Владислав Томов, кандидат за съдебния съвет от "Воля": Да се намали разликата в заплащането на магистратите

Владислав Томов, номиниран за ВСС от партия "Воля"

© Николай Дойчинов

Владислав Томов, номиниран за ВСС от партия "Воля"На 7 септември правната комисия на Народното събрание ще изслуша 11 членове за следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Кандидатите са 18, като всяка партия има издигнати по най-малко две номинации. За първи път изборът ще става с квалифицирано мнозинство от 2/3 от депутатите. Петгодишният мандат на сегашния състав на съвета изтича на 3 октомври. По закон новият състав на ВСС трябва да бъде избран месец преди това, но според председателя на правната комисия Данаил Кирилов този срок е инструктивен.


Останалите 11 членове от професионалната квота вече бяха избрани след общи събрания и пряко гласуване на магистратите. Те определиха един следовател, четирима прокурори и шестима съдии да влязат в новия съдебен съвет.
В продължение на три седмици "Дневник" представя 18-те кандидати на парламентарните партии през техните концепции и имотните декларации.


Владислав Томов е другият кандидат на партия "Воля" за член на Висшия съдебен съвет, наред с Ангелинка Николова. Двамата откликнаха през юли на поканата на гражданския сектор - по инициатива на Български институт за правни инициативи /БИПИ/ и се явиха на изслушване със задаване на въпроси, включително от медии.
Целият професионален път на Владислав Томов, който е започнал като младши прокурор през 1998 г. в гр. Сандански, е минал в системата на прокуратурата. От 2001 г. след конкурс е в Районна прокуратура - Варна, там работи и в момента.


В концепцията си Томов акцентира наред с предлагани промени в конкурсите за назначаването, също и за необходимост


да се намали разликата в заплащането на магистратите в различните нива на съдебната система


"Към настоящия момент - пише Томов, разликите в основните месечни заплати на съдии, прокурори и следователи в различните нива е от порядъка на 500 лв. А получаваните добавки за ранг са малки и не се отразяват върху възнаграждението." Според него е несправедливо подценен трудът на редовите магистрати от първоинстанционните /районните - бел. ред./ съдилища и прокуратури, особено на онези в Пловдив, Варна и Бургас, които са също толкова натоварени колкото и софийските им колеги.


Реформа в назначаването: устният изпит да стане интервю


Да се даде повече тежест на писмения изпит, който продължава 5 часа, и да се намали значението на устния, за който комисията отделя съвсем малко време, а оценката е с решаващо значение за крайното класиране, пледира кандидатът. Според него устният изпит трябва да се превърне в интервю само с две опции - "издържал" и "неиздържал", като отрицателната задължително се мотивира. Чрез интервюто - смята Томов, членовете на комисията можели да преценят по-добре уменията на кандидатите да вземат оперативни решения, дали познават етичния кодекс, как си представят етичното поведение и най-вече да се види мотивацията им за заемане на длъжността.


За съкращаването на районните прокуратури: да се отчита спецификата на всеки район


Оптимизацията на районните прокуратури не бива да бъде провеждана под общ знаменател, а с отчитане на спецификата на всеки район, на особеностите в криминогенната обстановка и тенденциите в развитието на средата за сигурност, казва прокурорът. И допълва, че "преди да се вземе ешеие за закриане на една или друга прокуратура, следва да бъде изготвен анализ на дейността й,като бъде отчетена нейната функционална обвързаност с МВР".


Имуществена декларация: Пет апартамента, всичките наследство


Владислав Томов е декларирал по една втора, а за два обекта по една шеста от два апартамента във Варна и три в Благоевград, всички са посочени като наследство. Притежава като семейна имуществена общност и два автомобила: "Хюндай", закупен през 2013 г. за 37 хил. лв., и "Мазда" - 2005 г., за 14 хил. лв.


Семейството има и 4 банкови депозита общо около 150 хил. лв., всичките на името на съпругата му.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Реформата в съдебната система трябва да започне с ЛУСТРАЦИЯ!
  Бил ли си член на БКП (бсп) вън!

  Машини прости, народ неук.
 2. 2 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 813 Неутрално

  "Да се намали разликата в заплащането на магистратите"
  "Намаляването на разликата" ще е нагоре. Не надолу. Без срам.
  ВСС да публикува възнаграждения на "магистратите" по рангове.

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Кандидатите на "Воля" само за пари и заплащане говорят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK