Избори и пак избори - какво предстои през новия "сезон" за съдебната система

Избори и пак избори - какво предстои през новия "сезон" за съдебната система

© Надежда Чипева, КапиталТази година се оказа ключова откъм избори в съдебната система. След промените в Закона за съдебната власт през юли за пръв път новите членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от професионалната квота бяха избрани след гласуване на всички магистрати, а не чрез делегати, както досега. След като през август съдебната и законодателната власт бяха във ваканция, сега завърналите се през септември депутати ще трябва да допълнят състава на съвета с 11-членна парламентарна квота.


Предстои и избор на нов председател на Върховния административен съд (ВАС) - съдът, който контролира всички актове на властта. След ваканцията ще се проследи и как работят последните законови промени, които политиците записаха преди лятото - в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). За последните обаче вероятно ще се произнесе Конституционният съд, след като от адвокатурата дадоха знаци, че ще го сезират. Депутатите ще трябва да приемат и антикорупционен закон, след като проекти представиха и управляващият ГЕРБ, и опозицията в лицето на БСП. И двата антикорупционни проекта обаче отнесоха критики от неправителствения сектор и юридическите среди.


Избор на членове за съдебния съвет от парламента


Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ

© Надежда Чипева, Капитал

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ
Кандидатите, които партиите издигнаха, са 18. Най-много предложения направи левицата, след като издигна шестима магистрати, ГЕРБ са с петима, "Патриотите", ДПС и "Воля" са с по две номинации. В последния възможен за това ден се появи и кандидатура от Ангел Исаев, който не членува в никоя парламентарна група. Тяхното изслушване от правната комисия ще бъде в четвъртък - на 7 септември. Промяна има и в правилата за избор на членове на съвета от парламента. Сега той трябва да стане с квалифицирано мнозинство - 2/3 от гласовете на народните представители, или над 160 гласа. Т.е. съответният кандидат ще трябва да бъде подкрепен с мнозинство от гласовете на ГЕРБ и БСП или ГЕРБ и ДПС. Досега винаги изборът се е случвал с партийни договорки и на квотен принцип. Квалифицираното мнозинство беше въведено по искане на Брюксел, за да няма партийна доминация, но на практика ще направи договорките още по-наложителни. По информация на "Дневник" тази година формулата е 4:3:2:2 - ГЕРБ: БСП:ДПС:Обединени патриоти.


Повече за кандидатите на депутатите четете тук


Мандатът на този съдебен съвет изтича на 3 октомври. По закон новият трябва да бъде избран месец преди това, но според председателя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов този срок бил инструктивен. Съветът се състои от 25 членове - трима от които - т.нар. трима големи - председателите на върховните съдилища и главния прокурор са членове по право. Депутатите избират 11 души, магистратите също толкова. ВСС е вече разделен на две колегии - съдийска и прокурорска, които заседават поотделно, а съветът се събира в пълния си състав на заседания веднъж седмично.


Магистратите вече излъчиха своите представители през юли. Впечатляващ беше изборът на съдиите, които, от една страна, демонстрираха висока избирателна активност, а, от друга, направиха своебразна съпротива срещу статуквото и избраха предимно върховни магистрати. Изборът на съдиите беше съпътстван от информация за спуснат списък с кандидати, които трябвало да бъдат избрани. В крайна сметка само един от избраните фигурираше в този списък.


Избор на нов председател на Върховния административен съд


Мандатът на сегашния шеф на Върховния административен съд Георги Колев изтича през ноември.

© Юлия Лазарова

Мандатът на сегашния шеф на Върховния административен съд Георги Колев изтича през ноември.


През ноември тази година ще изтече 7-годишния мандат на единия от т.нар. тримата големи - председателя на Върховния административен съд (ВАС), който контролира всички актове на властта - Георги Колев. За поста му бяха издигнати двама кандидати. Единият - Георги Чолаков, бе предложен от колегите си в съда, а Соня Янкулова бе номинацията на трима членове във Висшия съдебен съвет (ВСС), част от т. нар. малцинство.


Миналата седмица се проведе общо събрание на магистратите във ВАС. На него те трябваше да изразят становище по двете кандидатури. Стигнаха до гласуване, след което Чолаков получи 48 гласа, а Янкулова - 13. Някои съдии обаче, сред които и Янкулова, определиха процедурата като дописване на закона. Според тях събранието трябва да изрази само становище за професионалните качества на кандидатите, а не да избира с гласуване един от тях. На предишното общо събрание, когато бе издигната номинацията на Чолаков, бяха приети правила - че трябва с гласуване - явно и поименно, да се подкрепи един кандидат. Но такова изискване в закона няма, обясниха съдии, и затова според тях приетите вътрешни правила са дописване на закона.


На общото събрание присъстваха една трета от съдиите. Такива бяха и опасенията на членове на ВСС, които настояваха изборът, който те ще направят, както и общото събрание преди него да бъдат на по-късна дата - след като е свършила съдебната ваканция и почивните дни през септември.


Друг спор между кадровците на Темида стана дали този или следващият състав на съвета следва да избере нов шеф на единия от двата върховни съдилища, тъй като новия ВСС ще работи с избрания председател. Освен това новият състав на кадровия орган на Темида трябва да встъпи в длъжност на 3 октомври, а мандатът на Колев изтича в края на ноември.


По негово лично настояване обаче изборът за негов наследник ще бъде направен от този състав на съдебния съвет, и то малко след съдебната ваканция през лятото - на 11 септември. В ден, в който обикновено няма заседания на пленума на ВСС. Мотиви за това Колев не посочи. Предложението на комисията по атестиране и конкурси беше изборът да е на 21 септември или през ноември.


За да бъде избран нов председател на ВАС са необходими гласовете на 17 от членовете на ВСС и потвърждаване от президента Румен Радев, който издава указ за назначаване.


В последния мониторингов доклад на Европейската комисия провеждането на прозрачен избор за председател на ВАС и нови членове на ВСС бяха посочени като условие за отпадане на наблюдението.


Нов антикорупционен закон


Два проекта за антикорупционен закон изработиха управляващите и опозицията. Единият е на ГЕРБ, подготвен от работна група в Министерството на правосъдието, другият - на БСП. Преди началото на политическия сезон и двата проекта бяха подложени на обществено обсъждане.


Избори и пак избори - какво предстои през новия "сезон" за съдебната система

© Надежда Чипева, Капитал


БСП обсъди проекта си с експерти и представители на институциите. Партийният лидер Корнелия Нинова и депутати се срещнаха с най-голямата магистратска организация - Съюза на съдиите, с представители на Върховния административен съд, с главния прокурор Сотир Цацаров и с президента Румен Радев, който според БСП трябва да назначава ръководителя на антикорупционното звено.


На заседанието на Националния си съвет в събота левицата единодушно прие проекта. Предстои да го внесат в Народното събрание.


В него се предлага с борбата по високите етажи на властта да се заеме ресорната дирекция в ДАНС, която да бъде извадена от агенцията, да има разследващи функции, директорът да се назначава от президента, а членовете да се избират от парламента с 2/3 мнозинство.


Проектът за антикорупционния закон на ГЕРБ бе подготвен от работна група на правосъдното министерство.

© Георги Кожухаров

Проектът за антикорупционния закон на ГЕРБ бе подготвен от работна група на правосъдното министерство.


Проектът на ГЕРБ бе обществено обсъден в петък.


В него се предвижда създаването на нов единен независим орган, който да обединява функциите на съществуващи публични органи и звена с основната роля да извършва реални проверки на декларациите за имущество и интереси, да осъществява производства за установяване на конфликт на интереси и да извършва отнемането на незаконно придобито имущество.


Новият независим орган трябва ще се нарича Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество според проекта на ГЕРБ. Бъдещата комисия ще стъпи на базата на сега действащата Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество, като към нея се вливат Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР), съответното звено от Сметната палата. Според Цачева в република с парламентарно управление председателят на този единен орган следва да се избира от Народното събрание и останалите му членове.


Представители на съдебната система, както и на неправителствения сектор отправиха критики и към двата проекта.


В събота Нинова заяви, че има три условия, при които би се съгласила двата проекта да бъдат обединени. Повече четете тук.


Предстои гласуването им в парламента.


Това е поредния опит за приемане на антикорупционен закон. В края на мандата на предишния парламент от програмата на правната комисия и Народното събрание отпадна проектът, известен като закона на тогавашния вицепремиер Меглена Кунева.


Ако бъде създаден антикорупционен орган през новия съдебен сезон ще се види как ще заработи той.


Делата, за които се търси съд


Една от последиците от дейността на законотворците преди лятната им ваканция ще е преместването на делата за корупция по високите етажи на властта от Софийския градски съд - който ги разглежда сега, в спецсъда. Дотам може и да не се стигне, ако промените в Наказателно-процесуалния кодекс влязат в Конституционния съд, за което заявка даде адвокатурата, и той ги обяви за противоречащи на основния закон. В противен случай всички разследвания на прокуратурата срещу депутати, министри, кметове и т.н., свързани с корупция ще се гледат от специализирания наказателен съд.


Промяната цели навярно разглеждането и решаването на тези дела да става по-бързо, но специализираният съд не е доказал своята ефективност или бързина, а и процесите зависят до голяма степен и от прокуратурата.


Освен това според юристи, сред които и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, промяната цели заобикаляне на СГС, в който след смяната на председателя Владимира Янева, се наложи ред в администрирането на делата от новото ръководство и Калоян Топалов.


Други представители на юридическите среди, сред които и членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) пък смятат, че промяната е противоконституционна, защото водещ за прехвърлянето на корупционните дела е субектът на извършване на престъплението, т.е. хора с имунитет - депутати, министри, магистрати и др., а не материята им, т.е. вида на деянието.


Докладът на ВКС за работата на специализираното правосъдие от края на миналата година пък посочи, че то е сбъркано на законодателно ниво, спецструктурите са изначално създадени без ясна визия и поглъщат съдийски ресурс и средства без да дават насреща рационален резултат. Освен това над половината дела приключват със споразумения между прокуратурата и подсъдимия, и леки наказания – пробация или условни присъди, включително за тежки престъпления на организираната престъпност. Той посочваше още, че специализираният съд връща два или три пъти повече дела на прокуратурата от СГС. А разпорежданията за прекратяване и връщане на делата като качество не отговарят на стандартите. Повече четете тук.


Специализираният съд бе създаден при първото управление на ГЕРБ основно по предложение на Цветан Цветанов, за делата с престъпления на организираната престъпност. Впоследствие се оказа, че съдът е много слабо натоварен. В свои медийни изяви миналата година Екатерина Захариева обясняваше, че целта на промените не е да се намери работа на спецсъда. Присъствали на обсъждането на идеите в Съвета за съдебна реформа миналата година разказаха пред "Капитал", че не са чули каквито и да е било аргументи в подкрепа на преместването на делата за корупция в специализираните съдилища. Съществени аргументи липсват и в мотивите на законопроекта, което засилва съмненията, че същинската цел е заобикаляне на Софийския градски съд.

Повече за мнението на адвокат Емилия Недева от Висшия адвокатски съвет и председателя на правната комисия Данаил Кирилов четете тук.


Какво свърши преди ваканцията пък държавното обвинение четете тук. Ако преместването на дела стане факт, повечето разследвания ще се гледат от сцепсъда.


Какво още предстои ще покаже времето и действията на прокуратурата, която е единствената структура, която повдига обвинения.

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  Битката за кокала ще е голяма
  Но място за промяна - няма !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Най добрата стратегия за мафиотите тролчета е да се обработва Борисов. Тук "коментарите" ви трябва да се въртят около две основни заблуди, които масите ще възприемат като истини, а именно :" 1. Тримата шишковци; 2. Ти си го избра". Мачкайте по тези две направления да видите какви добри резултати ще имате!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1061 Весело

  До коментар [#2] от "oporna_to4ka":

  Балатума стои във Форума, щото ако го огрее Слънцето се вкаменява.

  П.П. От Джон Толкин знаем техния вид 😂

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  Бетониране на статуковото чрез хора и регулации за тях...
  Това беше, това предстои...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK