Църквата в Беренде - 800 години история в дебрите на "опазване на наследството"

Църквата в Беренде - 800 години история в дебрите на "опазване на наследството"

© Мария Костадинова, Личен архивДоскоро храмът "Свети Петър"* в село Беренде, община Драгоман, бе тясно известен сред специалистите и любителите на средновековните църкви, духовници от Софийската митрополия и местните хора, чиято гробищна църква е бил през последните 800 години. В понеделник обаче директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров лансира нова идея - целият храм, паметник на културата от национално значение, да бъде повдигнат и пренесен в София, защото е на "много трудно за реставрация място". Според Димитров нямало значение чий е храмът, защото така щял да бъде "на целия български народ". А ако преместването не станело, "имало и други неща да се правят".


Параклисът със запазени цялостни стенописи съхранява историята за художествения и социален живот от времето на цар Иван Александър (век по-късно от датировката на Божидар Димитров по времето на Иван Асен II през 12-ото столетие - бел. ред.) , запазил е един от малкото образи от този период на Константин Кирил Философ и е свързан в исторически контекст с множество средновековни паметници в региона – като рушащата се църква "Св. Николай" в село Калотина или Погановския манастир на километри от границата на България и Сърбия.


Църквата в Беренде - 800 години история в дебрите на "опазване на наследството"

© Мария Костадинова, Личен архив


Получил е място в списъка за паметници на културата от национално значение. Издържал е на традиционното за България институционално безхаберие и неангажираност, преживял е разрушаване на покрива, нарушаване на автентичния вид на фасадата, иманярски набези в олтара, краеведски "прочити" на историята си и тотална липса в публичните общински регистри. И въпреки огромната му стойност - сравнявана от историци с Боянската църква заради запазените стенописи -
хората, които най-много милеят за него, са от Беренде


В така наречения от Божидар Димитров дол, в който е църквата, на брега на Нишава, се намира и още една, друга, България, тя може и да не намери място в музея, но е важно да бъде разказана.


Венцислав Аспарухов, с корени от село Беренде, учредител на фондация "Беренде" и на местното църковно настоятелство има съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) проект за частично възстановяване. От 2007 година, когато медния обков на стрехите е откраднат, той се опитва да достигне институционално внимание и да спаси храма от разграбване и разрушение. При инцидента автентичните покривни плочи са разместени и църквата се е нуждае от спешен ремонт за спасяването на стенописите. Венцислав Аспарухов започва да организира местните хора, търсейки съдействие от общинска и държавна власт, но десет години по-късно решение няма.


"Като учредител на фондацията и църковното настоятелство, внесох проект за възстановяване на покрива в НИКНКН за одобрение, там проектът престоя една година. Междувременно се установи, че проектът няма как да се съгласува цялостно, тъй като


църквата в Беренде просто не съществува в кадастъра на община Драгоман.


Църквата в Беренде - 800 години история в дебрите на "опазване на наследството"

© Мария Костадинова, Личен архив

На практика част от територията на църквата се намира в горски фонд, а другата в земеделска земя. Непосилно е за нас, като църковно настоятелство, да разрешим казуса, а от община Драгоман няма предприети конкретни действия. Това обяснява и липсата на видима и градивна дейност от наша страна до момента. Какъвто и да е проект не може да бъде изпълнен, дори и при наличие на средства за това, защото нужната документация не може да бъде комплектована. Няма скица, няма сграда и няма гробище към нея", обясни Аспарухов пред "Дневник".


Предписанието на НИНКН включва спешен ремонт на покрива, дренаж около църквата и плочник, за да се оттича дъждовната вода. Миналата година се намира дарител, готов да финансира изграждането на ремонтно скеле и временен покрив за ремонт на оригиналния, но строителното разрешение отново удря на камък заради липсващата в общинските регистри църква.


"Така, въпреки разрешението на Министерството на културата за ремонт на покрива, то нямаше как да се случи легално. Това изцяло възпира църковното настоятелство да извади и документ за собственост на храма, принадлежащ на общността и енорията си. Друга пречка за възстановителните намерения към църквата, е, че обектът няма право да получи финансиране по европейска програма като например Програмата за развитие на селските райони, тъй като е паметник на културата от национално значение", казва Аспарухов.


От Софийската митрополия също припознават храма,


макар в него отдавна да не се правят богослужения. Двама нейни представители - новият протосингел архимандрит Василий и ставрофорния иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник, заявиха пред "Дневник", че междувременно преди няколко години митрополията е направила дренаж около църквата по немска технология, укрепила и покрива. Намеренията на Божидар Димитров първият окачестви като лична реклама и вдигане на рейтинг. "И аз искам параклис и свещеник на всеки космически кораб, но това е просто идея", пошегува се архимандритът.


Духовният надзорник беше по-мек. "Браво на Божидар, че се е сетил за нея, но и ако знае как ще стане, защото в България такива грандиозни проекти не са чак толкова сполучливи." Според отец Ангел Ангелов "Свети Петър" съперничи на Боянската църква, а стенописите са изключително ценни, но мястото е много влажно и отдалечено. "Ако се гарантира, че храмът може да бъде експониран и запазен напълно, което е много трудно, нямам нищо против да бъде преместен и посещаван от повече хора. Наистина това е една перла."


Ангелов твърди, че общината е съдействала на митрополията за ремонта, но призна, че е направен


без предписания от НИНКН.


"Макар че не е редно, беше наложително да се направи, нямаше покрив и просто можеше да се навреди на стенописите", обясни той. И подчерта, че намеса по вътрешността на сградата не е имало. По негова информация последната реставрация на стенописите е от 1982 г. Сега, според архимандрит Василий, Асоциацията на реставраторите е предложила да направи проект.


Колкото до Венцислав Аспарухов, той смята, че няма значение кой ще реставрира храма, стига всичко да бъде по предписанията на НИНКН, а църквата да остане в Беренде."Всяка една църква е собственост на хората от определената енория и храмът им принадлежи. За себе си тълкувам този опит като опит за присвояване. Отделно считам едно потенциално разглобяване за разрушаване, а последвалото бутафорно възстановяване би доунищожило паметника", каза той. "Да, село Беренде, се обезлюдява, но не са ли обезлюдени всички села в България. Именно заради обезлюдяването аз търся съдействие за опазването и съхраняването й, за да привличаме хора към мястото и към региона. "Св. Петър" е гробищна църква и от нейното построяване, почти до 80-те там са погребвани нашите предци и близки.


Да бъде преместена някъде другаде е не просто лишено от здрав разум, то е оскърбление за паметта ни.


Нашата църква е източник на духовна връзка и не мога да си я представя като музеен експонат."


В случая Възгледът на историците съвпада с този на местните хора. "Историческият контекст е онова, което осмисля и придава истинската стойност на всички малки църкви в Западна България от този период. Всички те се намират в умиращи села, но погледнати от ъгъла на историята, те са били част от виртуална общност от храмове на една обща, православна държава, обща за българи, сърби, власи и гърци през периода на османската власт. Не можем и не трябва да искаме да разрушим този свят, в който принадлежим от векове", смята доц. Светлана Иванова от Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".


"В историографията за културата на християнската общност след падането под османска власт ясно се казва, че центъра на книжовноста се измества от Източна към Западна България. Факт е, че западните български земи съхраняват в църковно-манастирска мрежа българската книжовност и култура. И голямото възстановяване на църковния и православно-славянския духовен живот се случва именно в тази географска област от края на ХV в.Църквите и манастирите у нас от времето на Второто царство имат своя специфика тъкмо поради контекста на мястото на своето възникване. Тези малки провинциални паметници са ключови в своята съвкупност", посочи тя пред "Дневник".

"Ако все пак се изгради асфалтов път технически необходим за тежкотоварната техника, нужда за подкопаването и преместването на храма, всъщност ще стане възможно всякакви реставратори и археолози да ходят там и за същите пари ще реставрират тази и още няколко църкви", добави Иванова.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4342 Неутрално

  Безценни стенописи, и то в какво параклисче... Преди падането ни под турско робство, в България е имало игзградени и действащи над 20 000 църкви. Само може да си представяме какво богатство от стенописи, икони, църковни принадлежности, писменни източници и богатства са съхранявали...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2263 Весело

  Състоянието на църквата като "източник на духовна връзка" е показателно.

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2357 Весело

  "Ако все пак се изгради асфалтов път технически необходим за тежкотоварната техника, нужда за подкопаването и преместването на храма, всъщност ще стане възможно всякакви реставратори и археолози да ходят там и за същите пари ще реставрират тази и още няколко църкви", добави Иванова."Има логика,но противоречи на желанието на Божидар.Извода за вас,госпожо Иванова е,че вие сте соросоид.Тези които противоречат на Божидар са само соросоидите.Бизнеса на Божидар с вампири - светена вода и нови крепости от итонг,явно не потръгна,сега ще мести църкви.

 4. 4 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Здравейте попове.
  Единственото, на което сте способни, е да вдигате шум около себе си, опитвайки като мерудийка да се посипете върху всеки обществен успех. Уви, дори "сладост" не можете да постигнете. Напъните ви са "вятър и мъгла"-не сте помогнали на нито един нуждаещ се. Като изключим малкото нещастни хорица, чийто обърквани представи ги тласкат към вас с надеждата да се случи чудо, което да промени нерадостната им съдба, около вас кръжат въздухари, подкрепящи ви срещу възможността да печелят - пари или други дивиденти, без да създават какъвто и да е било полезен, обществен продукт. Най-ощетените от религията са нейни най-големи поддръжници (с изключение на търговците на илюзии и тарикатите, радващи се на благоденствие).Лъжците стават идоли, лицемерите - пример за подражание, а казващите истината - вещици. България не може да си позволи да влезе в председателството на ЕС с подобен образ. Затова е време всички отговорни институции да предприемат действия, с които да европеизират облика на Държавата, а вас да ви оставят да прашасате.
  От моите пари не давам да се отделят за безсмислени каузи и евтини произведения на изкуството. Тези стенописи не предполагат голямо майсторство в изрисуването.

 5. 5 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Здравейте попове.
  Единственото, на което сте способни, е да вдигате шум около себе си, опитвайки като мерудийка да се посипете върху всеки обществен успех. Уви, дори "сладост" не можете да постигнете. Напъните ви са "вятър и мъгла"-не сте помогнали на нито един нуждаещ се. Като изключим малкото нещастни хорица, чийто обърквани представи ги тласкат към вас с надеждата да се случи чудо, което да промени нерадостната им съдба, около вас кръжат въздухари, подкрепящи ви срещу възможността да печелят - пари или други дивиденти, без да създават какъвто и да е било полезен, обществен продукт. Най-ощетените от религията са нейни най-големи поддръжници (с изключение на търговците на илюзии и тарикатите, радващи се на благоденствие).Лъжците стават идоли, лицемерите - пример за подражание, а казващите истината - вещици. България не може да си позволи да влезе в председателството на ЕС с подобен образ. Затова е време всички отговорни институции да предприемат действия, с които да европеизират облика на Държавата, а вас да ви оставят да прашасате.
  От моите пари не давам да се отделят за безсмислени каузи и евтини произведения на изкуството. Тези стенописи не предполагат голямо майсторство в изрисуването.

 6. 6 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Добре че е Божо да обърне внимание на културно историческото наследство Църквата в Беренде. Изведнъж се появиха много загрижени люде? Да се чуди човек защо спаха до сега ?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 7. 7 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Борисов и ПП ГЕРП ще я срутят.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 8. 8 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Борисов и ПП ГЕРП като я сгромолясат ще кажат, че Станишев и Орешарски са виновни.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 9. 9 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Притежаваме такова богатство, а не знаем как да го управляваме.

 10. 10 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Борисов и ПП ГЕРП ще я асфалтират

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 11. 11 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1854 Разстроено

  Църквата в Беренде е паметник с наднационално значение. Намира се във всеки по-сериозен труд по византийско изкуство, касаещ епохата на Палеолозите (1261 - 1453). Нивото на изпълнение на стенописите показва влияние на столичната живопис в Търново, макар трактовката да е малко по-суха и линейна, а палитрата - малко по-бледа, което може да се отдаде и на местни предпочитания. Има все още отгласи от живописта на Комниновската епоха (1057 - 1204), но това е типично за провинциите - по-дълго запазват характеристики от отминали стилове, тъй като са по-консервативни.
  И ако сега това наследство го прецакаме поради бюрократични неуредици, загубата ще е непоправима, а позорът за некадърното ни поколение - голям.

  E PLVRIBVS VNVM
 12. 12 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 233 Неутрално

  По време на социализма се реставрираха и поддържаха храмовете с национално историческо и културно значение - като църквата Свети Четиридесет Мъченици във Велико Търново или църквата-костница Света Неделя в Батак (към онова време - музеи). От началото на демократичните промени се изсипаха много стотици милиони за реставрации на набедени за исторически обекти църкви (параклиси) и строеж на нови бутафорни такива. Какво точно трябва да му се случи още на този народ за да прогледне, че това е канал за насочване (източване) на пари от хазната в определена посока. Ако една общност има нужда от храм - да си я построи и стопанисва без участието на Държавата. Защото участието на държавата внася друго послание: религията - част от управленската конюнктура. В случай че общността е представена от атеисти, очевидно те нямат нужда от храм. Ако селището се обезлюди, останалите данъкоплатци ли да издържат недалновидно построената религиозна, материална база! Такава просто се затваря.
  За да се искат пари за религии, първо трябва да се направи обстойна оценка колко са изхарчени за целта през последните десетилетия и виновните за лошото управление на този ресурс да си понесат последствията. Според мен трябва да се отговори на още един въпрос. Защо всички управляващи от прехода, с подозрително единомислие започнаха да налагат и внушават религии на всички нива и да строят църкви и джамии.
  Единствено отговорът на този въпрос ще даде ясна представа КОЙ и КАК ни управлява напоследък.

 13. 13 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Ревем, какво са ни отнели османците, а това, което някак е останало, не можем да съхраним адекватно! За пореден път доказваме, че личностните копнежи за слава, тежката бюрокрация и псевдопатриотизма са основен проблем в България, който ни отнема и руши, вместо да съхранявам и пази наследството на предците ни.

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5938 Неутрално

  Преместването на църквата е предложение от духовби инвалиди за узаконена кражба на ценности и на обществена памет

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4209 Неутрално

  До коментар [#12] от "ruby: Религията: вятър и мъгла на висока цена":

  "По време на социализма се реставрираха и поддържаха храмовете с национално историческо и културно значение "

  По време на социализма бяха разрушени десетки храмове , а стотици други бяха занемарени и ревърнати в руини.

 16. 16 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#15] от "tacheaux":

  По време на социализма костницата-музей Света Неделя беше в перфектно състояние, посещавана от хиляди български и чуждестранни туристи и никой не беше променил облика и на храм.
  Сега туристите са единици, Батак е скандализиран, а направените промени - смехотворни.
  Комунизмът е престъпна идеология, но организацията на образованието например беше несравнимо по-добра. Наистина, през осемдесетте години то изостана в сравнение с това в Западна Европа.
  Впрочем, повечето българи все още живеят в домовете, построени от родителите им през този период.
  Така че - много моля!

 17. 17 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 627 Неутрално

  По време на социализма се реставрираха и поддържаха храмовете с национално историческо и културно значение - като църквата Свети Четиридесет Мъченици във Велико Търново или църквата-костница Света Неделя в Батак (към онова време - музеи). .....
  —цитат от коментар 12 на ruby: Религията: вятър и мъгла на висока цена
  Свети Четиридесет Мъченици във Велико Търново - e препостроена наново както и всичко в Търново т-е е fake както и всичко там. Доста от църкви и манастири които съм видял например Бачковския стенописите са в окаяно състояние незная дали въобще може да се реставрират .... И на това ако му викаш реставрация да сигурно централните Софийски църкви и Рилският манастир ги реставрираха но другото ?!

 18. 18 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 627 Весело

  Божидар Димитров пак се е изказал. Всеки опит да се премести е нелеп! Все пак, да отчетем, че най-голямото му постижение е, че е изкъпал премиера по главата с фекални води. Помните ли го от откритото "кладенче" в което Цар Борис уж се бил кръстил - само че не било кладенец а водата се оказала че се просмуква от канализацията.

 19. 19 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  При инцидента автентичните покривни плочи са разместени и църквата се е нуждае от спешен ремонт за спасяването на стенописите. Венцислав Аспарухов започва да организира местните хора, търсейки съдействие от общинска и държавна власт, но десет години по-късно решение няма.
  —цитат от коментар 0 на Деница Езекиева, Ана Благова

  Местните да бяха събрали по 20 лева да ремонтират покрива, вместо десет години да плачат от общинската и държавна власт.

 20. 20 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Състоянието на църквата като "източник на духовна връзка" е показателно.
  —цитат от коментар 2 на Lemmy


  Това ми хареса!

 21. 21 Профил на dezekieva
  dezekieva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "usero":

  Покривът е бил разрушен, местните са го ремонтирали по предписание на НИНКН. Всъщност, те вършат цялата работа до този момент. И ежегодно събират пари. Приятен ден

 22. 22 Профил на solo_traveller
  solo_traveller
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Браво на Венцислав Аспарухов за това, което е направил и прави. Съгласна съм с неговото мнение. А отец Ангел Ангелов, извинете ме, но лукави ...

 23. 23 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#19] от "usero":Покривът е бил разрушен, местните са го ремонтирали по предписание на НИНКН. Всъщност, те вършат цялата работа до този момент. И ежегодно събират пари. Приятен ден
  —цитат от коментар 21 на dezekieva


  А в статията сте написали, че покривът е ремонтиран от митрополията без предписание на НИНКН. Последно, как е станало?

 24. 24 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Мисля че държавата не трябва да харча нашите пари за поддържане на частни имоти. Нямам нищо против религиозните свободи, хората са свободни да изповядват религията, която искат, в това число да си строят храмове, но нека са така добри да си ги поддържат, всеки на божеството в което вярва и иска да има храм.

 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3873 Неутрално

  А БПЦ няма ли възможност да си подържа църквите?

 26. 26 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Според мен най - добре е БПЦ и държавата да обединят възможностите си и край църквата да издигнат един нов манастир. Така всичко което може да се направи за съживяването и съхраняването на нашето историческо наследство ще бъде изпълнено.

 27. 27 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Божо, защо не вземеш да преместиш парламента в Беренде и всичко ще се оправи. И пътя ще оправят, а и кебапчетата ще поевтинеят. И народа ще мирне от народните управници. Големият въпрос е - Защо няма път до там ? Както и до много други места. България опустя, а данъците са си същите, дори по-високи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK