Ангелинка Николова, кандидат за ВСС от "Воля": Без прозрачен избор съдебната власт няма да спечели доверие

Ангелинка Николова на изслушването от гражданския сектор на номинираните от парламентарните партии кандидати за ВСС

© Цветелина Белутова, Капитал

Ангелинка Николова на изслушването от гражданския сектор на номинираните от парламентарните партии кандидати за ВССНа 7 септември правната комисия на Народното събрание ще изслуша 11 членове за следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Кандидатите са 18, като всяка партия има издигнати по най-малко две номинации. За първи път изборът ще става с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите. Петгодишният мандат на сегашния състав на съвета изтича на 3 октомври. По закон новият състав на ВСС трябва да бъде избран месец преди това, но според председателя на правната комисия Данаил Кирилов този срок е инструктивен.


Останалите 11 членове от професионалната квота вече бяха избрани след общи събрания и пряко гласуване на магистратите. Те определиха един следовател, четирима прокурори и шестима съдии да влязат в новия съдебен съвет.
В продължение на три седмици "Дневник" представя 18-те кандидати на парламентарните партии през техните концепции и имотните декларации.


Ангелинка Николова и прокурорът Димитър Томов са номинациите на партия "Воля". Те двамата заедно с издигнатата от независим депутат адвокат Нели Виодорова бяха единствените кандидати от парламента за ВСС, които се отзоваха през юли на поканата за изслушване, организирано от гражданския сектор /Български институт за правни инициативи - БИПИ/.

Николова е съдия с над 25 години стаж в Районния и Окръжния съд в Търговище, в момента е адвокат в адвокатската колегия на областния град.
"Имах достойнството и решителността да напусна като съдия, защото не харесвах много неща в съдебната система и не виждах перспектива за промяна, но не съм се отказала от усилията за промяна. Видях системата и недостатъците й и като съдия, и от позицията на адвоката и на страните. Сега, с възможността, която ми се предоставя, мисля, че мога да помогна и реализирам свои идеи за промяната и да допринеса за издигането на авторитета и достойнството на съдебната власт."
Така Ангелинка Николова мотивира защо е приела да бъде номинирана за член на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.
Немотивирани решения на ВСС и откъсване от магистратите рушат доверието в съдебната власт


В концепцията си Николова обяснява разрушеното обществено доверие в съдебната власт и с изгубения авторитет на ВСС. "ВСС изгуби авторитет с липсата на последователност и принципност в работата си, с непрекъснатите скандали вътре в съвета и между членовете му, с вземането на немотивирани решения и пълното откъсване от магистратите", пише Николова.

За да се промени "неприятната картина, която сегашният ВСС нарисува с поведението си, новият състав трябва да стабилен управляващ орган", а това може да стане като покаже "компетентност, решителност и вземане на принципни решения, колкото и нелицеприятни да са те, без да се поддава на никакви влияния отвън - политически или икономически" За тази цел - продължава Николова, първото действие на новия ВСС е да разработи правила за работата, "които да ясни не само на всички членове, а и на журналистите и обществото".
Най-голямо място в концепцията си Николова е отделила на кадровата политика на съдебния съвет. И посочва, че безпринципните решения на сегашния състав са уронили сериозно престижа на съдебната власт, особено при избора на административни ръководители в системата.
"Ако всеки един член на ВСС изложи публично, открито и ясно мотивите си "за" или "против" един кандидат, щ3е се постигне нужният баланс с обсъжданията и разумът ще надделее при вземането на решенията. Тогава всякакви съмнения за корупция и политическо влияние ще отпаднат", смята кандидатката.


Повишаването, преместването и атестирането да се извършва въз основа на постигнатото


В момента се забелязма мислене на съдиите, че е по-добре да си стоят на местата, отколкото да попаднат под негативен унизителен и в повечето слбучаи извънпрофесионален обстрел от всички посоки. За да се промени това мислене, трябва да бъдат променени критериите в посока да се оценява обективно досегашната работа заедно с нравствените качества на кандидатите, като се изискват мнения и от обществени и професионални организации, е мнението на Николова.


Дисциплинарните дела да се решават бързо и обективно


Дисциплинарната практика на ВСС е друг акцент в концепцията на Николова. Административните ръководители трябва да носят отговорност според нея за това че са търпени колеги за нарушени срокове или за поведение което накърнява престижа на съдийската работа. Трябва да серазработи ясен механизъм за 5извършване на проверките по сигналите, а образуванитедисциплинарните дела да се решават бързо и решенията да се оповестяват на обществеността. Само тогава наказанията ще имат смисъл и превантивен ефект, препоръчва Николова.


Всяка година


да се прави анализ на причините за отменените съдебни решения, това е превенция срещу корупцията


Инспекторатът към ВСС да изготвя ежегоден анализ на причините за отменените съдебни актове, ще настоява Николова, ако бъде избрана за член на ВСС. И да се организират семинари за съдиите по темите, ако решенията сае отменени поради неправилно прилагане на закона или некомпетентност на съда. Разкриването на причините за отмяна на съдебните актове е превенция против корупционните схеми, а също е и стимул за самообразоването, за проучването на съдебната практика и нейното приложение, казва Николова.


Нова медийна политика: да се реагира на негативните публикации чрез проверка, която да бъде оповестена


Николова напомня, че в средствата за информация се появяват нападки срещу съдиите от страни по делата и съветът не реагира. ВСС следва да реагира, да извърши проверка по сигнала и да излезе със становище в защита на магистрата, или да предприе4ме действия за негомото санкциониране, ако той наистина и нарушил закона или Етичния кодекс, казва кандидатката. И препоръчва ВСС на всеки три месеца да излиза чрез медиите пред обществото с доклад за своята работа, за предприетите мерки срещу зависимости и лошото качество на работата.


Според имуществената декларация: Впечатляващо недвижимо имущество


Семейството на Ангелинка Николова притежава в Търговище според имуществената й декларация 5 апартамента, единият е дарение, два офиса, четири гаража, урегулиран парцел с къща. Посочени са още два апартамента с паркоместа във Варна. Декларирани са също две стопански сгради в Антоново и земеделски земи около 120 дка в Търговищко. Имуществото е придобито - без земеделската земя, със спестявания и с кредити. Деклариран е банков кредит на Николова от 120 хил. лв.
Семейството е закупило на лизинг два автомобила - "Шевролет каптива" /през 2009 г./ и "Хюндай соната" /2006 г./ съответно за 52 000 и 41 000 лв. И "Мерцедес С 200" през 2016 г. за 605 лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK