суифт, която си е купила със спестявания. Новански има и дялове от две столични търговски дружества. На името на съпругата му има кредит за 23 хиляди евро. Двамата са декларирали, че ползват апартамент в София, собственост на родителите на Новански, а съпругата му има и втори автомобил на лизинг - Киа Спортидж.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Весело

  Малиий , даже и не предполагах, че съдите, прокурорите и адвокатите ни тънат в мизерия!

  [email protected]
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Боян Новански, кандидат за съдебния съвет от Патриотите: Където има мизерия, има и корупция".Корупция има навсякъде,не само в мизерията.Някъде обаче тя се преследва и наказва.

 3. 3 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Като му гледам сиви-то, този кандидат е много подходящ за вайбър комуникации.
  Става за заместник на Димитър Узунов.

  Бих перефразирал изказването му: "Където има мизерия, има и корупция" на 'Където има корупция, има и мизерия '. Корупционните схеми на батко и братко с автомагистралите не са организирани от бедняци. Но именно тези корупционни схеми и последващите оправдателни присъди водят до държава на бедняци. Всяка статия за България в европйски вестник приключва с напомнянето, че сме най-бедната страна в ЕС. И с право - защото нямаме правораздавателни инстутиции. Няма и да имаме като гледам кандидатите за новия ВСС.

 4. 4 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Или обратното - където има корупция има мизерия. Лично на мен тази теза ми изглежда по-вярна.

  No Pain No Gain
 5. 5 Профил на тони
  тони
  Рейтинг: 473 Разстроено

  чак се чудя откъде ги намират такива дебили

 6. 6 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Това е все едно да кажеш - ''където има мръсна вода, има микроби''. Ми много ясно че има микроби, нали затова е мръсна, ако нямаше микроби, нямаше да е мръсна. По правилно е да кежеш - ''където има голяма бюрокрация/администрация/правителствена намеса/социализъм има корупция и мизерия''.

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  Човекът иска пари, и да получава и да разпределя. Нормално за приятел на Пепи Еврото :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  ".....не може да се подкупи холандски съдия, който взема 10 хил. евро. заплата...."

  Пълни глупости. Всеки може да бъде купен. За точно толкова колкото струва. Няма неподкупни хора. Има само хора, които струват толкова много, че не могат да се намерят платежоспособни купувачи.

 9. 9 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Другарю Новански,там където управлява мафията, в случая червената, от която сте и вие "патриотите" винаги има мизерия.
  Така,че сте прав,особено когато познавате похватите на червената мафия отвътре.
  Материала,материала.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK