Йордан Стоев, кандидат за съдебния съвет от Патриотите: Трябва специален фонд за поощряване на магистрати

Йордан Стоев, кандидат за съдебния съвет от Патриотите: Трябва специален фонд за поощряване на магистрати

© Цветелина Белутова, КапиталНа 7 септември правната комисия ще изслуша 11 членове за следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Кандидатите са 18, като всяка партия има издигнати по най-малко две номинации. За пръв път изборът ще става с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите. Петгодишният мандат на сегашния състав на съвета изтича на 3 октомври. По закон новият трябва да бъде избран месец преди това, но според председателя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов този срок е инструктивен.


Останалите единадесет членове от професионалната квота вече бяха избрани след общи събрания и пряко гласуване на магистратите. Те определиха един следовател, четирима прокурори и шестима съдии да влязат в новия съдебен съвет.


"Дневник" представя 18-те кандидати през техните концепции и имотните декларации.
След представянето на кандидатите на ГЕРБ, БСП, ДПС следва представяне на номинациите на "Обединени патриоти". Те са двама - адвокатът Боян Новански и заместник-шефът на Софийската апелативна прокуратура Йордан Стоев.


Стоев е предложение лично на лидера на "Атака" Волен Сидеров. Той е завършил Академията на МВР и започва кариерта си като следовател. За шест години между 1994 и 2000 година напуска системата и става адвокат, след което отново се връща като следовател. Две години по-късно е повишен като прокурор в Софийската апелативна прокуратура. През 2011 г. става зам.-админстративен ръководител, а от април 2013 г. до края на годината е изпълняващ длъжността шеф на същата структура, после отново е зам. апелативен прокурор на София, на който пост е и до момента.


Стоев стана известен с отказа си да разследва депутата от ДПС Делян Пеевски по сигнал на "Протестна мрежа". Сигналът бе за организирана престъпна група, съвместно с Цветан Василев и Николай Бареков, за разминаване между декларираното и фактическото имотно състояние на депутата от ДПС Делян Пеевски, за големия брой кредити към свързани лица, отпускани от вече фалиралата КТБ, и т.н.


Тогава той прие, че жалбата на организацията срещу отказа на обвинителя от градската прокуратура Боряна Бецова да разследва Пеевски е неоснователна. Стоев бе и един от двамата прокурори, специално пратени в Пловдив за делото по искане на прокуратурата за отстраняване на Иван Тотев от кметската му длъжност. Повече четете тук.


Концепцията

В концепцията си Стоев пише, че трябва да се въведат единни критерии за оценяване на кандидатите при конкурсите за повишаване и преместване, а съдебният съвет да създаде "ясна и дългосрочна политика" по планиране на кадрите в съдебната система.


"Считам, че следва да се преразгледа филосифията на конкурсите за преместване в равен по степен орган на съдебната система. В основната си част магистратите, участвали в такива конкурси, са водени от мотиви, свързани с тяхното семейно положение и по битови причини, които от своя страна са неотносими към оценяването на техните професионални и нравствени качества, касаещи пряко магистратската им дейност. Много по-удачно е въпросите, свързани с тяхното преместване, да се решават от съответните ръководни органи на различни звена в съдебната система", пише Стоев.


В концепцията си той, както и всички кандидати, обръща внимание на натовареността и съдебната карта. Стоев заявява, че ако стане член на съвета ще отстоява да не се прилага прибързано новата съдебна карта, а да се реализира пилотен проект, който да започне само на територията на една окръжна или апелативна прокуратура. По този начин, според него, ще могат да се констатират евентуални слабости, които да бъдат отстранени.


За дисциплинарните производства, Стоев отбелязва три принципа, които трябва да се спазват: съобразяване на тежестта на нарушението, правилна преценка на формата на вината и детайлна оценка на обстоятелствата, при които е извършено нарушението при съобразяване с поведението на магистрата.


Кандидатът, издигнат от Волен Сидеров смята, че


заплатите на магистратите и съдебните служители следва да се актуализират периодично.


"Считам, че следва да се обмисли и реализира формирането на специален финансов фонд, който да бъде насочен към поощряването на отделни магистрати за постигнати дълготрайни положителни резултати с увеличение на определен процент на трудовото им възнаграждение или еднократни парични премии", допълва той. Според Стоев следва да се работи активно за популяризиране на процесите, които се развиват в съдебната система. "


"Считам, че положително би се отразило на имиджа на ВСС, ако се даде възможност на всеки гражданин и журналист по всяко време чрез интернет пространството да задават актуални въпроси, на които да се отговаря в кратък и разумен срок. Също така ежемесечно да се организират пресконференции на които да се разяснява на обществеността и медиите какво конкретно е свършил ВСС за дадения период", пише Стоев в частта от концепцията му озаглавена "Медийна политика". Според кандидата ВСС трябва понякога да подава "изпреварваща информация по въпроси пряко вълнуващи обществото и магистратската общност" и да се преодолее негативната практика да се премълчава информация за определени факти


Имотна декларация


На името на Стоев има декларирани половините от два апртамента в София и урегулиран поземлен имот в Перник, които е придобил чрез продажба с кредит и лични средства. Той приежава и половината от автомобил - Хонда CRV, купена с лични пари. Има влог от над 10 хил. лв., дошли от заплати и два кредита за над 70 хил. лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Много екзотична идея. В САЩ как ли ги поощряват магистратите? нЕкви специални фондове за поощряване имат ли? Да го караме по руско-български предлагам - Магистрата се поощрява под масата по три начина: в кеш; в брой; на ръка?!?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2494 Весело

  Магистрат, който формулира стратегия чрез пари, става за счетоводител.

  подпис
 3. 3 Профил на GRUBO
  GRUBO
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Благодарение на простите ченгета като този Стоев, които се намърдаха в системата чрез продажния и политически обвързан ВСС, съдебната ни система и в частност прокуратурата и наказателния съд са в това плачевно състояние. Само един пример - според "непродажната" ни прокуратура, нямало данни за Пеевски да е свързан с казуса КТБ ... Ъ!!????

 4. 4 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Фондация "Америка за България" трябва да се забрани. Скандал е, че от десетилетия тази фондация спонсорира съдиите.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 5. 5 Профил на Str8 G
  Str8 G
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ха ха...Брей тези бедни магистрати "Поощрете ме че иначе не знам дали ме разбираш"

 6. 6 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Гневно

  И поощрени и непоощрени, магистратите, както и митничарите ще подължат да се самопоощряват!!!!

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Неутрално

  За разлика от другите, хората на патриотите нямат достатъчно пари като другите "магистрати" и откровено си искат :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 806 Неутрално

  "Стоев е предложение лично на лидера на "Атака" Волен Сидеров. ... Стоев стана известен с отказа си да разследва депутата от ДПС Делян Пеевски по сигнал на "Протестна мрежа".
  пвееска бухалка в действие. Дайте му снимката на тоя, да знам как изглеждат редовните посетители на хотел Берлин.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Не знам, кой получава в момента повече от магистратите.

 10. 10 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 776 Весело

  Къде ги намират тази кандидати, патриотите?! Освен за пари, някакви други идеи имат ли? Баси държавата, баси кандидатите!

  No Pain No Gain
 11. 11
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 12. 12 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#11] от "Putarak":


  Видя ли, че съм прав!
  Самият секретар в Държавния Департамент, отговарящ за Европа, дойде и каза, че проектозаконът е антиамерикански, защото забранява американската намеса, Борисов и Цветанов веднага го хвърлиха.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 13. 13 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#11] от "Putarak":

  В САЩ намесата в съдебната система се наказва с федерален затвор. Тука САЩ от десетилетия диктуват. Затова съдебната система е корумпирана.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 14. 14 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  поощряването на отделни магистрати за постигнати дълготрайни положителни резултати

  На пазарлък го ударихме! Ами аз предлагам тия, дето нямат положителни резултати, да ги пращаме да чиракуват някъде по селата. По-евтино ще излезе на държавата. Бях питал колко им са заплатите сега, ама никой не отговаря.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK