Първият бежански център от затворен тип вече е готов, чака обзавеждане

Първият бежански център от затворен тип вече е готов, чака обзавеждане

© Красимир ЮскеселиевПървият бежански център от затворен тип вече е готов, но ще заработи едва след като бъде обзаведен, съобщи Би Ти Ви. Превръщането на транзитния център в Пъстрогор в затвор струваше близо 2 милиона лева, осигурени от Европа.


Скъпи ремонти започват и в бежанския лагер в Харманли. В същото време, центровете на Държавната агенция за бежанци са почти празни.


В затворения център в Пъстрогор ще бъдат настанявани само извършилите нарушение на вътрешния ред.
Транзитният център, за който Европа вече втори път харчи пари, след като веднъж го построи, засега е празен.
С новите мебели, ще влязат и бежанците. Капацитетът на центъра е малък, както и миграционния натиск. Едва 300 чужденци на месец сега задържа МВР по границата или във вътрешността на страната.


Въпреки, че няма бежанци държавата ремонтира ударно. В ход са процедури по строеж на пречиствателна станция, детска площадка, а един от корпусите ще бъде от затворен тип. Строителството едва ли ще попречи на хората вътре, защото 75% от капацитета на лагера е празен, припомня телевизията.

Почти всеки втори чужденец не дочаква статута си там.


Още миналата година се заговори, че МВР обмисля да превърне един от лагерите на ДАБ в затворен тип. Ведомството, оглавявано тогава от Румяна Бъчварова обяви, че за да заработи споразумението за реадмисия с Турция, чужденците трябва да бъдат временно настанявани в лагери от затворен тип. Места от затворени тип бяха само центровете на дирекция "Миграция" в министерството, където пребивават мигранти с отказ за издаване на бежански статут и на които предстои експулсирането им от България. Бежанските центрове на ДАБ по принцип са от отворен тип.


По данни на МВР, от началото на годината над 4 000 чужденци са избягали от бежанските центрове.
От тях 1 300 са задържани във вътрешността на страната или в опит да я напуснат нелегално. В същото време статистиката отчита над 80% по-нисък миграционен натиск по държавната ни граница спрямо миналата година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK